Tujina

Trump: Znanstveniki na področju podnebnih sprememb imajo 'politični namen'

Washington, 15. 10. 2018 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik se je razgovoril v intervjuju za ameriško medijsko hišo CBS, med drugim o Rusiji, Kitajski, Savdski Arabiji in klimatskih spremembah. Da imajo znanstveniki na področju podnebnih sprememb 'politični namen' ter da je Putin 'verjetno' vpleten v atentate in zastrupitve, so le nekatere izjave, ki odmevajo v svetu.

V dneh, ko ameriška zvezna država Florida okreva po uničujočem orkanu, ki je za seboj pustil nepredstavljivo opustošenje, je Donald Trump obtožil znanstvenike, ki delujejo na področju podnebnih sprememb in trdijo, da orkani postajajo vse pogostejši in močnejši prav zaradi klimatskih sprememb, da imajo 'politični namen' ter izrazil dvom, ali smo ljudje res odgovorni za dvig temperature na Zemlji. Nekoliko pa se je oddaljil od preteklih trditev, da so podnebne spremembe zgolj 'prevara': "Mislim, da se nekaj dogaja. Nekaj se spreminja in spremenilo se bo spet nazaj. Mislim, da ni prevara, verjetno je razlika. A ne verjamem, da je za to odgovoren človek". Dodal je, da zaradi tega ne želi izgube služb. "Vse bi se lahko povrnilo. Veste, govorimo o več kot milijon ... let. Pravijo, da smo imeli orkane, ki so bili veliko hujši kot Michael"

Njegove besede prihajajo zgolj teden po tem, ko so Združeni narodi v alarmantnem poročilu posvarili pred drastičnimi posledicami, če cilj o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija ne bo dosežen.

Trump: Kitajska predstavlja večji problem kot Rusija 

Po Trumpovih besedah je ruski predsednik Vladimir Putin 'verjetno' vpleten v atentate in zastrupitve, ampak "ne v naši državi". Dodal je, da je "zelo neizprosen" do Putina in se navezal na, sicer močno kritizirano, srečanje z ruskim kolegom pred nekaj meseci. Še vedno pa ne priznava oziroma zmanjšuje pomen ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016: "Vmešavali so se. Ampak mislim, da se je Kitajska prav tako vmešavala. In odkrito povedano, mislim, da je Kitajska večji problem".

V intervjuju je ameriški predsednik ponovil znane temelje svoje zunanje politike.
V intervjuju je ameriški predsednik ponovil znane temelje svoje zunanje politike. FOTO: AP

Da bo sledila 'huda kazen', če bo dokazano, da so savdske oblasti odgovorne za izginulega novinarja Džamala Hašodžija, je Trump posvaril ravno v času, ko mednarodna javnost stopnjuje pritisk na Savdsko Arabijo, ta pa se je v nedeljo odzvala z grožnjo povračila, v primeru če bi ZDA uvedle sankcije proti kraljevini. Trump je dodal, da je 'nekaj resnično groznega in odvratnega' pri umoru novinarja. A na zaustavitev prodaje orožja Savdski Arabiji ni pripravljen: "Povem vam, česar nočemo narediti. Boeing, Lockheed, Raytheon, vsa ta podjetja, nočem prizadeti njihovih služb. Nočem izgubiti takšnega naročila. Obstajajo druge vrste kaznovanja".

Trump je ob tem ponovil svoje znano geslo zunanje politike: Kitajska je slaba, Evropska unija ravna z ZDA kot z bedakom, v Natu bo ostal če bodo preostale države plačevale več, Rusija se je morda vmešavala v ameriške volitve, ampak ni tako slaba, s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom se "izredno dobro ujemata", piše TheGuardian.

