Tujina

Trump namignil, da se obetajo sankcije za tiste, ki so storili 'zlobne stvari'

Washington / Moskva, 25. 03. 2019 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
98

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi povzetka poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve izpostavil, da je popolnoma oproščen krivde. Demokrati v ameriškem kongresu pa so medtem zahtevali objavo celega dokumenta in poudarili, da poročilo Trumpa nikakor ni eksplicitno opralo krivde.

Trump meni, da ga je Muellerjevo poročilo opralo krivde.
Trump meni, da ga je Muellerjevo poročilo opralo krivde. FOTO: AP

Pravosodni minister ZDA William (Bill) Barr je v povzetku dolgo pričakovanega preiskovalnega poročila posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki ga je v nedeljo poslal v kongres, zapisal, da Mueller ni sklenil, da je Trump zagrešil kaznivo dejanje.

Mueller je skoraj dve leti preiskoval obtožbe o domnevnem ruskem vpletanju v ameriške volitve oziroma v predvolilno kampanjo ameriškega predsednika Donalda Trumpa leta 2016.

Mueller: Obstaja dokaz, da se je Rusija vmešavala v ameriške volitve

Po navedbah pravosodnega ministra preiskava tako ni pokazala, da bi Trumpovi sodelavci med predvolilno kampanjo kakorkoli sodelovali z rusko vlado pri vmešavanju v ameriške predsedniške volitve. Je pa Mueller ugotovil, da obstaja prepričljiv dokaz, da se je Rusija vmešavala v ameriške volitve – in sicer z usklajeno kampanjo širjenja dezinformacij in vdiranjem v elektronsko pošto članov štaba Trumpove protikandidatke Hillary Clinton.

V štiri strani dolgem poročilu kongresu je Barr zapisal, da je Mueller ugotovil, da "obstaja več ponudb, ki so jih posamezniki, povezani z Rusijo, v želji po nudenju pomoči Trumpu posredovali sodelavcem predsednika," poroča The Guardian.

Mueller v poročilu ugotavlja da obstajajo prepričljivi dokazi o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA leta 2016.
Mueller v poročilu ugotavlja da obstajajo prepričljivi dokazi o ruskem vmešavanju v predsedniške volitve v ZDA leta 2016. FOTO: AP

Trump napoveduje povračilne ukrepe?

Trump, ki je ves čas poteka preiskave to označeval za 'lov na čarovnice', je v odzivu na objavo povzetka v nedeljo razglasil popolno in celovito oprostitev in poudaril, da ni bilo nobenega sodelovanja z Rusi in nobenega oviranja pravosodja. Preiskavo je znova razglasil za nezakonit poskus strmoglavljenja oblasti in menil, da je škoda, da je morala Amerika to prestajati.

Dejal je še, da bodo zdaj na udaru njegovi sovražniki, ki so storili "zlobne in izdajalske stvari". Prepričan je tudi, da nikoli več ne bi smeli preiskovati predsednika na podlagi lažnih zgodb.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Njegov sin Donald mlajši je sporočil, da povzetek dokazuje, kar je vsak pri zdravi pameti že zdavnaj vedel, sin Eric Trump pa je zahteval opravičilo medijev.

Vodja senatne večine republikanec Mitch McConnell je sporočil, da je imel predsednik Trump prav, ko je zanikal sodelovanje kampanje z Rusi. Poudaril je še, da je vpletanje Rusije v ameriške politične ustanove, ki se nadaljuje, nevarno in moteče.

Vodja Trumpove kampanje za ponovno izvolitev Brad Parscale je zatrdil, da je Mueller Trumpa popolnoma opral vse krivde, teorija zarote o sodelovanju z Rusi je razkrita kot prevara, demokrati pa so ujeti v mrežo laži in zavajanj.

Demokrati za objavo celega dokumenta

Kongresni demokrati po drugi strani zahtevajo javno objavo celega dokumenta in poudarjajo, da poročilo Trumpa ni eksplicitno opralo krivde.

