Tujina

WHO prenovila katalog bolezni: transspolnost ni duševna bolezen

Ženeva, 20. 06. 2018 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovna zdravstvena organizacija je v prenovljenem katalogu transspolnost izbrisala s seznama duševnih bolezni in uvrstila med stanja, povezana s spolnim zdravjem. Organizacija upa, da bo to pomagalo zmanjšati stigmo, ki spremlja transseksualce.

Svetovna zdravstvena organizacije je transspolnost izbrisala s seznama duševnih bolezni. V torek so namreč objavili prenovljen katalog 55 tisoč bolezni, poškodb in vzrokov smrti, v katerem pa je transspolnost uvrščena med stanja, povezana s spolnim zdravjem. Pri WHO upajo, da bo to zmanjšali stigmo, ki spremlja transseksualce. Novi katalog morajo sicer še odobriti države članice Združenih narodov.

Transseksualci se identificirajo s spolom, ki ni njihov biološki oz. čutijo, da so se rodili v napačnem telesu. Gre za t.i. spolno neskladnost, ki jo WHO definira kot vztrajno neskladnost med spolom, katerega se posameznik čuti, in tistim, ki mu je bil dodeljen. Ta je bila do sedaj v katalogu Svetovne zdravstvene organizacije uvrščena med duševne, vedenjske oz. nevrorazvojne motnje.

Katalog je organizacija prenovila prvič po 90. letih prejšnjega stoletja. 

Transspolnost je v prenovljenem katalogu uvrščena med stanja, povezava s spolnim zdravjem.
Transspolnost je v prenovljenem katalogu uvrščena med stanja, povezava s spolnim zdravjem. FOTO: iStock

"Upamo, da bo rekategorizacija zmanjšala stigmo," je povedala koordinatorka oddelka WHO za reproduktivno zdravje in raziskave Lale Say. In dodala, da bo novi katalog z novimi poglavji po prepričanju WHO pomagal k boljšemu sprejetju transspolnih posameznikov v družbi. Pojasnila je, da katalog uporabljajo zdravniki in zdravstvene zavarovalnice, to pa bi lahko po njenem mnenju celo povečalo dostopnost transspolnih ljudi do zdravstvene oskrbe.

Vse več držav sicer sprejema ukrepe za reklasifikacijo transspolnosti ter jo umika s seznama duševnih bolezni. Med njimi sta tudi Francija in Danska. In kljub temu, da v številnih predelih sveta transseksualcev še vedno ne sprejemajo, je Sayeva prepričana, da bo novi katalog dobil potrebno podporo držav članic Združenih narodov.

Katalog bodo članicam ZN v potrditev predložili na naslednji svetovni zdravstveni skupščini v Ženevi maja prihodnje leto. Če ga bodo sprejele, bo v veljavo stopil s 1. januarjem 2022.

Prenovljeni katalog WHO vsebuje tudi novo poglavje o tradicionalni medicini, ki se je doslej ni omenjalo, čeprav si po svetu z njo pomaga na milijone ljudi. Vsebuje pa tudi razdelek o video igrah, natančneje prepoznava motnjo igranja teh iger kot patološkega stanja, ki lahko posameznika zasvoji prav tako kot kokain.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni