Tujina

Za britanskega premierja bi želel Johnsona, Meghan pa označil za nesramno

Washington / London, 01. 06. 2019 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
41

Predsednik ZDA Donald Trump je tik pred državniškim obiskom Velike Britanije. Še pred tem pa si ni mogel kaj, da ne bi pokomentiral aktualnega političnega dogajanja na Otoku. Boris Johnson bi bil po njegovem tako odličen britanski premier, za vojvodo Susekško pa je dejal, da je bila v izjavah do njega nesramna. "Upam, da je zdaj v redu," je še dodal.

Ameriški predsednik Donald Trump bo s prvo damo Melanio v ponedeljek s srečanjem z britansko kraljico Elizabeto II. v Buckinghamski palači začel državniški obisk v Veliki Britaniji, kjer bo ostal do srede.

Trump se je z britansko kraljico srečal že lani julija med uradnim obiskom v Veliki Britaniji. V Londonu bo deležen najvišjih državniških časti in kraljevega pompa.

Trump v ponedeljek na Otoku začenja državniški obisk.
Trump v ponedeljek na Otoku začenja državniški obisk. FOTO: AP

Trump je pred obiskom dopustil možnost, da se bo v Londonu srečal z zagovornikoma brexita, izstopa Velike Britanije iz Evropske unije, Borisom Johnsonom in Nigelom Farageom, ki ju je opredelil kot prijatelja. Še posebej ga navdušuje nekdanji britanski zunanji minister Johnson, za katerega je dejal, da bi bil odličen britanski premier.

"Poznam različne akterje. Mislim, da bi Boris opravil zelo dobro delo. Menim, da bi bil odličen," je za britanski Sun dejal predsednik ZDA. Nekdanji zunanji minister Johnson je sicer kandidat za naslednika Mayeve na položaju vodje britanskih konservativcev in premierja, Farageova nova stranka pa je bila zmagovalka evropskih volitev na Otoku.

Boris Johnson in Theresa May
Boris Johnson in Theresa May FOTO: AP

Si pa ameriški predsednik ni mogel kaj, da ne bi pred obiskom 'pokomentiral' tudi britanske kraljeve družine. Med intervjujem za britanski The Sun se je namreč dotaknil izjave Meghan Markle, vojvode Susekške pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 2016. V večerni oddaji z Larryjem Wilmoreom je ta Trumpa namreč označila za sovražnega do žensk in dejala, da je njegova politika razdirujoča ter da se bo - v kolikor zmaga na volitvah - preselila v Kanado. Trump pa je zdaj na to odgovoril: "Nisem vedel, da je nesramna. Upam, da je zdaj v redu." Nato je še dodal, da meni, da ji bo kot članici britanske kraljeve družine šlo odlično.

Meghan Markle

Trump se bo med obiskom sestal tudi s sedanjo britansko premierko Thereso May, ki je napovedala, da bo odstopila 7. junija, ker ji doma ni uspelo pridobiti podpore za dogovor z Brusljem o brexitu.

Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton se je medtem v pogovoru za britanski The Telegraph znova zavzel za brexit ter izpostavil prednosti izstopa Velike Britanije iz EU tako za London kot Washington. "Preferenca ZDA je, da Velika Britanija sledi usmeritvi, ki si jo želi narod, in zapusti EU," je dejal Bolton. Ob tem je napovedal, da si Trump želi z novim britanskim ministrskim predsednikom skleniti trgovinski sporazum, ki bo imel prednost za obe strani in London osvobodil vseh regulatorskih omejitev v odnosu do EU. Rezultate referenduma leta 2016, na katerem so se britanski volivci odločili za izstop Velike Britanije iz EU, je Bolton označil za "zmagoslavje demokracije".

Trump je še dejal, da so tudi drugi konservativci zaprosili za njegovo podporo, pri tem pa ni razkril njihovih imen. Hkrati je kritiziral Mayevo glede pogajanj z Brusljem o brexitu in dejal, da je dopustila, da je EU imela "vse karte". Trenutno je v igri za naslednika Mayeve na čelu britanskih konservativcev in vlade sicer 12 kandidatov.

