Tujina

Trump in Ši Džinping sklenila premirje za 90 dni

Buenos Aires, 02. 12. 2018 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
46

Ameriški predsednik Donald Trump in kitajski predsednik Ši Džinping sta se ob robu vrha skupine G20 v Buenos Airesu dogovorila, da državi 90 dni ne bosta vzpostavili novih carin ena proti drugi. Zvišanje carin z 10 na 25 odstotkov za 200 milijard kitajskih proizvodov tako ne bo začelo veljati s 1. januarjem, je sporočila Bela hiša.

S tem si želita strani omogočiti dodaten čas za pogajanja. "Če ob koncu tega obdobja ne bo dogovora, bodo 10-odstotne carine dvignjene na 25 odstotkov," so zatrdili iz Bele hiše.

"Načelni dogovor je preprečil dodatno širjenje gospodarskih napetosti med obema državama in odprl nov prostor za sodelovanje, ki bo obema v korist," pa je  komentiral kitajski zunanji minister Vang Ji.

Na mizi trgovinski spori

Donald Trump in Ši Džinping sta se ob zaključevanju vrha G20 v Argentini sešla na delovni večerji, na mizi pa sta ob hrani imela predvsem trgovinske spore, v katerih želi ameriški predsednik znižati velikanski primanjkljaj ZDA v trgovinski bilanci s Kitajsko.

Komunistično državo obtožuje nepoštenih trgovinskih praks ter kraje intelektualne lastnine in zahteva korenite sprememb v njenem poslovnem modelu.

Donald Trump in Ši Džinping sta se ob zaključevanju vrha G20 v Argentini sešla na delovni večerji, na mizi pa sta ob hrani imela predvsem trgovinske spore.
Donald Trump in Ši Džinping sta se ob zaključevanju vrha G20 v Argentini sešla na delovni večerji, na mizi pa sta ob hrani imela predvsem trgovinske spore. FOTO: AP

ZDA so že uvedle dodatne carine na okoli 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza v ZDA, s 1. januarjem pa bi začel veljati nov paket carin še za 200 milijard dolarjev kitajskih proizvodov.

Kitajska je na drugi strani zavračala ameriške obtožbe in uvajala recipročne protiukrepe. Vseeno so v Pekingu pred vrhom G20 sporočili, da so pripravljeni storiti več pri povečanju uvoza iz tujine.

Ne bodo reševali le carin

Zdaj so se v Buenos Airesu dogovorili, da bodo skušali v naslednjih treh mesecih doseči rešitev nastalih problemov. Reševali ne bodo le carin, ampak tudi vprašanja zaščite intelektualne lastnine in avtorskih pravic, vprašanja drugih trgovinskih ovir, pa tudi vprašanja kibernetskega kriminala.

Kitajska se je po informacijah Bele hiše tudi strinjala, da bo povečala uvoz na Kitajske, da bi zmanjšali trgovinsko neravnovesje. To naj bi se zgodilo zlasti na področju kmetijstva in energetike, pa tudi na drugih industrijskih področjih.

Peking je po informacijah Bele hiše prav tako pristal na to, da še enkrat preuči namero ameriškega podjetja Qualcomm, največjega proizvajalca čipov za pametne telefone, da prevzame nizozemsko podjetje NXP Semiconductors.

Ta 44 milijard evrov vreden posel je julija propadel, ker kitajski regulator ni dal soglasja za prevzem. Analitiki so to ocenili za največjo žrtev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Poleg tega je Ši po besedah Bele hiše naredil "čudovito humanitarno gesto", ko je pristal, da bodo med nadzorovana zdravila uvrstili tudi fentanil, sintetični opioid, ki v ZDA povzroča velike težave z odvisnostjo.

