Tujina

Trump baltske države nerodno zamenjal z Balkanom

Pariz, 12. 11. 2018 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je razburil domačo javnost, potem ko je odpovedal sobotni obisk ameriškega pokopališča na obrobju Pariza, kjer je pokopanih 2.000 ameriških marincev. Po poročanju francoskih medijev pa si je diplomatsko sramoto nakopal že pred meseci, ko je baltske države označil za odgovorne za vojno v Jugoslaviji.

Ameriško javnost, predvsem številne vojne veterane, je razburila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, potem ko je v soboto zaradi dežja odpovedal obisk grobov padlih marincev iz časa prve svetovne vojne.

Bela hiša je v izjavi za javnost zapisala, da je bil obisk ameriškega pokopališča Belleau odpovedan zaradi logističnih težav, ki jih je povzročilo slabo vreme. Zakonca Trump je tako nadomestil vodja osebja John Kelly. Kot je zapisala predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, predsednik ni želel "zmotiti" prometa v francoski prestolnici, potem ko so morali zaradi slabe vidljivosti in dežja prizemljiti helikopter.

Zakonca Trump je nadomestil vodja osebja John Kelly.
Zakonca Trump je nadomestil vodja osebja John Kelly. FOTO: AP

"Predsednik Trump ni želel povzročiti prometnega kaosa," je dejala Sandersova in dodala, da bi pot do pokopališča trajala dolgi dve uri in pol. Po odpovedi obiska se je Trump udeležil kosila skupaj z francoskim predsednikom Emanuelom Macronom, v nedeljo pa je, kot predvideno, obiskal neko drugo pokopališče v Parizu.

Trumpovo sobotno odpoved obiska pa je pokomentiral in pokritiziral vnuk Winstona Churchilla, Nicholas Soames.

"Umrli so pred obrazi sovražnikov, patetičen Donald Trump pa se zaradi grdega vremena ni mogel pokloniti padlim vojakom."

Nicolas Burns, nekdanji ameriški diplomat, ki je služil tako republikancem kot demokratom, pa je Trumpovo dejanje označil za "osupljivo" in "nenavadno".

"Predsednik zares ni obiskal vojaškega pokopališča v Franciji? Njegova naloga je, da počasti naše vojake, ki so se borili v prvi svetovni vojni," je zapisal Burns.

Trump se je v nedeljo udeležil predvidenega obiska nekega drugega pokopališča, v govoru pa je večkrat "potarnal" nad slabim vremenom.
Trump se je v nedeljo udeležil predvidenega obiska nekega drugega pokopališča, v govoru pa je večkrat "potarnal" nad slabim vremenom. FOTO: AP

Skupine veteranov in različne organizacije prav tako niso bile navdušene nad Trumpovo odločitvijo.

"Donald Trump se je pritožil, da je mogel stati v dežju, ko je govoril o masakru v Pittsburghu. Dež mu je namreč uničil frizuro," so zapisali pri VoteVets, navezujoč se na množično streljanje dva tedna nazaj, ko je umrlo 11 ljudi. "Danes bo izpustil počastitev padlih ameriških vojakov in ostal v svoji hotelski sobi, samo zaradi nekaj dežja," so še zapisali na Twitterju.

Trump Baltik zamenjal z Balkanom

Za novo razburjenje pa je poskrbel francoski časnik Le Monde, ki je ob Trumpovem obisku v Parizu objavil prispevek, v katerem poroča, da se naj bi ameriški predsednik na diplomatskem obisku baltskih držav v Washingtonu aprila letos osramotil, potem ko je v svojem govoru zamešal baltske države z balkanskimi.

Trump je takrat na novinarski konferenci hvalil Estonijo, Litvo in Latvijo, češ, da so dobre Nato partnerice in da ne ustvarjajo lažnih novic. Na zasebnem sestanku pa naj bi Trump baltskim voditeljem pripisal odgovornost za vojno v Jugoslaviji. Tem sprva ni bilo jasno, o čem Trump sploh govori, nato pa so spoznali, da jih je ameriški predsednik malce nerodno zamenjal z Balkanom.

