Tujina

Turčija opozorila na luknje v savdski zgodbi: Razkosanje trupla se ne zgodi spontano

Riad/Istanbul, 15. 11. 2018 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./M.S./A.K./STA
Komentarji
58

Savdski državni tožilec je sporočil, da so umor savdskega novinarja naročili obveščevalci, ne pa princ Mohamed bin Salman. Tožilec je za umor obtožil 11 ljudi, za pet izmed njih je zahteval smrtno kazen. Pojasnil je še, da so novinarja želeli prepričati, da se vrne v domovino. Ker pa se je upiral, so mu vbrizgali smrtonosno injekcijo. Toda, turških oblasti s to razlago niso povsem prepričali.

Državni tožilec Savdske Arabije je sporočil, da je umor novinarja Džamala Hašokdžija naročil obveščevalni agent in ne kronski princ Mohamed bin Salman. Njegova naloga je sicer bila, da prepriča novinarja, da se vrne v domovino. 

"Preiskava je razkrila, da je bila oseba, ki je bila zadolžena za to, da se Hašokdži vrne v Savdsko Arabijo, tudi ta, ki je naročila umor," je povedal savdski tožilec. 

Zanikal je, da bi princ Mohamed, ki dejansko vodi državo, kar koli vedel o umoru. Po ugotovitvah savdskega tožilstva je vrnitev Hašokdžija v Savdsko Arabijo ukazal sedaj že bivši namestnik vodje savdske obveščevalne službe, general Ahmed al Asiri.

Novinarju Džamalu Hašokdžiju so vbrizgali smrtonosno injekcijo po pretepu s savdskimi agenti na konzularnem predstavništvu v Carigradu 2. oktobra letos.
Novinarju Džamalu Hašokdžiju so vbrizgali smrtonosno injekcijo po pretepu s savdskimi agenti na konzularnem predstavništvu v Carigradu 2. oktobra letos. FOTO: AP

Vbrizgali so mu smrtonosno injekcijo

Prvič so tudi razkrili, na kakšen način je bil ubit 59-letni novinar Washington Posta. Po prerivanju so mu vbrizgali smrtonosno injekcijo, zaradi česar je umrl, je pojasnil . Njegovo truplo so nato razkosali in dele izročili lokalnemu sodelavcu izven območja konzulata, je povedal, ne da bi razkril lokacijo posmrtnih ostankov.

Enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Riadu. Za pet obtoženih je državni tožilec zahteval smrtno kazen.

Izsledke preiskave so predložili pristojnemu sodišču, preiskava pa sicer še poteka. 

Enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Riadu. Za pet obtoženih je državni tožilec zahteval smrtno kazen.
Enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Riadu. Za pet obtoženih je državni tožilec zahteval smrtno kazen. FOTO: AP

Kdo je domnevni glavni snovalec umora?

Ahmed al Asiri, ki so ga savdske oblasti prepoznale, kot glavnega naročnika umora Hašokžija, naj bi oblikoval skupino agentov obveščevalne službe, ki jo je poslal v Turčijo, da bi novinarja prepričali, naj se vrne v domovino. Hašokdži je namreč od lani (po svoji volji) živel v izgnanstvu v ZDA. Vodja te "pogajalske skupine" je nato naročil novinarjev umor, ker ga niso uspeli prepričati v vrnitev, je povedal savdski državni tožilec.

Asiri, do nedavnega svetovalec savdskega prestolonaslednika Mohameda in del njegovega ožjega kroga, je bil sicer med petimi visokimi savdskimi uslužbenci, ki jih je zaradi umora Hašokdžija minuli mesec odstavil savdski kralj Salman.

Turčija: Razkosanje trupla ni nekaj, kar se zgodi spontano

Turške oblasti so ukrepe savdskega tožilstva označile za pozitivne, vendar nezadovoljive korake. "Rad bi povedal, da osebno menim, da nekatere izjave niso zadovoljive," je dejal turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu

Kot je dejal, ne kupi savdske obrazložitve, da so obveščevalci Hašokdžija umorili, ker se je upiral nasilni vrnitvi v domovino. "Razkosanje trupla ni nekaj, kar se lahko zgodi spontano. S seboj so prinesli potrebno orodje, s katerim so ga ubili in razkosali," je dodal. Po njihovem mnenju je to dokaz, da so novinarjevo smrt načrtovali. 

