Tujina

Trump: Vsi izkoriščajo ZDA

Quebec, 09. 06. 2018 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
84

Skupina voditeljev sedmih najbolj razvitih držav sveta G7 se je danes pred predčasnim odhodom Donalda Trumpa družila na skupnem zajtrku. Čeprav so vrh zaznamovala nesoglasja med državami, je Trump srečanje označil za izjemno produktivno.

Vrh G7 v Kanadi se ni začel obetavno, saj so delitve med Trumpom in ostalimi šestimi voditelji velike. Ne le zaradi carin na jeklo in aluminij, skupnega jezika voditelji ne najdejo tudi na področju klimatskih sprememb, odnosov z Iranom in glede izraelsko-palestinskega spora, poroča BBC. Kanclerka Angela Merkel trdi, da je bolje osvetliti razlike, kot pa dajati lažen občutek enotnosti. Ostali še vedno verjamejo, da lahko najdejo konsenz, Trump pa je dejal, da upa na uspeh, čeprav je jasno, da so ga ostali voditelji izolirali.

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov, a podrobnosti niso znane.
Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov, a podrobnosti niso znane. FOTO: AP

Trump: V skupino naj se vrne Rusija

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek v kanadski La Malbie v Quebecu prišel skoraj z eno uro zamude in je pogovore z Macronom preložil na popoldan. V Washingtonu se je zadržal pred novinarji, kjer je ponavljal, da ostale države izkoriščajo ZDA pri trgovini in je celo navrgel, da bi morala skupina G7 znova postati G8 z vrnitvijo Rusije.

Senator John McCain je iz Arizone spomnil, zakaj so Rusijo izključili, med drugim zaradi zasedbe Krima, ter ostro kritiziral Trumpa. "Predsednik iz nerazumljivih razlogov nasprotnikom kaže spoštovanje, ki bi ga moral izkazovati najtesnejšim zaveznikom. Države, ki so se desetletja žrtvovale skupaj z ZDA pa obravnava zaničevalno. To je zanesljiva pot do padca vodilne vloge ZDA v svetu," je sporočil McCain.

Trump vztraja pri tem, da vsi izkoriščajo ZDA

Udarila je tudi uredniška stran konservativnega časopisa Wall Street Journal, ki je kongresne republikance pozvala, naj obrzdajo Trumpa glede trgovine in mu odvzamejo pooblastila preden povzroči nepopravljivo škodo ameriškemu gospodarstvu.

Trump je pred tednom dni uvedel carine na uvoz jekla in aluminija iz zavezniških držav, Mehika je že sprejela povračilne ukrepe, kmalu jih bosta tudi Kanada in EU.

Voditelji G7 so se trudili navzven pokazati dobro voljo in so nasmejano pozirali za skupinsko fotografijo. Vendar pa v ozadju ni bilo veliko optimizma, saj je Trump vztrajal pri svojem prepričanju, da vsi skupaj izkoriščajo ZDA.

Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov

Nemška kanclerka Angela Merkel naj bi se domislila načina za rešitev trgovinskih sporov, a podrobnosti niso znane. Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je ponudil obisk Washingtona za oceno trgovinskih odnosov med EU in ZDA ter reševanje spora. Neimenovani francoski uradnik pa je napovedal začetek dialoga med ZDA in EU v naslednjih dveh tednih, s čimer naj bi se strinjal tudi Trump.

Po srečanju z Macronom je Trump dejal, da si prizadevajo rešiti trgovinske spore, pri čemer francoski predsednik zelo pomaga, in izrazil mnenje, da se bo nekaj zgodilo in to bo pozitivno. Macron je omenil odprto in neposredno razpravo s Trumpom ter da je pri vseh opazil pripravljenost za trgovinski dogovor, v katerem bodo vsi zmagovalci.

O Trumpovi zamisli, da G7 spet povabi medse Rusijo, ameriški predsednik ni govoril z nikomer, enotnost preostalih članic G7 pa je že prej razbil novi populistični italijanski premier Giuseppe Conte, ki se je strinjal s Trumpovo idejo, do katere je Rusija sicer hladna.

