Tujina

Kaj pomeni izdaja človeka, ki bi zanj nekoč prestregel kroglo?

Ljubljana, 23. 08. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
62

Torek je bil menda za Donalda Trumpa "najhujši dan njegovega predsednikovanja". Na prvi pogled bi se bilo s tem mogoče strinjati – ne zgodi se vsak dan, da tvoja nekdanja tesna sodelavca 'pogorita' pred roko pravice. Na drugi pogled pa je jasno, da se za Trumpa ni zgodilo še nič usodnega – postaja pa vroče.

Donald Trump na letalu
Donald Trump na letalu FOTO: AP

Če "peklenski torek" pogledamo skozi medijske oči, dobimo dve povsem različni analizi. Številni Trumpu nenaklonjeni mediji so prepričani, da se je ameriški predsednik "končno" zapletel v težave, iz katerih ne bo enostavne rešitve in bi lahko potencialno pomenile podlago za njegov odpoklic, s tem pa bi obstajala možnost, da odide predsednik, čigar obstoj ameriško demokratsko elito boli in jezi bolj kot katera koli druga težava.

Potem so tukaj njemu naklonjeni mediji, ki pravijo, da Trumpu ne bo hudega. Prepričani so, da so vse obtožbe proti njemu zarota ljudi, ki ne morejo preboleti, da je premagal favoritko Hillary Clinton, in so se za to, da bi ga odpoklicali, pripravljeni oprijeti vsake "rešilne bilke".

Po mnenju resnejših in z osebnimi pogledi manj obremenjenih analitikov pa se resnica skriva nekje vmes.

Pritisk narašča

Pritisk na Donalda Trumpa se z zadnjim dogajanjem stopnjuje. Njegov nekdanji odvetnik in "dežurni reševalec težav" Michael Cohen se je na sodišču izrekel za krivega in priznal, da je nekatere nezakonite finančne transakcije opravil po Trumpovem nalogu. Nekdanjega šefa Trumpove predsedniške kampanje Paula Manaforta pa je sodišče spoznalo za krivega davčnih utaj in bančnih poneverb. Dva sodna primera, ki sta se odvijala skoraj sočasno, sta vsekakor razburkala ozračje.

Zagotovo bo to dodalo nekaj vetra v jadra Roberta Muellerja, ki je odločen, da z obsežno preiskavo, ki jo eni označujejo za izjemno pomembno, drugi pa za lase privlečeno, dokaže, da je Trumpa ustoličilo rusko vpletanje v ameriške predsedniške volitve.

Manafortov primer je prvi, kjer so bili dokazi, ki jih je izbrskala Muellerjeva preiskava, testirani na sodišču. Relativno uspešno – obsodilna sodba je padla v osmih od osemnajstih točk obtožnice. Po drugi strani pa ima večina "zločinov", za katere je bil obsojen, datum izvršitve, preden je leta 2016 sodeloval v Trumpovi kampanji in nič od očitanega ni bilo neposredno povezanega z domnevnim ruskim vpletanjem v ameriške volitve, niti ga ne dokazuje. 

Dokazuje kvečjemu nekaj drugega – da se je Trump pred kampanjo, med kampanjo in po njej obdal s sumljivimi ljudmi. A to ni ne nova ne močna novica.

Manafort je med drugim prejemal plačila nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ko se je moral ta leta 2014 posloviti s predsedniškega stolčka, pa je ta vir denarja usahnil. A to za Trumpa ni težava. Pojavila bi se, če bi se pokazala povezava med Putinom in Manafortom, ko se bo ta prihodnji mesec spet znašel pred sodiščem v Washingtonu, kjer bodo odločali o kaznivih dejanjih, ki naj bi bila povezana z njegovim svetovalnim delom v Ukrajini.

V tem trenutku je večja Trumpova težava Cohen, ki je v svojem priznanju šel tako daleč, da je Trumpa neposredno imenoval kot sostorilca v nekaj svojih ravnanjih. Če bi kdo dejansko dokazal, da je dal prav Trump avtorizacijo za plačila ženskam, s katerimi naj bi imel zunajzakonske afere, zato da to ne bi ogrozilo njegove kandidature, bi bil lahko kriv vsaj kršenja finančnih pravil kampanje.

Do zdaj so preiskave okoli Trumpa sicer trkale na njegova vrata, a zdaj so vstopile v Belo hišo. Manevrski prostor, v katerem se je Trump skrival za (večinoma nekdanjimi) svetovalci, se oži, ostrojezični tviti pa ga ne bodo v nedogled ščitili pred neprijetnimi vprašanji.

Usodne težave Trumpa še niso dosegle ...

