Tujina

'Morilci se bodo srečali z roko pravice'

Washington/Istanbul, 24. 10. 2018 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Turški kriminalisti nadaljujejo z iskanjem dokazov in trupla umorjenega novinarja Hašokdžija, med drugim bi radi preiskali vodnjak na vrtu konzulata. Medtem savdski kronski princ, ki ga številni vidijo kot odgovornega za umor, trdi, da bo roka pravice ujela storilce.

Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu.
Konzulat Savdske Arabije v Istanbulu. FOTO: AP

"Morilce Džamala Hašokdžija bodo pripeljali pred roko pravice," je v govoru na investicijski konferenci v Riadu dejal savdski kronski princ Mohamed bin Salman.

"To je zelo boleč incident za vse Savdijce, za vse na tem planetu. To je bilo res nepotrebno," je kronski princ dejal v prvem komentarju, potem ko je Savdska Arabija pred dnevi priznala, da je bil Hašodži ubit na njihovem konzulatu v Istanbulu.

"Savdska Arabija bo storila vse, da bo preiskava temeljita, krivci pa bodo šli pred sodišče. O tem ne dvomite," je poudaril princ.

Dejal je še, da to ne bo pomembno zatreslo odnosov med Savdsko Arabijo in Turčijo.

Prav notranji krog okoli kronskega princa je sicer v očeh marsikoga viden kot glavni krivec za smrt Washington Postovega kolumnista, ki je na savdski konzulat v Istanbulu šel po listine za poroko, nato pa naj bi v grozljivih okoliščinah umrl med zasliševanjem na konzulatu. Številni menijo, da ni mogoče, da bi se vse to zgodilo brez vedenja kronskega princa. Viri po poročanju CNN ocenjujejo, da je bil namen zaslišanja Hašokdžija prepričati, da se vrne v Savdsko Arabijo, a je to zavrnil. Zato naj bi novinarja, ki nikoli ni skoparil s kritikami na račun savdskega režima, zaprli v "varno hišo". Kaj se je zgodilo po tem, je nekoliko manj jasno, v Turčiji pravijo, da je s prihodom na konzulat padel v past, da so ga pretepli, mučili in razkosali, vse našteto naj bi dokazoval tudi posnetek.

V operacijo naj bi bilo vpletenih 15 Savdijcev, trije naj bi ga zasliševali, ostali naj bi skrbeli za logistiko. Savdski viri medtem trdijo, da je novinar umrl, ker je bil vznemirjen, ko je videl, kaj se dogaja, zato naj bi ga zasliševalci skušali obvladati, pri tem pa je umrl, ko je agent uporabil daviteljski prijem.

Britanski Sky News je sicer poročal, da naj bi razkosane dele trupla našli na vrtu rezidence savdskega generalnega konzula v Istanbulu, ki je oddaljen približno 500 metrov od konzulata.

Preiskava umora poteka na več lokacijah, med drugim so v torek preiskali zapuščeno konzularno vozilo v istanbulski četrti Sultangazi, v katerem so našli kovčke. V dveh kovčkih so bila oblačila, ki so jih poslali na analizo DNK. 

'To je bilo najslabše prikrivanje v zgodovini'

Če je še do nedavnega branil svoje zaveznike, je ameriški predsednik Donald Trump pod vse večjim pritiskom in po priznanju Savdske Arabije, da so umorili novinarja Džamala Hašokdžija, tudi sam nekoliko zaostril svojo retoriko. "Imeli so zelo slab prvotni načrt, zelo slabo so ga izvedli in prikrivanje je bilo najslabše v zgodovini takšnih poskusov," je bil Trump kritičen do savdskega sprenevedanja glede tega, kaj se je zgodilo z novinarjem. "Kdor koli se je domislil te ideje, mislim, da je v velikih težavah. In bi moral biti v velikih težavah," je še dodal predsednik ZDA.

Savdska Arabija je namreč večkrat spreminjala svojo zgodbo o tem, kje je izginuli novinar. Najprej so skušali svet prepričati, da je novinar zapustil konzulat v Instanbulu in je še živ. V ta namen so celo najeli njegovega dvojnika, ki se je oblekel v Hašokdžijeva oblačila in si nadel umetno brado, da je bil videti kot umorjeni novinar. Ko so turški preiskovalci začeli pridobivati dokaze o tem, da je bil novinar umorjen, so savdske oblasti vendarle priznale, da je Hašokdži umrl med pretepom na konzulatu. Ker tudi ta razlaga ni prepričala nikogar, so na koncu priznali, da je bil umorjen

Ker so Trumpove besede lahko razumljene, kot da ne obsoja samega dejanja, ampak dejstvo, da je Savdski Arabiji načrt spodletel, se je Trump pozneje popravil. "Pravim, da nikoli ne bi smeli niti pomisliti na to. Ko so enkrat pomsilili na to ... Vse ostalo, kar so naredili je bilo prav tako slabo ... Nikoli se ne bi smelo zgoditi," je poudaril.