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
02. 12. 2018 17.14
-3
"Trade wars are easy to win", ne vem kaj zdaj misli Trump o tem. Amerika in Kitajska sta pa ekonomsko neverjetno povezane, Trump ne razume da se je za spremembe treba pogajati, ne pa obnašati kot "bull in a china shop". Na milijone Kitajcev dela izdelka ta ameriški trg, na milijone Američanov pa kupuje kitajske izdelke po marketih, kot Walmart, Costco, Target..., v Ameriki.
BUONcaffee
02. 12. 2018 14.53
-2
Trump dokazal da je moder mož.
komarec
02. 12. 2018 16.49
+1
Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhaaaaaaaaaaaaaa.... Moder????????????????????????????????????? Hudo strahopeten!!!!!!!
nikhrast
02. 12. 2018 17.02
-3
Modri sp demokrati, konservativci, to so republikanci, so pa rdeči.
PanterTheBlack
02. 12. 2018 13.46
+5
Trump gleda pokakane Kitajce kot jastreb
Rde?iAlarm
02. 12. 2018 15.27
-1
ne nakladaj,kitajci imajo že skoraj vse največje ameriške firme v svoji lasti,kot tudi večino svetovnih gigantov,verjamem pa da jih trump gleda zblojeno ker se tega še kako dobro zaveda.....
PanterTheBlack
02. 12. 2018 18.43
+1
Prvo se navadi kulture, potem komentiraj pod posti
WhatDoYouCare
02. 12. 2018 21.34
+2
@MajHNIČ - Nakladaš. Vse največje ameriške firme so v lasti ZDA. Očitno sploh ne veš katera podjetja se uvrščajo na sam vrh. Namig: Apple, Amazon, Microsoft, Google zasedajo prva štiri mesta. Nobeno ni v lasti Kitajske. Kitajci nimajo v lasti skoraj nobenega podjetja izmed Fortune 500 tj. 500 najprestižnejših podjetij.
Madeni
02. 12. 2018 13.34
+17
V Sloveniji 80 % cene sami davki, trošarine, prispevki, takse na Bencin..vsak naj spuca svoj usrani prag Slovenski je najbolj usran..
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 13.02
+0
Smešno, kako je bil prisiljen dumb Trump stopit korak nazaj pri svojem blebetanju in "kurjenju" trgovinske vojne s Kitajsko. Zdaj bi seveda prozahodni mediji radi prikazali, da Xi Jinping klečeplazi pred Trumpom. Jasno je povedal, da ga intrige in konflikti ne zanimajo, pač pa le trgovanje in kitajska gospodarska rast ter odločno poudaril, da se ne bo spuščal na Trumpov nivo. Skratka sledil bo potezam Trumpa in se seveda prilagodil. Če se ta ne bo ustrezno skuliral in spametoval, bodo logično sledili recipročni ukrepi, ki utegnejo biti precej bolj zoprni za ZDA. Kitajec mi je res všeč.
Uporabnik113189
02. 12. 2018 13.29
+3
Kakšno sprenevedanje s tvoje indijanske strani. Kitajca zanima samo trgovanje in je nad intrigami. Ali je res tako težko razumeti da ogromen delež BDP kitajcev stoji in pade na izvoz njihovih presežkov proizvodnje v ZDA? In če Trump NOČE kupovati od njih, kaj potem? Ja, potem so si zastonj nakupili rudnike po svetu, investirali v pomorske in kopenske poti, z intrigami prisesali na naftne vrtine po vseh celinah.. Mimogrede je naročil ta predsednik naj se kitajska pripravi na vojno. Je kdo povlekel paralele s predvojno Nemčijo, ki ji je primanjkovalo življenjskega prostora in je "investirala" v oboroževanje? To je pač kapitalizem, in kitajci so danes na stopnji razvoja kapitalistične Nemčije pred WW2.. Imajo enake apetite, načrte, želje po dobrinah, ki jih žal ni dovolj za vse.. Če bodo njihove, jih za nas ne bo. Kako se bomo odločili?