Tudi letos napovedani protesti in 'dojenček Trump'

V Londonu bodo ameriškega predsednika pričakali tudi protestniki, ki naj bi jih bilo še več kot lani. Znova naj bi nad mestom lebdel šest metrov velik balon v podobi dojenčka Trumpa, ki je bil hit že ob lanskem obisku ameriškega predsednika na Otoku, pokazali naj bi tudi pet metrov velikega robota v obliki Trumpa, ki sedi na straniščni školjki.

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn pa je napovedal, da se ne bo udeležil banketa v Buckinghamski palači, ker se mu ne zdi prav, da z rdečo preprogo sprejemajo državnika, ki se požvižga na vse mednarodne sporazume in obveznosti.

Balon Donald Trump
Balon Donald Trump FOTO: AP

V ponedeljek bodo ameriški predsedniški par v Buckinghamski palači sprejeli kraljica ter princ Charles in njegova žena Camilla. S Charlesom bosta pregledala častno stražo, iz trdnjave Tower pa bodo v čast Trumpu izstrelili topovske salve.

Gostiteljica kosila v palači bo britanska kraljica, udeležil pa se ga bo tudi princ Harry. Njegove soproge Meghan ne bo, ker po nedavnem porodu še ni nastopila državniških dolžnosti.

Kraljica bo nato gostom pokazala razstavo predmetov, ki so pomembni za zgodovino ZDA, popoldne pa bosta Donald in Melania Trump s princem Andrewjem v Westminstrski katedrali položila venec pred grobnico neznanemu junaku.

Princ Charles in Camilla bosta v svoji rezidenci gostila čajanko za ameriška gosta, nato pa se bodo vsi skupaj podali na veličasten banket v Buckinghamsko palačo.

Drugi dan obiska, v torek, bo imel Trump zajtrk z odhajajočo britansko premierko Thereso May, sledili bodo pogovori na Downing Streetu ter kosilo, po katerem bo novinarska konferenca. Trump bo zvečer v rezidenci veleposlanika ZDA v Londonu gostil večerjo, ki se je bosta v imenu kraljeve družine udeležila Charles in Camilla.

Trumpova bosta v sredo nato odpotovala na Irsko, od tam pa 6. junija nato v Francijo na praznovanje 75. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji.

V sredo bo Trump odšel v pristaniško mesto Portsmouth, od koder so pred 75 leti sprožili zavezniško invazijo na okupirano Evropo. Na slovesnosti bo 300 preživelih veteranov druge svetovne vojne ter voditelji držav, ki so se s svojimi vojaki udeležile invazije 6. junija 1944.

Iz Portsmoutha bosta ameriški predsednik in prva dama poletela v irski Shannon, ki leži blizu Doonberga, kjer ima Trump igrišče za golf in hotel, v katerem bosta prenočila. Irski premier Leo Varadkar namerava Trumpu na srečanju razložiti pomen proste trgovine med ZDA in Evropo ter ga pozvati, naj še enkrat razmisli o možnosti prostotrgovinskega sporazuma.

V četrtek zjutraj bosta Trumpova odpotovala v Normandijo, kjer se bosta z drugimi voditelji držav udeležila praznovanja dneva D oziroma zavezniške invazije na okupirano Evropo. Trump naj bi se ob robu slovesnosti srečal tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

