Tujina

Trump kot '12-letnik, ki pritiska gumbe v stolpu za kontrolo letenja'

Washington, 08. 11. 2019 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

259 strani dolga knjiga anonimnega avtorja, sicer člana Trumpove administracije, razkriva temne plati Trumpove vladavine. Ameriškega predsednika označi kot "krutega, nesposobnega in nevarnega". Njegovi ožji sodelavci naj bi celo razmišljali o skupinskem odstopu v t. i. "polnočnem masakru".

Knjige, ki opisujejo dogajanje v Beli hiši in stil vladanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, se berejo in dobro prodajajo. Na knjižne police tako prihaja še ena, tokrat izpod rok anonimnega člana Trumpove administracije, ki je že lani v odmevnem komentarju v New York Timesu svaril pred Trumpovo vladavino.

V javnost je že pricurljajo nekaj podrobnosti težko pričakovane zgodbe o ozadju dogajanja v Beli hiši. Kot poroča Washington Post, ki je pridobil tekst še pred izidom knjige, so vodilni člani Trumpove administracije lani razmišljali o skupinskem odstopu v t. i. "polnočnem masakru". Na ta način naj bi javnost dali vedeti, kako ogrožujoče je Trumpovo delovanje. A so si pozneje premislili, saj so menili, da bi samo še poglobili destabilizacijo že načete vlade.

Vse več Američanov podpira odstavitev ameriškega predsednika.
Vse več Američanov podpira odstavitev ameriškega predsednika. FOTO: AP

Krut, nesposoben, nevaren ...

V knjigi anonimni avtor predsednika Trumpa oriše kot "krutega, nesposobnega in nevarnega" voditelja. Ameriški predsednik kot "12-letnik pritiska gumbe v stolpu za kontrolo letenja" in se ne ozira na "letala, ki so na vzletni stezi, in lete, ki se na vsak način želijo preusmeriti z letališča".  Avtor v knjigi trdi, da številni trenutni in nekdanji člani administracije delijo njegovo poglede na Trumpov način vladanja.

Knjiga obsega 259 strani in bo na prodaj 19. novembra. "Odločil sem se, da tekst objavil anonimno, saj nisem jaz pomemben," je sporočil avtor. Z objavo želi predvsem sporočiti, kakšnega predsednika si želijo, saj je predsednik odraz države. Prepričan je, da mora to biti srž debate, ne avtor knjige. Dodal je, da se zaveda, da bodo nekateri njegovo dejanje označili za "strahopetno".

In ravno kot delo strahopetca je knjigo opisala tiskovna predstavnica Bele hiše Stephanie Grisham in dodala, da je to "delo fikcija". "Strahopetec se ni želel izpostaviti z imenom in priimkom, saj so v knjigi zapisane le laži," je dodala. Prepričana je, da "pravi pisatelji preverijo dejstva". Ob tem je še novinarje, ki bodo pisali o knjigi, pozvala, naj se vprašajo o svoji integriteti.

Vse več Američanov za ustavno obtožbo

A knjiga je le še en kamenček v mozaiku vseh težav, s katerimi se v zadnjem času sooča Trump. Vse ameriške ankete od oktobra kažejo, da je več Američanov za ustavno obtožbo in odstavitev ameriškega predsednika , kot pa jih je proti. To je po poročanju STA potrdila tudi zadnja anketa časopisa Los Angeles Times in Univerze Južne Kalifornije, čeprav kaže tudi na precejšen delež neodločenih.

Proces ustavne obtožbe v anketi podpira 44 odstotkov vprašanih, proti jih je 30 odstotkov, kar 26 odstotkov pa je neodločenih oziroma se jim zdi, da je še prezgodaj za odločitev. Omenjena anketa je edina, ki je udeležencem izrecno dala na voljo tudi tretjo možnost in ne le ali so za ali proti.

Za odstavitev Trumpa s položaja je 45 odstotkov vprašanih, proti jih je 28 odstotkov, 28 odstotkov pa glede tega še koleba. Obenem pa le 30 odstotkov vprašanih meni, da bodo Trumpa res odstavili. Tako meni tudi le 40 odstotkov demokratov, ki odstavitev podpirajo s skoraj popolno večino.

Precejšnje število neodločenih glede ustavne obtožbe je posledica tega, da ima veliko Američanov pametnejše delo od spremljanja političnega cirkusa s Trumpom v Washingtonu. Dve tretjini neodločenih namreč pravi, da novic ne spremlja sproti ali sploh.

