Tujina

Trump se je 'omehčal' in podpisal izvršilni ukaz za konec ločevanja otrok migrantov: Družine moramo ohraniti skupaj

Washington / Ženeva, 20. 06. 2018 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA / N.Š. / D.L. / Ti.Š.
Komentarji
148

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov lahko ostale skupaj na meji z Mehiko, in da otroke ne bodo več ločevali od staršev. Trump je bil zaradi "politike ničelne tolerance do migrantov", ki je vodila v to, da so na ameriško-mehiški meji iz rok nezakonitih migrantov trgali celo dojenčke, deležen ostrih mednarodnih kritik.

"Gre za to, da družine ostanejo skupaj. Ni mi bil všeč pogled na ločene družine. Imeli bomo veliko veselih ljudi," je dejal Trump na slovesnosti ob podpisu.

"Imeli bomo zelo trdne meje in družine bomo obdržali skupaj," je dodal. Po njegovih besedah je razumljivo, da "bi imel vsakdo s srcem zelo močne občutke" glede ločevanja družin, bodo pa ZDA kljub vsemu nadaljevale politiko ničelne tolerance do nezakonitih migracij.

"Če si res resnično patetično šibek, potem bodo državo preplavili milijoni ljudi. Če pa si močan, nimaš srca. Morda bi bil raje močan. To je težka dilema," je še dejal ameriški predsednik.

Pahor odločno: Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene

"Kot oče si ne znam predstavljati, da bi kdo nasilno ločil mojega otroka od mene. In če si tega ne znam predstavljati kot oče, si tega ne smem in ne dovolim predstavljati tudi kot predsednik, kot politik, državnik. Zato je moja moralna in politična dolžnost, da kolikor je mogoče v okviru svojih pristojnosti storim vse za to, da se tako nesprejemljivo in nepojmljivo početje ne bi nadaljevalo," pa je v Ženevi še pred Trumpovo napovedlo dejal predsednik republike Borut Pahor, ki se je s tem odločno postavil proti protimigrantski politiki, ki jo zagovarja ameriški predsednik Donald Trump.

Ločevanje otrok migrantov od staršev, zapiranje otrok v kletke in druge ukrepe, ki jih izvajajo ZDA, je že v torek obsodil tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez. ZDA je pozval, naj te ukrepe takoj opustijo in omogočijo zbliževanje družin, kar da je temeljna civilizacijska norma 21. stoletja.

'Trump ne more govoriti v imenu svobodnega sveta'

V skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik Donald Trump, v ZDA prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom, ki bolj kot ne spominjajo na kletke. Otroke iz teh centrov lahko sicer predajo sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti nimajo dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, jih aretirajo, ko pridejo po otroke.

Ločevanje otrok od njihovih staršev so obsodili tudi v Svetu Evrope. "Kar se dogaja na meji (med ZDA in Mehiko), kjer (ameriški predsednik Donald Trump) ločuje otroke od njihovih staršev, je znak, da ni več moralni vodja njegove države ali sveta," je norveškim medijem dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland"Karkoli naredi, ga izključuje iz vloge, ki so jo doslej imeli ameriški predsedniki," je še dejal in dodal, da Trump "ne more govoriti v imenu tako imenovanega svobodnega sveta".

Britanska premierka Theresa May je prizore otrok migrantov v ZDA, zaprtih v kletke, označila za "zelo pretresljive" in ocenila, da so takšni ukrepi "napačni". Ob tem je napovedala, da bo glede tega vprašanja pritisnila na Trumpa, ko se bosta prihodnji mesec sestala v Veliki Britaniji.

Kletka v enem od imigracijskih centrov.
Kletka v enem od imigracijskih centrov. FOTO: AP

Je Trumpa omehčala Ivankina kritika?

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov.

