Tujina

Kavanaugh že prisegel kot vrhovni sodnik

Washington, 07. 10. 2018 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
59

Trump je po glasovanju, s katerim je senat s 50 glasovi za in 48 glasovi proti kljub očitkom o spolnem napadu zveznega prizivnega sodnika Bretta Kavanaugha potrdil na položaj vrhovnega sodnika, tvitnil čestitko senatu za potrditev "izjemnega kandidata". Ta je po hitrem postopku že zaprisegel.

Ameriški senat je v soboto zvečer po našem času s 50 glasovi proti 48 potrdil zveznega prizivnega sodnika Bretta Kavanaugha na položaj vrhovnega sodnika. Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu je tako po Neilu Gorsuchu uspela že druga nominacija konservativnega vrhovnega sodnika ZDA.

Trump je po glasovanju tvitnil čestitko senatu za potrditev "izjemnega kandidata" in napovedal, da bo takoj podpisal njegovo imenovanje in bo lahko zaprisegel na položaj, kar je Kavanaugh v krogu družine tudi že storil.

Kavanaughejeva prisega
Kavanaughejeva prisega FOTO: Ameriško vrhovno sodišče

Boj za nominacijo spremljali protesti, policija aretirala več sto ljudi

Boj za nominacijo so sicer spremljali protesti v Washingtonu, okrog kongresa in vrhovnega sodišča ter tudi v senatnih zgradbah. Policija je aretirala več sto ljudi, večinoma žensk. Ko so senatorji podajali še zadnje izjave za ali proti kandidaturi, je kongresna policija množično vozila vklenjene protestnice v zapor.

Protestni izbruhi so zaznamovali tudi samo glasovanje in podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vodil zasedanje senata za primer, da bi moral podati odločilni glas v podporo Kavanaughu, če bi bil izid glasovanja v 100-članskem senatu izenačen, je moral večkrat prekiniti proces in naročiti policistom, naj poskrbijo za red in mir.

Boj za nominacijo so spremljali protesti v Washingtonu, okrog kongresa in vrhovnega sodišča ter tudi v senatnih zgradbah.
Boj za nominacijo so spremljali protesti v Washingtonu, okrog kongresa in vrhovnega sodišča ter tudi v senatnih zgradbah. FOTO: AP

Proces imenovanja je vnesel dodatne delitve med Američane. Najprej zaradi tega, ker so demokrati prepričani, da na položaj upokojenega zmernega sodnika Anthonyja Kennedyja, ki je občasno prestopal ideološke bregove in med drugim zaščitil pravico do žensk do splava, prihaja konservativni sodnik po vzoru Antonina Scalie, Samuela Alita, Clarenca Thomasa in Gorsucha. Nato pa še zaradi obtožb o spolnem napadu pred 36 leti na profesorico psihologije Christine Blasey Ford. Zaradi bližine kongresnih volitev so republikanci dovolili posebno zaslišanje v pravosodnem odboru Fordove, ki je opisala napad in se je zdela kredibilna celo republikancem, ter Kavanaugha, ki je obtožbe odločno zanikal s strankarsko obarvanim napadom na demokrate. Zaradi nastopa je začel izgubljati podporo neodvisnih opazovalcev, vendar si je utrdil podporo pri predsedniku Trumpu in republikanskih senatorjih.

Za pomiritev volivk so republikanci pred glasovanjem o potrditvi dovolili še preiskavo FBI, ki so jo demokrati označili za prekratko, premalo temeljito in prepolno ovir s strani Bele hiše.

Trump je senatu čestital za potrditev "izjemnega kandidata".
Trump je senatu čestital za potrditev "izjemnega kandidata". FOTO: AP

Republikanci so poudarjali, da je bila to že sedma preiskava ozadja Bretta Kavanaugha, ki ni odkrila ničesar obremenilnega. Fordove ni nihče kritiziral, kot so leta 1991 napadali Anito Hill zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju Thomasa, vso jezo pa so republikanci usmerili na demokrate, ker naj bi s svojimi dejanji uničili dobro ime uglednega in sposobnega sodnika in dobrega očeta.

Obe strankarski bazi sta sedaj še bolj zagreti za bližajoče se kongresne volitve. Demokrati so to zaradi Trumpa že bili, sedaj pa so zagreti še republikanski volivci, ki menijo, da so bili demokrati izrazito nepošteni do Kavanaugha.

Vodja demokratske manjšine Chuck Schummer je razočaranim demokratskim volivcem povedal, da si lahko spremembe, ki jih želijo, zagotovijo na le en način - to je z množično udeležbo na kongresnih volitvah 6. novembra.