Mueller je poročilo o svoji preiskavi, ki se je začela spomladi leta 2017, predal v petek. Pravosodni minister ZDA William (Bill) Barr je v nedeljo v povzetku poročila zapisal, da Mueller ni sklenil, da je predsednik ZDA Donald Trump zagrešil kaznivo dejanje, vendar pa ga tudi ni opral krivde. Poročilo je zaupno, pravosodni minister Barr pa je za zdaj poslal kongresu le povzetek na štirih straneh.

Predsednik odbora za pravosodje v predstavniškem domu kongresa Jerrold Nadler je sporočil, da bo izdal poziv za objavo celotnega Muellerjevega poročila, ne le povzetka. Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff pa je napovedal poziv k zaslišanju Muellerja.

Nadler je zatrdil, da Muellerjevo poročilo prav gotovo ni jasno in eksplicitno opralo Trumpa krivde. Barrov povzetek naj bi le kazal, da ni bilo dokazov za oviranje pravosodja, ki bi bili brez sence dvoma.

Vsi drugi demokrati, na čelu s predsedniškimi kandidati, so po objavi povzetka pozvali k javnemu zaslišanju tako Barra kot Muellerja ter objavi celotnega poročila. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je zavrnila možnost zaupne predaje poročila in zahteva objavo vsega.

Kremelj po objavi poročila znova zanikal vmešavanje v ameriške volitve

Kremelj pa je medtem po objavi povzetka Muellerjevega poročila danes znova zanikal vpletanje v ameriške volitve.

Muellerjeva preiskava je ugotovila, da so Rusi izvajali usklajeno kampanjo širjenja dezinformacij in vdrli v elektronsko pošto članov kampanje demokratske kandidatke Hillary Clinton. Ni pa odkrila, da bi Donald Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na volitve leta 2016.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za medije izjavil, da ni videl Muellerjevega poročila, a dodal, da je načelno stališče Rusije glede tega vprašanja znano: "Naša država se ne vmešava v notranje zadeve drugih držav, vključno z ZDA." Zatrdil je, da so obtožbe o vmešavanju, ki še vedno letijo na Rusijo, neutemeljene.

Ruski parlamentarci, naklonjeni Kremlju, so pozdravili ugotovitve Muellerjevega poročila, ki da je opralo čast tako Rusije kot Trumpa, so pa previdni pri oceni, ali bo to spodbudilo otoplitev odnosov med Rusijo in ZDA.

Ugotovitve poročila so "sramota za ZDA in ameriške politične elite", je na Twitterju komentiral senator Aleksej Puškov.

"Obstaja možnost za začetek odnosov z ničle, vendar je vprašanje, ali bo Trump pripravljen tvegati. Mi smo, seveda, pripravljeni," je izjavil predsednik odbora za zunanje zadeve sveta federacij Konstantin Kosačev.

Predsednik odbora za zunanje zadeve spodnjega doma parlamenta Leonid Slucki pa je dejal, da bodo ugotovitve poročila v tem trenutku težko karkoli spremenile v dialogu med Rusijo in ZDA.

Brez dodatnih in nadaljnjih obtožb?

Barr v povzetku med drugim piše, da preiskava ni odkrila, da je predsednik Trump ali kdo iz njegove kampanje sodeloval v zaroti z Rusijo za vplivanje na predvolilno kampanjo leta 2016. Barr obenem pravi, da Muellerjeva preiskava Trumpa ni oprala krivde oziroma ga razglasila za nedolžnega oviranja pravosodja oziroma kaznivega dejanja. Mueller prav tako ni našel dovolj dokazov, da bi Trumpovi sodelavci pomagali Rusom pri vpletanju v volitve 2016.

Številni analitiki menijo, da bi še največjo grožnjo Trumpu zdaj lahko predstavljala možna obtožba za oviranje pravice, ker je odpustil nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je pred Muellerjem vodil preiskavo. Toda po besedah Barra dokazi, ki jih navaja Mueller, naj ne bi zadoščali za sklep, da je predsednik storil prekršek in oviral delovanje pravosodnega sistema.