Kot je ironično zapisal francoski časnik, Melania najverjetneje svojega moža ni najbolje podučila o vojni v Jugoslaviji.
Kot je ironično zapisal francoski časnik, Melania najverjetneje svojega moža ni najbolje podučila o vojni v Jugoslaviji. FOTO: AP

Kot je ironično zapisal Le Monde, Melania Trump, ki se je rodila v Jugoslaviji, svojega moža najverjetneje ni najbolje podučila o dogajanju na Balkanu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Francoski časnik poudarja, da Melania prihaja iz Slovenije, države, ki se je osamosvojila leta 1991 na samem začetku krvavih konfliktov na Balkanskem polotoku.

Trump se je sicer med obiskom v Franciji z Macronom nasmihal kameram, kljub Trumpovim opazkam, da so ga domnevne izjave Macrona o evropski vojski proti ZDA "užalile".

Tako kot baltski voditelji je sicer tudi Macron obiskal Trumpa v Washingtonu aprila letos. Kot darilo mu je prinesel drevo iz Belleauja. Mlado drevo je bilo predmet občudovanja le kratek čas, potem pa je izginilo z mesta na travniku pred Belo hišo, kamor sta ga skupaj posadila Trump in Macron. Drevo naj bi začasno odmaknili, ker so ga dali v karanteno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
06. 12. 2018 21.31
+1
To je to ker mora biti vse po njegovim a Milanija si je sirota zraven takšnega zmazeka a ga trpi do konec njegove karijere nato pa tožbo ker jo je varal kljub poroki in ga uskubi do da ne rečem dalje .. ..., .
Smešno
14. 11. 2018 17.37
+0
.. tip je pobrkal Bal-tic..Bal-kan... pa, saj je res “kr’ blizu”... hahaha
JE-BI-GA
13. 11. 2018 13.56
+2
To se lahko zgodi samo nerazgledanim, za gnar vsaka da !!
Al83
13. 11. 2018 07.25
-24
Koliko Ameriških držav pa znate vi na pamet naštet, ki ste tako pametni. Zdraven pa še povejte v katero Ameriško regijo spadajo. Dejte no, mislite, da ste pametni pa, glih niste, ravno obratno. Je Trump po inteligenci za vas velik car, ker on je predsednik Amerike in vi niste.
puspan
13. 11. 2018 07.48
+19
No vidiš pa si le pogruntal, kdo je predsednik USA.
puspan
13. 11. 2018 07.01
+13
Kar mu narava ni dala, mu tudi vzeti ne more, zato on pri tem ni nič kriv, za kakšno šolo s posebnimi potrebami pa je žal že prepozno.
nikhrast
12. 11. 2018 21.45
+3
Pustite Trumpa pri miru, saj je še Melanie zmešal s Stormy.
resnicaosvobaja
12. 11. 2018 20.44
+5
Milton kar si rekel o Ameriki in znanju geografije drži in je logično in razumljivo . O Slovencih, da večina ne ve, kje je Kalifornija še tudi...ampak NAŠ predsednik pa ve , kje je Kalifornija ...
resnicaosvobaja
12. 11. 2018 20.37
+3
Če si spoznan za "najmočnejšega človeka " na lestvicah številnih medijev ,potem te nekaj škrapelj ne sme in ne more pregnati ob okrogli obletnici konca velikega svetovnega gorja in sploh kamor se je odpravil z namenom
CestniKolesar370Wattov
12. 11. 2018 16.15
-2
