Tujina

Nekdanji šef Trumpove kampanje Manafort v zapor zaradi vplivanja na priče

Washington, 15. 06. 2018 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
5

Nekdanji šef Trumpove kampanje Manafort bo moral zaradi vplivanja na priče v zapor do konca sodnega procesa, ki ga čaka zaradi nezakonitih aktivnosti glede lobiranja za Ruse v Ukrajini in ZDA. Donald Trump je zanikal, da bi imel Manafort kaj z njegovo predsedniško kampanjo, čeprav jo je vodil od junija do avgusta 2016.

69-letnega Paula Manaforta preiskujejo zaradi ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, čeprav je za zdaj pred dvema sodiščema obtožen le kršenja zakonodaje glede lobiranja in finančnega kriminala. Doslej je bil od oktobra lani na prostosti oziroma v hišnem priporu po plačilu varščine.

Trump je, kot kaže, Manaforta prepustil usodi, kar bi lahko pomenilo, da mu ni nevaren.
Trump je, kot kaže, Manaforta prepustil usodi, kar bi lahko pomenilo, da mu ni nevaren. FOTO: AP

Vmes je poskušal vplivati na dve priči v postopku proti njemu in obe priči sta o tem obvestili tožilce in ti so od sodnice zahtevali, naj ga zapre ali mu kako drugače onemogoči podobne dejavnosti.

Ameriška zvezna sodnica Amy Berman Jackson je ugodila prošnji tožilstva in nekdanjemu šefu predsedniške kampanje Donalda Trumpa zaradi vplivanja na priče odpravila varščino ter ga poslala v zapor do konca sodnega procesa.

Sodili mu bodo tudi zaradi bančnih prevar

Manafort je skušal dve priči v postopku prepričati, naj preiskovalcem zatrdita, da je njegova lobistična kampanja za proruske sile in nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča potekala le v Evropi in ne tudi v ZDA. Tam je Manafort lobiral nekdanje in ugledne evropske politike iz tako imenovane habsburške skupine.

Tožilci imajo dokaze, da je to počel tudi v ZDA in ga lahko preganjajo, ker se ni ustrezno registriral. Začetek sodnega procesa proti Manafortu v Washingtonu je razpisan za 17. september, že konec julija pa se bo začel proces v Virginiji zaradi bančnih prevar, izogibanja davkom in drugih finančnih kaznivih dejanj.

Ima Manafort obremenilne informacije o Trumpovem sodelovanju z Rusi?

Trenutno ni jasno, ali ima Manafort kakšne obremenilne informacije o Trumpu ali drugih članih njegove kampanje glede predvolilnega sodelovanja z Rusi, s katerimi bi se lahko pogodil s tožilstvom za nižjo kazen. Trump je, kot kaže, Manaforta prepustil usodi, kar bi lahko pomenilo, da mu ni nevaren.

Donald Trump je v naključnem klepetu z novinarji sicer zavrnil, da bi imel Manafort kaj z njegovo kampanjo, čeprav jo je vodil od junija do avgusta 2016, ko ga je Trump odpustil zaradi škandala, ki je nastajal zaradi Manafortovih preteklih lobističnih dejavnosti v korist proruskih sil v Ukrajini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trumpet2018
16. 06. 2018 11.16
+1
same laži in podtikanja, Trump ni nikoli soeloval z rusi , niti ni ruski agent, kure lažnive, v zaporu bi morala biti Obama in Hillary, pa tudi Mueller zaradi prikrivanja Hilarijinih zločinov,sodelovanja v zadevi uranium 1, prejemanja podkupnin.........
frako
16. 06. 2018 11.54
+0
Preiskava je pokazala da ni blo nezakonitih zadev. Med tem ko preiskave kažejo da so vsi trumpovi kolegi in žlahta koruptivni. Zdej bo pa še manafort čivkal kot kanarček, saj drugače bo doživljensko zaprt. 25 obtožnic na 2h sodiščih mora čakat v zaporu. Za tiste ki pa vrjamete trampu da maneforta skoraj da ne pozna, pa zavrtite kamere nazaj pa bote vidl kako je hvalil svojega zelo dobrega prijatelja in profesionalca. In če sami preverte ni delal za kampanijo 40 dni kot pravi tramp ampak jo je vodil 150 dni.
komarec
16. 06. 2018 12.31
+1
frako
16. 06. 2018 12.35
+0
ja tramp to kriči že od začetka, ovce pa vse vrjamejo trampu.
frako
16. 06. 2018 08.57
+2
Zgleda da čarovnice obstajajo :D