"Poročilo sicer navaja še nekaj predsednikovih dejanj oziroma manevrov, od katerih se je večina zgodila na očeh javnosti, a nobenega od teh ne opredeljuje kot dejanje, ki bi pomenilo ali kazalo na oviranje delovanja pravosodja," je v pismu navedel Barr.

Medtem ko je Barr, ki ga je sicer imenoval Trump, sklenil, da predsednik ni oviral pravičnosti, pa je priznal, da se Mueller ni izrecno opredelil do teh vprašanj. "Posebni tožilec torej ni podal zaključka glede tega, ali preiskovano dejanje pomeni oviranje oziroma obstrukcijo," je dejal ameriški pravosodni minister.

"Čeprav posebni tožilec navaja, da ni mogoče sklepati, da je predsednik storil kaznivo dejanje, pa ga hkrati v poročilu tega tudi ne razbremenjuje," je še dejal Barr.

V povzetku poročila sicer ni navedenih nobenih nadaljnjih obtožnic oziroma ukrepov, ki bi jih zdaj sprejeli.
V povzetku poročila sicer ni navedenih nobenih nadaljnjih obtožnic oziroma ukrepov, ki bi jih zdaj sprejeli. FOTO: AP

Muellerjeva ekipa je do zdaj sicer vložila obtožnice proti 37 posameznikom in podjetjem. Med njimi so tudi nekateri najtesnejši Trumpovi sodelavci – Trumpov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Mike Flynn, nekdanji osebni odvetnik Michael Cohen in njegov predsednik kampanje Paul Manafort.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
26. 03. 2019 16.12
-3
Pa saj se je šele začelo, vse te obtožbe se bodo zdaj obravnavale na Southern District of New York, Virginia, pa..., podkupovanje, nelegalno financiranje, davčne pole..., to se bo nadaljevalo še ko bo Trump zapustil The White House. Trump sam je obkoljen s fixerjem, ne morejo pa prevzeti vso odgovornost. Narcis, goljuf, lažnjivec..., njegova golf igrišča izgubljajo biznis, poglej na Škotskem kjer so ga nagnali, njegova mama se mora obračati v grobu.
antilevi?ar
26. 03. 2019 11.28
+1
Demon-krati ne morejo skriti svojega razočaranja. Še vedno ne razumejo kako so ga lahko tako polomili.
the kop
26. 03. 2019 07.31
+3
najprej celotno demokratsko stranko preiskat, pa cnn prepovedat! potem pa pelosijevo in clintonovo za rešetke!!
CestniKolesar370Wattov
25. 03. 2019 20.53
+9
Demokrati bi radi objavili celotno Muellerjevo poročilo. Pa si tega res želijo? Zakaj so bili demokrati PROTI objavi celotnega FISA poročila preko katerega so nekateri milo rečeno nate-gnili FBI, da je sprožil preiskavo? Veš kaj je rekel Adam Schiff takrat? "Tega se ne sme objaviti, ker si bo narod to narobe predstavljal". A zdaj bi pa objavili celotno poročilo, da lahko v to meglo razčlenijo na milijon delov in iz raznih delčkov vse do volitev 2020 ustvarjajo dodatne senzacije, ki se bojo itak izkazale za naslednje v vrsti laži.
jured100
25. 03. 2019 20.50
+5
Vsi smo vedeli da si mediji tole malo zmišljujejo in da Rusija nima ne zmožnosti in ne želje se obadat z volitvami. Vsi smo to vedeli 2016, vsi to vemo zdaj. Trump ni ničesar kriv, zdaj ste to še dokazali. Čestitke. Ali lahko zdaj dobimo malo bolj objektivne članke glede Trumpa? Vsaj enkrat?
Nabru3
25. 03. 2019 20.36
+3
buhahahahahabuuuuuahahaha
bojer
25. 03. 2019 20.31
+7
Povzetek poročila je v stilu "ne tič, ne miš". Povsem na mestu je zahteva po predstavitvi celotnega poročila.