txoxnxy
02. 06. 2019 13.13
+0
Vsi ki vidite dlje od prsta na nosu in mislite tudi na jutri in ne samo na sedaj , veste da se EVROPA za stanje v kakršnem trenutno je lahko zahvali samo za pomoč Amerike za preprečitev nadvlade Germancev na stari celini. Kot tretje razredni narod brez kolonij po svetu so začeli dve svetovni vojni v prejšnjem stoletju, da bi si s silo prisvojili vsaj Evropo in njene narode. In kar jim ni uspelo s silo poskušajo sedaj na hinavsko politično ekonomski način zavladat Evropi ! Kot že nemalokrat v zgodovini bo šele čas pokazal kako zelo ima Gospod Trump prav v svojih izjavah.
Joebing
03. 06. 2019 10.44
+2
Tago
01. 06. 2019 21.38
+9
A pride spet vodit svojo razdiralno politiko, da oslabi EU. Naj bo tam kjer se mu klanjajo.
Frane Šajn
01. 06. 2019 18.05
+7
Hvala bogu za Kitajsko in Rusijo!
nikhrast
01. 06. 2019 20.47
-1
Prav imaš. še večja korupcija in šlamparija, na to se spozna Slovenija.
Ate_ist
01. 06. 2019 21.43
+2
največ korupcije je v zda. poglej vojaški proračun. in kaj z njim naredijo.
Frane Šajn
01. 06. 2019 18.02
+8
Ga nič več ne žge podančnik , ko je pri Orbanu jedel "jedem peče , serem peče! Še Busch se ni tako nisko spuščal kot se tale rumeni mesečnik!
MrKritik77 .
01. 06. 2019 17.09
+9
Ko je enkrat predsednik ZDA nekdo, ki je še večji moron od Georga Busha mlajšega, te ne more nič več presenetiti.
detect
01. 06. 2019 16.38
+3
se že vmešavajo v notranje zadeve.
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 16.35
+11
Kontraverznemu Trumpu se fučka kaj si kdo misli o njem.
dr.Fen0men
01. 06. 2019 14.50
+3
Nic mu ni uslo. Rece kar misli. Za levaske laznjivce in hinavce je pa to nekaj kar ne morejo dojeti...
Frane Šajn
01. 06. 2019 15.18
+11
A veste kdaj desničar izgled navzven kot da nekaj misli??? Takrat ko sedi na vrtu na travi in poskuša ob tem slišati kako raste!!!
Matjaž ?renc
01. 06. 2019 15.25
+12
Ušlo ali ne, ni važno, ve se kakšen kaliber so bli njemu podobne face. Sam pogledaš ga že vidiš Dučeja direktno v obraz, Boris ni nič bolši, da ne govorim o Alfa samcu Berlussconi in še bi se najdlo. Sam razdor in vojna jim je v glavi, nič drugega. V Slovenistanu je isto, pa brez zamere vsi ki ste kakorkoli zasukani, vsi naši el prezidenti so gledal za svoje riti in nikoli za rajo. No Šarc se dela da nekaj muti ampak to je bol megla kot kaj drugega.
Matjaž ?renc
01. 06. 2019 14.49
+17
A se tisti i zagovarjajo Trupa in njegovo politiko, sploh zavedate kaj se dogaja???? Nekaj primerljivega se je dogajao leta 1933 ko je prišel novi kancler na oblast v Nemčiji in potem se ve kaj se je naprej zgodilo. Vi obsedenci in pristaši Trupa in njemu podobnih , pa ga še zagovarjate?? Mater ste prizadeti, EU je edino kara je še kolikor toliko ostalo od ideje da se Evropa združi proti prevladi ZDA in vi to očitno in z jasnimi nameni spodkopavate, kot to počne vsa Desnica v EU.Nisem pristaš nikogar sam mislim da je ideja združene EU vseeno bolje kot pa da je vsaka država za sebe in se potem kregamo med seboj. Zdaj pa naj vsi desno in levo sučniki potalajo minuse, sam čakam :)
Frane Šajn
01. 06. 2019 15.03
+11
Na desne s tem apelirat je isto kot z glavo v zid ali strel v prazno, oni primejo in ubogajo samo kar poreče o zgodovini Dr.Dežman in senčni princ dr. Ice Creame. Ampak zakaj pa ne, vredno je poskusiti . Bravo Matjaž!
