Tujina

Tragedija zaradi kraje nafte

Lagos, 27. 12. 2006 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Poskus kraje nafte s strani profesionalcev se je prelevil v tragedijo, v kateri je umrlo najmanj 269 ljudi.

Žalost po eksploziji
Žalost po eksploziji FOTO: Reuters
Maja letos je v Lagosu v podobni eksploziji umrlo več kot 150 ljudi. V zadnji letih pa so eksplozije na nigerijskih naftovodih terjale okoli 2.000 življenj.

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo je po eksploziji, ki je včeraj odjeknila na naftovodu v največjem nigerijskem mestu Lagos, dejal, da je šokiran in užaloščen. Predsednik je za tragedijo obtožil vandale, ki so poškodovali cev na naftovodu. Gre za nezakonito in nevarno početje, je opozoril.

Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Anan je ponudil takojšnjo pomoč. Anan je obenem pozval k ureditvi razmer v državi, kjer je pomanjkanje nafte stalnica. V Nigeriji se namreč zaradi korupcije, neizobraženega kadra in slabe infrastrukture nenehno spopadajo s pomanjkanjem naftnih derivatov.

V eksploziji in požaru v gosto poseljenem delu Lagosa je umrlo najmanj 269 ljudi. Prostovoljec Rdečega križa, Ige Oladimeji, je sporočil, da so v bolnišnico sprejeli še 60 oseb, ki so bile huje poškodovane.

Profesionalci na delu

Številna trupla so bila ožgana do neprepoznavnosti.
Številna trupla so bila ožgana do neprepoznavnosti. FOTO: Reuters

Do eksplozije je prišlo, ker so profesionalni tatovi preluknjali naftovod. Na stotine ljudi, med njimi tudi otroci in ženske, je z vedri in plastičnimi posodami skušalo zajeti čimveč nafte, ki je uhajala. V tistem trenutku je odjeknila silovita eksplozija, zato je število žrtev tako veliko.

''Tragedijo bi lahko preprečili. Spodbudili so jo revščina, neznanje in pohlep,'' je prepričan Joel Ogundere, ki živi v bližini kraja, kjer je odjeknila eksplozija.

Dezinfekcija območja

Huda vročina in divjanje ognja sta ovirala dostop, zato so reševalci in gasilci na kraj prišli šele nekaj ur po eksploziji. Reševalci so sicer s kraja dogodka odnesli še zadnja zoglenela trupla in začeli dezinfekcijo območja, da bi preprečili širjenje bolezni v tropsko vlažnem podnebju. Žrtve, ki jih družinski člani niso mogli prepoznati, pa so pokopali med skupinskim obredom približno dva kilometra stran od kraja nesreče.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.