Tujina

Trump bo paradiral, a ne s tanki, za glavni spektakel bodo poskrbela letala

Washington, 10. 03. 2018 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojaška parada, ki jo Donald Trump želi že od lanskega opazovanja pariške slovesnosti ob dnevu Bastilje, se ne bo zgodila na dan neodvisnosti, kot je bilo prvotno načrtovano. Da ne bi povzročili škode na infrastrukturi, procesija prav tako ne bo vključevala tankov, bodo pa na nebu nad Belo hišo za posebni spektakel poskrbela letala.

Dogajanje bo pred Belo hišo in v zraku nad njo.
Dogajanje bo pred Belo hišo in v zraku nad njo. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump, ki se je ob opazovanju lanske vojaške parade ob dnevu Bastilje v Parizu tako navdušil, da je obrambno ministrstvo pozval, naj podobno parado organizira tudi v Washingtonu, bo, kot kaže, vendarle prišel na svoj račun. Trump je lansko pariško parado imenoval za "eno najlepših, kar jih je kdaj videl" in dodal, da bi morali nekaj podobnega narediti na Aveniji Pensilvanija.

A parada se ne bo odvijala na dan neodvisnosti, 4. julija, kot je bilo prvotno načrtovano, in ne bo vključevala tankov. Po poročanju ameriških medijev v Pentagonu po novem načrtujejo, da bi jo izpeljali na dan veteranov, 11. novembra, ko bodo na nebu nad Washingtonom posebno kuliso ustvarila letala.

Procesija bo potekala od Bele hiše do Kapitola in se priključila vsakoletni paradi ob dnevu veteranov, je mogoče sklepati iz dokumenta. V sprevod, ki bo, kot piše v obvestilu iz Pentagona, velik zgodovinski dosežek, bodo vključeni tudi prejemniki častnih medalj in veteranske organizacije.

Zadnjo vojaško parado je George Bush priredil po koncu vojne v Perzijskem zalivu.
Zadnjo vojaško parado je George Bush priredil po koncu vojne v Perzijskem zalivu. FOTO: AP

"Ta parada se bo osredotočila na prispevek naših veteranov skozi vojaško zgodovino ZDA, od osamosvojitvene vojne in vojne leta 1812 do danes, s poudarkom na pomenu svobode," je še zapisano v obvestilu. To pomeni, da bodo vojaki oblečeni v uniforme iz različnih obdobij, ponovno bodo aktivirali in uporabili tudi stare stražarske piščali in bobne.

Parada bo prav tako "poudarila pomen ženskih veterank iz ločenih postav od druge svetovne vojne do danes, ko so vojaške postave integrirane," pravi okrožnica. Zaključila pa se bo z "udarno zračno predstavo", za katero ustvarjalci upajo, da bo vključevala tudi starejša letala.

Vojaško parado bodo priključili procesiji ob dnevu veteranov.
Vojaško parado bodo priključili procesiji ob dnevu veteranov. FOTO: AP

Zakaj ne bo tankov?

Zaradi zmanjšanja škode na lokalni infrastrukturi bodo v procesiji samo vozila s kolesi, je zapisano v uvodnih smernicah za načrtovanje parade iz Pentagona. Podrobnosti so prišle na dan več kot eno leto po tem, ko je Donald Trump pokazal zanimanje za možnost vojaške parade.

Njegova ustanovna komisija je zadevo raziskala in prejšnji mesec je minister za obrambo Jim Mattis sporočil, da je Pentagon "pripravil nekaj možnosti" za dogodek pred Belo hišo. Teden dni pozneje pa je Mick Mulvaney, vodja proračuna za Belo hišo, ocenil, da bi taka javna proslava, kot si jo je zamislil Trump, stala med 10 in 30 milijoni dolarjev (od 8 do 24 milijonov evrov).

Kmalu za tem je Trump povedal, da se bo ideji odpovedal, če je ne bo možno izpeljati "z razumnimi stroški". A so očitno zdaj našli rešitev, da bodo parado priključili procesiji ob dnevu veteranov, ki že obstaja, in tako stroške zmanjšali.

Vojaške parade v Združenih državah so tradicionalno sledile koncu vojn. Leta 1991 je predsednik George Bush po koncu zalivske vojne priredil prikaz vojaških zmožnosti in opreme, za katerega so odšteli slabih deset milijonov evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
10. 03. 2018 21.53
+0
Trumpu se gre na otročje, še kakšno uniform bo dal gor, obnaša se pa že zdaj kot Mussolini. Mogoče bo pa še Kima povabil.
Ate_ist
10. 03. 2018 21.37
+3
smešno, da jim je pri skoraj 700 milijardah vojaškega proračuna, težko dati 30 milijonov za ušivo parado.
proofreader
10. 03. 2018 18.51
+5
Naši desničarji pa v jok. Doslej so bile parade zanje vedno ostanek komunizma.
bogdajmir
10. 03. 2018 19.19
-3
levičarji v jok, oni sovražijo vse, kar je Ameriško - pa poveličujejo razne morilce, kot so bili Stalin, Hitler, Tito, Mussolini ...
vladaricaumov
10. 03. 2018 19.35
+1
BUONcaffee
10. 03. 2018 17.43
+2
Zagotovo kot odgovor Severni Koreji pred srečanjem Trump-Kim.
vladaricaumov
10. 03. 2018 17.19
+5
Za Amere Dan neodvisnosti, za Indijance Dan žalosti.
appollyon
10. 03. 2018 21.09
+1
Nimaš pojma o zgodovini. Indijance so ubijali veliko pred nastankom ZDA, tam 300 let, pol so šele dobil pravice.In velik indijancev se je borilo za neodvisnost.
nikhrast
10. 03. 2018 21.51
+1
Kašen dan neodvisnosti, nov 11 je Remembrnce Day v Franciji, Belgiji, Kanadi, v Ameriki pa Armistice Day, konec WWI, to se bolj praznuje kot konec WWII.
samuray1
10. 03. 2018 16.48
+6
saj američani imajo skoraj vsaki dan neko vrsto zločinske parade. Enkrat v šoli,drugič v trgovskem centru,tretjič nad nekim črncem,četrtič v vojašnici,petič v kakšnem domu za ostarele...in tako v nedogled.