Svet

O ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja tokrat LMŠ: koliko bi plačevali?

Ljubljana, 25. 10. 2019 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Miha Orešnik
Komentarji
73

Tri zavarovalnice so to jesen znova, že drugič letos, dvignile znesek dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Toda politika v tej državi se nikoli ni bila sposobna dogovoriti, kako to, na papirju sicer neobvezno zavarovanje, ukiniti. Predlog Levice o ukinitvi bo zavrnjen, v poslanski skupini vladajoče LMŠ pa so medtem po naših informacijah ob pomoči ministrstva za zdravje pripravili svoj predlog. Koliko bi po novem plačevali?

Se še spomnite nedavnih maratonskih pogovorov koalicije in Levice, ki je pripravila svoj predlog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? Z novim, svojim predlogom o zakonu za ukinitev pa je zdaj postregla LMŠ. Kakšno pa bi bilo novo dopolnilno zavarovanje ter koliko in kako bi plačevali?

Po novem naj bi nas dopolnilno zdravstveno zavarovanje namesto sedanjih 35 evrov stalo 29 evrov mesečno, plačevali pa ga bi zavodu za zdravstveno zavarovanje in ne več zdravstvenim zavarovalnicam.
Po novem naj bi nas dopolnilno zdravstveno zavarovanje namesto sedanjih 35 evrov stalo 29 evrov mesečno, plačevali pa ga bi zavodu za zdravstveno zavarovanje in ne več zdravstvenim zavarovalnicam. FOTO: Shutterstock

Besedilo sicer še ni dokončno. Gre za prvi korak ukinitve, kot jo je že napovedal tudi zdravstveni minister Aleš Šabeder - torej najprej prenos zavarovanja na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Kot smo že poročali, so Zavarovalnice Triglav, Adriatic Slovenica in Vzajemna letos že drugič dvignile znesek dopolnilnega zavarovanja, ki bo od novembra pri vseh treh okoli 35 evrov. V vladajoči LMŠ bi jim ta znesek vzeli in ga preimenovali v obvezni pavšalni prispevek, ki bi znašal okoli 29 evrov, saj odpadejo operativni stroški zavarovalnic.

Zaposleni bi ga plačevali preko 'REK' obrazcev, kar pomeni, da bi jim delodajalec to trgal od plače, upokojenci in drugi bi plačevali s položnicami, brezposelni in socialno ogroženi pa tako kot doslej tega stroška ne bi imeli, saj bi ga pokrila država.

Zakon bi začel veljati s 1. januarjem 2021, torej enako, kot je predlagala Levica. Ta seveda tega predloga še ne komentira, saj ga ne pozna, jih pa zagotovo zelo zanima.

Košarica pravic bi ostala nespremenjena.
Košarica pravic bi ostala nespremenjena. FOTO: ZZZS

Pa se s tem spreminja košarica pravic - bomo morali zato na primer plačati več za zalivko ali kaj drugega?

Košarica pravic naj bi ostala nespremenjena, torej na doplačila to ne bi vplivalo. Zaenkrat še ni jasno, ali bo predlog vložen kot poslanski ali vladni zakon, saj odzivov koalicijskih partnerjev še nimamo, LMŠ pa seveda potrebuje tudi njihove podpise. Besedilo naj bi jim poslali prihodnji teden. V vsakem primeru pa bo zakon romal na Ekonomsko-socialni svet, ki je ravno danes spremenil svoja pravila delovanja in bo odslej obravnaval tudi poslanske zakone, ki se jim obeta podpora.

Zakon Levice je torej mrtev, kar je zanje še ena klofuta, bomo pa videli, ali obstaja politična volja za sprejem zakona LMŠ. Gre sicer za prvi korak, solidarnostno lestvico - torej da bi plačevali različno glede na dohodek - bi ministrstvo za zdravje uredilo kasneje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
26. 10. 2019 17.59
+0
SPET MLATENJE PRAZNE SLAME IN RAČUN BREZ KRČMARJA!!! najprej je potrebno natančno dogovoriti, kdo bo plačal razliko po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.
antilevi?ar
26. 10. 2019 13.22
+4
O ukinitvi se govori že 16 let,.vse drugo je brez veze
Transformerji
26. 10. 2019 13.07
+9
Torej bi spet plačevali vsi enako - pa poznam kup ljudi, z minimalno plačo, ki doponilnega zavarovanja sploh ne plačujejo, nekateri ga niso še nikoli - pa jim bo to trgano od plače. Kakšno sranje pa boste naredili s tem? Nezaposleni in vedno lenuhi pa vse zastonj - torej bodo kot socialni podpiranci še bolj na boljšem, kot tisti z minimalno plačo ali pokojnino! Ta predlog je pa res pravičen?????!!!!!
Transformerji
26. 10. 2019 13.09
+6
Pošteno bi bilo: minimalne plače in pokojnine se mesečno dvignejo za 30 evrov, če hočete , da vaš predlog zaživi.
pmx
26. 10. 2019 11.36
+11
Mislim, da jim ta "klofuta" Levici samo dviga rating, ker se edini prav borijo. Je pa tudi ta predlog LMŠ dober oz sprejemljiv, nekaj vmes. Zavarovalnice pa naj se preusmerijo bolj v ostale bonuse/dodatke, če želijo. Tudi tam bo sicer ostalo brez dela en kup nič krivih uslužbencev, ki samo delajo svoje delo. Tistim na vrhu pa itak nikoli ni potrebno za nič skrbet, njihove tazadnje so dobro preskrbljene.
antilevi?ar
26. 10. 2019 13.26
+11
Ne ni sprejemljiv, ker je zavajanje ljudi. O ukinitvi govorijo 16 let,.torej? Enkrat zaključimo to neumnost,..glej tudi, da vseh 2 MIO plačuje dopolnilno je to samo 72 MIO,.s tem denarjem v zdravstvu ne naredimo nič, če predhodno ne zajezimo letnega odtoka 500MIO, ki jih bolnice izgubijo vsako leto in ne znajo pojasniti kam denar izginja?
pmx
26. 10. 2019 15.19
+6
V ničemer tvoj komentar ne spremeni mojega stališča, se pa povsem strinjam s tabo glede tega kar si napisal. In kar sem bral do sedaj člankov, izolska bolnišnica zdaj že leta posluje celo z dobičkom z novim direktorjem, pa se očitno da. Pa celjska je bila prvič ali nekaj takega pozitivna, nekje so zmanjšali tekočo izgubo, večinoma pa samo poslabšali. Se pravi še enkrat, se očitno da. Samo pravi ljudje jo morajo vodit.
METKA102
26. 10. 2019 09.36
+2
Do zdaj je ZPIZ odtegoval od pokojnin dopolnilno, po novem pa naj bi upokojenci plačevali po položnicah. In kaj bi bili zato na boljšem? Še na to bodo morali misliti in plačevati provizijo pošti ali banki. In, kako bodo dokazovali, da so plačali?
jspatipaon
26. 10. 2019 09.15
+10
Levici dam tukaj prav, torej vlada razpade, ce ste moz beseda levica!!
Klotilda H
26. 10. 2019 09.12
-2
SPET MLATENJE PRAZNE SLAME IN RAČUN BREZ KRČMARJA!!! najprej je potrebno natančno dogovoriti, kdo bo plačal razliko po ukinitvi dopolnilnega zavarovanja.
Nimasmisla
26. 10. 2019 08.11
+8
nisem privrženec levice vendar to kar dela jj zadnje čase mi pa tudi ni všeč
iliški
26. 10. 2019 08.08
-3
Makar narod crkne samo ,da ne vodi države jj zdaj ,pa ne jamrat.Tako razmišlja leva politika .
Nimasmisla
26. 10. 2019 08.02
+0
ali je levica že nehala sodelovat z vlado ali bojo raje obdržali stolčke bo pa nsi pomagal pa zmago
BeGood
26. 10. 2019 07.53
+16
Ni res, da brezposelni ne plačujejo zavarovanja, do brezplačnega osnovnega in dopolnilnega zavarovanja so po naši zakonodaji upravičeni prejemniki denarne pomoči, ostali brezposelni pa plačujejo oba prispevka, skupaj cca. 61€ mesečno. Vsekakor pa je znesek 29€ pretiran, premija okoli 20€ bi bila povsem dovolj, če bi se nakazovala direktno na račun ZZZS.
Mungos2
26. 10. 2019 07.45
+27
Ne razumem, zakaj moramo plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje zavarovalnicam ??? Oni pa plačujejo v zdravstveno blagajno in to dosti manj, kot dobijo od nas !! Z razliko pa si izplačujejo dobičke !! Tukaj je nekaj hudo skregano z logiko !! Ali politiki z raznimi doktorati tega ne razumejo, ali nočejo ali pa ne smejo ???
Nimasmisla
26. 10. 2019 07.40
+20
saj sem vedel da iz te moke ne bo kruha niti to si ne upajo da bi bogati plačevali več revni pa manj
Sputnik
26. 10. 2019 07.18
+29
to zdravstvo ni nič drugega kot piramidni sistem. edina hitra rešitev je če bi vsi nehali to plačevat. 2mio ljudi gre drugi teden na zavarovalnico pa reče ne plačujem več. red bi imeli v pol ure ko bi videli da narod misli resno. oni vejo da najbolj boli če tepeš po žepu. in za njih velja isto. tudi njih boli isto mesto
ce.ce.
26. 10. 2019 07.27
+26
misliš slovenčke? mogoče v tanzaniji ali pa kongu bodo šli na ulice, copatarji pa ne. mi delamo revolucijo samo na fb in za ekranom. Tolk o tem.
SVETTEL5
26. 10. 2019 07.16
+14
Ja js Šarec je dokazal ,da je tudi Antirobinhood kot Cerar saj vzame revnim ,da obdari bogate...podn od Šarca!
DAEMONIUM
25. 10. 2019 21.58
+50
25.10.2019, 21:57:42 gonite se v 3 krasne, zakaj placevali??? poglejte kdo placuje v Avstriji?? TISTI KI ZELI BITI SAM V SOBI, KI HOCE IMETI NADSTANDARD ne pa mi, ki nas ta gnili neoliberalni sistem sili doplacevati v bistvu osnovno zavarovanje, ko pa rabis kaksen specialisticni pregled pa cakaj 8 mesecev in crkni ali pa privat placaj sam?? koji k...ste sli delati drzavo ce niste v stanju(zaradi lopovscine) garantirati osnovnih drzavljanskih pravic??? Za to kvazi drzavo je res najbolje da crkne in izgine iz evropskega zemljevida!!!!
jakec1575
25. 10. 2019 21.44
+16
Vlada je ubila 3 konje na en mah. Delodajalci so srecni, zavarovalnice so ostale brez zastonj rente, delojemalci so pa srecni ker bo 6 € manj, ceprav bi realno morala biti cena vsaj pol manj. Minister bo z viski denarja pokril vse potrebe in zahteve slovenskih zdravnikov. zavarovalnica bo srecna 2 leti z viski, vendar bodo dobavitelji zavohali denar in cez 4 leta bomo visali prispevno stopnjo. Zapomnite si moje besede. Hkrati smo vzeli 200€ dodatka za aktivnost in večini srednjega razreda dvignilo davcno osnovo , da jim ostane med 700-2000€ vec na koncu leta, kar je odlocno vec, kot stane dodatno zavarovanje. Torej naredili smo dve neuskaljeni reformi, kjer revni ne pridobijo nic in so se vedno na dnu "po lastni krivdi". Ker revni so vedno na dnu po lastni krivdi, kajneda. Postajamo ena taka bolana neeticna, nemoralna neempaticna druzba. Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Zanimiv eksperiment. Nujno potrebna je lestvica pri dodatnem na REK po mojem mnenju. Za srednji razred in bogate to ne predstavlja resnega stroska, revnim pa lahko precej pomagamo. ce smo ze izvedli nove dohodniske lestvice.
jakec1575
25. 10. 2019 21.46
+23
Ne pozabimo na svoje upokojence, skrito revscino med 4 stenami in vlado prisilimo, da malo korigira nedomisljeno politiko. Ni vse v denarju. Ne zelim brati v bogati sloveniji o upokojencih, ki jedo macje konzerve. Tega ne rabimo. Rabimo pogumen politike in državnike, ki tega ne bodo dopuscali.
cecen
25. 10. 2019 21.40
+29
To pomeni, plačevali bomo skoraj enako, samo nekomu drugemu. Prej požrešni zavarovalnici, sedaj pa državni instituciji (oz. malhi brez dna). In ker nam bodo trgali od plače, niti opazili ne bomo kdaj so dvignili premijo.
DEEP
25. 10. 2019 21.36
+8
Da se ti zrola!Uzeti dva tri kinder jajc in sprehodit se po hramu demokracije!
gulmor
25. 10. 2019 21.33
+22
Sveta trojica zasebnih zavarovalnic se lepo omasti z našim denarjem.