Trump je zatrdil, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši doslej.
Trump je zatrdil, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši doslej. FOTO: AP

Trump trdi, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši doslej

Trumpa so v Kanadi kolegi hvalili za napredek glede Severne Koreje in ga kritizirali zaradi odstopa od iranskega jedrskega sporazuma ter njegovih potez glede trgovine, vendar se predsednik ZDA ni pustil motiti.

Po srečanju z Justinom Trudeaujem se je pošalil, da se je Kanadčan strinjal z ukinitvijo vseh carin, premier pa mu je vrnil s podobno kislo šalo, da je sporazum o prosti trgovini v Severni Ameriki (Nafta) v dobrem stanju. Pogajanja o spremembi sporazuma, ki jih je izsilil Trump, so propadla zaradi Trumpovih carin.

Trump je zatrdil, da so odnosi med ZDA in Kanado najboljši doslej, za Nafto pa je ponovil, da se lahko kako drugače dogovorijo na primer dvostransko vsaka od treh držav z drugo. Trudeau je povedal, da je trgovina še naprej predmet pogovorov in da si s Trumpom prizadevata za dobra delovna mesta na obeh straneh meje.

G7 pred predčasnim odhodom Trumpa na skupnem zajtrku

Skupina voditeljev sedmih najrazvitejših držav sveta G7 je zadnji dan vrha začela na skupnem zajtrku, na jutranji seji pa razpravljala o neenakosti med spoloma. Vrh je sicer predčasno zapustil ameriški predsednik Donald Trump, ki je odpotoval v Singapur, kjer se bo v torek sešel s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom.

Trump je vrh v kanadskem kraju La Malbaie pred odhodom označil kot izjemno produktiven. 

Dejal je še, da bi najraje videl, da na svetu ne bi bilo carin, a s predpostavko, da bi ostale države pravično ravnale z ZDA. "Nič carin, nič ovir, nič subvencij, tako bi moralo biti," je poudaril ameriški predsednik.

S predčasnim odhodom bo Trump zamudil sejo o podnebnih spremembah in okolju. Gre sicer za temo, ki jo njegova administracija vztrajno zapostavlja, potem ko so ZDA minulo leto izstopile iz pariškega podnebnega sporazuma in s tem med drugim močno razburile tudi preostale članice G7. Odnosi s šesterico so se nato še dodatno skrhali, ko je Trump napovedal umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma.

Nesoglasja držav so sicer že v petek zaznamovala tudi vzdušje dvodnevnega vrha. Med drugim je Trump svoje kolege razburil tudi z enostranskimi ukrepi, kot so dodatne carine na uvoz blaga iz Evrope, Kanade, Mehike in Japonske. Dal je tudi pobudo za ponovno priključitev Rusije k skupini, kar je večina preostalih voditeljev takoj odločno zavrnila.

Kljub napetostim na vrhu je Bela hiša petkovo srečanje med Trumpom in kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem ter francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom označila za odlično in produktivno.

Preostala šesterica držav pa je medtem pozdravila prizadevanja ZDA za zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku, med drugim tudi napredek pri njegovi jedrski razorožitvi.

 

