Tujina

Trump priznava, da se je z Ukrajinci pogovarjal o uvedbi preiskave proti Bidnoma

Washington, 23. 09. 2019 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Donald Trump se vse bolj zapleta. Končno je le priznal, da se je z ukrajinskim predsednikom pogovarjal o sinu Joeja Bidna, ki je delal v podjetju, ki je bilo vpleteno v korupcijsko afero v Ukrajini. Žvižgači so pred dnevi govorili, da Trump Ukrajincem ponuja finančno in drugo pomoč, če bodo le uvedli preiskavo proti Hunterju Bidnu.

Washington Post je pred dnevi objavil odmevno zgodbo, v kateri so razkrili, da so ameriški obveščevalci prijavili predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu v pogovoru obljubil ’finančno in drugo pomoč’ v zameno za uvedbo preiskave poslov sina vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna. Hunter je sicer najmlajši sin Joea Bidena, ki je po izobrazbi pravnik in tudi odvetnik. Trump je sprva to zanikal, a mu je življenje zagrenil prijatelj, odvetnik in svetovalec Rudi Giuliani, ki se je zapletel pri "pojasnilu":

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V t. i. ukrajinski aferi je Donald Trump na koncu le priznal, da je naredil to, kar so mu očitali glede Rusije: "Imela sva dober pogovor (z ukrajinskim predsednikom). Veliko je bilo govora o zmagi na volitvah in sem čestital novemu ukrajinskemu predsedniku in večinoma o korupciji. Američani ne želimo, da bi naši ljudje kot podpredsednik Joe Biden in njegov sin doprinesli h korupciji," je rekel za medije.

Ukrajinskega predsednika je po poročanju žvižgačev prosil, če bi lahko tako ali drugače pomagal pri uvedbi preiskave proti Hunterju Bidnu, sinu najverjetnejšega in njemu najnevarnejšega političnega nasprotnika na volitvah leta 2020. Trump je tudi  rekel, "da naj Zelenski dela skupaj z Giulianijem na Bidnovem primeru in da bi številni v Washingtonu radi videli uspešen razplet." Medtem ko naj bi Trump Zelenskega v enem klicu osemkrat pozval, naj sodeluje z njegovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem v preiskavi Hunterja Bidna, so ZDA zadrževale 250 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Skupina podpornikov in sodelavcev Donalda Trumpa zdaj začenja novo kampanjo, in sicer to, da naj bi Joe Biden z grožnjami prepričal ukrajinskega tožilca, da odstopi od preiskave proti Hunterju Bidnu. To naj bi se zgodilo leta 2016, ko je bil Biden še vedno ameriški podpredsednik. Tožilec Viktor Šokin je preiskoval ukrajinskega proizvajalca plina Burismo Holdings, v katerem je kot pravnik in član odbora delal Hunter Biden. Zaplet glede Burisme Holdings se je vlekel že leta, Hunter pa je prišel v podjetje leta 2015 ravno zato, da bi lahko pomagal pri preučevanju pravnega odgovora na vse obtožbe. Joe Biden trdi, da se s sinom nikoli ni pogovarjal o ukrajinskemu delu, a se je kasneje izkazalo, da to ni resnica, sploh zato, ker je vedel, da bi to lahko škodilo ugledu podpredsednika.

Joe Biden je najverjetnejši demokratski kandidat za volitve 2020.
Joe Biden je najverjetnejši demokratski kandidat za volitve 2020. FOTO: AP

Joe Biden je res govoril Ukrajincem, da ne bodo dobili denarja, če se ne bodo rešili tožilca Šokina. Enako zahtevo so imele še številne druge države, ki so v prvem ukrajinskem tožilcu videle močno stično točko korupcije in podkupovanja, ki je bila v državi vseprisotna. Tudi Evropska unija je takrat zahtevala, da se morajo rešiti Šokina in po njegovi odstavitvi je oseba odgovorna za odnose z Ukrajino rekla, da "to dejanje odpira novo poglavje v delovanju državnega tožilstva, ki ne bo več politično podkupljivo in da se ponovno povrne zaupanje ljudi." Iz tega dejanja, dejstva, da je Šokinovo tožilstvo preučevalo tudi delovanje podjetja, v katerem je delal Hunter Biden, je Donald Trump želel, da se ponovno uvede preiskava proti Bidnu, kar bi mu nedvomno škodilo v politični kampanji za ponovno izvolitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdaj se Bela hiša na vso moč trudi zgodbo obrniti – tudi tako, da se je Trump boril le proti korupciji po svetu in v drugih državah, Hunter Biden pa se je "izognil roki pravice." Bela hiša ne želi objaviti prepisa pogovorov med predsednikoma, trdi, da je bil pogovor delno zaupen. Ukrajinci pa so sporočili, da niso imeli občutka, da bi Trump na njih pritiskal, niso pa zanikali, da je bilo govora o Hunterju Bidnu. Tako v ZDA kot v Ukrajini ne obstaja kakršen koli dokaz, da bi Joe ali Hunter Biden kršila kakršnokoli zakonodajo ali se zapletla v nedovoljene posle s podjetjem Burismo Holdings.

