Tujina

Trump: Verjamem v Nato

Bruselj, 12. 07. 2018 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Buren vrh zveze Nato, ki je minil v znamenju grobih kritik ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaradi preskromnih obrambnih proračunov preostalih zaveznic, se je končal spravljivo. Trump je na koncu zatrdil, da verjame v Nato, kjer izpostavljajo novo zavedanje o nujnosti krepitve obrambnih izdatkov, a konkretnih novih obrambnih zavez ni.

Ob koncu vrha je ameriški predsednik Donald Trump sklical nepričakovano novinarsko konferenco, ki je bila podobna gledališki predstavi. Dvorana je bila zatemnjena, oder in na njem glavni igralec Trump pa osvetljena, kot v teatru.

Emmanuel Macron je zanikal, da bi ameriški predsednik Donald Trump med dvostranskimi ali večstranskimi pogovori na vrhu Nata v Bruslju kdajkoli dejal, da bi ZDA lahko izstopile iz zavezništva.
Emmanuel Macron je zanikal, da bi ameriški predsednik Donald Trump med dvostranskimi ali večstranskimi pogovori na vrhu Nata v Bruslju kdajkoli dejal, da bi ZDA lahko izstopile iz zavezništva. FOTO: AP

"Verjamem v Nato," je zatrdil Trump in ocenil, da je zavezništvo "zdaj precej močnejše kot pred dvema dnevoma". "Odnos do ZDA ni bil pošten, a sedaj je," je dodal, saj da so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več in hitreje.

Kritike ameriškega predsednika Donalda Trumpa na račun severnoatlantskega zavezništva niso nič novega. Ostre besede so včeraj letele predvsem proti Nemčiji, ki naj bi bila po njegovih besedah popolnoma pod nadzorom Rusije zaradi njene energetske odvisnosti od ruskega plina.

Po vrsti odločitev za krepitev pripravljenosti na varnostne izzive, ki jih je zavezništvo sprejelo v sredo, so danes voditelji med drugim potrdili še podaljšanje finančne pomoči afganistanskim varnostnim silam do leta 2024.

Že ves čas svojega predsedovanja Trump prav tako trdi, da zaveznice v zvezi Nato ne namenjajo dovolj sredstev za obrambo. Tudi danes je poudaril, kako zelo nesrečen je zaradi preskromnih obrambnih proračunov zaveznic, nakar so znatno okrepile svoje zaveze. 

Izpostavil je, da so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več in hitreje, številka naj bi se gibala okoli 33 milijard dolarjev.

V Bruslju poteka drugi dan vrha severnoatlantskega zavezništva.
V Bruslju poteka drugi dan vrha severnoatlantskega zavezništva. FOTO: AP

Bi Trump lahko izstopil iz severnoatlantskega zavezništva?

A bolj kot karkoli drugega je danes razburila njegova grožnja, da bodo ZDA izstopile iz zavezništva, če ne bodo preostale zaveznice takoj okrepile obrambnih izdatkov. Viri, blizu pogovorom na vrhu zavezništva v Bruslju, so poročali, da je generalni sekretar zveze Nato, Jens Stoltenberg, zaradi tega sklical krizno srečanje zaveznic.

A na novinarski konferenci je Trump nato na vprašanje, ali bodo ZDA odšle iz Nata in ali to lahko stori brez pristanka kongresa, odgovoril, da verjetno lahko, a da to ni potrebno.

Vrh Nata je bil po Trumpovih besedah na koncu "fantastično srečanje". Znova je poudaril dober odnos z Nemčijo in ponovil, da ne mara plinovoda Severni tok 2. Ob tem je pripomnil, da če bi vsi imeli boljši odnos z Rusijo, tudi ta plinovod ne bo več problem.

Trump je zatrdil, da verjame v Nato.
Trump je zatrdil, da verjame v Nato. FOTO: AP

Merkel: 'Očitna je pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje'

Nemška kanclerka Angela Merkel ni želela komentirati, ali je Trump zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. "Lahko samo povzamem zaključek. Jasna obveza vseh do Nata in očitna pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje," je dejala.

Dodala je, da je Trump spregovoril tudi o tem, da se mora v zvezi spremeniti deljenje bremena. "Bila sem jasna, tudi ostali so bili, da smo na tej poti," je še dodala.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je zanikal, da bi ameriški predsednik Donald Trump med dvostranskimi ali večstranskimi pogovori na vrhu Nata v Bruslju kdajkoli dejal, da bi ZDA lahko izstopile iz zavezništva. Ocenil je, da je Nato po vrhu še močnejši, saj je Trump znova potrdil zavezanost močnemu Natu. 