S prakso ločevanja otrok se, kot kaže, ne strinja niti Trumpova hčerka Ivanka. O tej temi sicer ni javno spregovorila, je pa po navedbah Trumpovih sodelavcev o tem razpravljala z očetom. Trump je namreč na enem od srečanjev s kongresniki dejal, da je Ivanka "videla fotografije" in "iz več razlogov" pozvala k reševanju te krize, poročata CNN in Washington Post.

Na zloglasno migrantsko politiko v ZDA pa se je odzval tudi papež Frančišek. Kot je zapisal na Twitterju, človeško dostojanstvo ni odvisno od statusa državljana, migranta ali begunca ter da je "reševanje življenj ljudi, ki bežijo pred vojno, dejanje humanosti". Svoje sledilce na družabnem omrežju je še nagovoril, "naj strah ne prepreči sprejema naših sosedov v stiski". Pozneje je populistične politike obtožil "ustvarjanja psihoze" glede vprašanja migracij.

Za nehumano in kruto je prakso ZDA znova označil tudi mehiški zunanji minister. Ob mehiških so početje ameriških oblasti kritizirale tudi oblasti El Salvadorja in Hondurasa, od koder so sporočili, da so otroci "izpostavljeni grozljivim razmeram". Gvatemala se je medtem neposredne ostre kritike vzdržala. Dejali so le, da "spoštujejo migracijsko politiko druge države".

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost so na ameriško-mehiški meji doslej že več kot 2000 otrok odvzeli njihovim staršem migrantom.
Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost so na ameriško-mehiški meji doslej že več kot 2000 otrok odvzeli njihovim staršem migrantom. FOTO: AP

Ne pristajajo na primerjave z nacisti 

Kljub množici kritik je predsednik Donald Trump do nedavnega vztrajal, da gre za primeren ukrep. Po njegovem bi sicer nedokumentirani migranti preplavili ZDA.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Paul Ryan je napovedal, da bodo kongresniki v četrtek odločali o pobudi, da se konča praksa ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev, ki so v državo vstopili nezakonito. "Naše zakone lahko uresničujemo tudi brez ločevanja družin," je dejal Ryan in dodal: "Ne želimo, da se otroke jemlje stran od njihovih staršev. Našo imigracijsko zakonodajo lahko uresničujemo tudi brez razbijanja družin. Administracija pravi, da naj kongres ukrepa, in tukaj smo." Več podrobnosti o zakonskem predlogu sicer ni pojasnil, je pa napovedal, da bodo rešili tudi vprašanje tako imenovanih sanjačev, to je tistih, ki so v ZDA prišli sicer nezakonito, a kot mladoletni otroci.

Ameriški generalni tožilec Jeff Sessions je medtem zavrnil očitke, da ločevanje spominja na prakse, ki so se jih v času druge svetovne vojne posluževali nacisti. "Kar počnemo mi, je izvajanje zakona. In upamo, da bodo ljudje dojeli sporočilo in nehali nezakonito prečkati mejo," je dejal.

Vendar je svet nad ameriškim početjem zgrožen, še posebej po tem, ko so se v javnosti pojavili posnetki vpijočih otrok, ki so jih ločili od staršev. Na oblasti letijo očitki, da otroke zapirajo v kletke, dejstvo, da so nekatere kmalu po prijetju odpeljali na tuširanje, pa je sprožilo še dodatne primerjave z nacističnim režimom.

Trump se je sicer včeraj srečal s kongresniki, s katerimi so govorili o migracijah. Strinjali naj bi se s sprejetjem zakona, ki bi ločevanje družin omilil, ne pa odpravil, ter ponudil možnost do državljanstva za nedokumentirane odrasle migrante, znane pod vzdevkom "sanjači". Prav tako naj bi zagotovili dodatnih 20 milijard evrov za varovanje meje, kar naj bi vključevalo tudi zid na meji z Mehiko, kar je bila ena od Trumpovih predvolilnih obljub.