Trumpu je do zdaj – tudi po zaslugi napadalnih nasprotnikov in medijev, ki so na drugi strani povzročili, da so se njegovi podporniki okoli njega zbrali kot vojska – uspelo, da ga neprijetnih vprašanj ne sprašuje skoraj nihče. Z vsemi spodrsljaji, politično nekorektnostjo in celo potencialno nezakonitimi zadevami mu je uspelo okoli sebe ustvariti meglico, v kateri številni težko vidijo, kaj je pomembno in kaj ne. In to je Trumpova prednost. Seznam obtožb nasprotnikov je neskončen, nima pa jasno identificiranega "prestopka", ki naj bi ga bil kriv Trump in ki bi bil tako hud, da bi ga odnesel iz Bele hiše. 

Včeraj je nekaj najostrejših nasprotnikov že vleklo paralele z Richardom Nixonom, a ta je zagrešil en "jasen zločin" in zanj plačal. Trump je v tem trenutku "kriv" samo slabe izbire sodelavcev in zaveznikov ter skokov čez plot. Moralno sporno, ne pa tudi zakonsko. Tudi Billa Clintona ni odnesla afera Monica Lewinsky, pravzaprav je v spominu Američanov ostal kot eden najbolj priljubljenih in spoštovanih predsednikov. Trumpovih podpornikov njegovo zasebno življenje, polno ekscesov, ne zanima oziroma ni jeziček na tehtnici pri vprašanju, ali mu bodo namenili svoj glas. Med odločilnimi dejavniki navajajo gospodarsko rast, delovna mesta ... Mnogi preganjanje Manaforta in Cohena vidijo kot poskus Trumpovih nasprotnikov, da ohranijo obraz pred "svojimi", ker se do Trumpa (še) ne morejo dokopati, čeprav so svojim podpornikom obljubljali, da ga bodo odstranili z oblasti. To je še okrepilo Trumpov "status žrtve", ki ga zna spretno izkoriščati in ga bo najbrž izkoriščal še naprej.

... so pa na obzorju

"To je velik dan, slab dan, ugotovili smo, da imamo za predsednika kriminalca," je vso zadevo komentiral John Dean, znan iz afere Watergate, za kar si je prislužil Trumpovo oznako, da je "podgana", s čimer je menda celo zadovoljen.

Vendar pa ta "predsednik kriminalec" ni obsojen, kar pomeni, da za zdaj ne gre nikamor. Bi pa zategovanje zanke okoli Trumpa lahko pomembno vplivalo na dogajanje na vmesnih volitvah, ki bodo že čez 76 dni. Ni sicer pričakovati, da bi republikanski volivci množično volili demokratske kandidate, bi pa lahko republikanski volivci množično ostali doma, medtem ko bi demokratski, odločeni, da je "treba nekaj narediti", množično šli na volišča.

Če bi demokrati prevzeli predstavniški dom, kar naj bi bilo z novimi težavami za Trumpa vse bolj verjetno, bi se zadeve zanj lahko zares začele odvijati v smer, ki si je ne želi. Takšen razplet bi namreč demokratom omogočal, da organizirajo zaslišanja, začnejo preiskave, začnejo vročati pozive na zaslišanja in se resno lotijo projekta "odpoklic Trumpa".

V boju Trump – Mueller je zmagoval Trump, po eni od zadnjih raziskav je le 47 odstotkov Američanov podpiralo njegovo preiskavo, 66 odstotkov jih je podpiralo idejo, da se njegova preiskava konča pred novembrskimi volitvami. A po "tistem torku", ko je Mueller končno dokazal, da "nekaj pa le je izbrskal", bi se apetiti javnosti po podrobnostih o Trumpu lahko zelo povečali – to pa bi lahko pomenilo preobrat, ki bi Trumpu resno škodoval.