Ukrajinski škandal, kot ga imenujejo ameriški mediji, je še eden v vrsti domnevnih nepravilnosti, ki jih je naredil Donald Trump. Večina se je izkazala za (delno) upravičene, a so ameriški volilci in politični sistem tako polarizirani, da jim ameriškega predsednika ni uspelo spraviti v kot. Namreč, čeprav imajo demokrati večino v kongresu, imajo republikanci to v senatu, ta kombinacija pa preprečuje izvedbo resnih preiskav in postopkov odstavitve, o katerih se govori od leta 2016.

Trump je že leta 2016 trdil, da se bo takoj po zmagi začela kampanja za volilno leto 2020.
Trump je že leta 2016 trdil, da se bo takoj po zmagi začela kampanja za volilno leto 2020. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mega100
24. 09. 2019 18.27
+2
Sej vemo 24 ur vaše novice od CNN-a, pol je to vse zavajanje. CNN je najmanj verodostojna TV novinarski program v Ameriki, kaj oni povedo o Trumpu, vse je manipulirano.
nikhrast
24. 09. 2019 15.50
-3
Ne vem zakaj demokrati sploh debatirajo o impeachmentu, še eno leto bomo tolerirali Trumpa, nekaj škode bo še naredil, samo istočasno se vedno bolj potaplja v politično godljo.
FAUSTOS1
23. 09. 2019 19.53
+3
Trump bo celo buša mljašega prehitel po norosti izjav.
mario64
23. 09. 2019 19.29
-2
trump bo zmagal drugo leto.vsa ta anti trump propaganda bo delovala pri volilcih glih kontra
MASTERSS
23. 09. 2019 17.58
+6
lepo je videt ko se američani hebejo med sabo...sm se je malo za zamislit da to delajo v ukrajini....
bjatch
23. 09. 2019 16.41
-1
Članki od CNN so približno tako "resnični" kot 24ur. Bidenov sin je koruptiven in Trump hoče da se preiskava nadaljuje.. kdo je tu nor? CNN in 24 ur ali Trump?
flamengo
23. 09. 2019 15.33
-2
haha in kaj je tu spornega?
unclub
23. 09. 2019 13.51
+4
To, da Trump laže, kot pes teče, vas pa sploh ne zanima.
Kollerik
23. 09. 2019 18.31
+4
inclub, laganje kot pes teče je pri svečkotih popolnoma naravno stanje
Nori?ani
23. 09. 2019 13.44
+5
Kvazi legalni voditelji imajo žvizgače, mafijski bossi ovaduhe. Nauk tega je, da "legalni' voditeji ne sedijo v arestu.
fljfo
23. 09. 2019 13.28
+1
Ukrajina je prav na udaru iz strani ultrakapitalističnih imperialistov....Iz ene strani Ameri iz druge Rusi....
supergigi
23. 09. 2019 13.21
+21
Ne vidim problema, saj naj bi bil sin Bidena v Ukrajini obtožen in ne Trump. Če pa že, potem je bolj kriv Joe Biden, saj je izsiljeval ukrajinske tožilce naj ne uvedejo preiskave.
dannyer
23. 09. 2019 13.36
+11
Zanimivo da ima Baiden moč zamenjati Ukrejinskega tožilca ane.
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2019 13.06
+20
Na kratko: Biden je z grožnjami Ukrajincem dosegel, da so zamenjali tožilca, ki je preiskoval mutne posle njegovega sina - vse črno na belem, priznanje Bidena posneto. Dosegel je svoje, sin je dobil plačilo v milijonih in karavana je šla naprej. Zdaj je Trump predsednik in rekel jim je naj preiskavo nadaljujejo. Leva logika: Kriv je Trump. Mediji in levi še kar mislijo, da je Trump nek nesposobnež. Dejstvo: AOC, Ilhan, Tlaib in Pressleyeva so dokaj nepomembne. Vse so tako radikalne, da še demokrati vejo, da jim delajo škodo na dolgi rok in vodstvo demokratov se je od njih ogradilo. In kaj je Trump naredil? Užalil jih je. Ker pa mediji zagrabijo vsako anti-Trump zgodbo, so zagrabili tudi to. In kaj je demokratom preostalo? Da jih javno branijo na