Demokrati so sicer na nogah, Trumpovo migracijsko politiko ostro obsojajo. Po njihovem je dogajanje "v nasprotju z ameriškimi temeljnimi vrednotami".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
20. 06. 2018 22.54
-1
Ma kaj je temu Trampom pa on je bolan in to psihično kar dobro ga opazujte ko ne govori je v neki hudi psihični krizi a ko govori takrat nima prave kontrole kaj govori in počuti se veliko bolje ko je v centru pozornosti a ko neha neve kam z rokami in kako bi držal obraz ali v nasmehu ali v resnosti in dobro se vidi ko da roko to ni v normali to je nekako v stiski ki jo nekako sunkovito vrže tistemu tam to ni normalno rokovanje on je na psihi bolan evo to je moje mnenje...
Ramzess
20. 06. 2018 22.28
+1
Ne pristajajo na primerjave z ... ni treba, saj je itak dovolj očitno kam pes taco moli.
frako
20. 06. 2018 22.25
+3
jah Corrections Corporation of America, mora služit, ni naključno zrasla vrednost delnic za skor 45% dan po tem ko je bil izvoljen tramp.
dannyer
20. 06. 2018 22.07
+6
včeri je na rtv slo igor e brgand lagal glede kriminalitete v nemčiji to je še en dokaz nizkosti slovenskih medijev. policijska poročila in sporočila zvezdne policije so jasna. še več tudi v zda je 84% ljudi mnenja da si glavni mediji izmišljujejo FN. kar je res.
ggargamell
20. 06. 2018 22.21
+1
pač večina medijev poroča eno in isto ker so večinoma vsi v lasti iste osebe ...
mikica247
20. 06. 2018 22.06
-4
Tale trump je res en bebec.
DeBill
20. 06. 2018 22.17
-3
dannyer
20. 06. 2018 21.59
+5
ali pa utišanje žrtev spolnih napadov v londuni in na švedskem. samo za anglijo je scotland yard povedal da naj bi bilo zlorabljenih do 3,000,000 otrok v zadnih letih zaradi stigme in agresije levih medijev se žrtve sploh ne upajo povedati pa so stare od 4 do 17 let. čestitke.
dannyer
20. 06. 2018 22.05
+4
seveda samo sataniški levi dajo minus ko pišeš o pravih žrtvah po evropi ali v zda. toliko o humanosti in človekoljubnosti.
DeBill
20. 06. 2018 22.18
Al83
20. 06. 2018 21.49
+5
Ko je slo za locevanje Koroskih deckov od njihove druzine niste bili nic proti levuharski dvolicniski mediji. Zgleda, da vam gre samo za pravice rjavih ljudi, med tem ko belce in njihovo kulturo in religijo do konca sovrazite.
BUONcaffee
20. 06. 2018 21.09
+2
Trump bi lahko po vzoru Cerarja in Pahorjeve arbitraže rešil ta problem. Južno mejo oziroma mejo z Mehiko dvigne severneje in vsi migranti se znajdejo nazaj v Mehiki.
penintheass
20. 06. 2018 21.42
Predlagas kaksen drug vzor? Anslus? Blickrig? Dachau?
BUONcaffee
20. 06. 2018 21.07
+0
Kot je meni znano vsakemu Kubancu kateri pride v ZDA pripada državljanstvo, stanovanje, avto in služba.
penintheass
20. 06. 2018 21.41
+7
Pa krokodil, značka NASE in razglednica Aljaske
DeBill
20. 06. 2018 22.19
ja, zda geopolitika pač. sam če se vsi kubanci preselijo je to pljunek v morje
Krainerland
20. 06. 2018 20.59
+4
A bomo kdaj dočakali takšno skrb medijev za slovenske družine, ki rabijo pomoč, a tukaj pa ne bo nobenega članka, ker je vse povezano, dobra država s patriotizmom, slaba pa s priseljevanjem in graditvijo odprte družbe, hohštaplerskimi zakoni itd..