Pred dnevi se je v interjuju izpovedala tudi prva dama.
Pred dnevi se je v interjuju izpovedala tudi prva dama. FOTO: AP

Navezal se je tudi na besede ameriške prve dame Melanie Trump, ki je pred dnevi v intervjuju dejala, da so v Beli hiši 'nezaupanja vredni ljudje': "Tudi jaz imam tak občutek. Ne zaupam vsem v Beli hiši, če sem iskren"

Na koncu je Trump odgovoril še na vprašanje, ali si po skorajda dveh letih v Beli hiši želi, da česar ne bi storil ali rekel. In vprašanje je takoj obrnil na mediji oziroma na to, kako ga obravnavajo: "Torej, ko sem postal predsednik – mediji me grozno obravnavajo – sem resnično mislim, da ena stvar, ki se bo zgodila je, da me bodo mediji začeli obravnavati bolje. A obravnavajo me še slabše." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Infraping
15. 10. 2018 16.09
+1
MKII
15. 10. 2018 12.50
+9
Trump si zasluži 🥇 za naziv 'mutikaša stoletja'.
Apostol1
15. 10. 2018 11.07
+13
Na svetu je milijarda avtomobilov in če k temu prištejemo še ladje , termoelektrarne ,avione in še kaj se mora v ozračju poznati in vsekakor se pozna ,če beremo ,da se povprečna temperatura dviguje in orkani so vse močnejši in da se še naštevat , torej če ima normalen človek zdravo pamet in oči potem pač Trumpu ne moreš verjeti, razen ,če si del drobnice brez lastne pameti. in edino Trump obrača besede ter namiguje na teorije zarote , ne pa znanstveniki , ker znanstvenik bo povedal resnico ,laž pa le v primeru če jo bo zamenjal za resnico , kar je obratno od Trumpa . Trump pove laž in zahteva ,da je to resnica , ljudje bog vam je dal pamet uporabljajte jo.
dannyer
15. 10. 2018 11.25
+5
prvič co2 v ozračju je 0,0408% poglej si sestavo atmosfere. drugič orkani niso močnejši je pa res da je bil en 2016 drugi naj večji po obsegu a z manj močmi naj veji je iz obdobja 1974 z nekaj več kot 248 km na uro. za tedaj je velalo da imamo ohlajanje. po noaa število tornadov in orkanov upada. res pa je da naredijo škodo ker je nas več zidamo pa tam. sedaj se končuje 5 letni cikel ko se je zemlja malo bolj upočasnila po tem se bo mal pospešila zato smo letos pričakovali potrese in evo jih imamo vrhinec pa še čakamo. mediji tudi poročajo bolj intenzivno če tudi ni. delajo panike itd. vsi pa izpuščajo premik pola s tem namreč izgubljamo ravnovesje . in po mnogih strokovnjakih je to glavni faktor za mal pestro vreme. če damo po informacijah samo zadnjih 500 let noben dogodek ne bi prišel na top 100 razen potres v čiliju, podobno se je dogajalo 200 let nazaj. 1816 ni bilo poletja gremo še malo dol pa več desetletij ni bilo kaj prida toplo gremo še na obdobje 950-1450 pa je bilo za spoznaj topleje. kot sedaj zime mile če sploh populacija pa bum. takrat so imeli vina na norveškem švedskem tudi koruzo na obrobju grenlandije. pol po letu 1550 pride ledena doba na severu in glej ga miami pokuka iz vode. območje miamija je bilo pod vodo. prej sedaj je nad celo kot turist lah greš pogledat do kot je prej segala voda. 33.000.000 nazaj pa ni bilo ledu.???? ja res bi bilo potrebno uporabiti pamet .zanikati zgodovino da so lahko al gori pa njegovi fanatiki miljonarji . vse kaj vidiš okoli sebe ima v geološkem jeziku omejen rok. korale bodo šle in prišle nove, celine se bodo spreobrnile . potresi zaradi premika afrike proti evropi padec ščita itd. problemov dovolj.
dannyer
15. 10. 2018 11.43
-4