Na Trumpa letijo številne obtožbe.
Na Trumpa letijo številne obtožbe. FOTO: AP

Morda bo kaj spremenilo dejstvo, da bo preiskava pred ustavno obtožbo z zaslišanji, ki so potekala za zaprtimi vrati, prihodnjo sredo postala javna. Do zdaj so informacije z zaprtih zaslišanj uhajale v javnost, prihodnjo sredo pa bodo lahko Američani na televiziji v živo videli priče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sarmx
09. 11. 2019 21.19
To pa je resna stvar. Upam da prva dama uživa zraven
Al83
09. 11. 2019 09.58
+3
Tako veš, da je Trump najbolj antisetablishmen predsednik vseh časov. Non stop ima 99% negativnega poročanja z strani mejn stream medijev. Medijev, ki čuvajo pedofile, kot so Epstin, Clinton in princ Andrew. To da ga taki sovražijo je za Trumpa značka časti. Liberalci pa, ne samo da ga niso sposobni premagati, ne morejo mu priti tako blizu, da bi mu volitve ukradli z goljufijo. Edino kar mu lahko naredijo je poskušajo s pomočjo državnega udara in impichmenta s skrivnimi procesi vzeti oblast, to je edino, kar še levi imajo. Trump pa ima še vedno zelo močno podporo, skoraj nekaj čez 40%, tako da rabi samo par neopredeljenih in par elektorjev in je zmagal.
nikhrast
08. 11. 2019 20.04
-6
Ne vem ali ste nekateri tudi primerni za psihologa, isto kot Trump, ga nikoli ne poslušate, ne vidite kako se obnaša, pa da je narcis ste že morali zdavnaj vedeti. Neverjetno kako nekateri spoštujejo in občudujejo lopove, goljufe, lažnivce... Pa ne mi govoriti kakšni lopovi so demokrati, to ni opravičilo da je lahko Trump še večji lopov.
dannyer
08. 11. 2019 21.57
+7
opisuješ demokrate. in ne njega ni popolen je pa uspešen z razliko od naših. trenutno mu premoženje upada in ne narašča. med tem ko drugim narašča, malo si zamisli kaj tipkaš. trump ni popolen ni pa tak lažnivec kot mu učitajo še posebi tista fn stran o 12.000 laži med nii so smešno resnice le z napačnim naslovom. ali vici da ne omenim ok za sedersa a laž za trumpa. trump je kot vsak politik je pa bolši kot so bili buš starejši in mlajši, klinton in obama. vsaj ne izvaja zunaj sodnih zadev. med tem ko demokrati rušijo in razvajajo drćavo z pomočjo medijev.
Frane Šajn
08. 11. 2019 19.36
-2
Zadnji čas za Američana da ga snamejo z oblasti , in si skušajo popraviti popolnoma uničen renome ki ga imajo po svetu. O tem kalibru na sliki , pa ni potrebno igubljati besed. S čimerkoli bi ga oslovil je premilo za tako pokvarjeno bitje!
nikhrast
08. 11. 2019 17.07
-5
V torek volivci niso podprli republikance kot je mislil Trump, slabo se mu kaže drugo leto na volitvah. Vedno več folka pa vidi kakšen primitivec je Trump, patološki lažnivec, goljuf..., ravno včeraj mu je sodišče dalo nalog da plača $2 milijona kazni. Zdaj bo še Bloomberg stopil v ta volilni boj, Trump bo ponorel.
dannyer
08. 11. 2019 18.36
+5
to si bpolj demokrate opisal lažnive skurompirane, razdvajalce, ki so pravi klovni na teh soočenjah . bajden neve v kateri državi je poleg tega je skurompiran do konca. worenova bi naredila da več kot 2 milijona ljudi ne bi delalo. po polih bo zmagal trump to so vsi poli predvideli sedaj ker koga pa imajo demokrati šibke slabe kandidate. ki jih bo trump pojedel. ljudje pa ne bodo podprli skrajno leve ideologije ali konja ki zmaguje.
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2019 19.20
+3
Nik hrast prakticno nobena stvar, ki si jih napovedal, se ni zgodila. Kako ti ne kapne, da stalno zivis v zmoti?
Al83
09. 11. 2019 10.03
+3