vse pretege in tako so demokrati postali povezani s temi štirimi radikalkami. Demokratskim volilcem je za to vseeno, republikancem tudi. Neopredeljenim, ki volijo demokrate, pa pade evforija in tako se čez noč dobi 5% glasov na volitvah. Kaj pa tole z Bidenom? Mislim, da je več kot 60% možnosti, da je Trump sam tole dal v medije. Seveda so mediji skočili v zrak, ampak bumerang se je vrnil tja, kamor ga je poslal Trump - nazaj Bidenu. Trump je itak dokazano teflonski Don. Lahko mu vržejo naprej 1000 umazanij, prijela se ne bo nobena. Biden pa je z Ukrajino naredil večjo umazanijo z državnim denarjem, kot Trump kadarkoli v zgodovini svojega predsedovanja. To je ena izmed mojstrovin, ki jo bojo politični analitiki imeli za lekcijo v šolah še čez 200 let.
dannyer
23. 09. 2019 13.11
+3
res je baiden je dajal da če ne zamenjajo tožilca ne bodo dobili 2 milijardi. trump ko je cetiral je rekel si zamislite da bi to jaz naredil. v času ko so cnn nsnbc vrgli same FN in jih na koncu umaknile nazaj . samo sedaj je jasno da mediji sodelujejo z demokrati . Da mediji razdvajajo narod z FN neresničnimi zgodbami in to je problem.
korintos23
23. 09. 2019 13.16
+4
Tudi EU je rekla da mora oditi, a to pa ne šteje?
MASTERSS
23. 09. 2019 14.45
-4
korintos23
23. 09. 2019 13.01
+1
Totoga Trumpa so pa že skoraj vsi zapustili razen Melani! Res ga mora imeti rada in ga ljubiti kak satan.
fljfo
23. 09. 2019 13.22
+4
Tudi ona ga bo....Tip ima IQ pod lediščem
Uporabnik443897
23. 09. 2019 15.49
-6
Koritis, kam je sla tvoja danes tik pred kosilom , radovedni sosed :)
Kollerik
23. 09. 2019 18.32
+3
melani ima daleč najrajši njegovo frajtonarco od tošlja...
RichPiana
23. 09. 2019 13.00
+7
Ko vidim Cuomoto mi gre na bruh... To je ta novinar, ki je rekel da lahko wileaks maile berejo samo izbrani novinarji. Drugi pa ne.
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2019 13.18
+4
Za Epsteina je rekel naj ljudje ne raziskujejo sami, da jim bo že CNN povedal kar morajo vedeti.
Banion
23. 09. 2019 13.00
-3
demokratični diktator, če ne veste kaj je to si poglejte utelešenje zgoraj
linj
23. 09. 2019 12.58
+5
Politika v vsem svojem sijaju :)
marveb
23. 09. 2019 12.56
+6
In kmalu sledi nadaljevanje Rusi so krivi..
Ka pa mislis
23. 09. 2019 12.55
+2
klump ja ni tak. kavbojci so posteni
Rodion Raskolnikov
23. 09. 2019 12.51
+9
Zanimivo, kako je zgodba uperjena, proti Trumpu, hkrati pa je Biden jasno deloval koruptivno, Biden starejši pa je jasno pritiskal na Ukrajince, da se znebijo motečega tožilca. Ampak sedaj je Trump problem, ker je pritiskal na Ukrajince, da procesirajo zadevo??? FdV pač...Ampak kar je pa zastrašujoče in nesporno, Ukrajina je očitno vazalna država ZDA, in ima Putin globoko prav, ko v tem pogledu vztraja pri odločni politiki!
Rodion Raskolnikov
23. 09. 2019 12.53
+4
In druga še bolj zanimiva, onih 27 slovenskih intelektualcev, ki so napdli Pahorja, ker se je zavzamal za posebni status Ukrajine. A jim je mogoče zdaj že kaj jasno ali so še kar zmedeni in nevedni kot takrat???
dannyer
23. 09. 2019 12.44
+2
Prvič zgodba je NYT že aprila povedal da je sin JB delal Nezakonito. Drugič ta zgodba nima žvižgača tretjič zgodba je kot bumerang šla nazaj na demokrate. četrtič trump ni ravnal nezakonito saj je bojda rekel naj preiskujejo če je kaj na tem problem pa so mediji ,k izgodbe obračajo na fn