Tujina

Trump ne želi slišati posnetkov umora. 'Gre za posnetek trpljenja'

Los Angeles, 18. 11. 2018 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
10

Ameriški predsednik je obljubil "zelo celovito poročilo" o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija v prihodnjih dneh. Poročanje medijev, da je ameriška obveščevalna služba Cia prišla do sklepa, da je umor novinarja naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, je Trump komentiral z besedami, da niso še ničesar ugotovili.

Letak, na katerem je princ Mohamed bin Salman označen za morilca, Hašokdži pa za mučenika.
Letak, na katerem je princ Mohamed bin Salman označen za morilca, Hašokdži pa za mučenika. FOTO: AP

"Zgodila se je grozljiva stvar, umor novinarja," je v soboto v Malibuju dejal ameriški predsednik Donald Trump. "Zelo zelo slaba situacija. Hašokdži. In nekdo, ki je bil spoštovan. To se nikoli ne bi smelo zgoditi," je dodal.

"In imeli bomo zelo celovito poročilo v naslednjih dveh dneh, verjetno v ponedeljek ali torek," je nadaljeval Trump. Nato je sicer bolj jasno povedal, da bo poročilo objavljeno v torek.

Poročilo bo po njegovih besedah vsebovalo, "kakšen je bil celoten vpliv, kdo ga je povzročil (umor) in kdo ga je zagrešil".

Novinar Džamal Hašokdži je bil umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu.
Novinar Džamal Hašokdži je bil umorjen na savdskem konzulatu v Istanbulu. FOTO: AP

Posnetkov ni želel poslušati

Trump naj bi imel možnost poslušati zvočne posnetke umora, ki jih je Turčija delila z državami, vendar je to zavrnil. "Ne želim poslušati posnetkov, ni nobenega razloga, da jih bi moral slišati," je dejal za Fox News. Ko ga je voditelj vprašal, zakaj jih ne želi slišati, je Trump odgovoril: "Gre za posnetek trpljenja. Grozljiv posnetek. Podrobno so me seznanili z njegovo vsebino."

'Prezgodaj je še'

Na vprašanje o poročanju medijev, da je Cia prišla do sklepa, da je umor naročil savdski prestolonaslednik, je predsednik dejal, da "niso še nič ugotovili. Prezgodaj je še".

"To je bilo zelo preuranjeno poročanje," je komentiral članek časnika Washington Post, ki je poročal o ugotovitvah Cie.

"Vendar je to možno – bomo videli. Poročilo bomo imeli v torek. In bo zelo celovito. Do takrat delamo stvari nekaterim ljudem, za katere vemo, da so bili vpleteni, in smo zelo ostri do veliko ljudi," je izjavil Trump.

Pred tem je State Department zanikal poročanje ameriških medijev in zatrdil, da ZDA še niso sprejele končnega sklepa, kdo stoji za umorom do savdskega režima kritičnega novinarja.

Morilci državo zapustili nekaj ur po umoru?

Turški obrambni minister Hulusi Akar je medtem danes dejal, da bi lahko dele Hašokdžijevega trupla iz Turčije odnesli v kovčkih. "Ena od možnosti je, da so zapustili državo tri do štiri ure po umoru. Hašokdžijevo razkosano truplo bi lahko odnesli v prtljagi, to bi lahko storili brez težav zaradi diplomatske imunitete," je dejal Akar. 

Turške oblasti so prepričane, da je umor novinarja izvedla 15-članska skupina, dve osebi pa sta pomagali zabrisati sledi. Ker so prepričani, da bi lahko Savdijci novinarjevo razkosano truplo uničili s kislino, pozivajo k temeljiti preiskavi te možnosti. 

Savdski državni tožilec Šalan al Šalan je v torek potrdil, da so Hašokdžijevo truplo dejansko razkosali, nato pa naj bi ga predali lokalnemu sodelavcu. Dejal je tudi, da je za pet osumljencev, ki jih ni imenoval, zahteval smrtno kazen. Enajst od skupno 21 ljudi, ki so jih prijeli zaradi povezav z umorom do savdskega prestolonaslednika Mohameda kritičnega novinarja, so obtožili, glede ostalih še poteka preiskava, 

Toda, turški zunanji minister Mevlut Cavosoglu ni zadovoljen z izjavo savdskega tožilca, Rijad pa je znova pozval, naj razkrijejo, kje je Hašokdžijevo truplo. 

Hašokdžija so ubili 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Turčiji, kamor je šel urejat dokumente za poroko. Savdskemu princu naj bi šel na živce s kritičnimi prispevki za Washington Post.

Savdska Arabija trdi, da je bil ubit po nesreči, Turčija pa zagotavlja, da je bil umor naklepen ter zahteva izročitev odgovornih. Rijad to zavrača in je namesto tega našel pet ljudi, ki jih namerava obsoditi na smrt doma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Auslander
19. 11. 2018 12.59
-1
Trump pač ni sadist da bi to poslušal. Obama bi z veseljem se naslajal ob bolečinah...
dreko123
19. 11. 2018 08.56
+4
neizpodbitni dokazi da so ti barbari brutalno mučili in ubili novinarja... ampak Trump pravi da ni še nič določeno... ko se gre pa za Rusijo in sfabricirajo neke otroške obtožbe brez enega dokaza... so pa že naslednji dan sankcije, izgon diplomatov, dodatne sankcije in še enkra dodatne sankcije... hehe
KAPIBARA
19. 11. 2018 07.58
+4
Zapis prisluhov pravi, da so reveža z injekcijo ohromili, da ni mogel gibati in ga živega razkosali, s pomočjo glavnega državnega forenzika, ki je ob tem , prisotnim dejal, da naj si nadenejo slušalke ajfona in raje poslušajo glasbo, kor druge zvoke, kajti on to vedno tako dela.. kosi se lažje+ hitreje razgradijo v kislini, kot en sam velik kos...
lordslayer
19. 11. 2018 07.55
+5
dokler bodo SA v ZDA naročale za miljarde in miljarde dolarjev vojne opreme, sankcij ne bo ...
Razumnež
19. 11. 2018 08.03
-4
Od koga pa ZDA naročajo na miljarde dolarjev vojne opreme???? Aja... pač ponovno vsesplošno bljuvanje bedarij.
dreka?1
18. 11. 2018 22.57
+9
Takoj Rusom nabit še ene sankcije.
Karlo
18. 11. 2018 22.44
+5
In čez kakšen mesec lahko pričakujemo da bo Trump zamenjal direktorja CIA-e.
M_teorija
18. 11. 2018 18.14
+7
Težka bo, celovito poročilo o posameznih ostankih nesrečnika!?
Apostol1
18. 11. 2018 17.21
+15
Bodo ugotovili ,da princ Salman ni kriv , nekdo drug bo žrtveno jagnje ,nič novega , tako je odkar obstajajo kronane glave. Ker tale novinar je pomenil tako za Salmana kot tudi Trumpa , približno toliko kot zoprna podrepna muha ,ki jo je bilo treba fentati . Tem ljudem človeško življenje ne pomeni nič razen ,njihovega lastnega.
JApajaDAja
18. 11. 2018 17.11
+9
zakaj povsod vzrok "rešuje" posledice!