Če govoriš o Kentakiju, je demokrat zmagal samo za kakih 4000 glasov. Govori se pa o masovnih volilnih prevarah. Za demokrate naj bi spet volili ilegalci, mrtvi in ljudje, ki ne živijo več v tej državi 10 let med njimi tudi taki, ki so bili celo življenje republikanci. Tako, da bo še zanimivo, kaj bo prinesla preizkava.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2019 15.40
-1
Vsi svečkarji cvilijo kako ni začel nobene vojne,... kot da je to edini pogoj za oceno, ali je predsednik sposoben ali ne. Prav žalostna resnica pa je, da v resnici sploh ni nobene pozitivne stvari, s katero bi se lahko ponašal. Najbolj trdovratno pa ga branijo prav svečkarji,... hmmm,... morda zato, ker je močno podoben njihovemu idolu - butast, žleht, neizobražen, zakmeten, brez bontona, ... skratka popoln tepec. In s to - spodnjo fotko, ... bolje ga ne bi mogli "upodobiti". Namreč ... njegovega siromašnega IQ. In nekatere ovce iz spodnjih komentarjev mu celo pritrjujejo, da globalnega segrevanja ni. Ojoj,.... In karantanski panter je izumrl, ker je postalo hladno. Božiček pa se bo pozimi spustil po dimniku. Trolli zmešani....
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2019 16.39
-2
Dude... Polno enih projekcij. Nobenega dejstva, samo mnenja ustvarjena na polinformacijah. Povedal bi ti kaj več, ampak tvoja pamet tega ne bo zmogla.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2019 17.19
+0
Joj, mile,... ko pa ti začneš: "povedal bi ti kaj več", ... mi pa mrak pade na oči. Ampak ne obupaj, ... prepričana sem, da boš na Trstenjakovi našel dovolj vnetih poslušalcev. Ob njihovi vnemi utegneš celo sam sebi verjet.
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2019 19.18
-5
Zenska... Zalostno. Najboln zalostno povrh vsega pa je, da verjetno niti kuhat ne znas.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2019 20.24
+0
A me boš ti naučil, HAAAAAhahahahaha... ubogi dude🤣.
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2019 20.38
-4
Ne znam kuhat. Ženska kuha in tako je prav. Ko pa ženska misli, da zna razmišljat... Je pa rezultat tvoj mentalni izliv zgoraj. Sram te bodi.
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2019 21.29
+1
Tebe bodi sram: "Ženska kuha in tako je prav. Ko pa ženska misli....". Skratka še bolj si grozen, kot se mi je zdelo. Odkod si? Iz Burkine Faso?
CestniKolesar370Wattov
09. 11. 2019 12.29
-1
Sram te bodi rasistka ena. Burkina Faso je multikulturna država kjer živijo kralji in kraljice.
Zmaga Ukrajini ...
09. 11. 2019 15.36
Če pravim, da si zahojen, potem sem rasistka? Daj, pejt spat fridman.
ziggi1
08. 11. 2019 14.47
-6
se vidi levaki iq 0. z anonimnimi zgodbicami vas preprecujejo. nobenega dokaza ni za globalno segrevanje celo nasprotno trdijo znanstveniki vi pa kar verjamete. kaksen co2. poglejte si kakse znanstvene raziskave kjer dokazejo da je koncentracija co2 v ozracju tako majhna da se je sploh neda izracunati.pa poglejte si zapise vremenskih dogodkov v zgodovini. leta 1350 so jabolka januarja in februarja pobirali a takrat so tut onesnezevali da je prislo do tega? sedaj je pa poleti vroce je pa kar globalno segrevanje? dejte se raje kaj prepricati ali ppa vsaj preverite informacije
Tir1
08. 11. 2019 14.43
+4
Ampak imamo tudi pri nas ljudi, ki mu ploskajo... Uporablja tak jezik kot da bi igrali računalniške igrice - lahko razumljiv kot za 12-letnike... ("They did a lot of shooting. He died like a dog.")
TOX6
08. 11. 2019 14.42
+0
v slo je na oblasti opcija relativnih poražencev novih obrazov dejmo kaj o tem pisat
M teorija
08. 11. 2019 14.26
+3
Sam ta sreča, da unih gumbov z balističnimi raketami ne more sam prtiskat!?
M teorija