Torek je tako za Trumpa dejansko bil slab dan, še posebno ko ga je okrivil Cohen, ki je še nedolgo tega obljubljal, da "bi zanj prestregel kroglo", ni pa še bil usoden. Pravzaprav bo šele dogajanje v prihodnjih tednih in mesecih zares razkrilo, kakšen bo dolgoročni vpliv dneva, ki ga želi Trump zagotovo čim prej pozabiti. Tudi zato, ker Cohenu v resnici ni bilo treba neposredno okriviti Trumpa. Obtožnica namreč ni trdila, da je dejanja zagrešil v sodelovanju z nekdanjim šefom, ampak "v koordinaciji s članom kampanje". Ključno je torej dejstvo, da je Cohen želel okriviti Trumpa. In menda ima na zalogi še precej "streliva". V prihodnjih mesecih bi tako lahko gledali še zanimive obračune nekdanjih zaveznikov.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
23. 08. 2018 19.19
+2
za house betza in njemu podobne: res je dober ta trump, ni kaj.. samo dvakrat je bankrotiral svojo, od očeta podedovano firmo....pa so ga oba krat rešili davkoplačevalci...mama država je vskočila...in trumpy spet se lahko duva na tujih žuljih.
SuperBog=?lovk
23. 08. 2018 18.44
+4
Kapitalistični kriminalc!
Thinc25
23. 08. 2018 18.19
+4
Kaj Slovence briga Trump? V Sloveniji je veliko pokvarjenih politikov, mediji naj se ukvarjajo z našimi problemi!
Apostol1
23. 08. 2018 15.33
+8
Prej ko slej bo Trump potonil z glavo pod lastne fekalije in takrat bo letel v to sem vedno bolj prepričan.
HouseBeatz
23. 08. 2018 16.22
-7
Kot ti je ze kdo prej napisal; si ti sploh predvidel kaksen poloticni dogodek, misljeno pravilno? Mislim da ne
Apostol1
23. 08. 2018 16.47
+5
Predvidel sem ,da Janša ne bo sestavu vlade ,ali jo bo morda sam prašam
HouseBeatz
23. 08. 2018 19.32
-3
Pa tole je lahk predvidel 3 letni otrok. Moje vprasanje se je bolj nanasalo na ZDA
Transformerji
23. 08. 2018 13.19
+15
Pri nas , v tej mali državici, se kaj takega ne more zgoditi.... mafija in mafijski pravosodni sistem!
vinogradnik33
23. 08. 2018 13.59
+13
Zato so izpustili Janšo iz zapora in to ustavni sodniki , pa je dokazano prodajal orožje Hrvatom in Bosancem s kameradi Bavčarjem , Krkovičem ,.......) in z istimi akterji prejel podkupnino od Patrije , pa je pral denar in ga še pere in še in še je takih njegovih cvetk , pa ga ljudje volijo , je lahko član parlamentarnih komisij varnostno obveščevalnih služb ; je to dopustno , je to normalno , je to zakonito , vse preveč je vprašanj , le odgovora ni , je res vse v imenu države ???
kaoslovenac
23. 08. 2018 14.06
-1
Apostol1
23. 08. 2018 15.30
+3
Vinogradnik33......In zraven še plemenitega z kriminalno dejavnostjo na wikipediji+++++
Transformerji
24. 08. 2018 12.00
Saj bi našteval leve - komuniste, partijce, pa je prevelika vrsta in vmes je spadal tudi JJ.
ArkaMast
23. 08. 2018 10.58
+3
Glede tistih porocil o gospodarski rasti pa je MILNI MEHURCEK ki bo kmalu pocil.
mikumi
23. 08. 2018 11.41
+19
Gospodarska rast je ampak njen učinek je par sto milijonov evrov, zraven pa smo se zadolžili za miljardo evrov. Mislim da se naša vlada s tem nima kaj hvaliti. Ali se mogoče motim?
martinov
23. 08. 2018 10.33
+30
Vsakega nepoštenega naj , v prihodnosti, šiba po riti bije !! Doleti naj tudi slovenske politike, kateri kandidirajo za dobrobit državljanov, delajo pa samo za svoj žep !! Če so lagali že prej, bodo kradli tudi naprej !!
Kollerik
23. 08. 2018 09.39
+2
desna "poštenost" kar tolče iz vseh strani...
ooResnicA
23. 08. 2018 09.34
-3
.....tako kot dandanes USA gospodarstvo in borza še nista cveteli novice pa stalno proti Trumpu.....
ooResnicA
23. 08. 2018 09.35
+16
.....ko je pa ob Obami vse propadalo so ga pa novinarji stalno hvalili......pa naj razume kdor more fake news...
Franci Luzar
23. 08. 2018 09.42
+7
O,in kje tako Cveto? Harley škripa,General Motors diha z pomočjo Fiata, USA prezadolžene, Bravo Trump
