Tujina

Trump pred srečanjem s Kim Džong Unom: Mogoče ga bom povabil v Belo hišo

Washington, 08. 06. 2018 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Približuje se težko pričakovano srečanje Donalda Trumpa in Kim Džong Una v Singapurju. Medtem ko nekateri še vedno ugibajo, ali se bosta sešla, so kritiki zaskrbljeni, da Trump ne bo opravil domače naloge in bo na srečanje, ki je zaradi jedrske grožnje Severne Koreje izjemno pomembno, prišel nepripravljen.

Če bo srečanje obrodilo sadove, je ameriški predsednik Donald Trump pripravljen voditelja Severne Koreje Kim Džong Una gostiti v ZDA: "Če bo srečanje uspešno, se lahko vsekakor zgodi tudi to, menim, da bi tudi on takšno povabilo sprejel z naklonjenostjo." Kot poroča Guardian, je na vprašanje na skupni novinarski konferenci z japonskim premierjem Šinzo Abejem, če bi se njuno srečanje odvilo v Beli hiši ali na njegovem floridskem posestvu Mar-a-Lago, odgovoril: "Mogoče bova začela z Belo hišo, kaj pravite?"

Trumpovi kritiki so zaskrbljeni, da predsednik pri pripravah na pogajanja preveč improvizira.
Trumpovi kritiki so zaskrbljeni, da predsednik pri pripravah na pogajanja preveč improvizira. FOTO: AP

Trump pripravljen tudi na odstop od pogajanj

Kljub začetnemu optimističnemu tonu pa je Trump ponovil svoje opozorilo, da je pripravljen popolnoma odstopiti od pogovorov, če pogajanja o denuklearizaciji Severne Koreje, ki bodo 12. junija, ne bodo uspešna.

"To sem enkrat že storil," je Trump spomnil na svoje pismo, s katerim je pred kratkim že začasno odpovedal srečanje s Kim Džong Unom, in dodal, da upa, da to ne bo znova potrebno, saj resnično verjame, da želi severnokorejski voditelj narediti nekaj velikega tako za svoje ljudstvo kot družino in zase.

Konec vojne?

Trump je odgovoril tudi na vprašanje, ali bosta s Kimom morda podpisala sporazum, ki bi po 65 letih končal korejsko vojno, in če si sčasoma želi urediti diplomatske odnose s Pjongjangom. "Zagotovo bi lahko podpisala takšen sporazum, zadevo preučujemo, se o tem pogovarjamo tako z njimi kot z veliko drugimi ljudmi, a to je res le začetek," je dejal Trump in dodal, da je to najverjetneje še najlažji del in da resnično težak del šele prihaja. Normaliziranje odnosov s Severno Korejo je nekaj, na kar upam, ko bo vse za nami: "Za to je izjemen potencial, saj je njihovo ljudstvo čudovito."

Prejšnji teden je Trump razkril, da za sankcije proti Severni Koreji ne uporablja več izraza ''maksimalni pritisk'', ampak da lahko v vsakem trenutku uvede še več sankcij. Čeprav proti Severni Koreji še vedno vršijo maksimalni pritisk, pa tega termina ne uporablja več, saj se približujejo ''prijateljska'' pogajanja. Dodal je, da bo izraz verjetno spet začel uporabljati po pogajanjih in napovedal, da bo to znak, da pogajanja niso obrodila sadov. Pri tem je poudaril, da še niso umaknili nobene sankcije proti Severni Koreji in da ima pripravljen seznam 300 dodatnih, a jih je uvrstil na čakanje, dokler ne stečejo pogajanja s Kimom. Dodal je, da sicer ne verjame, da bodo dodatne sankcije sploh potrebne, a da bodo to vedeli kmalu.

To je ponazoril s primerom Irana, za katerega trdi, da se zadnje tri mesece, odkar je razdrl iranski nuklearni dogovor z Obamo in uvedel stroge sankcije, vede povsem drugače.

Kritiki zaskrbljeni

Trumpovi kritiki so zaskrbljeni, da predsednik pri pripravah na pogajanja preveč improvizira. Prejšnji teden je postal velika tarča posmeha, ko je medijem rekel, da je bilo pismo, ki ga je prejel od Kima, zelo prijazno, potem pa nekaj trenutkov zatem dejal, da ga ni niti prebral. Trump je tudi sam dejal, da se mu na srečanje ni treba posebej pripravljati: "Mislim, da nimam veliko domače naloge, ni se mi treba preveč pripravljati. Vse je v našem odnosu in pripravljenosti, da naredimo, kar je treba." Čeprav kritiki opozarjajo, da so okoliščine zaradi jedrskega orožja v rokah Severne Koreje preveč napete za poigravanja, Trumpovi uradniki zagotavljajo, da je predsednik temeljito obveščen o trenutnih razmerah in preteklih odnosih med državama. Mike Pompeo, ameriški državni sekretar, je izpostavil, da je prepričan, da bo predsednik dobro pripravljen na pogajanja s Severno Korejo: "Popolna denuklearizacija je edini sprejemljivi izkupiček pogajanj, in če se Severna Koreja ne premakne v pravo smer, se bodo sankcije zaostrile. Prepričani ste lahko, da predsednik Trump ne bo privolil v slab dogovor."