pogan
25. 03. 2019 20.31
+14
Kot je Obama dobil Nobelovo, tako je modric zlato zogo. Se sedaj ne vesta zakaj sta dobila ti nagradi.
MrKritik77 .
25. 03. 2019 20.28
+4
Ne sračkaj ga, Donnie. Osebno sem vesel, da se je dokončno razčistilo in da Trump očitno ni sodeloval z Rusi. Ampak te grožnje, da bodo zdaj "sankcije" za ljudi, ki so vodili preiskavo (in BTW, Mueller je vedno bil in vedno bo republikanec), na žalost sodijo ravno v sistem, kot je Putinova Rusija, ne pa v demokratično državo kot so ZDA. Umiri se, Donnie, in raje uživaj v zmagoslavju.
Klankon
25. 03. 2019 20.48
+6
ZDA pa demokratična je isto kot če bi rekel da je Hitler bil nedolžen.
jured100
25. 03. 2019 20.52
+4
Problem je da so si demokrati tole zmislal. Preiskava je stala denar, tako kot sodišče - potrata denarja, naj plačajo.
CestniKolesar370Wattov
25. 03. 2019 20.57
+0
MrKritik77 . Preiskava je stala 25 milijonov, iskala pa naj bi Rusko vpletanje v volitve in povezavo s Trumpovo kampanijo. Iskali pa so vse drugo, od utaj davkov izpred 10 let nazaj, itd. Stalinistična taktika "pokaži mi človeka in pokažem ti kriminal". Več o taktikah te priskave pa bo prišlo na dan v naslednjih tednih, se ne rabiš bati.
MKII
25. 03. 2019 20.23
+5
Torek je Tramp prvi na spisku? Če tko, pol ok 👌
nikhrast
25. 03. 2019 20.28
-2
Se delat norca, namesto Trumpa kar tramp, no, saj je nekakšen "tramp".
Našvasan_zob
25. 03. 2019 20.21
+2
Mediji so lagali... in sedaj brišejo komentarje, ki to dejstvo izpostavijo... Smo blizu dna..
Našvasan_zob
25. 03. 2019 20.01
+9
Hehe... kakšna farsa... Killary Clinton in njenega prestopniškega moža bi že 50x lahko dali na hladno pa še vedno uživata v nakradenem denarju na prostosti... Amerika je karikatura pravnega reda..
nikhrast
25. 03. 2019 20.34
+1
Prav imaš, Trump je stalno na sodišču, zdaj še njegovi sodelavci, 37 obtožb, nekaj jih že gre v arest. Pa koliko tožb je že sam Trump na koncu plačal, samo glavni posel pa izvršujejo njegovi fixerji, oni pa potem plačujejo z arestom. Poglej Trump University, restavracije, Trump Toweri, golf igrišča..., vsepovsod na sodišču, saj še delavcev ki mu opravijo posel ne plačuje.
CestniKolesar370Wattov
25. 03. 2019 21.01
+5
37 obtožb, od tega 90% za ljudi, ki jih Trump verjetno nikoli niti videl ni. Ostanejo Manafort, ki je peglal denar 10+ let nazaj, Papadopolous, ki je fasal celih 14 dni pripora, itd. Noro a ne. Tako kot tista skupina ruskih diplomatov, ki so v Rusiji in je Muellerjeva obtožnica enakovredna obtožnici pošasti iz Loch Nessa. Ali pa Ata Smrka. Manafort je bil ravno kak mesec v Trumpovi kampaniji. V zapor bo šla tudi svetovalka Bernieja Sandersa, saj je ilegalka. Upam, da boš zanj tudi tako vokalen haha.
detect
25. 03. 2019 19.39
+0
ti,ti,laž....c.
trumpet2018
25. 03. 2019 19.00
+18