Pa poglejmo tale članek, ki si zasluži najmanj Pulitzerjevo nagrado. Že v uvodu piše da je Trump "razburil domačo javnost". Razburil je liberalce, katerim v bistvu ni mar za patriotizem in prezirajo tako policijo (ker so vsi policisti baje rasisti), vojsko, urad za migracije, veterane (ker so zločinci), itd. Ampak ker imajo možnost za očrnit Trumpa, so liberalci danes največji patrioti in ustvarjajo umetno napetost čeprav so oni sami tisti, ki bi se na to pokopališče lahko edino podelali. Že v prvem odstavku naprej od uvoda je besedna zveza "predvsem številne vojne veterane", kar je popolnoma subjektiven pojem. Kasneje je seveda ločen odstavek z izjavo vnuka samega Winstona Churchilla. To je tisti vnuk, ki je za današnjo politiko tako pomemben, ko naključen kamen, ki leži na dnu Save malo naprej od Zagorja in Trbovelj. Njegova izjava je pa v medijih zato, da lahko tisti mentalno revnejši delajo zaključke, da Trump ne mara Churchilla. Kasneje je seveda govora tudi o masakru v Pittsburgu, ki ga je treba omenjati poleg novic o Trumpu, da se ustvari subliminalno sporočilo, da je za ta pokol kriv Trump. Na isti dan oziroma kak dan kasneje je bil v ZDA še en pokol katerega je zagrešil drug človek. Ampak ta človek ima mehičansko ime in priimek in to niti v ZDA ni vredno novic.
ivan res grozni
12. 11. 2018 18.35
+8
Upam, da se Slovaška ne bo zamerila Trumpu, saj lahko bombardira Slovenijo. Njegovo neznanje je osupljivo. Med telefonskim pogovorom s Putinom je ta omenil SALT. Trump je prekinil pogovor, da je vprašal svetovalce kaj je SALT. Za sporazum SALT sem sam vedel že v srednji šoli. Ne morem verjeti, da ameriški predsednik ve manj o omejevanju jedrskega orožja kot jaz.
nikhrast
12. 11. 2018 16.08
+6
Folk se tu v Ameriki zanima za lokalne zadeve, svetovni problemi jih ne zanimajo saj največkrat ne vplivajo na nje. Tudi ekonomske krize, recesije, padec borz..., vse to se največkrat začne v Ameriki, tako da je to lokalni problem. Baltik, Balkan..., folk nima pojma o kje in kaj so, pa nobeden vpliv nimajo na njihovo življenje.
CestniKolesar370Wattov
12. 11. 2018 16.22
-5
V Evropi je 50 držav, v ZDA je 50 zveznih držav. Ena Kalifornija ima GDP na nivoju Francije, Teksas na nivoju Italije. Grem stavit, da je več Američanov, ki na zemljevidu v 30 sekundah najdejo Francijo, kot pa Evropejcev, ki na zemljevidu najdejo Kalifornijo. Da pa Američani ne vejo kje je Slovenija... Isto kot od Slovenca pričakovati, da ve kje je Wyoming.
Paskakvali
12. 11. 2018 17.45
+10
Haha........malo si preberi statistike kako se jenkiji znajdejo na zemljevidih in globusu ter kakšna je njihova splošna razgledanost potem pa primerjaj Slovence z njimi! Pojma nimaš!
nikhrast
12. 11. 2018 18.17
-5
Pa saj Slovenci tudi ne morejo pokazati vse zvezne države v Ameriki, pa baltske države, pa države v Kavkazu. Mogoče nisi razgleden, si pa lahko ekspert v svoji stroki.
ivan res grozni
12. 11. 2018 18.37
-1
Kalifornija skoraj dveh Francij in več kot dveh Rusij.
Kollerik
13. 11. 2018 12.56
+0
najbrž je zelo težko zagovarjat butlje, a ne milči...
M_teorija
12. 11. 2018 16.08
+16
Da ne bo mehiški zid zidal na Niagarskih slapovih!?
Ost1234
12. 11. 2018 16.05
+11
Kaj vse Američani posadijo na predsedniški stolček .....
kajenješkodi
12. 11. 2018 16.04
+13
ded ni več tak mlad tak da demenca pa to
Ost1234
12. 11. 2018 16.01
+4
Saj ne da bi Trump ne poznal teh državic.... Le smatra jih za teritorij ZDA .... In jim zato pripisuje odgovornost za vojno v Jugoslaviji .....
PanterTheBlack
12. 11. 2018 15.56
+2
