Tujina

Trio o schengenski meji

Bruselj/Lizbona, 30. 09. 2007 19.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dragutin Mate se je sestal s portugalskim in nemškim ministrom, s katerima bodo razpravljali o schengenski meji.

Do decembra naj bi bil odpravljen nadzor na kopenskih in morskih mejah
Do decembra naj bi bil odpravljen nadzor na kopenskih in morskih mejah FOTO: Kanal A

Notranji minister Dragutin Mate se v Lizboni udeležuje srečanja notranjih ministrov predsedujočega tria EU - Portugalske, Slovenije in Nemčije. Trio se je sestal na predvečer dvodnevnega neformalnega zasedanja Sveta za notranje zadeve in pravosodje, ki se začne v ponedeljek v portugalski prestolnici. V ospredju pogovorov ministrov predsedujočega tria so priprave na ponedeljkovo zasedanje in priprave na širitev schengenskega prostora.

Notranji ministri bodo v ponedeljek pregledali uresničevanje strategije za boj proti terorizmu, ki je bila sprejeta pred dvema letoma. Ta pregled bodo opravili v pričakovanju novega protiterorističnega načrta, ki ga bo čez približno mesec dni razgrnila Evropska komisija.

Protiteroristični ukrepi, ki jih postopoma uveljavlja EU, so osredotočeni na odvračanje od terorizma, zagotavljanje boljše pripravljenosti in odzivanja na teroristične grožnje ter zagotavljanje celovitega upravljanja mej EU, sploh zunanjih mej unije, ki se bodo z načrtovano schengensko širitvijo kmalu spremenile.

Septembra je vseh devet novink začelo uporabljati schengenski informacijski sistem
Septembra je vseh devet novink začelo uporabljati schengenski informacijski sistem FOTO: POP TV

Širitev schengenskega prostora brez nadzora na notranjih mejah EU na devet novink, tudi Slovenijo, je predvidena za konec decembra, ko naj bi bil odpravljen nadzor na kopenskih in morskih mejah, marca prihodnje leto pa še na zračnih. Dokončno odločitev o širitvi bodo ministri sprejeli novembra, ponedeljkovo zasedanje je tako zadnje pred sprejetjem te odločitve.

Trio je v okviru priprav na schengensko širitev razpravljal o izvajanju projekta SIS I za vse, s pomočjo katerega je devet novink septembra začelo uporabljati schengenski informacijski sistem, ki sedaj vključuje policijske podatke vseh schengenskih članic in kandidatk.

Schengenska evalvacijska skupina je v drugi polovici septembra preverjala uporabo sistema v novinkah. Slovenija in druge kandidatke tako oktobra pričakujejo še zadnje evalvacijsko poročilo o ustreznosti uporabe schengenskega informacijskega sistema, ki je nujni pogoj za vstop v območje brez nadzora na notranjih mejah EU.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Kavka
30. 09. 2007 21.21
Urednik, ti le briši, hrvati pa bodo čakali na meji.
Franc Kavka
30. 09. 2007 21.17
No, dsedaj pa gre za res. Še par mesecev, pa bodi rvateki ne meji z osebno in potdilom. Mogoče pa bodo začeli uporabljati putovnico?. Le natisnejo jo še,....