Mueller ni našel nobenih dokazov o ruskem vmešavanju v volitve, to je neizpodbitno dejstvo, s katerim se na 24 ur nikakor ne morejo sprijazniti :)) niti ena vaša napoved v preteklosti se ni uresničila, Hillary ni zmagala, Trumpa niso odstavili, pa če se še tako mečete ob tla, na 24 ur nimajo vpliva na ničesar, na youtubu 24 ur nimajo nobenega obiska itd. Še totalno dementna Nancy Pelosi je ugotovila, da proti Trumpu nimajo ničesar in ne vztraja več pri njegovi odstavitvi, tega seveda 24 ur noče napisati, napišejo samo tisto, kar je skladno z njihovo levičarsko agendo. tako so patetični ,kot film Captain Marvel, v katerega so v zadnjih 10. minut vtaknili nekaj neokusne SJW pro migrantske in anti Trump propagande, npr. skrole (v resnici reptilski zlobni nezemljani) so kar preoblikovali v uboge migrante, so pa kar naenkrat pozitivne osebnosti, vsi belci so pa seveda po defaultu negativci, razen kapitanke Marvel. pa seveda udrihanje po Trumpu (to so prikrita sublimna sporočila, ki služijo mind controlu in pranju možganov), ko junak v filmu izjavi ,da plave oči niso najlepše in da ima vsak migrant lepše oči ali nekaj podobnega 😉), to pišem po spominu po ogledu filma, pa kapitanka izjavi da ne rabimo nobenih meja :)) seveda zelo očitna globalistična zločinska soroševa agenda - No Trump, no wall, no USA at all :) Pa seveda ima igralka Brie Larson v intervjujih veliko povedati čez belo raso in čez bele moške na sploh, res patetično do konca. ta film je totalna feministična katastrofa, fim Alita battle angel je 100 krat boljši, če ne 1000 krat, se vidi da je bil producent James Cameron, za poosebne učinke in računalniško grafiko pa je poskrbela ekipa, ki je že delala na Avatarju........
cbr1001
25. 03. 2019 19.36
+1
na začetku si še napisal nekaj... potem pa sanjski svet disney...
Ate_ist
25. 03. 2019 18.17
+1
a je že jasen izid plebiscita na golanski planoti, da so američani priznali golansko planoto del izraela?
Klankon
25. 03. 2019 20.52
+1
Američani se lahko na glavo stavijo, preostanek sveta te bedarije nebo podprl, razen mogoče spet kakih Ameriških podružnic.
nightifly
25. 03. 2019 16.16
+19
Uradni podatek : 85 % ameriskih novinarjev je registriranih v demokratski stranki . Drugic - medijski napadi ,ki jih je dozivel ta predsednik v 3 ,5 letih so eksemplar nasilnega rusenja nekega kandidata ,kasneje predsednika . Verjetno se se nikoli ni zgodilo , da bi bil kaksen predsednik delezen cesa podobnega . Ne samo medijsko , z imenovanjemMuellerja i n posebne enote tozilcev ter preiskovalcev so vec kot dve leti iskali kakrsenkoli dokument , namig , argument ,ki bi Trumpa povezal z Rusi in ga prikazal celo kot izdajalca . Zdaj ,po dveh letih , desetinah milionov davkopl . denarja , 19 ih posebnih tozilcih , 50 ih preiskovalcih, skoraj 500 zaslisanih pricah -niso nasli nic . To je cisto jasno , pa se vedno jih ta poraz ne zadovolji in se gredo nove krizarske vojne . Trump jim je na poti pri njihovem osvajanju sveta . Cisto nepricakovano je zmagal in postal predsednik -pa ne bi smel . Vsi mediji , cisto vsi analitiki , razen redkih ptic , so 95 %-no napovedovali zmago Hilarije . Poraz te carovnice je sesul marsikaj . Osebno upam, da bo Trump sesul tisto temno plat, tistega stvora ,ki je vedno neviden in komandira cel svet . To je jasno . Ne bodo nehali dokler ne spravijo Trumpa s poti . In potem se bo bombardiranje po svetu in drzavni udari nadaljevalo .
nikhrast
25. 03. 2019 17.12
-7