Ne vem katere veterane in medije razburja Trumpova odločitev, da ne bo obiskal dotičnega pokopališča. Je pač drugega. Oboji so se očitno tudi spozabili, da je bilo izkrcanje v Normandiji v 2. svetovni vojni, ne pa v 1
M_teorija
12. 11. 2018 16.00
+1
M_teorija
12. 11. 2018 15.55
+0
Pol je zaradi kod globalnih jedrskih konic enako strah zaveznike kot morebitne nasprotnike!?
Antropozofija
12. 11. 2018 15.54
-1
Mogoče pa Trump ve tisto, česar mi ne vemo.. Lahko, da je nevede izdal največjo skrivnost. Baltske države so včasih pripadale SZ. SZ je pa imela velik vpliv na balkanu, posebej pa na srbsku del Jugoslavije.
nightifly
12. 11. 2018 15.51
+5
Kot vidim , sta Trump in Putin postala krivca par exellence za vse tegobe tega sveta. Vidim tudi , da imam kot levicar drugacne poglede od marsikaterega levicarja v Sloveniji . No , to ni nic slabega ,dokler en drugega spostujemo in priznamo dejstvo ,da nismo programirani roboti ,ki nas neki liderji spravijo v ovcjo stajo in trobijo ene in iste stvari . Rad bi , da bi tudi mediji vSloveniji -vkljucno s tem ,zaceli opravljati svoje poslanstvo . Lepo bi bilo ,ce bi se nasli novinarji ,ki bi resnicno napisali resnico o tem kaj se je dogajalo , vzel bi kar mejnik padca berlinskega zidu , se posebno pa razkroj Jugoslavije . In malo kasneje bombardiranje Jugoslavije 98 leta s strani Clintonovih .... oz . bolje receno Clintonove na celu , ker je ona tisti movens v amer . administraciji ,ki je 25 let svetila in postavljala standarde za osvajanje sveta . To je dejstvo ,ki danes strli na vse strani . Ostane samo se zadnji korak . Ali bodo zmogli toliko moci ,da ji sodijo in zaprejo . Tako kot veliko ameriskih generalov danes odkrito pravi ,da je Amerika bombardirala napacno drzavo (Srbijo ) , tako tudi Putin opozarja ,da je bila to napaka(ki to ni bila) ,ki se ne bi smela zgoditi , ker je Amerika ...in seveda vsi njeni vazali zadaj , nareila vojni zlocin . Od padca berlinskega zidu je ameriska administracija na celu z ´´ demokrati ´´ in druzino Bush ,ki spadajo v isti konglomerat ´´deep state´´ Rockefelerjev ,Rotschildov +Bushev , ter ostalih v dobrih treh desetletjih sesula svet . Dobesedno in ekonomsko , pa tudi demografsko kulturno . To je dejstvo ,ki je postalo aksiom -konstanta ,in ne varianta . Kako se lahko nekdo trka po prsih ,se dere ,da je demokrat in pocenja najvecje strahote po tem svetu ....npr. Obama -nobelov nagrajenec . Sprasujem se ,ali ljudje sploh berejo ,analizirajo ,primerjajo vse glavne casopise in vse kar je dostopnega na netu in si naredijo lastno sliko . No ,mislim ,da je nesmisel karkoli pisati ,ker verjamem ,da se bodo oglasili tisti ,ki niso nikoli prebrali tujega casopisa ,kaj sele,da bi leta in leta spremljali dnevno dogajanje po svetu -ali vsaj o eni tematiki . Mene vcasih kar zaboli ,kako je recimo ta medij v popolnem razkoraku z dejstvi ,ki so se pojavila na mestu dogodka . Slediti danes CNN je enostavno polom , ker je to trobilo Hilarije Clinton in vsega neoliberal . kolonialnega establishmenta ,ki drzi skoraj cel svet za jajca in v pokornosti . Vseeno pa mislim,da je tega ,ali bo kmalu tega konec , ker tako Russija,Kitajska ,Indija , J. Amerika in delno Afrika ze ´´zidajo´´ svojo Hiso . Ob tem sem pomislil na Evropo ,ki bo ostala sama in