Tujina

'Tropski Trump' Bolsonaro na obisku pri Donaldu Trumpu podprl gradnjo zidu

Washington, 19. 03. 2019 20.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump je v Beli hiši sprejel brazilskega kolega Jairja Bolsonara, s katerim pred pogovori nista skoparila z medsebojnimi pohvalami. Srečanje dveh največjih desnih populistov ameriške celine obeta utrditev sodelovanja med državama, vsaj dokler bosta oba na oblasti. Trump je omenil možnost, da bi se lahko Brazilija pridružila zvezi Nato.

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski konferenci z brazilskim kolegom Jairom Bolsonarom dejal, da bi južnoameriško državo uvrstil kot pomembno zaveznico, ki ni članica zveze Nato, možna pa je tudi pridružitev Natu, a da so za to potrebni še dodatni pogovori.

Trump je napovedal tudi podpis tehničnega sporazuma, ki bo omogočil izstreljevanje ameriških satelitov v vesolje iz Brazilije, za katerega je Bolsonaro dejal, da je že podpisan. Južnoameriška država si sicer želi tesnejšega vojaškega sodelovanja in pridobiti status velike zaveznice, ki ni članica zveze Nato, kar ji bo omogočilo nakup ameriškega orožja s popustom.

Bolsonaro je v Washington prišel tudi po jasno podporo ZDA včlanitvi v Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Od Trumpa ni prejel jasnega zagotovila, da bodo ZDA to podprle, je pa dobil načelno podporo prizadevanjem. 

Drug drugemu pihala na dušo

Donald Trump je pariškemu podnebnemu sporazumu že obrnil hrbet, Jair Bolsonaro pa napoveduje, da mu bo sledil.
Donald Trump je pariškemu podnebnemu sporazumu že obrnil hrbet, Jair Bolsonaro pa napoveduje, da mu bo sledil. FOTO: AP

Brazilski predsednik je že na poti do Bele hiše tvital pohvale na račun Trumpa in izražal ponos, da ga imenujejo za "tropskega Trumpa". Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton pa je ob napovedi "zgodovinske prerazporeditve odnosov med dvema največjima demokracijama zahodne poloble" izjavil, da bi lahko Trumpa imenovali Bolsonara Severne Amerike.

Voditelja sta si izmenjala drese nogometnih reprezentanc z njunima imenoma in Trump je dejal, da ga bo dal sinu Barronu, ki ima rad nogomet.

Oba voditelja imata podobna stališča, tako na primer Bolsonaro napoveduje umik Brazilije iz pariškega podnebnega sporazuma, kar je Trump že storil.

Govori se o novi osi svobode sever-jug, ki je trenutno temelj prizadevanj za odstavitev levičarskega predsednika Venezuele Nicolasa Madura. Trump je pred srečanjem ponovil, da so glede Venezuele na mizi vse opcije.

Brazilijo je do lanske izvolitve desnega populista Bolsonara vodila levica, ki ZDA ni bila tako naklonjena. Bolsonaro pa je pred obiskom tvitnil, da je to prvič po dolgih letih, da v Belo hišo prihaja brazilski predsednik, ki ni proti ZDA. Tvitnil je tudi, da sta ZDA in Brazilija državi, ki sejeta strah med branilce zaostalosti in tiranije po svetu.

Za televizijo Fox News je izrazil trdno podporo prizadevanjem Trumpa, da na meji z Mehiko zgradi zid. Američani so mu med drugim v ponedeljek organizirali tudi obisk sedeža vohunske agencije Cie.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
20. 03. 2019 07.39
+3
Rusi se bodo pozrni od ljubosumja, zdaj ko jim je Brazilija obrnila hrbet in se pridruzila ZDA. Orozje bo bolsenaro seveda potreboval saj ima brazilija priblizno enako stevilo prebivalcev kot ZDA in priblizno 5 krat toliko band. Band, ki so bile pod levimi zascitene saj so prejsne vlade pri njih prale denar. Bolsenaro se je zavzel seveda, da bo naredil konec kriminalskemu nasilju in da bo, ce bo potrebno tudi kopal grobove, ko ne bo vec prostora v arestih, kar je zelo pravilno. Bolsenaro se je tudi zavzel, da bo naredil konec juznoameriskemu komunizmu v Venezueli in pa tudi na Kubi. Tu mogoce malo pretirava, saj drzave kot so Venezuela obstajajo kot dober opomin normalnim ljudem, kaj se zgodi, ce ti vladajo socijalisti.
Zev0
19. 03. 2019 22.06
+0
Oh kako sem vesel desenega populizma. Stoktrat bolj kot levičarskih floskul in parazitiranja na pridnem delu državljanov. Živel desni populizem.
lumpimonster
19. 03. 2019 21.13
+2
Kaj se bom nasmejal ko bodo vsi vidli da ima trump prav in rabjo zid :D
lumpimonster
19. 03. 2019 21.15
-1
Hillary clinton je pa itk glavni vzrok zakaj ga največ folk tok nemara
klukec
19. 03. 2019 21.48
+1
PUTINOVI?
19. 03. 2019 22.35
+1
sej je tudi trump vojni zločinec .stvari nadaljuje kjer je obama nehal...90% stvari pa itak nevemo...