"Nikoli ne govorim, kaj se na splošno dogaja za zaprtimi vrati, vendar Trump ni nikoli, ne na dvostranskih niti na večstranskih srečanjih dejal, da načrtuje umik iz Nata," je po dvodnevnem vrhu na novinarski konferenci danes povedal Macron. 

Zaveze glede izdatkov za obrambo ostajajo enake

Macron je še potrdil, da so se članice zavezništva zavezale, da zaveze glede izdatkov za obrambo ostajajo enake. Kot je pojasnil, so se dogovorili za "verodostojno proračunsko strategijo, ki ustreza našim potrebam".

"Predvsem pa je bil to vrh, po katerem smo močnejši, ker je ameriški predsednik znova potrdil svoje zaveze in svojo željo, da bi bil Nato močan, kar menim, da je dobro," je dodal.

Slovenija ni danes glede krepitve obrambnih izdatkov obljubila nič več kot v preteklosti, naše zaveze ostajajo enake kot doslej, je poudaril premier Miro Cerar
Slovenija ni danes glede krepitve obrambnih izdatkov obljubila nič več kot v preteklosti, naše zaveze ostajajo enake kot doslej, je poudaril premier Miro Cerar FOTO: STA

Slovenija ni obljubila nič več kot v preteklosti

Slovenija ni danes glede krepitve obrambnih izdatkov obljubila nič več kot v preteklosti, naše zaveze ostajajo enake kot doslej, je poudaril premier Miro Cerar.

"Slovenija ni danes obljubila nič več kot v preteklosti. Naše zaveze ostajajo iste kot doslej. Smo racionalni in zanesljivi. Obljubljamo, koliko realno zmoremo," je povedal Cerar.

Ob tem je ponovil, da se bo treba v prihodnjih letih potruditi, da tudi Slovenija še hitreje doseže dogovorjeni cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP) za obrambo.

"K temu smo se vsi zavezali in to igro moramo odigrati pošteno," je izpostavil premier, ki opravlja tekoče posle. Niso pa danes voditelji, niti on osebno, dali nikakršnih konkretnih zavez, je zatrdil. 

Cerarja sta v Bruslju spremljala zunanji minister Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič, ki je danes ob robu vrha podpisala memorandum glede večnacionalnega sodelovanja za zagotavljanje ključnega streliva za kopensko bojevanje.

Prav tako je premierja v Bruslju spremljala partnerica Mojca Stropnik, ki se je skupaj z ameriško prvo damo Melanio Trump in nekaterimi drugimi soprogami udeležila programa za partnerje voditeljev.
Prav tako je premierja v Bruslju spremljala partnerica Mojca Stropnik, ki se je skupaj z ameriško prvo damo Melanio Trump in nekaterimi drugimi soprogami udeležila programa za partnerje voditeljev. FOTO: AP

Prav tako je premierja v Bruslju spremljala partnerica Mojca Stropnik, ki se je skupaj z ameriško prvo damo Melanio Trump in nekaterimi drugimi soprogami udeležila programa za partnerje voditeljev.

Cerar je povedal, da sta se s partnerico tudi tokrat pogovarjala z Melanio Trump, in izpostavil: "Lahko smo ponosni, da imamo prvo damo ZDA iz Slovenije, ki ni pozabila slovensko. Nasprotno, zelo dobro govori in vedno je vesela, ko se pogovarjamo o naši domovini."