Še več IPCC je izbrisal 1000 letno zgodovino to pa je na noge vrglo vse resne zgodovinarje nemoreš ibristai toplo in hladno obdobje ker si s tem sami sebi režejo vejo še več če na to vstrajajo je njihova info pol FN. nima pravne veljave.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 11.51
-12
Ko človek bere še kaj drugega razen nekih mainstream natolcevanj, ki se širijo po socialnih omrežjih, dobimo uporabnika z nickom dannyer. Ko pa človek nima pojma o pojmu in zaključke dela zgolj z naslovnic nestrokovnih člankov, dobimo pa uporabnika z nickom Apostol1.
Apostol1
15. 10. 2018 11.57
+10
Ko pa človek bere komentarje človeka z nickom FriedmanovMilton pa dobimo del drobnice🐏🐏🐏🐑🐑🐑
dannyer
15. 10. 2018 12.08
-5
Zrazliko od drugih sem govoril z klimatologi če dalje več jih odhaja iz univerze ker če ne bodo to promovirali ne dobijo denarja pa še utišajo jih zanimivo veliko strokovnjakov ki so šli raje v pokoj kot pa da bi lagali in strašili ljudi so dajali penzjo nam ne morejo vzeti med tem pa si oni ki širijo strah koplejo v denarju. Nekateri ki pa jih nebom imenoval so prisegli pred kongresom če bi lagali bi bili v zaporu zanimivo pa da je al gor bil tisti ki je dobil obsodbo zaradi širjenja laži celo co2 podatek so okol obrnili kar je fn. mediji pa tiho to je iz anglije mim grede.
dannyer
15. 10. 2018 12.11
-8
Za to pa me skrbi padec šolskega sistema na zahodu.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 11.04
+0
30 let nazaj so govorili, da gremo v novo ledeno dobo. Potem je nekdo rekel, da se sploh ne ohlajuje in potem so izumili globalno segrevanje. Potem je nekdo rekel, da se ozračje ne segreva bistveno bolj od pričakovanega, pa so spremenili pojem v klimatske spremembe, da ne bo protiargumentov. "Nekaj se dogaja a ne? Niti sami ne vemo, ampak klimatske spremembe vsekakor so". Bodi tiho, plačuj davek na ogljik in pridno delaj. Predstavljaj si, da si potomec neke dinastije in imaš na bančnem računu milijardo €. Tvoji družinski predhodniki so imeli več in v čast jim bo, če iz milijarde spet ustvariš kup, ki bo naprej fural še 5 generacij elitnikov. Pozorno beri. Imaš milijardo. Monsanto ima na letni ravni manj kot 3 milijarde prihodkov in najamejo lahko goro znanstvenikov, ki oddajajo poročila kot paše Monsantu. Najameš par znanstvenikov, kateri napišejo poročila kot želiš ti, odpreš slamnato organizacijo z imenom "Za boljši jutri" in greš v Kanado do Trudeauja. Pokažeš mu sliko shiranega polarnega medveda in poveš, da je to zaradi klimatskih sprememb. Uporabiš isto sliko, kot so jo uporabili na 24ur kakšne pol leta nazaj. Čeprav je bil verjetno polarni medved star ali bolan in se je zavlekel nekam na samo kjer bo dočakal konec svojih dni, trdiš, da so za njegovo situacijo krive klimatske spremembe in ovce ti verjamejo. No in Trudeau te vpraša kako bi ti rešil situacijo in odgovoriš mu, da imaš organizacijo, ki se bori proti temu. Sežeta si v roko, Trudeau pa vsakemu Kanadčanu naloži davek v višini 20€ mesečno. Kanadčanov je 36 milijonov in na koncu leta so plačali 8.6 milijard in to se vse steče na TRR tvoje organizacije. V zahvalo Trudeaju položiš 100 milijonov na kakšen offshore račun, v svoji organizaciji pa zaposliš kakšnega člana Trudeaujeve družine in mu zagotoviš milijonsko plačo. Ostane ti 8 milijard, to je 3x več, kot pa ima Monsanto letnega prometa. Ni