Trump bi posredoval tudi v imenu japonskega voditelja

Japonski premier Abe je na konferenci izrazil naklonjenost Trumpu in izpostavil, da prav Trump najbolje razume zahtevo, da Japonska domov pripelje več japonskih državljanov, ki naj bi jih zadrževala Severna Koreja. Abe je dejal, da je tudi on pripravljen na srečanje s Kimom in da se želi z njim neposredno pogovoriti, da bosta lahko čim hitreje našla rešitev o ugrabitvah. Severna Koreja naj bi v letih 1970–1980 namreč ugrabila več japonskih državljanov, jih naučila jezika in pozneje izučila za režimske vohune. Kimov oče, Kim Džong Il, je priznal, da je njegov režim leta 2002 med srečanjem s tedanjim japonskim premierjem ugrabil nekaj njihovih državljanov. Pet žrtev naj bi se skupaj s svojimi družinami že vrnilo na Japonsko, a Pjongjang trdi, da so preostali umrli ali pa sploh niso nikoli vstopili v Severno Korejo.

Trump je v zvezi s tem dejal, da je Abe resničo strastno govoril o tej temi in da se bo z voditeljem Severne Koreje zagotovo pogovoril tudi o tem. Abe je izpostavil, da bi rešitev tega vprašanja lahko utrla pot k normalizaciji diplomatskih vezi in gospodarskim sodelovanjem med Pjongjangom in Tokiom: "Japonska si želi miru v severni Aziji, ampak to je odvisno od pripravljenosti Severne Koreje, da naredi korak proti svetlejši prihodnosti."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaplja?
09. 06. 2018 18.06
+1
V Belo hišo Kim Un ne bo šel nikoli. Kr povabi ga Trump , ker veš da ga ne bo!
Apostol1
09. 06. 2018 14.53
+1
Prej bo Kim povabil Donaldka v Seul ob združitvi obeh Korej.
Kalymero
08. 06. 2018 18.29
+4
Ja v hišo ga bo povabil, melanka mu bo pa žgančke skuhala.
nadali
08. 06. 2018 15.36
+3
A je to..... Bi... Ne bi....
Kalymero
08. 06. 2018 18.20
+3
flojdi
08. 06. 2018 15.24
+3
.hudo. dva ovalna v ovalni
Dule Med
08. 06. 2018 15.05
+2
Mali je lukav, Trunfeku de še speljal kako njegovo ljubico, malega ne podcenjujte.
Uporabnik113189
08. 06. 2018 14.37
+4
Da bi Kim šel na obisk v belo hišo? No, toliko se mu pa še ni skisalo. Če ga tam obdržijo, je SK tisti trenutek brez velikega vodje, vojaški vrh pa brez ukazov ne sme ničesar, torej problem rešen. Pa še Gadafijeva usoda je odlična šola, v bodoče se ne bo nihče razorožil sam od sebe.
jzkzfzmz
08. 06. 2018 13.53
+3
24 kur, kaj o Palestini se ne sme pisat? ali pa o Jemnu? Vaši "zmerni uporniki aka NATO koalicija" bežijo pred bosonogimi Hutiji....
nikhrast
08. 06. 2018 21.50
-1
A nisi pisal o tem? Malo pogooglaj, pa boš našel kakšen forum za Yemen.
Heretik1
08. 06. 2018 13.21
+3
Kim bo peljal Trumpa scat!
13klu?
08. 06. 2018 12.56
+0
samo očala in frizura,drugače sta si pa čist podobna
Masterofpupetz
08. 06. 2018 13.02
+0
dvojajčna dvojčka, brother from another mother
tron3
08. 06. 2018 12.20
+9
Kim ne hodit v Belo Hišo, ker te bodo pospravl.
Hulk Zalepi
08. 06. 2018 11.50
+5
ima da se zalizeta na pouno sred ovalne pisarne
DarkT
08. 06. 2018 11.45
+3
Prava dva pacienta. Me delujeta kot neka dva dijaka z škravlžanimi čodrami ko mislita da sta najlepša pa carja v resnici se pa ju vsak izumika xD
martinov
08. 06. 2018 11.18
+10
Ta dva bi lahko na sestanek povabila tudi v Slovinijo. V NLP, Norišnico Ljubjana Polje, ker od tam ne bi več prišla ! Igrata se s svetovnim prebivalstvom, kot Janša z volilci !!
Fanatik Top
08. 06. 2018 11.07
-9
Go Tramp... Go U.S.A.. U.S.A..vse do Pjongjang-a😂