Maxx365
23. 08. 2018 10.42
-7
gospodarska rast v ZDA traja že 9 let, in kaj ima s tem trump?
HouseBeatz
23. 08. 2018 11.11
+3
nnanna
23. 08. 2018 12.11
+4
za nekaj dolarje, se je trump pripravljen skregati z vsako državo
Maxx365
23. 08. 2018 12.21
+6
HouseBeatz, ti se lahko smejiš, ampak svoji nerazgledanosti. Po gospodarski krizi v letih 2008 in 2009, ameriško gospodarstvo od takrat konstantno raste in sicer za okoli 2% na leto, tudi brezposelnost se je od leta 2009 prepolovila. Kaj druga še preberi, ne črpaj informacije samo na 24ur.
BB93
23. 08. 2018 08.55
+49
Vse lepo in prav ameriški dnevnik 24 ur.. Če bi se vi poglabljali vsak dan v slovensko politiko, kot se vsak sleherni dan za roko na srce za slovenijo relativno nepomebnega Trumpa onkraj luže. (Razen tega, da je "slovenski zet") Bi morda tudi našo slovensko politiko premaknili v boljšo smer. In ne govorim o klasični metodi "neobveščanja" , ko odpreš Šarcev članek pa na koncu članka vsebinsko sploh ne veš kaj si prebral... Malo poglobljenega vidika v slovensko politiko prosim, kot v primeru Trumpa. Človek dobi občutek, da poznamo ameriško politiko bolje, kot našo.
wolfterier
23. 08. 2018 09.35
+13
Zelo pokvarjen moraš biti,da izdaš prijatelja,še bolj,da za svoje grehe obtožuješ druge.Hilary je morala globoko seči v žep !
Franci Luzar
23. 08. 2018 09.47
+6
bil Slovenski Zet,bil,saj so pri nas tudi vsi Slovenci,Župan,Ministrica,poslanec kot tudi večina lopovov, Ameriška prva iz Voska Dama in njeni starši so Amerikanci?
HouseBeatz
23. 08. 2018 09.58
+12
Franci, te firme so škripale že kar nekaj časa azaj. Se spomneš škandala, ko so direktorji vseh moto podjetij prišli na posvet z državo, pripeljali so se pa z zasebnimi letali, firme pa na robu propada? Ja, to je bilo kake 10 let nazaj in že od takrat imajo težave
Ciymbalta
23. 08. 2018 08.46
-2
Kako bi bilo lepo če bi tega rumenega do smrti zaprli
Franci Luzar
23. 08. 2018 09.52
-2
zaprli? saj obstajajo tudi druge rešitve, ki jih celo in zastopa! A mi lahko gdo od vas ki ga tako branite pove od kot,Truampu beseda Amerika First? to so besede ustanovitelja Kukuks klana.
mario7
23. 08. 2018 08.30
+8
Kje je več brezdomcev na 100 000 prebivalcev. V "revni" Sloveniji ali "bogati"Ameriki? (Pa pustimo tiste,kateri se ne štejejo za brezdomce in živijo v prikolicah ali "kartonastih" hišah brez temeljev...)
nikhrast
23. 08. 2018 08.46
+8
Zavidaš Američanom. Verjetno si bil na Floridi kjer preživi na milijone Američanov zimo v prikolicah. Hišo kot jo gradijo v Sloveniji pa nobeden ne gradi v Ameriki, si predstavljaš da bi rekle električarju da ti naj štema, mislil bi da si osel.
orel?ek
23. 08. 2018 08.49
+0
Hej. Prikolica v ZDA stane 100.000 U$D. Tu omenjaš tudi zelo premožne brezdomce.
detect
23. 08. 2018 08.19
+11
to je pa višek demokracije.
Scipion
23. 08. 2018 08.14
+29
Da se ne gremo levo desno. Trump je največji problem liberalcev. Liberalizem je pa rak rana človeštva
mario7
23. 08. 2018 08.25
-6
Kdo to pravi? komunist janez prištinski? Ali FDV-jevc petek iz noraTV?
Scipion
23. 08. 2018 08.28
+10
Enim očitno Janša še iz čokolade skače..le kaj bi bil smisel v življenju brez njega??
mario7
23. 08. 2018 08.32
+2
nikhrast
23. 08. 2018 08.48
-3
Trump ni noben desničar, on je navaden lopov, poskrbel bi samo za sebe.
wolfterier
23. 08. 2018 09.39
+19
Poglej,kako laže naša Levica in novinarji.Pravijo,da bi po Toninovem predlogu porabili več denarja za plače poslancev.Proračun pa je že sprejet in to ni možno.Je pa možno dati več tistim,ki več delajo,manj pa tistim,ki manj.In kdo je proti temu...LEVNUHI !!!
mario7
23. 08. 2018 08.14
+4
Papa trumpek...
SenecaLucius
23. 08. 2018 08.09
+30