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
12. 07. 2018 21.05
Temu rumenemu diši denar, zato pa izseljuje Nato nato pa LIŽE RIT TEMU RUMENEMU
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.13
-1
Cerar JE ŽE SESTAVIL VLADO????
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.08
Očitno nerazgledani komentatorji mislijo, da vse kar Trump govori tudi misli tako. Ne vem koliko poznate življenje Trumpa in njegove igralske sposobnosti. Vas je Trump že obrnil, Putina pa tudi. NATO je za ZDA večjega pomena kot si vi mislite.
komarec
12. 07. 2018 20.26
A ti se imaš za razgledanega komentatorja?
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.39
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.41
Spomnimo na prebrisanega Reagana kako je Gorbačova na podobno foro obrnil za 180 stopinj. Takrat se je NATO umikal.
BUONcaffee
12. 07. 2018 20.02
-1
Vse skupaj neka predstava za prebrisanega Putina kateri je že čisto zmeden in bo potegnil takratko.
MKII
12. 07. 2018 19.42
+0
Idiotko, zaradi katerega ni potrebno zgubljati ne besed ne byteov.
kokon12
12. 07. 2018 19.22
+3
"Verjamem v Nato," je zatrdil Trump in ocenil, da je zavezništvo "zdaj precej močnejše kot pred dvema dnevoma". "Odnos do ZDA ni bil pošten, a sedaj je," je dodal. Ne vem, kaj bi rekel na to. Jaz osebno ne verjamem v NATO samo zato, ker sem prepričan, da NATO varuje samo interese ZDA, mi naj pa to plačujemo????
KavčStrokovnjak
12. 07. 2018 18.36
+4
Donnie verjame samo v denar in profit. Vse ostalo je trivialno.
Dragonball
12. 07. 2018 18.27
+1
Ma kaj sanjate o teh Rusih, Evropa naj rajsi naveze mocnejse vezi z drzavami kot so Indija, Egipt, Japonska, Turcija in druge Afriske oz. JV azijske drzave, ki imajo za razliko od vodkarjev visoko gospodarsko rast, perspektivno, miroljubno in neimperialisticno politiko ter sploh vse potenciale za sodelovanje in skupen napredek
cirenij
12. 07. 2018 19.33
+1
Dragonball
12. 07. 2018 17.52
-5
"če bi vsi imeli boljši odnos z Gnjusijo, tudi ta plinovod ne bo več problem." Vzpostavit alternativne vire energije kot jih na Kitajski, v Indiji in ZDA pa Gnjusov in njihovega plinovoda sploh ne bomo vec rabili
Apostol1
12. 07. 2018 17.49
+7
Nekoč so krojili zgodovino nori kralji sedaj pa nori predsedniki , razlike med srednjim vekom in 21 stoletjem NI
CestniKolesar370Wattov
12. 07. 2018 18.43
+4
Spet ti, ki ti je Obama dober predsednik. Ha ha ha.
Helix Nebula
12. 07. 2018 17.41
+3
Naj gre ZDA iz NATA. EU pa vstostavi bolšje trgovanje z Rusijo
nikhrast
12. 07. 2018 19.23
-5
Povej kaj imaš ruskega, vse kar pride je iz zahoda, Rusi ponujajo samo plin, olje, orožje, naravne resurse..., kot reveži.
cirenij
12. 07. 2018 19.41
+4
nikhrast.......iz zapada je v glavnem kitajska roba, pa Honolulu ali kaj že...........od oblačil, do tehnike,.............Pre nikhrast--------iz zahoda pride v glavnemkitajska roba, pa Honolulu.....ali kaj že. Oblačila, tehnika, tehnologija...............Pa brez tega bi se preživelo, od naravnih resursov,kot jih omenjaš, pa danes težko. Bi cepal hlode v gozdu.Pa saj nam hoče zdaj Trump vsilit svoj plin....pa ga je na srečo žetudi Merklova spregledala.
nikhrast
12. 07. 2018 22.18
+0
Daj nehajte s temi naravnimi resursi, Kanada jih ima tudi zadost, pa poglej kako je padel energetski sektor v zadnjih letih. Kje so inovacije, storitve, know-how...
sweetnes
12. 07. 2018 22.53
+2
še ameri uporabljajo ruske raketne motorje ...ahahahha
BUONcaffee
12. 07. 2018 17.08
+13
Če Avstrija ni v NATO paktu ne razumem zakaj moramo biti mi????? Plačujemo meglo in naše nesposobne politike, kateri na račun te organizacijo vlečejo ogromen denar.
