Tujina

Trump: Putin je odgovoren za rusko vpletanje v ameriške volitve

Washington, 19. 07. 2018 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
91

Donald Trump svoje izjave glede dogovorov z Vladimirjem Putinom spreminja kot po tekočem traku in izrečene besede zanika, čeprav so ga posneli. Prvič je tudi dejal, da je Putin odgovoren za ruske poskuse vpletanja v ameriške volitve. Demokrati zdaj razmišljajo, da bi zaslišali prevajalko, ki je bila med srečanjem na štiri oči s Putinom in Trumpom.

Ameriški predsednik Donald Trump si je s srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom v Helsinkih zakuhal doma največjo krizo predsedniškega mandata, ki jo kar naprej razpihuje, pri čemer pomagajo tudi Rusi. 

Putin je odgovoren za domnevne ruske poskuse vpletanja v ameriške volitve

V intervjuju za televizijo CBS je Trump včeraj, potem ko je  s spreminjanjem svojih izjav že povzročil popolno zmešnjavo v ZDA,  prvič izjavil, da je Vladimir Putin odgovoren za domnevne ruske poskuse vpletanja v ameriške volitve. Trump je dejal, da mora krivdo za to nositi Putin, saj on vodi državo, poroča CNN: "Putin je voditelj države in bi moral nositi odgovornost, prav tako kot sem jaz odgovoren za stvari, ki se dogajajo v naši državi." Dodal je, da bi kot voditelj države Putin torej zagotovo moral biti odgovoren.

Trump se je potem v pogovoru za televizijo CBS delal odločnega in je dejal, da je Putinu trdno povedal, da ne sme biti vpletanja v kongresne volitve, nato pa je spet kritiziral nekdanjega predsednika Baracka Obamo, da ni bil dovolj odločen do Rusije. Na vprašanje, ali verjame svojim obveščevalnim agencijam, da se je Rusija vpletala v volitve 2016, ali potem to pomeni, da se mu je Putin zlagal, je Trump odvrnil, da se v to ne bo spuščal.

Začelo se je v Helsinkih v ponedeljek, ko se je Trump v nasprotju z nasveti praktično vseh okrog njega sestal s Putinom na štiri oči za dve uri.
Začelo se je v Helsinkih v ponedeljek, ko se je Trump v nasprotju z nasveti praktično vseh okrog njega sestal s Putinom na štiri oči za dve uri. FOTO: AP

Bodo zaslišali prevajalko?

Začelo se je v Helsinkih v ponedeljek, ko se je Trump v nasprotju z nasveti praktično vseh okrog njega sešel s Putinom na štiri oči za dve uri. Poleg sta bila tudi dva prevajalca. Nihče od Američanov razen Trumpa in prevajalke ne ve, kaj sta se pogovarjala s Putinom, in demokrati zahtevajo zaslišanje prevajalke, čeprav dodajajo, da se jim smili, a gre za preveč pomembne zadeve.

Trump je namreč na novinarski konferenci s Putinom na vprašanje, ali verjame svojim obveščevalnim agencijam, da so se Rusi vpletli v predsedniške volitve 2016 v ZDA v njegovo korist ali Putinovemu zanikanju vpletanja, odgovoril, da ne vidi razloga, zakaj bi se Rusija vpletala v volitve. To je v ZDA povzročilo eksplozijo kritik in obtožbe o izdaji, nato je Trump v torek skušal pojasniti, da je v resnici nameraval povedati, da ne vidi razloga, zakaj ne bi bila Rusija tista, ki se je vpletala v volitve.

Zagotovil je vero v svoje obveščevalne agencije, ob tem pa dodal, da bi se lahko namesto Rusov v volitve vpletal kdo drug.
Zagotovil je vero v svoje obveščevalne agencije, ob tem pa dodal, da bi se lahko namesto Rusov v volitve vpletal kdo drug. FOTO: AP

Zagotovil je vero v svoje obveščevalne agencije, ob tem pa dodal, da bi se lahko namesto Rusov v volitve vpletal kdo drug. Za njegove nepopustljive podpornike je bilo pojasnilo, iz katerega so se potem kritiki norčevali, dovolj, da so ga lahko začeli spet hvaliti in opravičevati. V sredo je potem na vprašanje novinarja, ali se Rusija še naprej vpleta v ameriške volitve, odgovoril, da se ne.

