Tujina

Trump ne odneha: sporen zemljevid, posnetek mačke in avtomobilska nesreča CNN

Washington, 08. 09. 2019 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ameriški predsednik se ne da. Ne le, da še naprej brani netočne informacije o poti orkana Dorian, ki bi po njegovi 'napovedi' lahko zadel tudi Alabamo, zdaj je objavil še serijo tvitov, v katerih 'dokazuje', da je imel prav ter da so tudi drugi - celo (zanj) lažni mediji - poročali o tej možnosti.

Ameriški predsednik Donald Trump se je pred dnevi znašel v težavah zaradi zemljevida, na katerem je bila napovedana nekoliko 'popravljena' pot orkana Dorian. Po predsednikovi 'napovedi' bi se na njegovi uničujoči poti namreč lahko znašla tudi zvezna država Alabama.

Kdo je 'popravil' vremensko napoved, še zmeraj ni jasno, Trump pa vztraja, da so bili podatki takrat pravilni. V seriji tvitov se tako znova pritožuje nad 'lažnim' poročanjem njemu nenaklonjenih medijev. "Lažne novice. Zelo rad bi končal s to smešno zgodbo, toda bedni mediji tega kar ne pustijo na miru. Vedno morajo imeti zadnjo besedo, čeprav vedo, da obrekujejo in zavajajo javnost. Javnost ve, da so mediji pokvarjeni," je zapisal v enem od sporočil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še pred tem je objavil nekoliko predelan posnetek poročanja CNN-a, kjer je vremenar prav tako kot možno 'žrtev' orkana omenil Alabamo. Napovedovalec ga je namreč vprašal, kakšna bo predvidoma njegova pot oziroma katerim državam grozi, ta pa mu odgovori, da najmanj šestim. "Od obeh Karolin, do obale Georgie in Floride, zagotovo. Nato pa (se bo pomaknil) do Mehiškega zaliva - Louisiana, Alabama, Misisipi ..." mu je odgovoril napovedovalec vremena in Trump je seveda 'zagrabil'. Ob koncu posnetka je prikazan še logotip CNN-a, ki se pelje po cesti, nato pa trči in zagori. Nobena skrivnost ni namreč, da je prav ta televizija velik trn v peti ameriškega predsednika, Trump pa javnosti tako sporoča, da so se s poročanjem o njegovi 'zmoti' (ki po njegovem seveda to ni bila) ujeli v lastno zanko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V drug posnetek je Trump 'vkomponiral' celo mačko. Posnetek prikazuje statično fotografijo Trumpa, ki v rokah drži (napačen) zemljevid in mačko, ki ob glasbeni spremljavi lovi laser - prav na območju 'sporne' ameriške zvezne države. Posnetek ima že več kot 1,5 milijona ogledov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je omenjeni zemljevid pokazal v sredo na novinarski konferenci v Ovalni pisarni Bele hiše. Šlo je za zemljevid Nacionalnega centra za orkane (NHC), ki je prikazoval napovedano pot uničujočega orkana.

Ko pa je dvignil zemljevid, da bi ga novinarji bolje videli, so bili na njem jasni popravki s črnim flomastrom, ki so razširili pot morebitnega uničenja orkana tako, da je bila na njej tudi Alabama.

Je pa ameriški predsednik na Twitterju še sporočil, da se je zaradi nedavnega napada talibanov v Kabulu, v katerem je umrlo 12 ljudi, odločil odpovedati predvideno doslej tajno srečanje s predstavniki talibanov in afganistanske vlade v Camp Davidu.

S tem naj bi Trump skušal dokazati, da je bila med prvotnimi scenariji poti orkana tudi ta zvezna država. A NHC, ki redno objavlja poročila o stanju in napredovanju orkanov, v napovedi poti Doriana Alabame ni nikoli vključil.

Težava za Trumpa pa je, da je ponarejanje uradnih napovedi nacionalne vremenske službe v ZDA in njihovo prikazovanje kot uradno kaznivo dejanje.

Ko so predsednika kasneje vprašali, kdo je dodal oznake s črnim flomastrom, je odgovoril, da ne ve, a je vseeno vztrajal pri svojem, da so prvotne napovedi vključevale tudi možnost, da bi Dorian na kopno prišel v Alabami.

Trump s spornim zemljevidom.
Trump s spornim zemljevidom. FOTO: AP

Trump je sicer že prejšnji konec tedna tvital, da je ob Floridi, Georgiji in obeh Karolinah tudi Alabama med tistimi zveznimi državami, ki bi se lahko znašle na uničujoči poti orkana. Nekaj trenutkov zatem je celo nacionalna vremenska služba v Alabami tvitnila, da ta zvezna država zagotovo ne bo čutila posledic Doriana. "Ponavljamo, nobenih vplivov orkana Dorian ne bo čutiti v Alabami. Sistem ostaja predaleč na vzhodu," so zapisali.