komarec
12. 07. 2018 17.45
+4
To je bila ena od glavnih idej demosove vlade.
BUONcaffee
12. 07. 2018 17.05
+12
Gremo ven iz NATO pakta pa 4% BTPja namenimo razvoju države. Ne razumem zakaj tale NATO?????
JApajaDAja
12. 07. 2018 17.51
+7
nikhrast
12. 07. 2018 19.24
+0
Ven iz NATO pakta, pa dvakrat več za vojsko, sigurno.
Skunk Works
12. 07. 2018 16.37
+1
Frene zašajnani bi rad bil neodvisen in nevtralen....samo na tem planetu homo sapiensa, ki se že celo zgodovino mlati med sabo in ropa, je to bolj težko....Ampak ratuje tudi malim narodom in državam, ki pa morajo imeti za to izpolnjenih nekaj pogojev. Prvi je finančna samostojnost in neodvisnost, ki jo lahko pogojuje samo močno gospodarstvo oziroma kapitalizem, saj drugega ne deluje, in drugič družba in družbena klima, ki ne prisega na negativno selekcijo, kot pri nas že vseh 75 let vladavine levih. Negativna selekcija namreč izvrže na plano in vrh politike, ki bi za par soldov prodali še lastno mater, kaj šele narod, in ne predstavljam si, kako bi bil frane pod takšnimi neodvisen in nevtralen. Prav tako nekakšen utopičen zombijevski demokratični socializem, ki najprej izropa svoj narod in lastno gospodarstvo, ne more nuditi finančne stabilnosti države na dolgi rok, in kako boš potem samostojen in nevtralen.....Frane je pač en malo bolj hecen nostalgičar in utopist, ki mu kljub zrelim letom, še vseeno ni potegnilo, kako pravzaprav deluje ta svet.....
komarec
12. 07. 2018 17.43
+2
real 75 let vladati po tvojih ugotovitvah je sposobnost, to moraš priznati, to prodaji in izdaji lastne matere domovine, raje ne bi. Tu gor na tem portalu je več tistih, ki se strinja s Franetom kot pa s tabo.
Maximus
12. 07. 2018 16.04
+3
Ne bo dočakal konca mandata. Zarota ki ga bo odnesla se zagotovo že kuje. Če ne drugemu bo Melaniji prekipelo.
Frane Šajn
12. 07. 2018 16.22
+5
Upam , da se ženska, če je še kolikor toliko pametna lepo vrne v Sevnico. Da si odpočije živce v tem prelepem kraju z neverjetno lepo okolico. Nikjer sonce tako lepo ne sije kot na domači grudi, naj pomni Melanija.!
Skunk Works
12. 07. 2018 16.39
+1
Ja saj, če bi tu ostala in garbala v Lisci, celi lajf, bi sedaj morda lahko uživala na lepem sončku in kavici z 450 eur penzije....
Skunk Works
12. 07. 2018 16.46
+0
komarec
12. 07. 2018 17.34
+4
Mogoče bi bila pa veliko bolj svobodna in za to srečna. Ti si prepričan-a, da je sreča v denarju. Samo o temu sanjaš sam-a si pa na socialki.
samuray1
12. 07. 2018 16.03
+5
Vse članice NATO teroristov so danes v NATO jazbini javno potrdile da so sužnje Ameriške imperialistične politike.
Frane Šajn
12. 07. 2018 16.24
+6
Nezavedajoč so v krvi do kolen zmeneta! Loleki ali kot jih je nekdo krstil na tem portalu proameriški Garfildi!
Dragonball
12. 07. 2018 17.56
-1
Glede na to da imajo zakavkaske pijandure 17 milijonov km2 ozemlja bi se dalo debatirat o tem kdo je imperialist
nikhrast
12. 07. 2018 19.27
-2
Vprašaj kaj mislijo Poljaki o Rusih, ljuba teta, bi našel Poljaka ki ne sovraži Rusa? Bodi hvaležen da nimaš Ruse za sosede.
vsakdanjik
12. 07. 2018 15.57
+2
Ego serijsko. :)
Sunflower0
12. 07. 2018 15.26
+13
Izstopite EU hlapci in se raje Rusiji pridružimo.In da potem vidite ta jok in stok američanov.EU+Rusija+Kitajska+Indija+Severna koreja+Iran...proti Ameriki,Izraelu,Iraku,Turčiji,Albaniji...lol.Ni primerjave
cirenij
12. 07. 2018 15.58
+3
BenzemaL........So res hlapčki, da ne spregledajo oz. so nekateri že, pa se gombajo kot naši levi-desni. S tem ameriškim "zavezništvom" imamo same stroške za nakup njihovega orožja, pred iztekom roka uporabe. Da ga amerosi lahko uporabljajo za širjenje "demokracije" v nerazvitem svetu. In res, lahko bi se EU pridružila,kot navajaš ali pa bi bili most kot nekdaj neuvrščeni.