Medtem je svetovalec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana dejal, da z izjavo savdskega državnega tožilca skušajo prikriti resnico o umoru. "Pričakujejo, da bomo verjeli, da so to morilci izvedli na lastno pest. To ni ravno prepričljivo. Vse je jasno kot dan, vendar se trudijo nekaj prikriti," je dejal Yasin Aktay

"Tisti, ki so dali ukaz, kot tudi pobudniki bi morali biti razjasnjeni in ta proces se ne bi smel prikrivati," je dejal Cavusoglu, ki je zagotovil, da bo Turčija še naprej počela vse, kar je v njeni moči, da "razjasni ta umor in vse njegove aspekte"

Tožilstvo dodatno preiskuje še deset ljudi, za katere sumi, da so bili vpleteni v umor.
Tožilstvo dodatno preiskuje še deset ljudi, za katere sumi, da so bili vpleteni v umor. FOTO: AP

ZDA uvedle sankcije proti 17 savdskim državljanom

ZDA so danes proti 17 državljanom Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor savdskega novinarja Džamala Hašodžija na savdskem konzulatu v Istanbulu uvedle gospodarske sankcije in prepoved potovanj v ZDA. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika, princa Mohameda bin Salmana.

"Savdski uradniki, proti katerim smo uvedli sankcije, so vpleteni v okruten umor Džamala Hašodžija," je dejal ameriški finančni minister Steven Mnuchin. Ti posamezniki, ki so sodelovali pri načrtovanju umora novinarja, se morajo soočiti s posledicami svojih dejanj, je dodal.

Med 17 Savdijci, proti katerim je Washington uvedel sankcije, sta desni roki savdskega prestolonaslednika, Savd Al Kahtani in Maher Mutreb, pa tudi Mohamed Alotajbi, generalni konzul na savdskem konzulatu v Istanbulu, kjer so 2. oktobra umorili Hašodžija.