penintheass
20. 06. 2018 21.43
-2
A se ne navelicas? Ja za vikend ti predlagam, da sedes v avto, pa si mal teh slovenskih druzin domov na kosilo peljes..
DeBill
20. 06. 2018 22.20
-1
ti si pelji kakšnega frajerja na kosilo, država državljanov slovenije pa ma da ima skrbi za svoje državljane in pika. tu delamo, plačujemo davke, vzgajamo nove davkoplačevalce ki bodo prav zares delali, ne pa ko črna bagra poležavali in iskali luknje.
Krainerland
20. 06. 2018 20.56
+4
Ko bi imeli take skrbi še za slovenske družine!
HouseBeatz
20. 06. 2018 20.54
+6
Obama je na tak nacin zadrzal 90000 otrok. Niti en clanek ni bil o tem! Dvolicnost pa taka
DeBill
20. 06. 2018 22.21
ja huso je pa ja nobelovec, ljubljenec kapitala, pokvarjene geopolitike in ameriškega orožarskega lobbyja
BUONcaffee
20. 06. 2018 20.50
-3
Sedaj lahko razumete tistega očeta iz Torina kateri je prišel po svojega sina da ga vidi. Jok otroka dokazuje solze sreče in radosti. Upam, da ste tudi vi kdaj bili otroci in se spominjate kako je bilo, ko ste čakali očeta da vas pride iskat v vrtec.
frako
20. 06. 2018 20.58
+2
čaki da vidmo če bo dovolil otrokom tudi da pomagajo staršem delat. Ameriški biznis, država te plača da imaš zapornike v svojem zaporu ti jih pa ponucaš kot zastojn delovno silo, sicer nekih par centov kao dobijo sam gre itak vse isti frimi nazaj. sam zato se gre prej so jih šibal domou zdej jih pa zapirajo. Firme ki upravlajo te zapore so šle večkrat že dokazano tako daleč da so sodnike podkupovale za dalše kazni, zdej je pa super k lahko uvažajo sužnje oz se opravičujem zapornike.
BUONcaffee
20. 06. 2018 21.04
+1
Jaz ne vem koliko otroci pomagajo prati posodo, kuhati, pomagati na vrtu. A to je dovoljeno?????? Je pa to, da danes 20 letnik/ca ne zna niti zlikati ene majice.
DeBill
20. 06. 2018 22.22
ne zna kosila skuhat, likat, prat, ne zna karkoli. še vležejo se ko klade in čakajo da se zgodi.
frako
20. 06. 2018 22.40
ne v ameriki gredo zaporniki kromipr pečt, mesarja špilaipd zadeve za drobiž. Zakaj misliš da je tramp ukazal da se vse sodno preganja ne pa da se jih vrača nazaj, zastojn delovna sila.
frako
20. 06. 2018 22.40
največji hec je pa k zdej jim pa resno kradejo službe haha
BUONcaffee
20. 06. 2018 19.51
-2
Trump je tudi oče, pa ga je očitno zapekla vest.
Apostol1
20. 06. 2018 19.45
+11
Napisal sem komentar v katerem sem navedel nekaj zelo jasnih zgodovinskih resnic od genocida nad Indijanci , do dejanj ki so vodila v strahote 2 svetovne vojne, omenil sem ,da so predniki današnjih Američanov ljudje ,ki so bežali pred zakonom , omenil sem ,da so vsekakor vmes prihajali v Ameriko tudi ljudje ,ki so iskali boljše življenje. ( KOMENTAR JE BIL POBRISAN) No in ravno ti Američani ,seveda spet ne vsi ločujejo otroke od staršev , naš predsednik Pahor je danes rekel , da si ne zna predstavljati , kako bi se počutil , če bi njega ločili od njegovega otroka in povedal je RESNICO , čeprav ga ne maram ampak resnica je pa samo ena. Na begunce in migrante lahko gledaš na dva načina. Eden je ta da se postaviš v njihovo kožo in si predstavljaš kako bi se počutil in ali ti bi to bilo všeč , MENI TUDI V SANJAH NE