In je spet počilo, kajti nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coates je namreč odločno zatrdil, da se Rusija spet skuša vpletati v volitve. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je potem pojasnila, da je Trump odgovoril z "ne" na vprašanje, ali bo odgovoril na vprašanje, ne pa na vprašanje, ali se Rusija vpleta v volitve.

Glede na to, da je takoj zatem odgovarjal na dodatna vprašanja, so dopisniki Sandersovo spraševali, kako lahko ima predsednik sploh še kaj kredibilnosti, Sandersova pa jim je užaljeno odvrnila, da le iščejo negativne stvari o njem.

Američane je v sredo presenetilo poročanje ruskih medijev, da sta se Trump in Putin v Helsinkih dogovarjala, da bo Rusija dovolila prisotnost ameriških preiskovalcev pri zaslišanju 12 agentov ruske vojaške obveščevalne agencije GRU.
Američane je v sredo presenetilo poročanje ruskih medijev, da sta se Trump in Putin v Helsinkih dogovarjala, da bo Rusija dovolila prisotnost ameriških preiskovalcev pri zaslišanju 12 agentov ruske vojaške obveščevalne agencije GRU. FOTO: AP

Kritični celo na Fox News

Kritični so bili tudi na Trumpovi ameriški televiziji Fox News, kjer je bil še posebej oster voditelj Sheppard Smith, ki se je spraševal, kdo ima tu koga za norca, saj je Trumpova izjava posneta in na ogled svetu. "Resnica je posneta. To je vse del vzorca. On pove nekaj, Bela hiša pa potem nekaj drugega," je dejal Smith.

Po ZDA izbruhnile demonstracije

Američane je v sredo presenetilo tudi poročanje ruskih medijev, da sta se Trump in Putin v Helsinkih dogovarjala, da bo Rusija dovolila prisotnost ameriških preiskovalcev pri zaslišanju 12 agentov ruske vojaške obveščevalne agencije GRU, ki so v ZDA obtoženi vdiranja v demokratske računalnike, Trump pa bo Rusiji izročil na zaslišanje nekdanjega veleposlanika ZDA v Moskvi Michaela McFaula.

Bela hiša tega ni odločno zanikala in zvečer so po ZDA izbruhnile demonstracije proti "izdajalcu Trumpu". McFaul že leta razlaga, kako so ga skupaj z družino med službovanjem v Moskvi kot veleposlanika pri predsedniku Baracku Obami nadlegovali in ovirali pri njegovem delu.

Putin je že v Helsinkih predlagal, da bi mu lahko ZDA predale tudi poslovneža Williama Browderja, ki je zaslužen, da je kongres sprejel zakon, poimenovan po pokojnem borcu proti korupciji v Rusiji Sergejem Magnickim, s katerim so zamrznili premoženje v tujini Putinu in njegovim oligarhom.

Putin je sicer dejal, da zato, ker je dal milijone demokratki Hillary Clinton in ni plačal davkov. Trump je ob tem le kimal in kazal, da se strinja. Browder ni dal niti dolarja Clintonovi, Putin pa si že dolga leta prizadeva, da ZDA odpravijo zakon. Zaradi tega se je poleti 2016 pravnica Natalija Veselnickaja srečala s Trumpovim sinom.