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 14.55
+3
Sploh ne vem, kaj si hotel s tem tvojim odgovorom. Ja, Kitajske ne zanimajo intrige. In? Praviš, da ogromen delež BDP kitajcev stoji in pade na izvoz njihovih presežkov proizvodnje v ZDA? Pretiravaš na polno. Naj te razsvetlim - kot je po navadi v vojnah, niso samo zmagovalci in poraženci. V bistvu so poraženci vsi. Tega se Kitajec zaveda (kljub temu, da niso tako močno in ultra odvisni od ZDA, s tem se nehaj tolažit), zato mu ni do spopadov. Želi zgolj trgovati in rasti. In če kdo, bodo v tej trgovinski vojni (če jo bo Trump nadaljeval) zagotovo več izgubile ZDA kot pa Kitajska. Mednarodni odnosi niso tako "fiksna" in "zabetonirana" stvar kot si morda misliš. Putin in Xin Jinping se čisto dobro razumeta, če veš kaj mislim:) Ob Putinovem obisku Kitajske letos junija je Xi Jingping Putina označil za "dobrega in starega prijatelja kitajskega ljudstva" ter za njegovega "najboljšega in najintimnejšega prijatelja". Zato ne stavi vseh konjev na ZDA. Sploh pa si v zelo hudi zmoti, če misliš, da so Kitajci (zgolj) zaradi Američanov kupovali rudnike in širili proizvodnjo po svetu. Kot rečeno, radi bi trgovali z ZDA, ampak tega seveda ne bodo počeli prav za vsako ceno.
Uporabnik113189
02. 12. 2018 15.18
-2
Ne bom na dolgo in široko, samo kopiram citat "Komunistično državo obtožuje nepoštenih trgovinskih praks ter kraje intelektualne lastnine in zahteva korenite sprememb v njenem poslovnem modelu." Njegovo izjavo podpišem. Kitajci so pod pritiskom pristali, da ne bodo več prosto na ameriškem trgu prodajali fentanil, opioid, ki dela v ZDA množice odvisnikov, ali po domače zastruplja američane. So kitajci kaj boljši od tistih staroselcev, ki so indijancem prodajali alkohol in orožje? In če se gre kdo intrige, potem so prav kitajci v tem poslu mojstri.
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 15.39
+3
Ne bodi tako pristranski! Kar se tiče denarja, so vsi enako požrešni. Samo "ultra svečkarjem" ne potegne, da imajo predvsem Američani "največ masla na glavi". Poglej južno Ameriko. ZDA stalno harajo po njej, zakaj misliš, da je Venezuela, z naftnimi zalogami najbogatejša država, tako revna. In kaj se je dogajalo s Čilom po vzponu Pinocheta? Kdo je kriv za to, da so odstavili demokratično izvoljenega Allendeja in nastavili Pinocheta ter "s ketne spustili" Miltona Friedmana, ki mu je gospodarstvo Chila služilo kot poskusni zajček? Približno podobno je bilo s Kolumbijo. In kaj je naredil folk, ki si nenadoma ni mogel privoščiti več niti avtobusnih mesečnih vozovnic? Šli so v hribe gojit koko. Samo od tega so pač lahko preživeli. In komu so jo prodajali? No, tu je hakeljc. Ameriki se je kot bumerang vrnila vsa greznica, ki jo je veselo in radodarno trosila naokrog. Želja Amerike je bila vedno imeti primat v gospodarstvu, vojski, ... Zato o nepoštenih praksah ne bi... Vsi (bogate države) so pri tem približno enako "umazane". Trapasto je v toliko, ker Trump Jinpinga obtožuje spornih praks, sam pa je največji svin.jak.ar, ki zdaj cvili, ker je pač naletel na enakovrednega nasprotnika. Zanimivo, v kozmosu se na koncu vse izravna in sede "na svoje mesto". Vedno je bilo tako.