slabo, a ne? Naslednja stopnja je Evropa. V Rusijo in na Kitajsko si niti ne upaš, ker te bojo pribili na križ. Draga Mama Merkel. Poglejte kako je Trudeau srčen, dober, okoljevarstven. Mi smo top organizacija za boj proti klimatskim spremembam. Dajmo naredit en biznis, ti boš dobila kakšnih 100 milijonov na račun, prav tako Juncker, večina v EU parlamentu bo dobila kakšno nagrado, samo podpišite tole. BUM, nov davek na ogljikove izpuste. EU prebivalcev je 500 milijonov. Vsak po 10€ na mesec in to znese 60 milijard na leto. Polovico tega sicer zapraviš za protiusluge. Zaposliš Junckerjevega nečaka, Merklovi kupiš hišo na morju, vložiš v podjetja, ki jih vodijo njuni družinski člani, itd. Ampak ostane ti 40 milijard na leto, kar je cca 15x več, kot pa ima Monsanto. Saj ste vsi teoretiki zarot a ne? Kaj vse je podkupil Monsanto? Koliko znanstvenikov je podprlo Monsanto? Si predstavljaš koliko bi jih, če bi imel Monsanto 15x več denarja na razpolago? In kaj počne tvoja organizacija? V lasti imaš 20 privatnih letal, skupaj z zaposlenimi pa letite po celem svetu, promovirate svojo agendo, slikate se z raznimi zvezdniki in ustvaril si cash flow, ki bo trajal naslednjih 50 let.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 11.07
-7
fairplayy
15. 10. 2018 11.09
+3
Kaj nekaj bluziš pa podaj rešitve kako zmanjšati onesnaževanje aja po tvojem tega problema ni, ker se bojiš za svojga dizelčka na kredit, pa si posnami ta traktorski zvok, če ne boš zmogel brez njega.
dannyer
15. 10. 2018 11.11
+2
od 1945 do 1977 smo se ohlajali po tem smo se ogrevali do 2003 potem pa je bolj ali manj zastalo po podatkih satelita ,ki to meri. naj močnejši orkan je bil 74 takrat je bilo morje hladno zanimivo da od 12 najmočnejših je 6 mrzlih in 6 toplih orkano. new york pa je bil 1954 soočen z močnejšim orkanom kot sandy. o konec ledenikih so govorili že v 79, 80 naprej tudi zanimivo v 60. v teh v izdihlajih ohlajanja so namerili na severu rekord od kar mi merimo kljib temu da je bil led nekoč do berlina . na 14,6milijona km. sedaj pa ima antartika kar 132% največji obseg??? vir nasa sama. oboje so pogruntali da se vir ogrevanja tiči pod nogami očitno bo nekje vulkan počil ali kaj.tam namreč mi nimamo vpliva pa če smo še tako domišljavi. zanmivo pa da ti klimatski znanstveniki imajo veliko denarja hmmm le zakaj.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 11.52
-3
tornadotex
15. 10. 2018 15.32
-1
Tudi če je to vse res kar si napisal,je edina svetla stran ta,da bo nekega dne resnično vsa populacija prešla na nov način pogona oz.energije in to je vredno vseh dajatev...skratka naveličali smo se smrdljivih dizelašov in Amero naftnih lobijev,ki delajo le za svojo rit....
tekač
15. 10. 2018 10.47
+2
Neumnosti ni konca ne kraja. Res se vidi da Amerika ni imela vojne . Vendar se lahko spremeni. Mehika je blizu.....znotraj pa zelo veliko nebelcev...
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 10.39
-3
Še ne dolgo nazaj (par desetletij) so govorili, da gremo v novo ledeno dobo in bo za preprečitev le-tega treba plačevati nove davke. Potem so obrnili ploščo in grozili z globalnim segrevanjem. V zadnjih parih letih so globalno segrevanje kar prečrtali in začeli uporabljati izraz "klimatske spremembe". Predstavljaj si, da si nekje zelo visoko na lestvici bogatašev. Narediš ustanovo z imenom "Zelena Zemlja". Kako bi dobil denar? Od davkoplačevalcev in to pod prisilo. Najprej greš do pomehkuženega Trudeauja v Kanado. Dragi Justin, mi se borimo za ohranitev zelene Zemlje. Daj ti to povej svojemu narodu in sforsiraj davek v obliki 20€ mesečno na prebivalca Kanade in ta denar daj moji organizaciji, ki se bori za boljši jutri. Kanadčanov je 36 milijonov in in to pomeni, da ti Trudeau podari 10 milijard na letni ravni. Ni slabo, a ne? V zahvalo mu daš kakšnih 100 milijonov letno na nek račun v Švici, zato da on nastopa pred narodom kot en klovn in zagovarja tvojo agendo. Ostane ti skoraj 10 milijard na računu in zdaj si pripravljen. Sedež organizacije postaviš nekje v Švici, v lasti imaš cca 5 privatnih avionov, najameš ljudi, ki znajo vrteti jezik in potem pač letite okrog po svetu in zastrahujete ljudi, da je treba plačevat davek, drugače bo cela štala. V EU je pol milijarde ljudi. Greš na sam vrh EU. Merklovi par 10 milijonov pod mizo, v organizacijo zaposliš Junckerjevega nečaka (5mio letne plače), pošlješ "darila" vsem... Še Fajonovi kakšnih 500€ in BUM, že Evropa vsakega prebivalca izmolze za 5€ na mesec, kar znese 30 milijard na leto. In že imaš organizacijo, ki si s 40 milijardami prihodkov na letni ravni lahko privošči kar koli hočeš. Za primerjavo, Monsanto, korporacija, ki za jajca drži svetovno politiko, ima na letni ravni zgolj par milijard prihodkov. Kaj lahko storiš s 40 milijardami na leto? Zaven kupiš še kakšnega Al Gora, ga postaviš za ambasadorja svoje organizacije in mu pomagaš prodajati knjige kjer straši narod pred klimatskimi spremembami. Postane instanten best seller, nabere političnih točk za naslednjih 20 let in reklamira tvojo agendo do konca življenja. Potem greš v ZDA. 300mio prebivalcev. 4€ od vsakega na mesec, bi ti prineslo novih 15 milijard letno. Ampak tle je Trump. ORANGE MAN BAD!
fairplayy
15. 10. 2018 10.51
+8
kaj si hotel povedati, da so med/ bodo med zagovorniki zelenega planeta taki ki to izkoristijo se strinjam kot povsod drugje zakaj bi bilo to izjema. Še vedno pa je dejstvo mikroplastika, smog, onesnaženje, izsekavanje gozdov, pomanjkanje hrane in čistih vodnih virov ter na drugi strani naraščanje populacije in že ptički čivkajo kam to vodi pa če si stareši od deset let se ozri po svoji okolici pa ti bo vse jasno.
Recenzor
15. 10. 2018 10.37
-8
Ko tram nekaj pove, vsi skočijo na njega kot na negativca. Jaz to razumem da naj gredo tile znanstveniki raje malo lopatat, namesto, da kar naprej nekaj svarijo, kot da je narod toliko butast, da se en zaveda nevarnosti in namenoma počne in svinja (najbolj pa tam od koder prihajajo emigranti)
KranskyJanez
15. 10. 2018 10.28
-1
za vsakim voditeljem stoji žena, pomeni to so ženine ideje
fairplayy
15. 10. 2018 10.28
+8
onesnažen zrak iz izpuhov poleg CO2 in globalnega segrevanja povzroča astmo, parkinsonovo, alzheimerjevo, mikrodelci pod 10mikronov ki preidejo v kri povzročijo poškodbe srca jeter in možganov kap, še posebej poslabša kronične bolezni starejših, skrajša življensko dobo za nekaj let vsako leto ko pozimi presegamo mejo, polovica ljudi na svetu že diha onesnažen zrak vso leto poročila se prikrivajo takšne dolge življenske dobe, ki je trenutno zaradi napredka medicine v 20 stol več ne bo zaradi onesnaženja zraka vode hrane.
kritika1
15. 10. 2018 10.14
+11
Zanimivo je, da model pove naravnost, da mu ječ do prodaje orožja kot spoštovanja človekovih pravic! Da ga podnebje ne zanima, da so danes vsi sovražniki Amerike, res neverjetno. Evropa mora resno razmisliti o lastnem obrambnem sistemu, ker je iz izjav Trumpa jasno razbrati, da bodo v Natu, pod pogojem, če bodo članice kupovale njihovo orožje in opremo! Torej s članstvom v Natu dobiš kartico zvestobe za nakupe ameriške robe? Prepričan sem, da bi države z veliko lažjim srcem namenjale več za obrambo, če bi ta delovala pod okrilje EU in ne po pravilih ZDA, ki si, če je to potrebno hitro najdejo sovražnika, kar pomeni ponovno dodatno oboroževanje ....
Frane Šajn
15. 10. 2018 10.09
+10
Tale se pa več kot očitno trudi , da se zapiše v zgodovino kot največje krele na tem svetu v svoji vladavini. Melanija vrni se domov in ne nosi bremena tega luzerja.
Bitktamp
15. 10. 2018 10.03
+4
čimveč orkanov nad DC pa bo dal mir...
Apostol1
15. 10. 2018 09.55
+9
Trump je samega sebe postavil v vlogo , da o vsem samo on lahko odloča in tako kot on reče tako je in te njegove fane oziroma ovce , bo brez težav prepričal , da je dan črn in noč bela . Res ni največja težava ravno v Trumpu pač pa v drobnici , ki zelo lahkoverno nasede Trumpovim lažem.
CestniKolesar370Wattov
15. 10. 2018 10.49
-2
Ker pri nas izvoljeni politiki tebe vprašajo kaj hočeš a ne?
Frane Šajn
15. 10. 2018 09.50
+11
Ljudje božji, pa če se ni temu odpeljalo se ni še nobenemu na tem svetu. To pa je gnojna bula na Ameriški politiki z vsemi njegovimi somišljeniki vred. Kam plove ta svet s takimi genijalci na vrhu?
Arrya
15. 10. 2018 09.50
+8
Trump se oklepa svojga položaja ko pijanc plota. Vsako poročilo, ki ga dobi misli da je politično motivirano in nareto da bi kljubovalo njemu, kar se bo celemu svetu hudo maščevalo.
Cogo
15. 10. 2018 09.46
+6
Če je tip tako pameten, me pa zanima, kdaj se bo oglasil in povedal, da je forsiranje električnih avtomobilov velik nateg.
crt33
15. 10. 2018 09.43
+7
Izgovarja in krivi vse okoli sebe, sam pa je daleč največji problem. Ali res moram jaz in vsi mi biti odvisni od njega in njegovih izjav. Naj ga nekdo umiri.
Cogo
15. 10. 2018 09.40
+5
Ta tip od Trumpa ni srečen, če se z vsemi ne skrega (razen z Izraelci seveda). Sedaj se je še Putina lotil (edino z njim ima celo morda nek smisel)
Christi Miles
15. 10. 2018 09.24
-3
Nisem zvesti fun Trumpa, vem pa, da človek ve kaj dela in govori. Rezultati so vidni povsod, samo tega nekateri ne bodo nikoli priznali. Bivši predsednik Obongo je sprožil najmanj 10 vojn in je soodgovoren za milijone žrtev in beguncev po vsemu svetu. Tudi za Sirijo se imamo njemu in Hillary za zahvalit predvsem. Begunci v Evropi so posledica njunega dela. In kaj se zgodi? Obongo prejme Nobelovo nagrado za mir, Trump, kateri je po vsej verjetnosti preprečil jedrsko katastrofo s Severno Korejo in ublažil možnost spopada z Rusijo, je pa za bebce tepec
Frane Šajn
15. 10. 2018 09.52
+1
Grizzly avatar in seveda grizli pamet nimaš kaj!
Christi Miles
15. 10. 2018 10.52
-2
Ti pojdi na Russia Today, Frane. Tam so zate članki
Equilibre
15. 10. 2018 09.17
-18
mislim da glede tega z znanstveniki ni daleč od resnice .. tudi jaz imam občutek da je so te podnebne spremembe velikokrat levo politično obarvane
Frane Šajn
15. 10. 2018 09.53
+4
Le kdo se bo s pametjo desničarjev, če je ni je pač ni.
dannyer
15. 10. 2018 11.27
+3