IN ČE NEL ŽELIM TEGA SEBI NE ŽELIM TUDI DRUGIM NE ŽELIM TUDI NIMAM TE PRAVICE NE GLEDE NA VEROIZPOVED ALI BARVO KOŽE . Drug pogled na begunce je pa ta ,da gledaš nanje na vse enako , če je eden terorist so vsi teroristi , požrli nam bodo kulturo in naš način življenja in tako dalje. Vsekakor so potrebna pravila ,samo PRED BEDO LJUDI SI NE SMEMO ZATISKATI OČI TUDI TE PRAVICE NIMAMO. Sedaj pa izvolite z minusi me ne moti , ker povedal sem samo resnico, pa če obračate tako ali drugače.
BUONcaffee
20. 06. 2018 19.49
+7
Ha, ha,.....mogoče si napisal boljši prispevek kot so sposobni napisati tu na 24 ur, pa so ti zbrisali. Foušija pač.
HouseBeatz
20. 06. 2018 19.50
+4
Če bi bil migrant pošten, bi se prijavil za ameriško vizo. Oitno ne spremljaš dogajanje v zda, bereš samo tisto kar ti servirajo levičarski portali. Poglej malo zgodbe ljudi, ki so legalno migrirali; Niti eden noče teh nelegalnih migrantov, niti eden. Bluzit vse povprek o človekovih pravicah je najenostavnejše... Zakaj bi sprejeli ljudi, ki niso sposobni sledit najosnovnejšemu zakonu? Še nekaj ZDA ne potrebuje migrante, migranti potrebujejo ZDA. Začni razmišljat z glavo in ne s čustvi.
Apostol1
20. 06. 2018 20.00
+2
HouseBeatz ........Odgovoril ti bom takole , če bo ilegalno prestopil mejo Ruski jedrski fizik , ne bo kriminalec pač pa oseba ki je zbežala pred tiranom Putinom , če bo pa ilegalno poizkusil srečo človek ,ki ne ve kako bo preživel v domovini , vzel sabo otroke , potem pa mu jih bodo vzeli in ga ožigosali za kriminalca , ga boš pa še ti imel za kriminalca , zato ti raje ne bluzi ter razmišljaj s svojo glavo ne pa da nasedaš populizmu zaradi lastnih strahov , ki so jih sprožili predvsem populisti
Apostol1
20. 06. 2018 20.03
+1
Playstation ....Ne vem , če je bil boljši zajemal je samo zgodovinsko zelo dobro znano preverjeno resnico in hvala za spodbudne besede++++
alicante123
20. 06. 2018 20.03
+4
Saj lahko prideš v ZDA legalno na mejni prehod in zaprosiš za mednarodno zaščito in takrat pričnejo azilni postopek in družin ne ločujejo. Ilegalno čez puščavo hodijo le tisti, ki imajo že kriminalno preteklost v ZDA in so bili deportirani in ekonomsko-socialni migranti.
HouseBeatz
20. 06. 2018 20.10
+0
Apostol, očitno ne razumeš kako deluje sistem v ZDA. ALICANTE123 je lepo razložil. Kar pa še ne razumšeš je pa to, da s sprejemanjem 10000000 migrantov vsako leto ne reši nič, s sabo prinesejo težave, saj gre večinoma za nešolane ljudi. Ker nimajo šole se ponavadi za preživetje zatečejo kriminalu. In ne mi pametovati o populizmu, imam sorodnike v ZDA in iz prve roke vem kakšno je stanje. Če te zanima, poznam mehičanko, ki je legalno v ZDA in njeno mnenje je , da je ILEGALEN prehod kriminalno dejanje in kazen glede tega ni nič spornega.
Apostol1
20. 06. 2018 20.46
+5