kaoslovenac
01. 06. 2019 15.35
-4
O dobro jutro Kolumba in ostali FDV-jevci, Matjaži zanimiv članek, z nekaj pomoči so pa res desnega Hitlerja pomagali zrušit LEVI-Amerikanci...
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 16.38
-6
EU je projekt USA, VB in Polske proti takratni Stalinovi Rusiji.
Wahl
01. 06. 2019 14.41
+4
Čez predsednika Aleca Baldwina ga ni.
Wahl
01. 06. 2019 14.36
+5
V obraz je pa vedno sintetično ožgan, bo nekdo še zgradil zid okoli bele bajte.
Frane Šajn
01. 06. 2019 15.04
+4
bigbooss
01. 06. 2019 14.33
+0
Kdaj pa pride nas zet v slo? Ce ne zakaj drugega bi lahko iz spoštovanja do nas, saj je nas zet...
Joebing
03. 06. 2019 10.47
Nimasmisla
01. 06. 2019 14.21
+3
ta dva glih skupaj pašeta meghan je pač američanka
Mladi? Plasto
01. 06. 2019 14.19
+14
očitno se Trump z lažnjivci dobro razume ..... Johnson mora namreč na sodišče ,ker je javno lagal o tem koliko britanija plačuje za EU in je posledično zavajal volilce , kar je v Britaniji kaznjivo :D .... kakor so rekli v starih časih .... GLIHA SKUP ŠTRIHA :D
CestniKolesar370Wattov
01. 06. 2019 14.38
-9
Povedal je koliko Britanija plačuje in povedal je resnico. Ni pa povedal koliko Britanija nazaj dobi. Tehnično gledano se ni lagal.
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 16.40
+4
Itak, da se ni. Igral je na pravo struno, da obrije glupo angleško delavsko rajo.
Mladi? Plasto
01. 06. 2019 20.06
-2
fridmanček .... TEMU SE REĆE PRIREJANJE PODATKOV če ne poveš vsea ampak sam tist kar ti paše ... to je izkrivljanje resnice ....tak da si lahko TEHNIČNO nekam vtakneš ....
razocarani
01. 06. 2019 14.08
+16
kakšna veliha hinavska družba na kupu sami morilci sveta ,,izprijena družba ne ve z čim bi še zagrenila življenje navadnim ljudem ,,a mu bo ta potomka morilcev pokazala predmete z katerimi so morili ameriške domorodce ,,in to bedo spoštujejo tudi naši politiki ,,pa se vi zavedate da so to roparji in morilci z kravatami in zlatimi obeski ,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BUONcaffee
01. 06. 2019 13.59
+4
Nič mu ni ušlo. Povedal je kar misli.
Mauzahecmauzares
01. 06. 2019 16.40
+0
BUONcaffee
01. 06. 2019 13.38
-15
Seveda, Trump dobro ve da Evropa razpada. Nemčija in Francija ne moreta imeti vseh narodov pod nadzorom razen Slovenije, Romunije in Bolgarije. Anglija še pravočasno zapušča tale klub držav kateremu pravimo EU. Sicer pa tudi Junker je dosti škode naredil. Naj vam bo še ta informacija, da kar se tiče gospodarstva zopet nazadujemo. Baje, da smo že v rdečih številkah. Upam, da bo Šarec ukrepal, da popravimo stanje na računu.
tedoVV2HCmedo
01. 06. 2019 14.34
-7
Šarec bo poskrbel (=nakradel čim več denarja iz proračuna) samo zase, tako kot vsak drug naš predsednik vlade.
FAUSTOS1
01. 06. 2019 13.14
+2
na madžarskem orbana na hrvaškem plenkoviča v sloveniji janšo a mi želimo da kot prvo odide trump in vsi njegovi ljubljenčki.
Andree
01. 06. 2019 12.55
+24
Kdo bo prej postal 51 zvezna država. Anglija ali Portoriko?
BUONcaffee
01. 06. 2019 13.40
-5
BUONcaffee
01. 06. 2019 12.49
-14
Trump je samo povedal kar je res.
razocarani
01. 06. 2019 14.10
+10
ja ćudna je njegova resnica ,,pa tudi tvoja