Chavez2
02. 12. 2018 10.25
-10
Jah v ZDA veljajo človekove pravice, pošteno plačilo za delo, najboljše univerze. Ni čudno da si ljudje želijo it tja, bodisi delat ali pa študirat. Zanimivo, da pa v Chino ali Rusijo pa ne.
borut_p
02. 12. 2018 10.28
+19
Dokler si spospben dat od sebe 110% ja, potem si pa pozabljen
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 12.12
+12
Venezuelec,.... kaj potem še delaš tu? Glede univerz sem ti že razložila - razmerje vrhunskih univerz EU - USA, je približno 50:50. Glede Rusije pa si spet sfalil - da študenti nočejo v Rusijo, je tvoj "izum", ki absolutno ne drži. Prav tako so človekove pravice v ZDA pravljica. Na načelni ravni že, dejansko pa.... Večjega standarda človekovih pravic, kot ga ima EU, ga na svetu ni. Pa če bi še tako rad izkrivljal dejstva. Kot je rekel @borut, je v ZDA "trdi kapitalizem" alfa in omega celotne države. Vse ostalo je drugotnega pomena.
puspan
02. 12. 2018 22.05
+0
Borut tu se pa hudo motiš. Prav je, da daš od sebe 110% ali več. Da si potem pozabljen, mogoče. Ampak zato potem dobiš najmanj 150%. To je tudi amerika, čeprav Trumpa ne maram.
brabusednet
02. 12. 2018 10.15
+22
Neumneži,ki hvalite Kitajce in njihovo ekonomijo.Mali si poglejte na spletu,kaj delajo z delavcami.Ponižujejo do skrajnosti,še z sužnji niso tako ravnali.Kdor misli,da je Kitajski kapitalist boljši od Ameriškega je tele prve vrste.
Jogi
02. 12. 2018 10.32
-2
tisti ki hvalite ameriški kapitalizem ste teleta prve vrste.je sedaj bolje napisano ?glede na zgornji komentar.
Fejknjus
02. 12. 2018 10.42
+5
krneka
02. 12. 2018 12.44
+9
Pred kratkim je bila oddaja, da Kitajec (delavec) v Pekingu za pakiranje paketov dobi 400 EUR plače (neto) . Od tistega trenutka se mi ne smilijo več in tudi zgodbicam o 1 EUR na dan ABSOLUTNO ne verjemem več (ker so to očitno 20+ let stare zgodbe.) Povprečna! plača 2018 je okoli 800 EUR na Kitajskem,kar je skoraj na ravni Hrvaške in je višja od Bosanske ! In ni niti slučajno malo ! PIKA !
Chavez2
02. 12. 2018 09.51
-15
Vsa čast in slava Predsedniku Trumpu. Ponovno je dokazal, da je velik demokrat in velik človek. 👏
ivan res grozni
02. 12. 2018 10.02
+17
S čim je to pokazal? Velik človek, ki ne verjame v podnebne spremembe in ogroža ves planet? Kitajske ne bo zlomil, ZDA se bodo morale sprijazniti s tem, da bo to stoletje kitajsko.
Chavez2
02. 12. 2018 10.07
-12
Ja, cela China se utaplja v smogu. Kdo ogroža planet? ZDA sigurno ne. ZDA ne moreš primerjat s Kitajsko, haha.
komarec
02. 12. 2018 10.11
+6
Ponovno je pokazal, da je velik nesposobnež in strahopetec.
Frane Šajn
02. 12. 2018 10.17
-2
Bojim se da je res, v primerjavi z veliko večino , ki je sedela na tem zmedenem sestanku. Ja Chavez kljub tvojemu naivnemu podtikanju med vrasticami!
Frane Šajn
02. 12. 2018 10.19
-2
Bog varji , da bi ZDA kaj, ali kdaj na tem svetu neredile kaj narobe kajnede komentatorji tisti pri zdravi pameti ?? Chavez je pri tem izuzet!?
puspan