Washington je sankcije uvedel potem, ko je savdski državni tožilec danes sporočil, da zahteva smrtno kazen za pet Savdijcev, obtoženih sodelovanja pri umoru savdskega novinarja, zanikal pa kakršnokoli vpletenost savdskega princa Mohameda.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreko123
16. 11. 2018 09.09
+3
Tko bom reku... Savdijski teroristični wahabistični režim je poleg Katarja najbolj zariban diktatorski - extremno islamističen režim na svetu! - naj zahod pusti pri miru sekularno Sirijo, Libijo... pa tudi Irak in Afganistan in naj raje stamani leglo terorizma svoje zaveznike Savdijce! - Ne vem zakaj ne gre noben uvažat "demokracijo" med te norce?!
Acidic
15. 11. 2018 21.12
-2
Kako si lahko "po svoji želji" v izgnanstvu? Ali si izgnan ali pa ne!
PanterTheBlack
15. 11. 2018 21.09
-6
Erdogan, med svetovnimi voditelji, nima več nobene kredibilnosti. Lahko on izjavi kar hoče, tudi, da ima trdne dokaze in posnetke, da je Zemlja trikotna, njemu ne verjame nobeden več nič, samo nekatere ovčice slovenske, katerim je Burek še vedno najlepši na celemu svetu
PanterTheBlack
15. 11. 2018 20.51
-9
Kdaj bo to jasno, da to kar se je zgodilo, se ni zgodilo v Turčiji, temveč na ambasadi SA, ki je v Turčiji sicer, ni pa po nobenih pravnih zakonih njihova last in ozemlje. SA naj sedaj Turčijo obtoži, posebno še Erdogana, da se vpleta v njihove notranje zadeve. Prej ali slej bosta Ankara in paša plačali visoko ceno zaradi blatenja, podtikanja in izsiljevanja, saj so navajeni samo tega. Dober primer je tudi njihovo izsiljevanje z begunci, za katero mora EU njemu plačati težke milijarde
kajpavzdevek
15. 11. 2018 20.33
+9
Ne rabijo govorit pravljic. Le vse te vpletene iz teh črnih Mercedesov naj predajo Turčiji. Pa bo zadeva takoj pomirjena.
PanterTheBlack
15. 11. 2018 20.26
+0
Spet Turčija soli pamet. Pa bo enkrat kdo samodržcu že stopil na prste al kaj. Prav oni se imajo za glasit. Zaplinili sto tisoč Kurdov, rovarijo po Siriji in Iraku in še nafto od IS, kar so Rusi tudi dokazali z video posnetki, ko so z letali uničili njihove konvoje. Važno da je burek top model
PanterTheBlack
15. 11. 2018 20.36
-4
Nekako mi je del teksta izpadel. Ja, rusko obrambno ministrstvo je v Dumi vse dokaze in posnetke predstavilo širši javnosti, kako Erdogan kupuje nafto od IS. Sam ruski obrambni minister je vodil konferenco. Sicer par let nazaj, ko je bil paša še v njihovi nemilosti. Tu se o temu sploh ni pisalo
kolbek460
15. 11. 2018 19.55
-1
Novinarji so kot svete krave ,,če pa katera zmanjka ,več ne mukajo ne mjavkajo ,začno pridušeno lajat po nareku in navodilih ,
TriCERARtops
15. 11. 2018 17.54
+14
njim gre pa res verjet ja, ce ze bodo, bodo v zapor vtaknl vse prej kokr krivce!
PanterTheBlack
15. 11. 2018 17.43
-13
Erdogan, kateri je najbolj obtoževal prestolonaslednika SA, se bo tudi mogoče opravičil za vse njegove izpade v zvezi z umorom novinarja?
Rolesx
15. 11. 2018 17.20
-22
hejteri amerike ki ste trdil da je krivec princ zaveznik USA vtaknite si prst v ,. . .
mackintosh
15. 11. 2018 22.07
+1
dajno
15. 11. 2018 16.45
+6
Tudi za ilegalne prehode je treba tako
Rolesx
15. 11. 2018 17.30
-8
Pa slovenskim zapitkom na cestah ,glavo odsekat
flatearth
15. 11. 2018 16.09
+18
Več kot jih bodo usmrtili boljše bo,
Romantik
15. 11. 2018 16.03
+33
Sploh ni presenečenje, vemo, kdo so Savdijci, potrebno jih je ustaviti
flatearth
15. 11. 2018 16.16
+17
Madeni
15. 11. 2018 15.53
+9
Levica in sedanji parlament ima veliko takih..
Apostol1
15. 11. 2018 16.05
+9
Madeni ......Tvoja desnica je pa brezmadežna , kot jagnje ob rojstvu , raje malo poglej Jovanovo zgodovino in napiši ,kdaj se je vpisal v komunistično partijo Jugoslavije. In ali je Jovan že sestavu vlado , sam prašam.
Rudar
15. 11. 2018 16.17
+8
Rudar
15. 11. 2018 16.17
+5
glava2
15. 11. 2018 15.45
+11
mi bi mogli zahtevat za ene 90 .....
zemljan10
15. 11. 2018 15.45
+32
Saj,če malo premislimo,na kak način so ga umorili,si res zaslužijo smrtno kazen. Pa še naročnik umora.Kot pa je nakdo tukaj že zapisal.Zgodilo se ne bo nič.
kolbek460
15. 11. 2018 15.41
+21
Težko bodo z to zgodbo prepričali ljudi ,,Velike obljube in odmevne konference ,zgodilo se pa ne bo nič ,čas bo pometel vse pod preprogo in časni novinarji bodo še kr služili režimom po svetu ,,vključno z našimi ,, novinarsko stanvsko prijateljstvo je vredno piškavaga oreha !!!!!!!!!!!!!
mallonge
15. 11. 2018 15.32
+16
Sami Betonelliji. Vsem je sedaj žal in so imeli najboljše namene in niso storili nič slabega.
TolstojV
15. 11. 2018 15.30
+57
Bla bla zgodba za naivneže za tem stoje le prestolonaslednik princ Mohammed bin Salman kdo drug bi imel interes utišati novinarja. Novinar je prišel na konzulat po listino za poroko. Zakaj bi se novinar na konzulatu pretepal potreboval je listino za katero se je pred tem že pred časom najavil kako to da se je iz Saudi Arabije pripeljalo 11 ljudi z posebnim avionom in nato še isti dan zapustili konzulat. Daj daj tožilcu so naročili kako naj vodi preiskavo in basta!
mackintosh
15. 11. 2018 15.26
+21
izgovor je približno tako kvaliteten in mu seveda vsi verjamemo kot jajotov da ni mogel priti na sodišče ker mu avto ni vžgal ahahahahaha