Tujina

Trdi, da je ustvaril prva gensko spremenjena dojenčka

Peking, 26. 11. 2018 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
10

Kitajski univerzitetni profesor He Jiankui je sporočil, da je ustvaril prva gensko spremenjena dojenčka. S tehnologijo Crispr je DNK dveh deklic spremenil tako, da se ne bosta mogli okužiti z virusom hiv, je zatrdil. Njegove trditve še niso neodvisno potrjene, številni znanstveniki pa so kritični.

Deklici, ki ju je He poimenoval Lulu in Nana, sta bili rojeni z običajno zunajtelesno oploditvijo. Vendar pa so uporabili jajčece, ki je bilo spremenjeno, preden so ga vstavili v maternico.

Identitete staršev in otrok niso razkrili, je pa znanstvenik iz mesta Shenzhen povedal, da je oče hiv pozitiven.
Identitete staršev in otrok niso razkrili, je pa znanstvenik iz mesta Shenzhen povedal, da je oče hiv pozitiven. FOTO: AP

"Takoj zatem, ko je bila sperma njenega moža poslana v jajčece, je embriolog vanj poslal tudi protein Cas9 in navodila za gensko operacijo, namenjeno temu, da bi v prihodnje preprečili okužbo deklic s hivom," je pojasnil v videu, objavljenem v nedeljo na Youtubu.

Oče deklic hiv pozitiven

Delovanje sistema Crispr je sestavljeno iz majhnega dela RNK in proteina Cas9, ki DNK razreže na mestu, kamor ga usmeri kratka veriga RNK. Crispr torej deluje kot inteligentne škarje, ki se zapeljejo na določeno mesto v genomu ter ga razrežejo, če je treba, tudi na več mestih hkrati. S pomočjo te metode lahko torej znanstveniki popravijo oz. zamenjajo gene kateregakoli organizma.

Identitete staršev in otrok niso razkrili, je pa znanstvenik iz mesta Shenzhen povedal, da je oče hiv pozitiven in naj bi želel preprečiti, da bi njegova otroka trpela zaradi diskriminacije.

Znanstveniki skeptični in kritični

Znanstvenikovih trditev zaenkrat še niso neodvisno potrdili. Podrobneje jih bo sicer predstavil na mednarodni konferenci strokovnjakov s tega področja, ki se bo v torek začela v Hongkongu.

Strokovna revija MIT Technology Review, ki je objavila članek o Hejevih ugotovitvah, je ob tem opozorila, da je ta "tehnologija etično sporna, ker bi lahko spremembe zarodka podedovale prihodnje generacije in bi lahko vplival tudi na celoten genski bazen".

Znanstvenikovih trditev zaenkrat še niso neodvisno potrdili.
Znanstvenikovih trditev zaenkrat še niso neodvisno potrdili. FOTO: AP

Profesor filozofije z univerze Lowell v ameriški zvezni državi Massachusetts Nicholas Evans je medtem dejal, da je "naznanitev testa prek Youtuba zelo problematična oblika znanstvene prakse". "Odmika se namreč od postopkov preverjanja, na katerih temelji veliko znanstvenega napredka, kot je preverjanje med kolegi," je dodal.

"O genskem inženiringu zarodkov govorimo že nekaj časa," je še pojasnil. "Bolj revolucionarno je to, da sta bila ta dva otroka domnevno spremenjena, da bi bila odporna na bolezen," je poudaril.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CucurbitaPepo
26. 11. 2018 18.11
+6
Pravi znanstvenik bi prvo objavil strokovni članek, šele ko bi njegove ugotovitve neodvisno potrdili ostali znanstveniki, bi skočil na youtube! Tako kot sem zapisal v prvem komentarju. Stavim, da mu ni uspelo.
štrekeljc
26. 11. 2018 16.30
+0
Je že naprodaj na Aliexpressu?
Haralmaan
26. 11. 2018 15.44
+14
"... se ne bosta mogli okužiti z virusom HIV." Se pravi bomo lahko v prihodnosti imeli "modificirane ljudi"? Bojim se izkoriščevanja te tehnike...
NotMe
26. 11. 2018 15.17
+26
Genetska manipulacija je le vprašanje časa. In novosti so navadno sporne. Tako, kot je bil splav 100, 50 let nazaj (in je še zdaj). Tako, kot babištvo 500 let nazaj (čarovnice, pa to). Tako, kot so bili avtomobili in vlaki 100 let nazaj (človeško telo naj ne bi preneslo hitrosti na 30 km/h). Ali pa konoplja. Najlažje je seveda prepovedati, vendar bi bilo škoda zanemariti neverjeten potencial nove tehnologije. Podpiram, 1000000x, še zlasti v primerih kot je ta, ko se obvaruje zdravje otroka. Pa pri otrocih hemofilikov, diabetikov, fibrotikov...
žbla
26. 11. 2018 15.15
+13
Stavim, da mu je uspelo.
CucurbitaPepo
26. 11. 2018 18.08
-1
CucurbitaPepo
26. 11. 2018 14.34
-9
Stavim, da mu ni uspelo.