Trumpa bodo volivci sami spravili s poti čez leto in pol, zato ga pa pustimo pri miru da še naprej proglasuje svoje zmage. Poglej koliko jih je že odstopilo v njegovi administraciji, pa kaj govorijo o njem, pa koliko obtoženih, pa nekaj jih že gre v arest, kot Manafort, Cohen..., pa kaj bo še na sodiščih... Včeina folka pa ni v nobeni stranki, tudi večina novinarjev, samo izučeni so "libertarian" ali liberalno usmerjeni, pa fiskalno odgovorni.
Ate_ist
25. 03. 2019 18.15
+9
nik kaj ti ni jasno? trump nima aparata, ki bi delal po njegovih navodilih. mora uporabiti kader, ki je na razpolago. tisti, ki se ne izkaže LETI. nesposobneži nimajo kaj iskati okoli njega, prav tako ne tisti, ki se z njegovim programom ne strinjajo. ima sizifovo delo. počistiti izmečke v hlevu javne uprave, ki je prezasičena z do njega sovražno nastrojenimi demokrati, ki hočejo živeti na račun celega sveta, kar pa danes ni več mogoče, saj jih še do včerajšni oceani ne ščitijo več, pač pa jim prav oni nosijo največjo nevarnost (doktrina saharova)
trumpet2018
25. 03. 2019 19.07
+11
itak, Hillary je imela v rokah 95 procentov fake medijev, ki so lagali kot po tekočem traku o Trumpu, pa je vseeno izgubila :)) resnica vedno zmaga, zapomnite si to, pa če še tako brišete resnico, vaše laganje je dolgoročno obsojeno na propad
nikhrast
25. 03. 2019 20.26
-5
Hillary je dobila tri milijone več glasov, Trump je zmagal po elektorskih glasovih. Samo Trump je užalil preveč folka, tako mu slabo kaže za 2020.
Nabru3
25. 03. 2019 20.48
+4
@nikhrast, kakšen bi bil rezultat, če izvzamemo samo Kalifornijo iz tvojega izračuna?
Nabru3
25. 03. 2019 20.51
+5
@nikhrast, mater, obnašaš se kot ena taka nepotešena babnca srednjih let. Pejt na pir, svojo klofn mal čez rit...da ne boš pozabil zakaj ga imaš v hlačah.
Klankon
25. 03. 2019 20.56
-2
kake izmečke bo on čistil, če pa je sam eden največjih gnojev... Prvo bi moral potem sebe spravit vstran.
the kop
26. 03. 2019 07.34
+1
sedaj ga bo volilo še več ljudi, vsi vedo kakšni lažnivci so demokrati!!
nikhrast
25. 03. 2019 15.54
-8
Ta saga še dolgo ne bo končana, kaj bo pa na sodiščih v zvezni državi New York, pa Virginija... Pa koliko jih je že odstopilo v njegovi administraciji, skoraj nobeden nima prijazne besede do Trumpa, pa koliko jih je lagalo in bilo obtoženih, pa kar nekaj jih gre v arest...
CestniKolesar370Wattov
25. 03. 2019 21.04
+2
nightifly
25. 03. 2019 14.59
+11
brusilec 25.03.2019, 11:12:39 -8 Trump se hoče pogajati? :) Tip se ne zna rokovati z žensko.. najbrž jih zna samo grabiti za češplje.. ob vsakem razgovoru mu morajo prej narisati kaj sploh ta oseba je, zgodovino.. da nebi rekel da Kima kuje v zvezde,.. najbojši diktator sploh .. ja, če gledaš za nazaj so v vsaki vojni strojene napake. ampak Obama je sploh moral reševati kar je začel Bush .. na to pa kar pozabljate//////////////// obama je kaj ???? Reseval ???? Nobelovo nagrado , s tem,da je finansiral vse grupe in IS ,da so sesuli celo Sirijo , Irak ,po tistem ko je ze njegov prijatelj Bush ml . sesul Irak . ? Ste to mislil ? Veste kaj , tudi ce sem by default na Levi ,to se ne pomeni ,da moram gledati bed*ake