Tujina

Tožilstvo BiH želi v zvezi z obveščevalno afero govoriti s pričo v Sloveniji

Sarajevo, 19. 04. 2019 22.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna tožilka tožilstva BiH Gordana Tadić je izjavila, da namerava pristojni tožilec BiH v okviru preiskave delovanja hrvaške obveščevalne službe SOA, ki naj bi želela prikazati, da je v BiH na tisoče teroristov, v Novem mestu opraviti pogovor z državljanom BiH, ki naj bi ga SOA z zastraševanjem poskušala prepričati v sodelovanje.

Glavna tožilka tožilstva BiH Gordana Tadić je po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina novinarjem danes v Sarajevu dejala, da v preiskavi o aktivnostih SOA ostaja odprt del, ki ga izvajajo preko mednarodne pravne pomoči oziroma s sodelovanjem s Hrvaško in Slovenijo in je povezan s pritiski SOA na državljane Bosne in Hercegovine (BiH).

Državljan BiH, ki živi in dela v Sloveniji, je namreč zatrdil, da so ga agenti SOA zastraševali, da bi ga pridobili za sodelovanje. Izjavo je podal na veleposlaništvu BiH v Ljubljani, je izjavo Tadićeve povzela hrvaška tiskovna agencija Hina.

Ko se ta del preiskave konča, bo tožilstvo BiH objavilo ugotovitve, je napovedala tožilka. Ta je sicer danes prvič javno komentirala afero, ki je izbruhnila, potem ko so mediji in minister BiH za varnost Dragan Mektić sredi marca objavili, da naj bi agenti SOA poskušali novačiti salafiste v BiH za tihotapljenje orožja, da bi tako podprli trditve o več tisoč skrajnežih, ki da iz BiH grozijo celotni regiji.

Glavna tožilka tožilstva BiH Gordana Tadić je izjavila, da namerava pristojni tožilec BiH opraviti pogovor z državljanom BiH, ki naj bi ga SOA z poskušala prepričati v sodelovanje.
Glavna tožilka tožilstva BiH Gordana Tadić je izjavila, da namerava pristojni tožilec BiH opraviti pogovor z državljanom BiH, ki naj bi ga SOA z poskušala prepričati v sodelovanje. FOTO: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Tožilka je danes še pojasnila, da namestnik ministra BiH za varnost Mijo Krešić, hrvaški konzul v Tuzli Ivan Bandić in novinar radiotelevizije Republike srbske Mato Đaković niso bili vmešani v afero.

Tožilstvo pa je v začetku meseca odprlo preiskavo proti ministru za varnost BiH Draganu Mektiću, ki ga obtožujejo izdajanja tajnih podatkov in ogrožanja varnosti države. Tadićeva tega ni želela komentirati, saj po njenih besedah preiskava nosi oznako tajnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
21. 04. 2019 14.17
Andree
20. 04. 2019 09.49
+2
Kaj bo pa mehanik delal?
brabusednet
20. 04. 2019 09.13
+19
Hrvate za sosede je,kot veliki zemeljski plaz nad dajto.Nikoli ne veš,kdaj bo kaj padlo dol.Nezanesljivi in hinavski do skrajnosti.Seveda to je njihova politika,ki ščuva ribiče in policaje,da namerno izivajo.Naši pa nimajo poguma,da jih ustavijo.
Manandi
20. 04. 2019 08.20
-10
Če imaš take prijatelje kot Slovenski LEVIČARJI ali LEVICO sovražnikov sploh ne potrebuješ..
Andree
20. 04. 2019 09.49
+7
Če imaš velikega vodjo za zgled potem ti res ni pomoči
anakondabox
20. 04. 2019 08.15
+14
Vse tajne službe prisluškujejo. Samo imajo tako tajne kode oziroma znake, da so njihova prisluškovanja težko dosegljiva, predvsem pa razumljiva. Če se nekdo o tajnih dokumentih pogovarja na glas po 'stacionarcu', je pa to dokaj lažje. Sem proti vsakem prisluškovanju in sem mnenja da se lahko prisluškuje zgolj v skrajni sili, če je to v državnem interesu. Dandanes je pametni telefon postal že prisluškovalna naprava o tem, kje se giblješ in kaj počneš. Nisem paranoična oseba, a vem, da je vsak, ki ne hodi po poti 'vladavine prava', že osumljen. Sploh, če piše prispevke, ki tej ali oni opciji niso povšeči. #tajnost
Crotop
20. 04. 2019 08.01
+9
Nemčija je prejšnji teden izgnala 3 Bosanska skrajnja radikalna islamista!!!!!!!!!
vzettajkunom
20. 04. 2019 07.03
+35
S hrvati je bil in bo ostal ta problem..so zviti ko preste..
deratizacija
20. 04. 2019 09.12
+19