Tujina

Trije moški, ki naj bi umorili novinarko, uradno obtoženi: proces šele čez nekaj let?

Valletta, 17. 07. 2019 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Malti so tri osebe uradno obtožili umora preiskovalne novinarke in blogerke Daphne Caruana Galizia leta 2017. Obtožene, brata Alfreda in Georgea Segiorgia ter Vincea Muscata, vsi so stari okrog 50 let, so aretirali decembra istega leta. Pravosodno ministrstvo je potrdilo obtožnice, ki so pogoj za začetek sodnega procesa.

Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia FOTO: AP

Javni tožilec ima zdaj 20 mesecev časa za določitev datuma procesa, za katerega pravni strokovnjaki menijo, da se bo začel šele čez leta.

Malteška vlada pod vodstvom premierja Josepha Muscata je v skladu s priporočili Sveta Evrope pretekli teden tudi odredila javno preiskavo, s katero naj bi ugotovili, ali bi bilo mogoče napad na Daphne Caruano Galizio 16. oktobra 2017 preprečiti, poroča STA.

Caruana Galizia je objavila številne prispevke o korupciji, v katero naj bi bili vpleteni tako Muscat kot predstavniki opozicije. Njeni sinovi so tudi zahtevali odstop Muscata ter ga obtožili, da je majhno sredozemsko državo spremenil v mafijski otok.

"WikiLeaks v eni osebi"

Novinarka je sicer umrla, ko je zapeljala z dovoza k svojemu domu in je odjeknila eksplozija podtaknjene bombe.

Galizia, ki so jo imenovali tudi "WikiLeaks v eni osebi", je bila na Malti najbolj znana preiskovalna novinarka, ki se ni ustavila, ko je bilo treba razkrivati korupcijo, nepotizem in druge nečedne posle malteške politike in družbene elite – čeprav je bila velik del kariere zastraševana, grozila ji je kopica tožb, skupaj naj bi jih bilo 47, dvakrat jo je malteška policija celo aretirala, piše Independent.

53-letnica se je v svojem blogu dotaknila celo poslov ruskih oligarhov na otoku in aktivnosti libijske mafije, ki je prek Malte v južno Evropo tihotapila nafto.

Ko je usodnega dne odhajala od doma, je nameravala poskrbeti, da ji znova odprejo bančni račun, ki je bil zamrznjen, ker je malteški minister za gospodarstvo Christian Cardona proti njej vložil tožbo. Ker je pisala o tem, da naj bi med uradnim obiskom v Nemčiji obiskal bordel. Ker je bila že dolgo prepričana, da njenemu telefonu prisluškujejo, je želela zadevo na banki urediti osebno. A do tja ni prišla nikoli, saj je nekdo aktiviral bombo, ki je bila podstavljena v njenem vozilu.

Njen umor je sprožil ostre mednarodne odzive, doma so ljudje protestirali zaradi "mafijske države". Njena družina je jasno povedala, da na pogrebu ne želi ne predsednika ne premierja – oba sta bila tarča njenega ostrega peresa in družina je sumila, da njuni izrazi žalosti ob njihovi izgubi ne bi bili iskreni.

Takrat je pod pritiski (mednarodne) javnosti oblast obljubila učinkovito preiskavo, s katero pa je bila družina izjemno nezadovoljna. "Državni tožilec se iz nas celo javno norčuje z uporabo besednih zvez, ki jih je uporabljala moja mama," je za Independent povedal njen sin, prav tako preiskovalni novinar Matthew Caruana Galizia.

Na Malto je svojo delegacijo poslal celo Evropski parlament, izrazili so dvome o nepristranskosti policije in sodstva ter zmožnosti oblasti, da izvedejo temeljito preiskavo, ki naj bi segla vse do najvplivnejših ljudi na Malti. Premier Muscat je na vse očitke dejal, da se je delegacija srečala s "preveč vladnimi kritiki, ki so jih zavedli".

Le nekaj dni po tem, ko je delegacija zapustila Malto, je policija vdrla v skladišče blizu prestolnice Valletta in aretirala tri moške – brata Georga in Alfreda Degiorgia ter njunega pajdaša Vincenta Muscata. Obtožili so jih umora, uporabe eksploziva, zarote in vpletenosti v organiziran kriminal. 

Policija trdi, da je Alfred Degiorgio noč pred umorom novinarke preživel tako, da je spremljal njeno gibanje. V bližini so našli cigaretni ogorek, na katerem naj bi bil njegov DNK. Združba se je že znašla na sodišču na uvodnih obravnavah, brata pa imata težave tudi zaradi obtožb o pranju denarja. Policija preverja, kako je mogoče, da sta živela zelo razkošno, če pa sta uradno brezposelna. Družina je sicer prepričana, da je vse skupaj le "lovljenje malih rib". Za zapahi želijo naročnika umora.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
18. 07. 2019 17.15
..torej bodo obsojeni pri 99ih, in bodo dobili dosmrtno
Uporabnik1385495
17. 07. 2019 16.34
+7
Malteski viteski red je red,ki se ukvarja s hospicem in ima od 1835 leta sedez v Rimu.Z Malto jih kaj posebnega,razen tega,da so bili 400 let pregnani tja,nima.Napoleon jih je iz Malte izgnsl.Kaj tocno pa pricakujes,da ti bodo povedali.Oh...zgodivine se ucijo otroci v OŠ-7. razred je bil vcasih to
MojsterSplinter
17. 07. 2019 15.54
+8
Dober novinar bi za mnenje vprašal še slovenske malteške viteze. Gotovo imajo kakšen boljši vpogled v dogajanje na Malti - naj bo enkrat ena korist od njih.
jakec1575
17. 07. 2019 15.19
+21
lep nauk kako je ziveti v mafijski državi. Smo zelo blizu tega, da se nam to zgodi. Če ze nismo tam.
oježeš
17. 07. 2019 15.07
+11
Me prav zanima, če bodo vsi trije, do sojenja lahko na prostosti.
acco98
17. 07. 2019 14.46
+22
Delala je pa bolj sama, drugi so pa vohljali hinavsko okoli nje. Morala bi imeti varovanje in napotke za pazljivost ipd, pa so se ostali rajš po domače ob strani držali/