Frane Šajn
12. 07. 2018 16.18
+4
Vidiš mi nismo demokratični ne kupujem 21 letnih odsluženih "mlaznjaka" iz Izraelskega odpada in 12 komada "zrakomlata" iz Ameriške reciklaže tik pred mletjem. To je demokratično ne pa po slovensko samo nove čevlje . Kje nam je pamet pa smo bili lepo neodvisni in samostojni.
komarec
12. 07. 2018 17.36
+2
Benzema ta tvoja ideja je še kako na mestu, ko bi jo le še realizirali.
Dragonball
12. 07. 2018 18.02
-1
Hahaha a ti to resno? Gnjusi so najvecje zlo, ki je v 20. stoletju doletelo Evropo in se danes harajo po Ukrajini, Gruziji, Moldaviji pa glede na ze omenjene slabe izkusnje iz 2. polovice 20. st.(vzhodni blok, Varsavski pakt) se jih bo tud ostali del vzhodne Evrope se lep cas izogibal. O prakticno neizvedljivi navezi Kitajske in Indije, ki sta se lani na Doklamski planoti sli v vojno druga z drugo pa rajsi ne bi niti zacel da ne pocim od smeha
Bananistanec
12. 07. 2018 15.09
+10
Hoče le da nato kupi orožje made in USA ... pardon da se kar vse pri njih nabavlja, pa tud če gor piše made in China
Kvagleas
12. 07. 2018 15.15
+3
Frane Šajn
12. 07. 2018 15.09
+9
Kje je sedaj EU Trojka zakaj ga ne "šutne " čez atlantik tega napihnjenca! Samo močna Eu je nočna mora Amerike. Po vseh teh zdrahah s carinami , da ne omenjamo nesmiselnih trgovinskih zapor, ki jih dela rumeni štrudel in njegovi sledilci v EU z nacističnimi izpadi na šibke države po svetu se verjetno ne zavedamo kam to pelje. Berite zgodovino, lljudje moji v zgodovini se najde vse, zakaj? zato ker se zgodovina molče potiho kar naprej ponavlja. Ne zmorejo Ameriji več preživljat svojega megalomanskeg vojaškega aparata in pokrivati svojih zavoženih ekonomskih lukenj. Torej kaj se nam obeta, še eno leteo "2008" ali pa tretji svetovni spopad. Na vas je moji Janezi in Micke ali bomo še naprej Slovenija hlapcev s prisego nekomu na nekem stadionu, ali bomo resnično taka Švica kot smo si nekoč želeli, vendar ne mešajte, s finančne plati, temveč neodvisni, nevtralni!
Skunk Works
12. 07. 2018 15.26
+6
Kdo pa ? saj ni pravega desca med njimi, razen Orbana, so v zahodni evropi sami metroseksualci, topli bratci, pijančki, mehkušci poročeni skoraj s svojimi mamami,...evropa se je pomehkužila in pokvarila, poglejte samo bruseljsko birokracijo (podobno kot pri na js) vse neučinkovito, oholo, samopomembno, bebavo, istrgano iz real lifa. Amerikance pa po drugi strani utrjujejo stalno neki vojaški kongflikti in pripravljenost nanje, in pa že z materinim mlekom so vpili zakonitosti kapitalizma in biznisa, ki je pač najbližje človekovi naravi, kot taki, čeprav se tudi pri njih mladina kvari pod idejami sorošovih globalistov...Poglejte ameriške farmarje, zlatokope, male podjetnike, bolj žilavih ljudi in moških ne boste našli ,...v evropi pa vse pomehčano, mlahavo in razvajeno....
Frane Šajn
12. 07. 2018 15.48
+2
Zapri kljun, da ti ne zaudraja iz praznega podstrešja . Napiši kaj o tem kar sem te spodaj vprašal z argumenti ti miliseksualni transek. Evo sedaj nam je dal v pogled namesto zelja ,najbolj gnil krompir tam čez ameriški plot kot vzor, ki temelji na najnižjem izkoriščanju in nečloveški kraji tega planet, saj zakaj pa nebi saj so ta kontinent ukradli rod kaznjencev in kriminalcev. Ja še pokaži ljudem domet tega malce zanešenega uma. Če to kar kracaš kakšen tvojih bližnjih prebere, hodijo očitno ven samo še pred mrakom , da koga pametnega ne srečajo!
Dragonball
12. 07. 2018 18.07
+0