Saj s svojimi izjavami res izpade velikokrat kot teleban, a ima odlične gospodarske rezultate in na svoji vesti nič žrtev pri posredovanju ameriške vojske. Še za tisti edini napad z raketami na Sirijo jih predhodno opozoril, da so se ljudje umaknili in je bila samo materialna škoda.
HouseBeatz
23. 08. 2018 08.10
+18
Počasi, počasi, ne toliko podatkov naenkrat, to je preveč za nekatere.
SenecaLucius
23. 08. 2018 08.30
+5
Hehe, sem se pa potrudil napisati brez tujk...
wolfterier
23. 08. 2018 09.42
+9
Dolar pridobiva na vrednosti,jen,rubelj in turška lira pa adijo mare.Američani slavijo Trumpa.Razen levih lenih....
Scipion
23. 08. 2018 08.05
+18
Za tiste ki pravite da je bil dosedaj najslabši predsednik se spomnite na Busha in Obamo
mario7
23. 08. 2018 07.47
+13
Svečkarji. Je trumpek mogoče levičar? Desničar že ne more biti,ker je tako "pošten"!😅😅😅
HouseBeatz
23. 08. 2018 08.05
+8
Včasih so bili desni nazadnjaški, danes pa tehtnica drastično prevesi na Leve... Iz napredno šolanih ljudi, ki so imeli moto; Se popolnoma ne strinjam s tabo, vendar bom do smrti branil tvojo pravico do mnenja in govora- Do ; FDV, Filofaks diplomirancev, umetnikov, ki itak ne delajo nič drugega, kot pa da so prisesani na državo... O svobodi govora ste pa isti, ko kakšni totalitarni sistemi... Če se kdo z vami ne strinja, je nacist, f pa nevem kaj še... Odličen dokaz o nesposobnosti je naša leva vlada ( pa ne me narobe zastopit, tud desni niso bogme kaj)... Samo zdravstvo poglej pa ti bo vse jasno, o teranu in ostali kulturni dediščini pa tudi ne potrebujem veliko govorjenja... Da pa migrante ne omenjam...
Scipion
23. 08. 2018 08.17
+3
Desničar..levičarji niso možni sami zbrat za svojo kampanjo, pol so pa dolžni usluge raznim lobijem kot v primeru z našo izvolitvijo vemo katerega.
MATEJ5321
23. 08. 2018 08.25
+9
hexagon v sloveniji je 3/4 levičarjev. Tako, da je razultat več kot odličen :)
Kollerik
23. 08. 2018 19.17
...od sektašev tako oboževani Orban je recimo ek. komunjist, ki mu je Soroš plačal šolo... ni vse zlato, kar se sveti
HouseBeatz
23. 08. 2018 07.46
+30
Ekonomija cveti, Industrija cveti, nezaposlenost rekordno nizka, sploh med temnopoltimi.. Odstranjuje NELEGALNE ljudi, različne mirovne pogodbe, zavzemanje za delovne ljudi, in pe in še bi lahko naštevali... Trump gre v nos samo levnuhom in različnim mega korporacijam, ki bi selile podjetja iz ZDA v Mehiko, kitajsko... in pa seveda Deep state. Za primerjavo z Obamo, ki ga imate za tako kul predsednika, ki je naredil toliko dobrega; Obamacare, Fast furious, Oboroževanje ISISA, NSA škandal, destabilizacija sirije, Libije... In še in še in še...
mario7
23. 08. 2018 07.56
+3
maijster
23. 08. 2018 08.11
-2
..ja pa milijone brezdomcev,zdravstvo v rasulu,kjer si lahko samo bogati privoščijo dobro zdravsto,ulice in cela geta v milijonskih mestih šotorišča iz lartonov kjer bivajo klateži,.....ne bluzi človek,...
HouseBeatz
23. 08. 2018 08.27
+9
Nezaposlenost in ostale katastrofe, je Trump nasledil... PO letu in pol v pisarni, se je brezposelnost drastično zmanjšala... Ni pa predsednika, ki bi v 10 letih rešil zdravstvo in pa vse kar si ti opisal.... Za tako stanje se je treba zahvalit Obami in prejšnjim predsednikom
Maxx365
24. 08. 2018 08.41
+1
kako si pa razlagaš uraden podatek, da se je brezposelnost v letih 2009-2015 prepolovila, ko Trumpa še blizu ni bilo, zdaj se pa po prsih tolče kot da je vse njegova zasluga. To so dolgotrajni procesi, zato ne nekaj na pamet nabijat
mario7
23. 08. 2018 07.43
+14
ZDA ima za predsednika kriminalca,v Sloveniji pa je vodja SĐS.a kriminalec...
butalistan
23. 08. 2018 08.32
+6
Zamenjal si , res je v sloveniji imamo na oblasti kriminalce ki so pokradli in "sfukali državo". Najhujši pa ste vi volilci kriminalcev ki niste nič boljši. Zato vas kmalu čaka streznitev....