Tujina

Trump Japoncem prodaja orožje, Melania pa promovira mir na svetu

Tokio, 06. 11. 2017 09.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Trump je po srečanju z japonskim premierjem Abejem odločno dejal, da je konec obdobja strateške potrpežljivosti s Severno Korejo. Japonski bo namreč ZDA zagotovila orožje za obrambo pred severnokorejskimi raketami. Medtem ko Trump prodaja orožje, pa njegova soproga z japonskimi učenci promovira mir na svetu.

Donald Trump, ki zaključuje dvodnevni obisk na Japonskem, je danes zjutraj na skupni novinarski konferenci z japonskim premirjem Šinzom Abejem ponovno poudaril, da je obdobje strateške potrpežljivosti s Severno Korejo končano in da se Amerika skupaj z Japonsko "bori proti agresiji severnokorejskega režima". Severnokorejski jedrski in raketni program je označil za "grožnjo civiliziranemu svetu in mednarodnemu miru in stabilnosti",  Japoncem pa dal zeleno luč za nakup ameriškega orožja.

Trump je Japonski obljubil pomoč v obrambi proti Severni Koreji.
Trump je Japonski obljubil pomoč v obrambi proti Severni Koreji. FOTO: AP

Napetosti med državami so narasle, potem ko je Severna Koreja septembra izvedla šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus ter poskusno izstrelila več raket, ki bi lahko dosegle tudi ameriško ozemlje.

Tudi japonski premier je dejal, da zdaj ni čas za dialog s Severno Korejo. "Na Severno Korejo želimo povečati pritisk do maksimalne meje in z vsemi razpoložljivimi sredstvi," je odločen Abe. Pri tem je še napovedal, da bo tudi Japonska razširila sankcije proti režimu Kim Džong Una, ki je v zadnjih mesecih izstrelil več raket čez japonsko ozemlje proti Tihemu oceanu. 35 severnokorejskim podjetjem in posameznikom na Japonskem bodo zamrznili premoženje.

Trump je severnokorejski jedrski in raketni program označil za "grožnjo civiliziranemu svetu in mednarodnemu miru in stabilnosti".
Trump je severnokorejski jedrski in raketni program označil za "grožnjo civiliziranemu svetu in mednarodnemu miru in stabilnosti". FOTO: AP

Med odgovori na vprašanja novinarjev je namreč Trump napovedal, da bo Abe od ZDA "kupil velike količine vojaške opreme". Ko bo nakup opravljen, bo lahko Japonska severnokorejske rakete "sestrelila z neba", kar bo zagotovilo tako službe za Američane kot "varnost za Japonsko", je dejal po poročanju BBC.

Abe pa je medtem dejal, da mora Japonska spričo "težavne situacije" glede Severne Koreje tako "po kakovosti kot količini" okrepiti svoje obrambne zmogljivosti, še piše BBC.

Pomembno vprašanje pogovorov med Trumpom in Abejem so bile tudi severnokorejske ugrabitve japonskih državljanov, pri čemer sta se zavzela, da bosta skušala vse ugrabljene vrniti njihovim družinam. Severnokorejski režim naj bi sicer s tovrstnimi ugrabitvami skušal preučiti japonsko kulturo, da bi se vohuni vanjo lažje infiltrirali.

Otroci so bili nad prvo damo ZDA navdušeni.
Otroci so bili nad prvo damo ZDA navdušeni. FOTO: AP

Trump prodaja orožje, Melania pa idejo o miru na svetu

Medtem ko Trump prodaja ameriško orožje in oborožuje Japonsko, pa njegova soproga Melania Trump propagira mir na svetu. Z žerno japonskega premierja Abeja je namreč obiskala eno od šol, kjer so se je otroci zelo razveselili. Na skupinskih fotografijah pozirajo z dvignjenima dvema prstoma, ki simbolizirata mir, prav tako se je udeležila pouka, kjer so jo učili japonske pisave. Skupaj z gostiteljico sta izdelali napis "mir", ko je zapuščala šolo, pa so ji japonski otroci zaigrali skladbo Over the rainbow, ki govori o deželi izpolnjenih sanj, sreče in brezskrbnosti.

Melania in njena gostiteljica s kratkim, a jasnim sporočilom - mir.
Melania in njena gostiteljica s kratkim, a jasnim sporočilom - mir. FOTO: AP

Svojo prvo azijsko turnejo bo Trump jutri nadaljeval v Južni Koreji, obiskal pa bo še Kitajsko, Vietnam in Filipine. 

Eden od osrednjih ciljev poti, ki je najdaljša pot kateregakoli ameriškega predsednika v tej regiji v zadnjih 25 letih, bo okrepiti mednarodno odločenost za "izolacijo severnokorejskega režima", je v četrtek pojasnil Trumpov svetovalec za nacionalno varnost Herbert McMaster.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
06. 11. 2017 20.26
yspet bo dobil provizijo !! ista štorija ,kot pri obisku arabcev. Noben ne reče nič čez Saudsko Arabijo,ki vsakodnevno krši svobodo mnogim ljudem,podpira isis----važno,da je kupila orožje od amerjev!
Ciymbalta
06. 11. 2017 18.55
+0
ZDA so grožnja ne Koreja
appollyon
07. 11. 2017 08.59
Polahko lahko prideš ven, komunizma je že konec pri nas.
Jimi1
06. 11. 2017 17.04
+1
Logična kombinacija.... namreč, če bi bili čisto vsi oboroženi (kot v texasu) bi na svetu in po ulicah vladal mir in strahospoštovanje.... Drugače pa oboroženi kriminalci nadlegujejo demilitarizirane poštene državljane....
appollyon
07. 11. 2017 09.00
Točno tako, japonce treba oborožiti da tisti pajaci ne bodo streljali raketic preko njihovega ozemlja.
Ramzess
06. 11. 2017 16.39
+1
Nič novega ni to na zahodu, večina predsedniških parov je bila takšnih.
Infraping
06. 11. 2017 14.56
Res je, ne morta bit sploh.
Infraping
06. 11. 2017 14.55
Vojna in mir knjiga je bila že napisana. Naj bosta originalna, torej.
flum
06. 11. 2017 14.52
-2
Kar sekajte po Ameriki, Toda vedite da oni Podpirajo CRO !
direstraits
06. 11. 2017 14.48
+1
Neživljenjski in brezvezni članek s strani novinarjev.
Štefan Sobo?an
06. 11. 2017 12.01
-1
Nič nimam proti, ker imamo odlične odnose z Rusi - oboji smo Slovani, bi pa vsekakor morali pod "nujno" izboljšati odnose z Američani, kjer nas Hrvati prekašajo, zato tudi od tam (ZDA) ni podpore arbitražni odločitvi (pravu), ampak dogovoru med CRO in SLO. Seveda bi nam lahko tudi Melanija lahko pomagala!
Uporabnik981904
06. 11. 2017 11.09
+13
Barrack in Michelle sta počela kaj druzga ??
patriot5
06. 11. 2017 11.01
+7
Na koncu pa vse orožje blagoslovi duhovnik.
Ronin SLO
06. 11. 2017 10.21
+28
Tako kot vsi predsedniki in njihove prve dame, samo Obama je dobil še nobelovo za mir he he he
Ronin SLO
06. 11. 2017 10.43
+16
Razen pri Clintonovih, tam Hitlary ni delala za svetovni mir,...
Ka pa mislis
06. 11. 2017 10.09
+9
Vso prodano orozje bo enkrat uporabljeno proti njim samim.