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
12. 06. 2018 18.04
+1
Dogaja se, mi pa ne vemo več, kaj je prav.
Infraping
12. 06. 2018 17.15
+1
Na palčko! Na palčko, gospodje! Na palčko!
Kollerik
12. 06. 2018 07.45
+1
Impičmen že krepko zamuja....
MKII
10. 06. 2018 09.31
frako
10. 06. 2018 09.21
+0
Ja no kdaj bo bogati beli heteroseksualni bogati moški v ameriki končno pršu na vrsto.
devote
10. 06. 2018 09.05
+7
"V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. "Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!" "(svet24ur). G.Trump pozabil si, da imaš opravka z nekom , ki je jokcal na diktatorjevem pogrebu... prej se boš zmenil s Putinom in Ši jem, kot s temi socialističnimi odpisanci iz G7. Rusija seveda ni nora, da bi vstopila v ta gospodarsko čedalje bolj propadli klub.
Uporabnik1180505
10. 06. 2018 08.48
+3
Trump vodi Ameriko kot svoja podjetja-ČE BO BANKROT "NIKOM NIŠTA"-AMPAK BREZ TRUMPA zmore ostali svet-govori o povečanju vplačil za NATO(francosko OTAN)-NE POVE PA,DA GRE DENAR V GLAVNINI ZA NJIHOVO OBOROŽENO SILO STACIONIRANO PO CELEM SVETU-SVETOVNI PEACE MAKER!!NUJNO KALIBER orožja po standardih NATO-a VSAKA PRIMERJAVA Z KALAŠNIKOM AK 12 je odveč-SAMO 2 CEVI z 2. KALIBROMA JE TREBA IZDELOVATI!!Enkrat za NATO-enkrat za potrebe EU+Rusije!Mi Slovenci potrebujemo PLIN-DOBAVLJAJO GA RUSI!Mi izvažamo v Ameriko malenkosti-a Trump bi še to ocarinil-Pa MORA TUDI EU početi isto neumnost?Slabo bo,dokler bo Trump president USA!!
devote
10. 06. 2018 08.36
+0
Zajtrk gospodarstvenika s socialisti.
komarec
10. 06. 2018 08.36
+5
"Vsi izkoriščajo ZDA", Trump ta izjava je res "premišljena".
puspan
10. 06. 2018 08.26
+2
Edina rešitev za Ameriko je, da ga odstranijo, saj v tem poslu imajo tradicijo, le na napačnih so jo vedno uporabili.
arizonadream
10. 06. 2018 08.11
+3
Ameriko so zgradili sužnji
RedLine
10. 06. 2018 09.06
+4
ssbobo
10. 06. 2018 07.40
+6
trump mi deluje kakor neki posrečen Pavliha........ ampak glede islamizacije Evrope še posebaj Švedske mu pa dam popolnoma prav....... prej kot slej bo ta skandinavska država pristala med državami Tretjega sveta.......
Arrya
10. 06. 2018 07.37
+10
Ko je bil ta klovn izvoljen za predsednika se mi ni zdel tako zelo slab... V enem letu vidim da je to hudič v človeški maski... zarad njegovga pohlepa gre ves svet v kurac...
gulmor
09. 06. 2018 22.52
+18
ZDA izkoriščajo celi svet z dolarjem, kot svetovno valuto. Ga lahko tiskajo kolikor hočejo in se zadolžujejo kolikor hočejo. Živ bog jim nič ne more.
devote
10. 06. 2018 08.37
-4
Te kdo sili, da kupuješ, kar je njihovega? Te kdo sili, da uporabljas dolar?
Maxx365
15. 06. 2018 10.23
Vsi ga uporabljamo posredno in smo od njega odvisni, posebej pa petrodolar, ki kroji svetovne cene nafte, stvar ni le črno-bela, kajne?
U_2000
09. 06. 2018 22.36
+20
haha laznivec stari...jenkiji izkoriscate celi svet zaradi nafte itd...
ŠKIS
09. 06. 2018 21.57
+6
Vsi izkoriščajo nas
Dule Med
09. 06. 2018 21.52
+20
Kje pa je to pobral, da svet izkorišča ZDA, tu več ni pomoči.
Ate_ist
09. 06. 2018 21.41
+25
časi se spreminjajo. G7 že dolgo ni klub najbolj razvitih držav. njihova gospodarska moč hitro usiha. zato vlada panika. rusiji tudi ni v interesu, da bi se jim pridružila. očiten znak je, da je putin odletel v peking. države briks so neglede na vse zajele veter v svoja jadra. po razpadu sssr je zahod zaspal na lovorikah zmage. zaspal je tako trdno, da je sedaj sposoben svetu ponuditi zgolj zabavno elektroniko in sprevržene moralne vrednote.
Fredi34
09. 06. 2018 21.45
+17
V tem času smo seveda sprejemali zakone, kako ravne morajo biti kumare in podobne neumnosti.
dr.Megla
09. 06. 2018 21.30
+8
Toti kavboj bi še na Angelco splezal
Frane Šajn
09. 06. 2018 21.30
+12
Pa kaj ta štrudel frizura misli , da je Putin pijun ,ki ga on poriva sem pa tja po šahovnici malo jutri lol rumeni! Evropejčki so do vratu v Ameriški godlji in sedaj je težko požreti vse skupaj. Ja pa bo treba Evro Garfildi , kar ste skuhali pa naj bo vroče ali mrzlo. Še se boste kisali nekje na samem in v mislih krpali luknjo , ki je zazijala v shrambi Evrčkov zaradi neumne blokade!