08. 11. 2019 14.18
-3
Baje je na vmesnih volitvah v tradicionalno konzevativnih volilnih krajih, pušnu!?
M teorija
08. 11. 2019 14.14
+2
Taki k se s Salmanom družijo ne morjo bit drugačni!?
NPC24ur
08. 11. 2019 14.13
+3
Mi je pa zanimivo, niti en gorec anti Trumpovec tipa MesecevSij, Apostol... nic obsojanja glede Killary, Obame, Epsteina, Bidenovega sina, Pedo Hollywooda... samo neko kvakanje o Trumpu... Posebnezi erste klase
M teorija
08. 11. 2019 14.15
+2
NPC24ur
08. 11. 2019 14.24
+2
Ta samo potipam vrh ledene gore. A ti ves za koliko nedolznih ljudi je umrlo zaradi teh dveh in koliko obmocij sta dav pa bus destabilizirala?
Zmaga Ukrajini ...
08. 11. 2019 15.52
-2
Kaj če bi se ti raje prijel štroma? Mislim dobesedno... Ker ti tvoji komentarji so očiten dokaz kako zgleda, ko mednarodno politiko komentira štromar. In mimogrede, kaj ste včeraj spet zasr... na Dolenjskem? Raje tam poglej. Morda se pa res bolje spoznaš na štrom.
M teorija
08. 11. 2019 14.12
+5
Pol sta se Mahnič in Lisec čist prov oblekla ob proslavljanju njegove Trampove izvolitve. Pogrebne obleke so lepo simbolizirale njegovo politiko!?
NPC24ur
08. 11. 2019 14.05
-4
Se ena pateticna laz bolnih levakov. Res grozno nevaren ko umikas vojake iz vojnih obmocij, obmocij, ki sta jih povzrocila dva angelcka v oceh demokratov, ekonomija dela na polno, brezposelnost rekordno nizka....
maxmax
08. 11. 2019 14.04
+1
Pod njegovim vodstvom ni bilo še nobenega vojaškega posega, še vojsko umika iz bližnjega vzhoda, tako da anonimneži lahko nehajo brcat v temo ker so se že dosti nabrcali.
User416781
08. 11. 2019 14.53
+0
...eno in isto lajnanje podpornikov Trumpa...
nightifly
08. 11. 2019 14.00
+8
Ti grdi racek ti ,Donald . Noces in noces bombardirati nikogar in nicesar .Se huje . Celi umikas svoje vojake iz kriznih zarisc . Slovenci so prav ponoreli zaradi tega . Spodnesel si jim tla . Tvoja retorika je nenavadna , ljudje niso navajeni nanjo . Moral bi biti neizprosen , grozec , trepljati evropejce in ostale , jim obljubljati zascito ,ker sami (500 milionska skupnost ne ve kako se ubraniti Rusov in nekaj raztrganih beguncev ,migrantov . Evropa caka ,da pride Uncle Sam in prinese zelenkote ,en kup orozja . Obama je za to dobil Nobelovo . Pravzaprav jaz niti ne vem za kaj in zakaj jo je dobil . Mene je groza ,ko vidim kaj pisejo stream cajtngi v Evropi , se posebno v Sloveniji . Madona ,Trump je oznacen za najbolj nevarnega in norega cloveka . Hilary-ja pa za svetnico . Groza . Pa sem pregovorno levicar , toda zaenkrat se s trohico sprejemanja drugacnih in tistih ,ki mislijo s svojo glavo ter imajo svoj nacin zivljenja .... ce dopuscajo takega tudi drugim . Me zanima kateri j ta novinar-ka V.L. !!!
NPC24ur
08. 11. 2019 14.04
+1
nnanna
08. 11. 2019 13.54
+3
mahnič ga razume saj so mu blizu takšne vrste modeli!
Transformerji
08. 11. 2019 13.43
+1
Ubogi Američani, ki imajo tako ničvrednega predsednika - nam so se izpolnile vse osamosvojitvene želje, leta 1945 in leta 1991. Sedaj se pa bojim, da bodo vse slovenske korenine pridrvele nazaj, v Slovenijo.
tedoVV2HCmedo
08. 11. 2019 13.52
+6
Ja, mi imamo po vsakih volitvah najboljšo vlado :)
CestniKolesar370Wattov
08. 11. 2019 13.42
+8
Spet anonimen vir ha ha ha. Poglej Project Veritas. Tip zaposlen v CNNu je šel pred kamero in razkril posnetke kako vodstvo CNNa prireja novice. Tip zaposlen v Googlu je šel pred kamero in povedal kako Google prireja novice. Tip zaposlen pri Pinterestu je šel pred kamero in povedal svoje. Pridi pred kamero. Ne rabiš se skrivati za anonimnimi imeni. Bodi heroj.