HouseBeatz in Alicante ..... povsem očitno je , da ne ločita , človečnost od zakonov in mimogrede v Ameriki je množica ilegalnih priseljencev, ki delajo kot plantažni delavci kot čistilke in tako dalje skratka , najtežja dela , ki jih Američani nočejo in jih suženjsko izkoriščajo ter so brez osnovnih pravic , no in za te delavce je mislim da že v prvem mandatu Obama predlagal , da se jim uredi status državljanstva , predlog je bil odbit ker mislim da so bili takrat močnejši republikanci v kongresu , nihče jih ni potem podil domov , ker so jih rabili in seveda posledica tega je tudi naval Mehičanov in prebivalcev Srednje in Južne Amerike in ker ne morejo vseh izkoriščat jih enostavno naredijo za zločince , naj enostavnejše in populistična negativna oznaka teh ljudi , toliko o vajinih zakonih ,ki so sila človečni po vajinem mišljenju in tudi pravilni in tako , izobrazita se malo in premagajta populistično servirane strahove, lahko se zgodi in iskreno želim in upam da ne , da bosta nekoč nastradala od kakšnega domačega lopova , vendar kot sem rekel , tega ne želim ne sebi in tudi vama ne , je pa želja , da začneta drugače razmišljati oziroma pravilno razmišljati.
BUONcaffee
20. 06. 2018 20.59
-1
Dober moderator ni lahka stvar. Moderator mora biti ene vrste psiholog, pa tudi razgledan mora bit. Važno pa je da je v debati nevtralen. No tu na 24 ur so kar vredu moderatorji. Na rtv pa katastrofa. Da ne govorim za kake druge forume.
HouseBeatz
20. 06. 2018 21.00
-4
Kaj ti mislis da jaz ne zelim vsem na svetu dobro? Ti ocitno nisi se velimo dal skozi v zivljenju in nimas niti osnov o geopolitiki in zakonih... Glede izkoriscanja se popolnoma strinjam, te necloveske razmere za majhno placo se lahko dokajajo samo zato ker so nelegalno. Prej sem ti opisal, ker ne morejo dobiti sluzbo se zatecejo k kriminalu... Ce bi te migranti spostovali zakone, verjemi, da jih nihce nebi odganjal... Zdaj pa ti meni povej, obama je na enak nacin zadrzal 90.000 otrok, zakaj te ni bilo slisati kje takrat?
HouseBeatz
20. 06. 2018 21.00
-2
Kaj ti mislis da jaz ne zelim vsem na svetu dobro? Ti ocitno nisi se velimo dal skozi v zivljenju in nimas niti osnov o geopolitiki in zakonih... Glede izkoriscanja se popolnoma strinjam, te necloveske razmere za majhno placo se lahko dokajajo samo zato ker so nelegalno. Prej sem ti opisal, ker ne morejo dobiti sluzbo se zatecejo k kriminalu... Ce bi te migranti spostovali zakone, verjemi, da jih nihce nebi odganjal... Zdaj pa ti meni povej, obama je na enak nacin zadrzal 90.000 otrok, zakaj te ni bilo slisati kje takrat?
DeBill
20. 06. 2018 22.24
+1
house, nakladaš da se kadi. ena beseda: legalno priseljevanje. in potem se vse konča. vsi ki počnejo nelegalne stvari ki so mednarodno ok so kriminalci.
DeBill
20. 06. 2018 22.25
+1
alicante123
20. 06. 2018 19.38
+3
Pahor daj razmišljaj, če ilegalno vstopiš v ZDA si storil kaznivo dejanje in te lahko zaprejo za 6 mesecev do 2 let. A bomo potem s tabo v zapor med ostale kriminalce zaprli tudi tvojega otroka ? Posebnih družinskih zaporov, pa ni nikjer na svetu. A je to potem nasilna ločitev ali odvzem otroka v skrb skrbstvenemu organu ? Poskušaj sam ilegalno prečkati mejo z otrokom na Hrvaško, pa ti ga bo socialna služba z obeh strani meje odvzela, tebe pa bodo zaprli in oglobili.
HouseBeatz
20. 06. 2018 19.47
+5
Za ene je to preveč podatkov za sprocesirat...
Pikabalonca
20. 06. 2018 19.16
+0