boga . Prav kmalu. /////Dam samo primer .; Apple je dodegel mejo 1000 milard ustvarjenega dohodka . Bezos priblizno tudi tam . Sledijo FB , in razni drugi medijski in ET konglomerati ,ki imajo ne samo absurdne prihodke in dobicke - bolj je nevarno to ,da Zahod jasno ze zdaj pokriva prakticno cel svet z orodji in mrezo interneta ,torej Data , ki nadzorujejo vse in vsakogar . Da bi to prikrili , naredijo ´´stage´´ v Salisbury ju in v Siriji , pa vmesavanje Rusov v volitve in tako dalje . Niti enega podatka verodostojnosti niso podali .Samo lazne fake obtozbe . Vsa prej nasteta orodja oz .medijski velikani so v sluzbi ameriske deep state ,nekaj pa tudi uradne administracije -sedanje , ker so vsi ekspandirali pod ve se katerimi predsedniki . ////////Jaz osebno upam , da bo Trumpu ,ki je tradicion .nacionalist in ne rusilni surov globalist s Putinom uspelo narediti kaj pozitivnega za ta svet - drugace bo krvavo .
aristotel
12. 11. 2018 16.28
+5
nightifly …zanimiv komentar a večini nerazumljiv ker ne poznajo ali nočejo poznati dejstva so pod vplivom medijem,internetu,propagandi in neznanju zgodovine,ki jim je bila predstavljena enostransko in zavajajoče s ciljem ene resnice,resnice kapitala in plenjenja, nevažno kaj ta dela in kaj pušča za sabo in kam to vse vodi ! Kar spreleti me ob tvojem zadnjem stavku ki se glede na stanje sveta vse bolj približujemo tem črnim scenarijem.
gozdar1
12. 11. 2018 17.18
-6
Morda zato, ker napisano nima nbene zveze z biti levičar. nato je bombardiral srbijo l.99 ne 98, in hilary s tem nima veliko ker je bil takrat predsednik njen mož, se pa nebi zgodilo brez da bi srbi bombardirali hrvaška mesta pa kake 3 leta sarajavo,.. tako da je včasi bolje najprej pri sebi počistit. Za razpad jugoslavije ni kriv zahod ampak kar jugoslovanski narodi preberi kaj o ekonomski situaciji v 80ih. Poslanstvo medijev je posredovanje novic ne samo tistih in v obliki , ki pašejo v našo ideološko predstavo. Glede na to, da je bil internet izumljen v zda (darpa) je to nekako logično s tem da se je država prepustila kontrolo neprofitno organizaciji,... Itak demokrati so krivi, republikanci pa take dušice. Za primer republikanski fox je dokazano bolj lažniv kot cnn. Lastna slika potem pa rotšildi, .... teorija zarot.
nightifly
12. 11. 2018 22.19
+4
gozdar,,,,,, Hilarija je imela v odlocanju predsednika USa ,torej njenega moza Billa primarno vlogo . On je v bistvu odlocala o strategiji . Zal je bil Bill samo puppet v njenih rokah .Njega so zanimale pripravnice . Sicer pa , ce ne verjamete meni , upam samo, da ste ze vsaj dvajset let stalno na internetu in spremljate notranje -pa tudi zunanje dogajanje v ameriski administraciji in state departmentu . Imate pa prav glede letnice bombardiranja ,,,,cista tipk .napaka . Toda bombardiranje ni bila napaka , je bil hoten masaker . Clintonov masaker . Tako kot se veliko tistega kar sta z gospo hilarijo unicila sirom po svetu . Ste bral kaj o aferi Bengazi ?
Neutrino
12. 11. 2018 15.46
+3
Očitno ne uporablja Tafta ki ščiti perjanico tusi v vetru in dežju...
masni
12. 11. 2018 15.39
-4
Ma bejži no POP TV,spet ta Trump
piljan
12. 11. 2018 15.40
+3
Če ga pa goni kot svečkarji,kaj je tukaj kriv POP?