Trump dopušča možnost, da bi bil za umor odgovoren kronski princ 

Trump je tudi prvič dejal, da bi lahko bil v brutalni umor vpleten celo savdski kronski princ Mohamed bin Salman. "Princ vodi stvari tam v tej fazi. On obvladuje stvari in če je kdo odgovoren za to, bi to bil on," je dejal Trump.

Trump je za Wall Street Journal povedal še, da je podrobno izprašal princa Mohameda o Hašokdžijevem umoru. "Moje prvo vprašanje je bilo: Ali si vedel karkoli o tem v smislu prvotnih načrtov," je dejal Trump. Princ Mohamed naj bi odvrnil, da ne. Nato ga je vprašal, kje se je vse skupaj začelo. "Odgovoril je, da na nižjih ravneh," je dejal ameriški predsednik. Ko so Trumpa vprašali, ali mu je verjel, je po nekaj sekundah premisleka odgovoril: "Rad bi jim verjem. Res bi jim rad verjel."

Kronski princ Savdske Arabije Mohamed bin Salman se rokuje s sinom umorjenega novinarja.
Kronski princ Savdske Arabije Mohamed bin Salman se rokuje s sinom umorjenega novinarja. FOTO: AP

Prvi korak ZDA: odvzeli vizume 21 državljanom Savdske Arabije

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je dejal, da bodo ZDA "kaznovale odgovorne". Sprejeli so že prvi korak. State Department je namreč odvzel vizume oziroma jih v prihodnje ne bodo izdali 21 državljanom Savdske Arabije. Večina od Savdijcev, proti katerim so ZDA ukrepale, že ima ameriške vizume, drugi pa jih ne bodo dobili. Zagotovil je, da ta ukrep ne bo zadnja beseda ZDA.

ZDA zdaj po besedah Pompea ugotavljajo, ali bodo morda uvedli sankcije proti komu po zakonu Magnicki. Gre za zakon, ki nosi ime po ubitem ruskem kritiku oblasti in ZDA omogoča uvedbo sankcij proti kršiteljem človekovih pravic po svetu.