Je pa nekaj to izsiljevanje z OTROCI, to posiljevanje in enostransko poročanje bo privedlo tako daleč da še streljali bo OTROCIH in tistih ki jih tiščijo v prvo vrsto..in nikomur ne bo žal..potem pa bo ta zgodba KONČANA..
Pikabalonca
20. 06. 2018 19.17
+1
Ta ( umetno načrtna )kriza ali MIGRANTSKA BO TAKOJ KONČANA KO BO ZAPEL avtomat..
Pikabalonca
20. 06. 2018 19.13
+0
Pahor je z svojim pajdašenjem z KOSOVARJJI dosegel, da so nas še Rusi nabincali v RIT, ZDA smo tako zapravili, SAMO OSIRANJE, EVROPA pa nas ima samo za vlečenje za TIČA...za ŠUPAK..Mi smo zaradi PAHORJA, LEVICE v izolaciji mi smo samo še EVROPSKI PALESTINCI..
Pikabalonca
20. 06. 2018 19.14
+0
Še papež ko vidi SLOVENCA ima roke skupaj, pogled v NEBO in solzne OČI..
Apostol1
20. 06. 2018 20.47
+3
DeBill
20. 06. 2018 19.07
še dobro da smo evropejci "rough", drgač bi bla evropa po ww2 čist prazna, vsi bi šli drgam
nightifly
20. 06. 2018 19.06
+4
Gasput pahor - mislim ,da ste ompletno izgubil kompas ....... torej ste se opredelil samo za eno stran / Ok , v tezavah je treba ljudem pomagati . Toda -toda , veliko je teh toda ,ki pomenijo ; kot predsednik se boste -mogoce -v zivljenju enkrat srecal na Rubikonu -kaj narediti - ko bo Slovenija tik pred poplavo stotisocev beguncev ,med njimi tudi dobrsen del infiltriranih teroristov - no ,na koncu koncev , niso potrebni niti teroristi . Ce bi vi vec hodil po svetu -za svoj denar , kelnaril kot student po Svici ,Evropi in tako naprej , bi v mladih letih videl ustroj te Evrope . Kot vem ste takrat ze pridno nabiral tocke v rdeco knjizico -jo imate se ? Veliko nas je , eni studentsko , eni zaradi zelje po boljsem zivljenju ,tretji spet zaradi pohlepa odslo v svet . Toda kot predsednik morate prvo in prvo in spet prvo braniti in ubraniti svoj narod .To vam nalaga ustava -kaj ustava .Nalaga vam to sam narod in upam tudi vasa vest . Kot aktivist Emergencyja sem leta z mojo zivljensko partnerko skrbel za te ljudi iz tretjega ,cetrtega sveta . In zdaj na koncu -ko sva -ko smo dobili sliko ,da so ti bezeci ljudje rezultat najbolj umazane politike zahodnega sveta -med drugim -v navezi s skorumpiranimi rezimi vsepovsod -naj navaden clovek skrbi za svoje in za druge otroke --pa se koga zraven - Zakaj se ne postavite za govorniski oder UE ali UN in vsem tem politicnim falotom tega sveta poveste kar jim gre ? Veste kako je naredil leta nazaj Zirinovsky v UE ? Na zelo glasen nacin jim je povedal -v zivo -da brez Rusije tudi take Evrope ne bi bilo kot je danes -sploh je ne bi bilo -zato naj se obnasajo kulturno . Takega predsednika rabi Slovenija -Z jajci / Po pravici povedano -ko vidimkaj pocenjajo kroati z drzavo Slovenijo ,ob tem pa kazejo obraz najbolj nedolznih ,kulturnih in postenih ljudi me kar zmrazi ---Slovenija pa nerodno cepeta . Kje je predsednik drzave ? Ga ni slisati . Ima Slovenija se predsednika ? Groza vse skupaj . Ja , pa se to -----zakaj pahor ne poklice na zagovor Mogherinijeve -uradno na konsultacijo -kot se temu rece -in ji na 4 oci izrece cisto vse /////evropski isti -isti -isti -bodo Slovenijo zaceli spostovati kadar jih bo ta poslala na hitro v v 3pm in se kam in zagrozila ,da gre ven iz take ravbarske druzbe -