Odzivi na to, da bi Trump, ki mu je preiskava ruske afere sila odveč, izročil Rusiji nekdanjega veleposlanika, je sprožila nov val ogorčenja in hude besede.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kameltrajbar
20. 07. 2018 09.31
vinogradnik33
20. 07. 2018 08.50
Ali so se v Beli hiši vprašali ali je njen šef opravilno sposoben , ker svoje komentarje spreminja kakor se mu zdi , da najbolj ustreza trenutku in s tem na laž postavlja sebe in državo !
Uporabnik113189
19. 07. 2018 22.02
No ja, odgovoren, odgovoren. Pahor tudi neprestano trobi o odgovornosti, kaj pa se dogaja? Nihče za nič ne odgovarja, kljub vsemu nakladanju o odgovornosti. Jasno da je Putin odgovoren, saj je predsednik. Pa Trump tudi.
puspan
19. 07. 2018 20.49
+1
Imel sem sivega Jakoba 26 let poznan, kot sivi papagaj, ki je znan, kot najboljši imitator med papagaji, a ga Trump daleč prekaša, razen v IQ-ju.
Gregi82
19. 07. 2018 19.43
+2
V Helsinkih pa druga pesem, pa saj to ni več normalno.
Viggen
19. 07. 2018 17.10
+4
Patetično režimsko neocon (ki niso več samo "republikanci", ampak predvsem "demokrati) trobilo 24ur - zanima me, kaj vas tako interesira, da si zares želite 3. svetovne vojne. ALi pa bi bilo najbolje da še Vladimir postane kavbojski pudelj, a? Browderja v Rusiji smatrajo za človeškega izmečka, ki v Rusiji je nakradel 1.5 milijarde U$,; Rusija je za njim razpisala mednarodno tiralico, ki pa jo "zahodne" države ignorirajo. Ali ste bili skozi zraven, da kot dejstvo napišete, da "Browder ni dal niti dolarja Clintonovi", a? McFaul (zanimiv priimek) je pa itak razvpit spletkaš in spodbujevalec barvnih revolucij. Tudi, ko je bil na poziciji v Rusiji, se je zelo prizadeval, da tudi v Moskvi uprizori še eno.
Uporabnik1385495
19. 07. 2018 14.51
+5
Hahaha...zdaj,ko so med njima celine,si pa upa.Ta clovek mora na zdravljenje.
Karantanija
19. 07. 2018 14.40
+8
Kakor veter piha, tako Tramp udriha!
nightifly
19. 07. 2018 14.36
+4
Gospoda novinarji ,,,,,, preden napisete formo stavka , torej vsebino ,v kateri nekdo nekoga oznaci , DA JE to naredil ali DA JE vpleten in podobne stvari ,,,,,,se dajte raje poduciti ali vsaj prevesti izrecene besede . Vedeti morate , da obe strani , secirajo vsako besedo , vejico ,pomen besed ,ki jih napisej slovenski mediji in politiki .Na podlagi tega dobijo vzorec kam pes taco moli . Tu pa ne mislim , da je treba lizati riti na vse kraje .Nasprotno . Biti moras pokoncen in to drzo obdrzati tudi v vseh viharjih . Slovenija zaradi nejasne politike in dvolicnosti izgublja veliko . Vsaj tako vidim vse skupaj od zunaj . Ameriko zdaj pretresa najhujsi boj med dvema konceptoma vloge Amerike v komandiranju sveta . Od druge svet .vojne igra Amerika vlogo svetovnega zandarja , razmetava natiskane dolarje /miliarde na vse konce in kraje ---BDP se bliza 20 000 miliardam , za svoje umetno povzrocene konflikte in vzdrzevanje svoje vojske v svetu mecejo stran stotine miliard dolarjev ,ki jih tako ali tako spet dobijo nazaj ---kako ,je pa drugo vprasanje ..... ze od vekomaj je znana krilatica ,da Amer vlozi 1 dolar,da dobi 2 nazaj . To je kot pribito . Pa ti pride en Trump , tradicionalist , ki vidi Ameriko cisto drugace ,v drugi formi , v drugi luci . Ja ,tudi on je kapitalist ,pa vseeno -vsaj po moje - ne tako prklemano liberalno pokvarjen in surov kot so bili njegovi predhodniki , ki so bili samoorodje v rokah Trumpovih nasprotnikov -sovraznikov ........sicer pa -samo okoli po svetu se je treba obrniti in pogledati kaksen je - pol je sesutega -zakaj ?
antilevi?ar
19. 07. 2018 15.02
-1
Če bi tvoja teza-krilatica držala vodo, babilonci danes nebi bili v takih dolgovih, ko so bogu in vragu dolžni. Spominjajo me na Rimljane pred propadom njihovega cesarstva, ko enostavno niso bili zmožni več vzdrževati ne vzhodnega ne zahodnega cesarstva, ko so jih tuje vojne popolnoma izčrpale, ko so jih domač pohlep in dekadenca, ter saturnalije zabrisale nazaj v kameno dobo.
Klemzi28
19. 07. 2018 13.09
+9
pesek v oči javnosti...me prov zanima kaj se dejansko dogaja v ozadju...nekej se prpravlja folk... bee redik
antilevi?ar
19. 07. 2018 15.04
+0
Saj vemo kaj, o tem brenčijo zelo zelo dolgo. Spomni se govora Regana pred skupščino UN, govora Buša, govora Clintona,...scenarij je bil napisal dolgo nazaj, zdaj so pravi pogoji.
BUONcaffee
19. 07. 2018 13.08
-5
Melaniji delamo sramoto z obrekovanjem njenega moža. Ne vem kako bi se vaša žena počutila, če bi kdo čez vas govoril????
Apostol1
19. 07. 2018 13.11
+4
Moja bi se ločila pa ne zaradi obrekovanja ampak če bi bil tako neumen in aroganten kot je Trump.
HouseBeatz
19. 07. 2018 13.16
+7
Apostol. in koga bi ti v ZDA volil? sicer pa bolje bit aroganten kot masovni morilec
BUONcaffee
19. 07. 2018 14.25
+1
Apostol, Trump sploh ni neumen, je pa res malo aroganten.
BUONcaffee
19. 07. 2018 13.06
+12
Slovensko vpletanje v pogovor Trumpa in Putina je tudi bizarno. Ni bolj pametnih tem kot se ukvarjat z tema dvema????
Apostol1
19. 07. 2018 13.12
-7
Vakcinar
19. 07. 2018 12.42
+6
Lutka. Verjetno je kaj pobrkljal, kar so mu pripravili za tisti dan.
Frane Šajn
19. 07. 2018 12.15
+14
Rad bi slišal komentar na ta Trumpkov odgovor v Rusiji, verjetno ne vedo ali bi se smejali ali jokali. Putin naj ostane hladen in naj ne komentira teh Ameriških abot, sami sebe koljejo in pol EU zraven , ker jim tile Evropski Garfildy slepo verjamejo! Pa nam je res bila sila riniti z glavo skozi zid, se nonstop sprašujem?
Frane Šajn
19. 07. 2018 12.06
+15
Putin . če te ta zmedena oseba še kdaj povabi na kakšne meddržavne pogovore povej , da imaš pametnejše delo greš na ribolov na divje Ruske reke nekam v prelepo naravo. On pa naj si med tem poskrbi papirje o normalnosti v kakšni psihološki ustanovi.
BUONcaffee
19. 07. 2018 12.02
+2
Očitno je Trump uvidel, da mora menjat zaveznike, če hoče mir v svetu. Stari zavezniki z figo v žepu očitno niso koristni miru in blagostanju. Svet je poln vojn, lakote in obupanih ljudi, kateri bežijo, med njimi tudi nezadovoljni z zahodnim svetom. Očitno je Trump temu pripravljen narediti konec.
User416781
19. 07. 2018 12.17
+7
Fak, kakšno razmišljanje...za koga misliš da dela Trump? Na čigavi strani so njegovi ukrepi? In še kje živiš ti - a nisi v EU? Trumpov cilj je oslabiti in uničiti EU. Preden pa pišeš neumnosti - EU ima zelo miroljubno politiko in ni vpletena neposredno v noben spopad, razen če ji ZDA tega ne vsilijo.
Neža001
19. 07. 2018 11.58
+10
Ne vem, ali je Trumpelj nor ali pa le lutka v rokah orožarske industrije. Vsekakor ne ve več, kaj govori.... pogrešam pa trumpljeljubčevske desnosučne komentatorje....
Apostol1
19. 07. 2018 13.15
+3
Neža001 Glede na Trumpovo starost je lahko prisotna tudi že demenca +++++
Schnitzel
19. 07. 2018 11.45
+13
Trump pa ne več kaj govori. Včeraj tako, danes drugače, bogve kaj mu bo jutri padlo na pamet.
nightifly
19. 07. 2018 12.06
+11
Ne se bati , zelo dobro ve kaj govori . To je clovek ,ki ima neverjeten dar za pregovore in prepricevanje nasprotnikov . Je res samo na pol politik , morda pa mu to z ostalimi sposobnostmi pomaga pri pregovorih in prepricevanju ne-mocnih nasprotnikov . Trump je sel na sestanek s Putinom ze odlocen ,da nima kaj pritiskati ali kakrkoli poskusiti obrniti Putina ,ker je to nemogoce . Zato gre lahko v te pregovore samo z argumenti - kar se je tudi izkazalo . Ni toliko problem kaj pocenja Trump .To je najmansi problem . Bolj vazno je ,kaj pocenja vsa srenja neoliberalcev , tistih nekaj sto druzin v Ameriki ,ki vodijo vso svetovno politiko in ekonomijo iz ozadja . Ampak res vso . Tej sferi bi jaz rekel Tsunami . Trump ,UE , in vse ostale organizacije in drzave so samo statisti ,,,, posamezni valovi , ki premikajo politiko in ekonomijo nasega vsakdanjika.
Frane Šajn
19. 07. 2018 12.07
+4
Če tega odtrganca vprašaš kaj je rekel pred petimi minutami, bo zanj odgovoril tisti , ki ga vodi za roko po teh obiskih, ker sam ne ve niti kje je trenutno!
SadButTrue
19. 07. 2018 11.07
+14
Kako debilna mora biti nacija, da na volitvah zmaga takšen biološki eksperiment narave.....
SloG pavelšek
19. 07. 2018 10.50
+7
zde se pa odloc a je al ni...hahaha tale krmp je res komediant...inpitchment
nightifly
19. 07. 2018 11.21
+14
Kako naj se pocuti predsednik Amerike , ki ga je narod izvolil ,to je absolutno brez dvoma , na najbolj sensibilnih nivojih pa Ameriko vodi Trumpu sovrazen FBI ter vse obvescevalne agencije . Ce nimas te na svoji strani si pokopan . In prav to te dni govorijo na veliko na vseh ameriskih programih in casopisih .Kdo od vas to bere in gleda ? Torej , v Moskvi ,po pogovorih je Trump najverjetneje dobil depeso iz DC Wash. ,da je v prijateljstvu (popustljivosti ) do najvecje politicnega nasprotnika -Rusije ,sel preko meje ,ker ima Ameriska industrija in establishment drugacne ,ze dolgo let nazaj zacrtane cilje kako zrusiti bilokateri rezim v Rusiji in si jo podrediti . Rusija ima in bo imela tudiv naslednjih stoletjih najvec surovin ,da ne govorimo -zivlj .prostora ---´´lebensraum ´´.To pa pomeni,da se Amerika (vsaj del) skupaz UE posluzuje iste retorike kot se je je posluzevala naci Nemcija ,ki je zelela okupirati ogromno Rusijo . In to pocne zdaj ta zdruzba USA-UE. Kot levicar pravim ,da to ni v redu , pa mi nekdo spodaj ocita ,da kot levicar ne smem biti nacionalist ,proti taksni kroatii kakrsna je in podobno .... torej kaksen naj bo Slovenec --- vedno in samo podelanec ? Ljudje bozji ,,,se malo ,pa vas bodo hrvati izgnali iz Slovenije . A niste gledali kaj vse je pocela Kolinda v Moskvi ? Je kdo videl ,kaj je pocela en teden prej na vrhu Nata s svojim vsiljevanjem in prilizovanjem ? Vidite , samo ena beseda enega amer. predsednika , ali pa Junckerja , ali bilo katere frakcije v UE in Slovenija dobi crno piko ,,,se vec -postane crna ovca in se tega ne resi nikdar vec ..... zato je treba dati na celo vlade in drzave osebe ,ki so resne in ne instagram prestituteki . Toda cas mineva , slovenija je v defenzivi ..... . morala bi iskati zaveznistva ,posredovati svoje zahteve in videnje , zahtevati spostovanje UE uredb in sodb sodisc , mora se boriti ....nic od tega ne vidim .
pozzo
19. 07. 2018 11.47
+7
Ameriški mediji so en velik drek, govorijo tisto kar lobji hočejo, tko da ne mi pametovat in gledat usa medije. Evropski gredo pa po podobni poti sploh tisti kijih kupijo dolarčki.
User416781
19. 07. 2018 12.19
+2
OK, torej ti veš resnico. Vsi drugi lažejo.