Turški obveščevalci direktorici CIE podali vse informacije

Turški obveščevalci so z direktorico ameriške obveščevalne službe CIA Gino Haspel, ki je bila v torek na obisku v Ankari, delili vse informacije o umoru savdskega novinarja Hašokdžija na savdskem konzulatu v Istanbulu. Med drugim tudi video in zvočne posnetke. Posredovali pa so ji tudi vse informacije, ki so jih pridobili med preiskavo na konzulatu in konzulovi rezidenci v Istanbulu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na podlagi preiskave turške policije v torek zatrdil, da je šlo za skrbno načrtovan umor in zahteva izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji, za sojenje v Turčiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andisej1
25. 10. 2018 13.20
+1
nič ne bo od tega , še nekaj časa se bo razpravljalo o tem kruten umoru nato se bo vse skupaj pozabilo
S56EM
25. 10. 2018 10.32
+1
'Morilci se bodo srečali z roko pravice' Mogoče res, ne pa naročniki.
Boško1980
25. 10. 2018 09.42
-2
Če se raztreli na ulici pol bo rekel, da je kriv pa, če je ali ne!
NA LEVO ni OK
25. 10. 2018 09.16
+5
Tramp kritizira v "rokavičkah" ker ima milijardni orožarski posel sklenjen s Savdijci . Najprej many nato pravica.
blazter
25. 10. 2018 08.25
-2
Ok, savdijci so na vrsti.
kekec_pokec
25. 10. 2018 07.59
+4
Če ne prej pred Alahom a ne.
ginem
24. 10. 2018 22.46
+5
V amerki so na lateliscu aretirali tri slovence.Skusali so se prebiti skozi guzvo in govorili: Alahk sm mal,Alahk sm mal
flatearth
24. 10. 2018 22.21
+3
Najboljše da vse udeležence pošljete k g. Orbanu, bo takoj rešil zadeve, zdaj bodo poročali že za vsako kozo ki jo povozijo na arabski avtocesti al kaj?
robert hrovat
24. 10. 2018 21.56
+8
na koncu bo kriv nekdo k ga sploh zraven ni blo...
zoooom
24. 10. 2018 21.26
+2
Schnitzel
24. 10. 2018 21.15
+10
Morilci se bodo srečali z bogatimi nagradami za opravljeno delo.
Schnitzel
24. 10. 2018 21.10
+5
Gospodje, jaz vam ne verjamem.
Franci Luzar
24. 10. 2018 21.06
+4
typ še piše KAŠOGI. če neveste in je v žlahti z pokojnim prekupovalcem orožja KAŠOGIJEM.
Dragonball
24. 10. 2018 20.04
-6
Kaj pa če bi Mohamed bin Salman odpravil monarhično in uvedel demokratično ureditev v svoji državi? Dobro je znano, da so demokratične države ekonomsko veliko bolj fleksibilne, gospodarsko uspešne in lažje sklepajo diplomatske dogovore in zavezništva. Pa naj mi kdo ne reče da jih islam pri tem ovira, Indonezija ima več kot 90% muslimanskega prebivalstva pa je dokaj demokratična država, prav tako Tunizija ali Maroko
Nocturne
24. 10. 2018 21.43
-1
Še več vmešavanja v ureditev in kulturo drugih narodov? Imajo takšno ureditev kot jo imajo, ali predlagaš da nekdo pokliče Izraeil in ZDA, da jim z letali prineseta demokracijo? Če si jo bodo spremenili, si jo bodo spremenili, ampak js nekih protestov, če npr. primerjamo z Iranom nisem videl. Sj pravijo, da je ta princ moderen pa to, zdej lahko ženske vozijo avto znotraj mest brez spremstva. Če bo bog pomgal, bo pa še demokracijo uvedu, sj zgleda mu ni dolgčas, bo pasu dopust....
Boško1980
25. 10. 2018 09.44
+3
Supervillain
24. 10. 2018 20.04
+2
Vi ste najbolj pametni vse veste kako je bilo domišljavci komentatorji.
kure bedne
24. 10. 2018 19.44
+11
Dokler bodo ameri trgovali s saudijci ne bo nič. Ravno sedaj imajo masten orožarski posel. Samo sprenevedanje.
Dragonball
24. 10. 2018 20.08
+3
V absolutnih številkah mogoče res, če pa gledamo eksport orožja na prebivalca so na prvih treh mestih Rusija, Švica in Izrael
graf
24. 10. 2018 19.18
+20
"Savdska Arabija bo storila vse, da bo preiskava temeljita" ...ja itak , kakšno nakladanje ! Potem naj razložijo svetu zakaj so (dokler se je le dalo) tajili usmrtitev novinarja ?
graf
24. 10. 2018 19.22
+10
...kajpak je dejstvo da je bil ubiti novinar velik kritik vodstva S.Arabije golo naključje , a ne Salman ? Ni glih treba biti Sherlock Holmes da se ugotovi komu najbolj ustreza novinarjeva smrt !
1918
24. 10. 2018 20.00
+4
pokojnik je bil svoj čas kar lepo pri koritu , pri 59-ih se bo poročil , tu pa se njegov že krepko odrasli sin rokuje s prestolonaslednikom, verjemi kdor more
Ost1234
24. 10. 2018 20.16
+3
Pa ja de .... Kot bi CIA preiskovala kdo je naročil in omogočil številne vojaške udare po Južni Ameriki .... In drugot seveda ....
Schnitzel
24. 10. 2018 21.13
+2
graf
24. 10. 2018 22.29
+2
MrKrmar
24. 10. 2018 18.59
+11
Kronski princ je naročil umor
graf
24. 10. 2018 22.29
+4
če ga ni naročil je pa prav gotovo vedel zanj ..to je pa isto kot bi dal žegen !
deltex
24. 10. 2018 18.56
+13
Nazadnje bodo rekli, da se je zadavil sam, potem, ko se je prej razkosal...ker tile Savdijci mislijo, da so nedotakljivi, ker pač imajo nafto. (in dejansko očitno so...)
BUONcaffee
24. 10. 2018 18.28
+11
Me zanima kako kazen si bo dal tale princ??????
korintos23
24. 10. 2018 18.53
+11