Ko je dopisnik televizije ABC iz Bele hiše opozoril na napačne podatke, ki jih je navajal Trump, ga je ta osorno napadel: "Kakšno izmišljeno poročilo o orkanu lahkokategornega novinarja." Dodal je, da bi "v skladu z začetnimi scenariji Alabama dejansko lahko doživela nekaj škode".

V sredo zvečer je objavil zemljevid iz 28. avgusta in pripisal: "Kot vidite, so skoraj vsi modeli napovedovali, da bo šel skozi Florido in prizadel Georgio in Alabamo. Sprejemam opravičila lažnih novic!"

Šlo je za zemljevid, ki ga je izdalo okrožje južne Floride za upravljanje z vodami. Kot so številni uporabniki spleta opozorili, pa ta zemljevid vsebuje tudi opozorilo: "Če karkoli na tej grafiki povzroča zmedo, ga v celoti ignorirajte".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
08. 09. 2019 20.00
+7
TRUMP JE PRED DNEVI DORIANU PREPOVEDAL VSTOP V ZDA!!! VOJSKA ZDA JE BILA PRIPRAVLJENA: čistili so puške in podmazali tanke... in uspeli: DORIAN SE JE UMAKNIL IN GRE PROTI KANADI!!!
nikhrast
08. 09. 2019 19.36
+2
Šajny, saj imaš prav, vsi se delajo norca s Trumpom, še Fox News ga zapušča, tako imam poln kufer njegovih idiotskih twittov. Pa ga še kdo vzame resno?
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.29
-2
Očitno se mu je postavil po robu temu Dorianu sam Chuck Norris!!!!
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.23
-9
pRI PODPISU PAKTA S TRETJIM RAJHOM S STRANI MAČKOVE VLADE V BEOGRADU JE NAROD SKOČIL NA ULICE IN VSKLIKAL "BOLJE GROB NEGO ROB!" IN ČEZ PET LET DOKAZAL DA TO ZMORE. ( za tiste , ki iz kaprica ne marajo več srbohrvaškega jezika pomeni "ROB-Suženj")
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.11
+7
Koliko vam pade takole postrani , da vrtite v eno vsak neumen prdec ,ki si ga zamisli tale blond puhla glava!
masni
08. 09. 2019 19.21
-11
Ta prdec je predsednik najmočnjše države na svetu,miljarder in kaj si ti.....eden obični podpornik komunizma,ki druge barve kakor rdeče sploh ne pozna.
Svalbard
08. 09. 2019 14.51
+4
Hehe točno to, ker jemljete vse dobesedno. Tipo je pač pred vami in ne štekate “kode” v kateri tvita. Uživajte v predstavi Babilon gre papa.
Zmaga Ukrajini ...
08. 09. 2019 16.03
-2
Ja, ja,... ta tip je očitno zakodiran, hehehe🤣🤣🤣
Chavez2
08. 09. 2019 14.41
+5
Kaj jim dela levakom Predsednik Trump...😁😁 Čestitke najboljšemu Predsednku ZDA👏👏👏
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.14
-4
In najbolj zatemnjenemu komentatorju od vseh senčnih trobil! Ja, živi Chavez2, ŽAL VENDAR LE VERZIJA NEPISMEN!
DAEMONIUM
08. 09. 2019 14.35
+0
Kako vas ni sram da se felste norca iz Trumpa ali s tistimi komunisticnini kipi iz Melanije?? Mar ste tako bytasti da ne razumete da ameriski diplomati porocajo dnevno v ZDA o negativnem pisanju medijev o ZDA in predsedniku. Mat ni dovolj veliko opozorilo da Amerika pol leta ni imela diplomatskega predstavnika v sovrazno razpolozeni komunisticni drzavi? In po vsem tem kjub temu da komunisticni mediji negativno porocajo p ZDA Trump poslje novega pogajalca za Srbijo in Kosovo, ki v Sloveniji izjavi da Amerika zagovarja spostovanje prava kar se tice arbitraze med Slovenijo in Hrvasko, o cem so seveda vzhiceno porocali vsi slo mediji pa vendar se negativno pisanje o trumpu in ameriski politiki spet nadaljuje tako da si ta komunisticna drzava res ne zasluzi drugega kot brco v tazadnjo in mars iz nata v narocje ne srbije, hrvaske ali BiH kjer taksno negativisticno pisanje niti slucajno ni tako prisotno kot je v Sloveniji, ampak v narocja Islama s katerim se cedlje bolj spogledujejo slovenski izrojeni komunisti!
