Tujina

Trajkovski umrl zaradi napake pilotov

Sarajevo, 05. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vzrok za nesrečo letala, v kateri je februarja na jugu BiH umrl makedonski predsednik Boris Trajkovski, je bil napaka pri pilotiranju.

Kolo strmoglavljenega letala makedonske vlade (Foto: Reuters)
Kolo strmoglavljenega letala makedonske vlade (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

"Letalsko nesrečo je povzročila vrsta proceduralnih napak letalske posadke ob približevanju pristanku na letališču v Mostarju," je pojasnil prometni minister BiH Branko Dokić. Pri tem se je skliceval na rezultate preiskave komisije o vzrokih za nesrečo. Komisijo so sestavljali strokovnjaki iz BiH, Makedonije in ZDA.

Po besedah prometnega ministra BiH je napaka kontrolorjev letenja izključena, ker ti niso mogli vplivati na določanje točnega položaja letala.

Vodja preiskovalne komisije Salko Begić je na današnji novinarski konferenci v Sarajevu, na kateri so objavili rezultate več kot dvomesečne preiskave, povedal, da vsi zbrani dokazi in podatki iz črnih skrinjic kažejo, da so piloti storili napako v orientaciji pri poskusu pristanka v Mostarju. Napaka kontrolorjev letenja je izključena, ker ti niso mogli vplivati na določanje točnega položaja letala, je dodal.

Boris Trajkovski
Boris Trajkovski FOTO: Reuters

Predsednik Trajkovski je skupaj s štirimi svetovalci, dvema varnostnikoma in dvema pilotoma umrl 26. februarja v letalski nesreči južno od Mostarja, kjer se je nameraval udeležiti mednarodne investicijske konference. Trajkovski je bil na položaj izvoljen leta 1999 kot kandidat nekdaj vladajoče makedonske stranke VMRO-DPMNE. Na predsedniških volitvah 28. aprila ga je na položaju predsednika države nasledil socialdemokrat Branko Crvenkovski.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni