Tujina

Trump: Rad bi te prosil za uslugo ...

Washington, 25. 09. 2019 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bela hiša je objavila prepis telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki dokazuje, da je Trump Zelenskega prosil za uslugo glede preiskave sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Ukrajinski škandal'
    02:10
    Iz 24UR: 'Ukrajinski škandal'
  • Iz SVETA: Donald Trump in impeachment
    02:47
    Iz SVETA: Donald Trump in impeachment
  • Iz 24UR: Zelenski branil Trumpa
    02:21
    Iz 24UR: Zelenski branil Trumpa
Donald Trump na obisku v Avstraliji

Pogovor med voditeljema držav je bil poln hvale Donalda Trumpa na račun Zelenskega in obratno, pri čemer Ukrajinec ni pozabil poudariti, da mu je Trump velik vzornik ter da je med zadnjim obiskom v New Yorku stanoval v Trumpovi stolpnici. Trump je v pogovoru Zelenskemu čestital za zmago na volitvah in nato kritiziral evropske države na čelu z Nemčijo, da ne storijo dovolj za pomoč Ukrajini. Zelenski se je s tem strinjal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je danes ob robu splošne razprave Generalne skupščine Združenih narodov sestal tudi s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in poudaril, da ni nihče pritiskal nanj v zvezi s preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna

Strinjal se je tudi s ponavljanjem Trumpove trditve, da so bile ZDA "zelo, zelo dobre do Ukrajine", nakar je predsednik ZDA v pogovoru še napadel nekdanjega posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, nato pa predsednika Ukrajine prosil za uslugo.

Prosil ga je, če lahko posluša njegovega odvetnika Rudyja Giulianija in pravosodnega ministra ZDA Boba Barra, ki mu bosta razložila, za kaj gre. "Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden ustavil pregon številnih ljudi, ki so hoteli kaj izvedeti," je med drugim dejal Trump.

"Rad bi te prosil za uslugo, ker je naša država prestala veliko in Ukrajina ve veliko o tem," je dejal Trump in skozi pogovor večkrat pohvalno omenil Giulianija. Prišla sta tudi do nekdanje veleposlanice ZDA v Ukrajini Marie Louise Yovanovitch, ki ni bila naklonjena Giulianijevemu mešetarjenju. Nekdanji župan New Yorka je v Ukrajini iskal "dokaze", da se je ta država vpletala v ameriške volitve na strani demokratov.

Veleposlanico, ki jo je v Kijev poslal Barack Obama, je Trump potem predčasno umaknil iz države. Zelenski se mu je za ta ukrep celo zahvalil, ker je menil, da se veleposlanica ni lepo obnašala do njega. Trump je ob tem pripomnil, da bo imela težave.

Trumpovi zavezniki na ameriški televiziji Fox News so po objavi pogovora nemudoma stopili v ofenzivo in zatrjujejo, da prepis polurnega pogovora, zaradi katerega so kongresni demokrati v torek sprožili uradno preiskavo pred začetkom postopka odstavitve predsednika ZDA s položaja, ne kaže na nobeno kaznivo dejanje. Trumpovi mediji v ZDA poudarjajo prav to in Hunterja Bidna ter njegove očeta brez dokazov obtožujejo korupcije.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden predsedniku ZDA Donaldu Trumpu očita, da je sprožil "neposreden napad" na neodvisnost ameriškega pravosodja ter vladavino prava. Meni namreč, da prepis telefonskega pogovora med Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim kaže, da je želel Trump očrniti domačega političnega nasprotnika.
Hunter Biden je sedel v odboru ukrajinskega podjetja, ki naj bi ga preiskoval nekdanji ukrajinski državni tožilec. V Ukrajini so tožilca odpustili, ker se ni dovolj boril proti korupciji. Zelenski mu v pogovoru s Trumpom ni izrazil podpore. Dejal je, da bo naslednji državni tožilec njegov človek in bodo stvari drugačne.

Nova nerodnost pri objavi prepisa je omemba pravosodnega ministra ZDA, za katerega je Trump Zelenskemu dejal, da bo stopil v stik z njim. Pravosodno ministrstvo ZDA zatrjuje, da je Barr izvedel za pogovor šele več tednov kasneje, ko so dobili prijavo za preiskavo morebitnega kaznivega dejanja. Pravniki ministrstva so prijavo pregledali in niso ugotovili težav glede morebitne kršitve zakonodaje o financiranju volilnih kampanj.

Trump je bil dovolj previden, da Zelenskemu ni povedal, da bo Ukrajina dobila finančno pomoč šele, ko bo usluga uresničena. Je pa priznal, da je pred pogovorom zadržal izplačilo 400 milijonov dolarjev. Sprva je trdil, da zaradi skrbi zaradi korupcije v Ukrajini, nato, da evropski zavezniki ne plačujejo dovolj, čeprav so do takrat Ukrajini pomagali s 15 milijardami dolarjev.

Prepis

Škandal v ZDA je izbruhnil, ko je generalni inšpektor obveščevalne skupnosti dobil prijavo žvižgača, ki sicer ni neposredno poslušal pogovora, ampak je o njem slišal od drugih. Prijava je generalnega inšpektorja dovolj zaskrbela, da jo je želel posredovati kongresu, kot mu to nalaga zakon, vendar mu je to preprečil vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti Joseph Maguire z utemeljitvijo, da so mu to prepovedali "od zgoraj".

Za demokrate je že v prepisu pogovora dovolj dokazov, da je predsednik pritiskal na tujega voditelja za pomoč pri preiskavi sina političnega nasprotnika, ne glede na to, kako vljudno in lepo sta se pogovarjala. Zahtevajo tudi dostop do prijave žvižgača, ki naj bi vsebovala obtožbe o dodatnih kršitvah. Trump in njegovi zavezniki žvižgača, ki ostaja neimenovan, obtožujejo politične agende.

Kljub temu Bela hiša ni skušala blokirati njegovega zaslišanja v kongresnem odboru za obveščevalne zadeve. Sicer za zaprtimi vrati, vendar nihče ne dvomi, da bodo podrobnosti prišle v javnost vsaj po ovinkih.

Za Trumpove nasprotnike v ZDA je napočilo olajšanje, da se je z impeachmentom vsaj začelo, zadovoljni pa so glede na izjave tudi Trumpovi podporniki. Giuliani celo zatrjuje, da so to nalašč namestili demokratom, da se zaženejo v impeachment, kar bo politično pred volitvami novembra 2020 koristilo Trumpu. Ta prav tako ne kaže zaskrbljenosti, ampak prav nasprotno.

Na svoji strani ima svoje podpornike, ki ne bodo verjeli, da je kdajkoli naredil kaj narobe, in svoje medije, ki mu pomagajo pri prepričevanju prepričanih. V takšnih spopadih uživa, še posebej ob zavedanju, da bo v senatu z republikansko večino na koncu oproščen vseh obtožb, ki jih bo sestavil demokratski predstavniški dom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
26. 09. 2019 13.41
-1
Priznajmo si končno - mala Slovenija predstavlja svet! Pa smo resnično najbolj sposobni!
Transformerji
26. 09. 2019 13.46
+0
Kajti naši politiki so že pred razpadom juge vedeli, v kateri smeri gre vladavina Zemlje - 4 vladarji! Zato se družimo z vsemi in dovoljujemo, da vsi izkoriščajo nas - kaj pa smo mi, še bucika za velikem zemljevidu ne!
nikhrast
26. 09. 2019 13.16
-1
Precej navadnega folka še vedno občuduje Trumpa, redkokdaj imaš predsednika ki ima nižji IQ in EQ kot navaden folk.
Infraping
25. 09. 2019 21.59
+1
ni_mi_vse_eno
25. 09. 2019 21.59
+9
Hvala Shisui za info. Sem moral takoj preveriti na netu in res je. BIDEN UKRAINE SCANDAL EXPLAINED
dannyer
25. 09. 2019 21.58
+0
pač prvi postopek demokratske farse in pol bo konec trump naredil demokratom šah mat.
Infraping
25. 09. 2019 21.55
-5
trump je legenda
nikhrast
26. 09. 2019 13.10
+0
To pa res, še dolgo bomo govorili o njem, poskrbel je za smeh, samo poglej SNL, spet so dobili Emmy.
User416781
25. 09. 2019 21.50
+0
Ne vem zakaj imam občutek, ko berem komentarje, da gre pri Trumpu za isti fenomen kot pri nas pri Jankoviću. Človek lahko zine kar hoče, dela vse mogoče neumnosti, ampak še vedno ima relativno velik krog opranoglavcev, ki mu sledijo, tukaj gre skoraj za nekakšen kult. Ne razumem.
dannyer
25. 09. 2019 21.59
-7
pol si se pa zbudo pod nevem kaj. ni enako janko je kriminlec trump pa ne. saj ni naredil nič narobe preberi pogovore.
TheEarthIsFlat
25. 09. 2019 21.05
+1
Trump je imel fenomenalen govor, kar je oblubil je že veliko uresničil, pri nas je kakeršenkoli napredek brez lustracije nemogoč,
TheEarthIsFlat
25. 09. 2019 21.21
+8
"Našim" lgbt levičarjem se pena iz ust cedi od jeze, ko Trump niža davke v gospodarstvu,na novo zaposluje na milijone Američanov in postavlja svoje državljane na prvo mesto.
dannyer
25. 09. 2019 20.42
-1
Preberite transkript. pa ti je jasno zalinski je omenil gilianija. in ne trump . zanimivo je da so demokrati pisali ukrejincem naj ne ustavijo preiskave za mulerja. a to je ok. ko prebereš transkript vidiš kako zalinski išče podporo pravi kako eu samo čveka dejanja pa ni. pol pa o baidno da se govori saj se je hvalil da je ustavil preiskavo. Pol pa ukrajinski predsednik odvrne da bodo preverili če je res šlo za korubcijo. prav tako ni nič govoril o donaciji za vojsko spet fn od medija.
dannyer
25. 09. 2019 20.42
+1
lahko ga na nsnbc, the white hause, fox news. mal pomoči.
pa dobr no
25. 09. 2019 20.40
+12
nekateri se mi prav smilijo vse povsod imajo notranje in zunanje sovraznike. vsi so proti njim in podobno. se posebej sovrazijo voditelje, ki ne mislijo kot oni. ceje le mozno posiljajo nasprotnike v gulage, jame ali jih ustrelijo. v naprednejsih drzavah obracunavajo na kakrsen koli mozen nacin vsak dan ce je mozno. sebe imajo za tatomato in edino oni imajo v vsem prav Ali vas ta opis na koga spominja?
Frane Šajn
25. 09. 2019 20.39
-5
Naša desna falanga bi se za našega zeta dala tudi istrskemu oslu nategniti!
ivanveliki
25. 09. 2019 21.02
+3
Leva falanga pa hudo potentnemu oslu Mustafi s Talaščice.Je svoj čas pisalo,da Mustafa veselo obdeluje vse oslice,stare in mlade, zaradi česar je stari osel padel v hudo depresijo.
Frane Šajn
25. 09. 2019 20.35
+0
No desnjaki naši se vam kaj svita komu ploskate ob vsakem spuščenem prdcu na twitu! Kako nedolžna je ta Ukrajinska oblast in kako hudobni so Rusi. Zasedba Krima je bila za Rusijo strateškega pomena in nujno zlo. Upajmo da Putin še dolgo živi in drži niti krhkega miru v vzhodni Evropi v svojih rokah.
pa dobr no
25. 09. 2019 20.47
+8
raje beri fake news, da ne rabis razmisljat s svojo glavo in da ti oni povedo kaj je prav in kaj narobe.
Mega100
25. 09. 2019 20.28
+13
24 ur seveda dokazi obstajajo, video posnetek, kjer se je Joe Biden hvalil, kako je on dosegel da so odstavili tožilca s položaja in Ukrajinci so zatem umaknil še obtožnico na njegovega sina. Joe Biden ne bi si mogel bolj, sam sebi si dati vrv okoli vrata. Čisto jasno in očitno sam je razložil svoje kaznivo dejanje na tem video posnetku...zadeva jasna kot beli dan.
dannyer
25. 09. 2019 20.23
+10
transcript je dostopen poglejte si ga na nsnbc . lepo je vidno da so demokrati kot kuški ki se vrtijo okoli sebe.
Arabella111
25. 09. 2019 20.11
+16
Pygmalion
25. 09. 2019 20.10
-20
Če bi recimo Šarec kot predsednik vlade poklical nekega inšpektorja, da preiskuje Janšo, ali pa recimo Janša kot predsednik vlade poklical nekega inšpektorja, da preiskuje Šarca, se noben v Sloveniji ne bi niti zganil. To večina Slovencev razume kot nekaj samoumevnega. A v bolj razvitih demokracijah se to smatra za hudo zlorabo oblasti proti svojemu političnemu nasprotniku. Prav je, da inšpektor preiskuje Janšo/Šarca, ampak na lastno iniciativo, ne pa skorajda po direktivi. Sicer pa, Trumpu se ni treba bati. Pod njegovim vodstvom ZDA vedno bolj postajajo podobne Sloveniji, kjer je vse normalno. Trump pa je prej kot predsednik države pravzaprav vodja kulta, kjer njegovi pristaši navijajo zanj, pa karkoli že naredi. (In mnogi pripadniki tega kulta so tudi na tem forumu.) Vse že videno in normalno v Sloveniji.
CestniKolesar370Wattov
25. 09. 2019 20.13
+13
dannyer
25. 09. 2019 20.07
-8
Prvič demokrati niso navedeli nič obtožnice. kar je smešno. na kaj pa naj ga obtožijo ruska propaganda je šla nazaj k njim, napad na sodnika prav tako in na predsednika enako. To dejanje nebodo izpeljali saj več kot 30 demokratov ne podpira tega cirkusa. rabi pa dvetretini kongresa in senata pa še to bi moralo biti nekaj hudega . ne pa laži. poročanje 24 je res neokusno. trump je tako jzbral milijon podpore. zakaj niso poročali o 2 zmagah za republikance in poraz demokratov. le zakaj.
dannyer
25. 09. 2019 20.08
-5
celo transkript je tako poimenovan noting burger po cnn novi anakdoti.
CestniKolesar370Wattov
25. 09. 2019 20.54
+3
A si videl prejšnji teden, ko je NYT spet obtožil Kavanaugha spolnega napada... Domnevna žrtev pa je šla v medije in rekla, da se teh dogodkov katere navaja NYT ne spomni? Bolano.
dannyer
25. 09. 2019 21.59
+3
Shisui
25. 09. 2019 19.43
+27
Od 24ur vsekakor ne pričakujem prispevka in v njem posnetka na katerem Biden PRED KAMERO prizna, oz. se kar pohvali, kako lahko je bilo zagroziti z ukinitvijo paketa pomoči Ukrajini (1 MILIJARDO dolarjev) če ne odpustijo preiskovalca kateri je preiskoval firmo v kateri dela njegov sin. Preiskovalca so odpustili, Ukrajina je dobila pomoč in njegov sin še naprej posredno krade ukrajinski denar.
Volga Malek
25. 09. 2019 19.54
+2
@Shisui 24ur je medij na Ustavo nad 39. clenom s cenzuro. Le kaj porece ESCP ce bi se ga obvestilo ?
Volga Malek
25. 09. 2019 19.57
+5
Malinha
25. 09. 2019 19.59
-4
Shisui, nisi mi še odgovoril na vprašanje zakaj imaš toliko minusov pod člankom Grete Thunberg.
Malinha
25. 09. 2019 20.01
+9
Le kaj poreče ESČP, če bi se ga obvestilo, na sovražni govor noretv, kjer je Olgica napisala slavnostno prisego Vsemogočnem Janezu...
Volga Malek
25. 09. 2019 20.38
+0
@Missa mene boli zelo ko vidim paradiranje z zvezdo medtem ko so moji svojci, sorodniki na Teharjim. In tisto vklikanje da bi se.
Volga Malek
25. 09. 2019 20.39
-4
@Missa tudi pri vas je 'sovrazni govor' in ste na spolzkem terenu.
Volga Malek
25. 09. 2019 20.46
-1
@Missa koga je ze on imitator posiljal v rov ker so ga spraznili v Barbaro. A to pa po tvoje ni 'sovrazni govor'. Sovrazni govor je zgolj sredstvo za diskreditacijo nasprotnikov po tvoje in nasprotniki so vsi ljudje ki mislijo s svojo glavo in se ne strinjajo z vlada in jo kritizirajo.
Volga Malek
25. 09. 2019 21.06
-3
@Missa pa se nekaj enega mojega sorodnika takrat leta 1945 starega 24 let so spravili stran Knojevci civilista v Golovi gosi pri Velenju kjer je danes nakupovalni center kot mnoge ,drugo komaj 20 let staro so premestili na Teharje in je tam umrla kot mnogi, civilistka. Kolikor sem pozneje izvedela je tista 2 knojevca z Golove gose mucila partizanska bolezen in sta oba tragicno koncala, en je bil celo odlikovan po vojni. Govorila sem s soferjem ki je te ljudi peljal v pogubo malo pred njegovo smrtjo in vest ga je pekla in je prosil odpuscanja ; odpustila sem mu ampak imen pa ne pozabis nikoli.
BorisDBoris
25. 09. 2019 19.42
+4
Trump odlično izigrava "demokracijo". Nesramnost, dvojne in trojne igre. Očitno koristi dovolj ljudem, da ostaja.
Shisui
25. 09. 2019 19.31
+18
Kaj pa naj bi Trump naredil? Bil tiho in dovolil korupcijo?