Zmaga Ukrajini ...
08. 09. 2019 16.08
+3
No, temu se reče "tradicionalno belo kvizlinštvo". Nekateri so očitno res rojeni zgolj za Bečke konjušare. Ajde, sanjaj dalje o komunizmu.
Frane Šajn
08. 09. 2019 16.18
+6
IN ZAKAJ NAJ BI NAS TOLE SEKIRALO DAJ POVEJ NO NAJMANJŠI VZROK. PA NISMO MI IZ SENČNE PRALNICE, HODIMO SAMI IN MISLIMO SAMI. FANTJE PIŠITE, KAR MISLITE O NJEM , BORBE S PISANO BESEDO SO NAJTEŽJE BORBE! ČE TE JE STRAH "BELI DEMONČEK" SE PA UMAKNI ALI BOLJE EMIGRIRAJ TJA ČEZ IN BREZ NASVIDENJE.! HA,HA,HA!
Klotilda H
08. 09. 2019 14.10
+21
TRUMP JE PRED DNEVI DORIANU PREPOVEDAL VSTOP V ZDA!!! VOJSKA ZDA JE BILA PRIPRAVLJENA: čistili so puške in podmazali tanke... in uspeli: DORIAN SE JE UMAKNIL IN GRE PROTI KANADI!!!
c-2040
08. 09. 2019 16.06
+3
Saj res. Tega sploh ni bilo v medijih, da so na območje postavili table z napisi "Dorianu prehod najstrožje prepovedan!"
sumerci
08. 09. 2019 13.43
+36
Dajte se raje ukvarjat s svojimi težavami.Čakamo da bo kdo spregovoril o NLB kje so miljarde in kdo je odgovoren
korintos23
08. 09. 2019 13.45
+11
Lipshin
08. 09. 2019 13.30
+21
Mediji ste virus resnice.
masni
08. 09. 2019 13.13
+42
Trump sem ,Trump tja ,Trump gor,Trump dol vsak dan.Pa kaj nas briga ,raje vsak dan pišite o lumparijah Jankoviča in te zavožene vlade ter podkupljivih novinarjev ,ki že dolgo pišejo samo, da imajo delo in denar, ne pa kar jim veleva novinarski kodeks.
vinogradnik33
08. 09. 2019 13.13
-10
Nič novega , Trumpovo razpoloženje in stanje duha vodita obljube , ukaze , kot na splošno njegovo življenje !
Eastman
08. 09. 2019 13.08
-9
Psihotik, ki mora vedno imeti prav, ker ga je nekdo popravil je užaljen in se zdaj že nekaj dni ukvarja samo s tem.
rozalinda
08. 09. 2019 13.03
-2
Laser ni mačja igrača!!!
Zmaga Ukrajini ...
08. 09. 2019 12.58
-6
Menda je možno z jedrsko bombo nevtralizirat oz. ustavit orkan. Predlagam torej naj hitro odvržejo eno nad Alabamo.
jured100
08. 09. 2019 13.04
+7
MASTERSS
08. 09. 2019 12.50
+23
ma trump je odraz celotne mentalno -psihčno bolane amerike....in to prihaja k nam....
Mario71
08. 09. 2019 12.49
-7
najboljše gospodarstvo v zadnjih 50 letih, najnižja brezposelnost, veterani ne čakajo več mesecev na zdravnika, ampak so takoj na vrsti in si ga lahko celo sami izberejo, podjetja ki so zapustila ZDA pod vodstvom levičarjev socialistov, ki so skoraj uničili ZDA se vračajo nazaj v ZDA, investirajo miljarde, obujanje zapustele jeklarske industrije, nobene vojne, tarife ki ZDA prinašajo miljarde itd..lahko samo naštevamo kaj se je vse dobrega zgodil pod novo administracijo, in to samo v dobrih dveh letih. nihče v zadnjih 50 letih tud prdnu ni, levičarji so uničili ZDA z ilegalnimi migranti, drogami itd..hvala bogu da je končno prišel nekdo , ki hoče popraviti kar so levičarju uničevali zadnjih 50 let.
MASTERSS
08. 09. 2019 12.56
+1
hahah ajde ne nakladaj raje preveri kaj si napisal al kopiral !!!!
štrekeljc
08. 09. 2019 13.06
-8
Zmaga Ukrajini ...
08. 09. 2019 13.07
-12
Mario,... predlagam, da se pod nujno naročiš na pregled. Ker ti to, kar zdaj jemlješ, očitno škoduje.
lvclvc
08. 09. 2019 12.45
+17
Donaldo gre globalistam na 24 zelo na živec.
MASTERSS
08. 09. 2019 13.06
+1
trump pa ni globalist al kaj hahah pa sploh veš kja to pomeni al to pišeš ker se dobr sliši???
retrospect
08. 09. 2019 12.38
+6
Bolje sto Trumpov kot en Jankovič, pa to
Borut Stari
08. 09. 2019 12.51
+24