na levi in desni ,ki pocenjajo umazane stvari .Se najhuje je ,ko te izdajo tvoji , mene v tem primeru Levi . Kje so , kaj pocnejo ? . Kje je Levica ,ki bi morala obstajati , biti Kritik in nadzornik kapitalske druzbe ? Resnica ? Prodala se je za bolje sluzbe , place , usluge in se marsikaj drugega . Redki so se , smo se , ki s tehtnco in gajzlo biamo levo in desno . Toda biti je treba vsaj toliko posten in priznati vsakomur tisto kar je vrednega naredil . Trump res se ni naredil nekaj dokoncnega ,ker je sele na pol mandata . Dejstvo ,ki je zame zelo vazno pa je - ne mara vojn ,konfliktov . Izogiba se intervencijam . S Korejcem se ne bi noben drugi predsednik niti sestal ,kaj sele pogovarjal in skusal dobiti vsaj kompromis . Z Rusi isto . Venezuela bi bila verjetno s Clintonom -ovo ze zbombardirana ,ali vsaj Maduro ubit . Pa se kaj bi se naslo . Verjetno bi Sirijo kar sesuli , kot je Bush -ko Irak . Za Clintononove in Busha ,ter Obamo stojijo isti narocniki , ki sovrazijo Trumpa . Pa jim ni uspelo - vsaj zdaj ne . Pa ga bodo rusili naprej ,to je jasno .
brusilec
25. 03. 2019 17.05
-7
Ja, obama je reseval to kar je dobil.. na žalost pa tudi ni imel podpore senata. On je znižal tudi število vojakov v Iraku, pa na to kr pozabljate.. Trump.. se ne zna zmeniti še za kilogram kruha ne. Dej mi povej kaj je za sedaj že izpolnil od svojih obljub? česa se je držal? Ja, sili naprej z njegovo steno, k mu noben ne more dopovedat da ni učinkovita.. ampak kaj je še takšnega izpolnil? samo briše kar so pred njem naredili predhodniki.. Obamacare, pozablja da je republikanska ideja, ampak mora vseen it, pa čeprav nima drugega plana.. A z Kimom se je pogajal? Pa dej no, Kim je sedaj res obubožal, vse te sankcije so mu končno prišle do živega.. Trump je nesposoben, in niti ni uspel prinesti noter sposobne ljudi. Notri je pripeljal samo lopove.. dej povej, ker od njegovih je OK? Vsak k je pameten se otepa takšne službe, zato pa tudi svak opravlja na papirju večino dela. Trump je dejansko samo lutka, nesposobna lutka.. medtem ko pa so ostali še nekako znali ohranjati trezno glavo.
nightifly
25. 03. 2019 18.48
+10
brusilec ...... vidim ,da zelo malo veste o realnosti ameriske politike ..... tako da je kar skoda sploh kaj napisati . Preskrbite si podatke .
brusilec
26. 03. 2019 09.15
kaj je nightfly ... a da bi pa napisal eno dobro stvar ki jo je naredil to pa ne kajne? :)
Razumnež
25. 03. 2019 13.35
+6
Sicer morda to ne spada v to temo, pa vseeno.... Kako pa naj bi Rusi, al Kitajci al pa vesoljci vplivali na volitve?
Razumnež
25. 03. 2019 13.35
+5
Pa to čist resno sprašujem, ker je očitno toliko pametnih na tem portalu, da ni hudič, da bo kdo kaj pametnega napisal :)))
cbr1001
25. 03. 2019 19.42
+1
v javnost so prišli maili od clintonove- in jo očrnili.. baje :)
jured100
25. 03. 2019 20.58
Ne da se, če bi bi morali pustiti tako veliko sledi, da bi jih hitro našli in to bi pomenilo vsaj sankcije, če ne (posledično) vojno. Tega nihče noče.
Mauzahecmauzares
25. 03. 2019 11.46
-5
Trump je hladen kot špricer. To mi pri njem ugaja. Hecn lik, ki ga je čas že davno povozil.
Krajnc22
25. 03. 2019 12.00
+6