02. 12. 2018 22.07
Frane Šajn
02. 12. 2018 09.49
+15
Skrajni čas je, da se tem napihnjencem vzame to valuto kot svetovno plačilno sredstvo. Vodijo ga nepošteni in do kraja nečastni ludje! Ko bo svet pokopal bilderberg in podobno finančno nesorazmerje ali nesnago bo postal srečen.
Frane Šajn
02. 12. 2018 09.47
+3
Kaj je rumenoglavi smo se malce pokakcali????
mackintosh
02. 12. 2018 09.50
+5
mackintosh
02. 12. 2018 09.45
+8
je trumpek mal rep med noge stisnu
šalabajzer
02. 12. 2018 09.38
+10
ivan res grozni
02. 12. 2018 10.04
-7
Za Putina žaljivo. Car nikoli ni mogel odločati o življenju in smrti vsakega Rusa. Priključitev Krima je npr. podpisal še pred referendumom.
komarec
02. 12. 2018 09.35
+2
Kaj je Trump a te stiska, za kaj ne vztrajaš?
flatearth
02. 12. 2018 09.11
+3
Kaj pa če se ponovi Kitajski Vietnam?
Slamnati Jeti
02. 12. 2018 08.58
+13
Tramp je strahopetec,..takoj ko ba na varnem v ZDA bo spremenil mnenje
Antropozofija
02. 12. 2018 08.58
+16
Z izvolitvijo Trumpa je Rusija zadela z žebljico na glavico. Tako je Rusija dosegla cilj - destabilizacijo Amerike z pomočjo izvolitve nesposobnega. Trumpa.. Trump uvedel carine na Kitajsko jeklo in povzročil odpuščanje GM zaradi predragega jekla in s tem nekonkurenčnosti ameriške avtomobilske industrije.. Rusija je z izvolitvijo Trumpa tokrat imela srečno roko.
Ate_ist
02. 12. 2018 09.12
+19
z neizvolitvijo hillary se je možnost tretje svetovne vojne odmaknila v prihodnost
Frane Šajn
02. 12. 2018 09.59
+6
Ja ,ja, so jim očitno poslali v pomoč par sto milionov Rusov, ki so dobili momentalno državljanstvo in so ga takoj vrnili ko so ustoličili to navzvan največjo nesrečo za človeštvo. Ampak glavni aduti sedijo v zaodrju in slišijo na skupino Bilderberg, ki drži trenutno kremplje nad skoraj celotnim svetovnim bogastvom posredno ali neposredno. Oh pljuča ljudje moji! Ne glejte izpostvljene pajace oni so za to, da ubogajo in se jih pljuva in so za to nagrajeni, tako, da tudi sami kakšno porečejo po svoji volji. Umazan je ta njihov svet denarja, ampak neminovno se bliža dan , ko bodo ugotovili , dase tega denarja vendarle, ne da jesti! In mi apatični nevedneži bomo kasirali krivi ali ne krivi. Kaj naj vam rečem še naprej volite "idiote"!
ivan res grozni
02. 12. 2018 10.06
-15
Rusija je komaj še nad vodo. Vse napovedi za naslednjih 30 let so iste. Rusija bo nepomembna obrobna država in dosti manjša, saj bo Kitajska anaktirala Sibirijo. Število prebivalcev bo s sedanjih 140 milijonov padlo na manj kot sto.
šalabajzer
02. 12. 2018 10.08
+8
ivan res grozni
02. 12. 2018 10.08
-5
Napačno sklepanje. S Trumpom je bližja kot kadarkoli prej. Ste pozabili, kako je Severni Koreji grozil z jedrskim uničenjem? Žal je tudi Putin moten.
ivan res grozni
02. 12. 2018 10.11
-5
Par sto milijonov? Vseh prebivalcev Rusije je 140 milijonov in čez trideset let jih bo, po analizah, manj kot sto. Pod Putinom zapušča Rusijo več intelektualcev kot kdajkoli prej.
Frane Šajn
02. 12. 2018 12.36
+0
Ivan res grozno je tvoje dojemnje pojdi si naštelat predužig kot smo včasih rekli, tistim , ki so šele po enem tednu ko so slišali vic padli na tla od smeha!