Vendar pa je tudi vodja senatne večine Mitch McConnell menil, da je bilo nasprotovanje Kavanaughu veliko politično darilo demokratov republikancem. "Njihova taktika je dala energijo naši bazi. Hvala drhali, ki ji je uspelo to, kar nam ni - dati energijo naši bazi," je izjavil republikanec iz Kentuckyja.

Karte so bile večinoma razdeljene že v trenutku, ko je Trump nominiral Kavanaugha, odločitev o izidu glasovanja o potrditvi pa je padla v petek, ko je podporo kandidatu izrekla republikanska senatorka iz Maina Susan Collins. Postala je junakinja republikanske stranke, hvali jo predsednik Trump, obenem pa je izpostavljena hudim kritikam in napadom ženskih skupin.

Collinsova je dejala, da Fordovi verjame, vendar meni, da obtožb Kavanaughu ni mogoče dokazati, in ker je v ZDA vsak nedolžen, dokler se mu krivde ne dokaže, bo zaradi tega glasovala zanj. Podobno se je odločil tudi dotlej prav tako omahljivi republikanec Jeff Flake iz Arizone, kar je pomenilo, da bo kandidatura uspela ne glede na negativni glas republikanke z Aljaske Lise Murkowski.

To je dalo kritje demokratu iz Zahodne Virginije Jou Manchinu, ki v konservativni državi bije ogorčen boj za ponovno izvolitev, da potegne z republikanci. Ko je bilo že vsega konec, je Murkowskijeva umaknila svoj negativni glas in izid glasovanja se je za zgodovino uradno spremenil v 50 proti 47.

Izid je bil vnaprej že tako zanesljiv, da se republikanski senator Steve Daines sploh ni udeležil glasovanja, ampak je šel domov na poroko svoje hčerke. Njegova demokratska kolegica Heidi Heitkamp, ki je prav tako vpletena v ogorčen boj za politično preživetje, je nato dejala, da ne bo glasovala ne za in ne proti.

Gorsuch je bil imenovan na izpraznjen položaj pokojnega sodnika Antonina Scalie, ki je bil leta 1968 izvoljen brez opozicije ne glede na izrazito konservativno pravno filozofijo. Leta 1993 je bila z le tremi glasovi proti prav tako potrjena izrazito liberalna sodnica Ruth Bader Ginsburg. Časi soglasja pri imenovanju vrhovnih sodnikov pa so se lani končali.

Gorsuch, ker republikanski senat ni hotel niti obravnavati kandidata predsednika Baracka Obame Merricka Garlanda, je dobil le tri demokratske glasove podpore, Kavanaugh pa le enega. Kavanaugh je prvi vrhovni sodnik po Clarencu Thomasu leta 1991, ki prihaja na položaj pod težo obtožb spolnega napada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Borisj
07. 10. 2018 20.14
-1
Kavanaugh je odmev tega kar se je v Ameriki zgodilo pred dvema letoma. Tako kot so ljudje znižali merila za položaj predsednika je zdaj ta "igra nižanja" pljusknila tudi na Ustavno sodišče. Merila za ustavnega sodnika pa bi morala biti še višja kot za predsednika, kajti ti ljudje ne bodo opravljali funkcije 4 leta, ampak če bodo dovolj dolgo živeli, jo bodo opravljali tudi 40 let. Odločali bodo o nekaterih ključnih pravnih in družbenih vprašanjih, ki so v ZDA že desetletja del potencialno nevarnih političnih strasti. Zato je BISTVENO, da se na položaj ustavnega sodnika, oz. sodnice postavi človeka, ki ne vzbuja pretiranih političnih strasti in antipatij pri liberalnem, ali konservativnem taboru. Tega pa za Kavanaugha ne moremo trditi, zato je ta proces, ki smo ga videli naravnost porazen.
Borisj
07. 10. 2018 17.39
-2
Ugled ameriškega Ustavnega sodišča je prejel še en hud udarec v dobi, ki je že tako ali tako prepolna političnega tribalizma. Povsem običajno je, da ena politična stranka promovira sebi ljube kandidate, ni pa običajno, da to dela s tako vehemeco, da le dobi svoje. To, da je Kavanaugh do žensk nadlegovalsko, celo posiljevalsko "sumljiv", s tem se javno strinja celo par rebulikancev. Ampak v dobi, ki je prepolna tribalizma in primitivnega našizma so merila celo za najvišje položaje, strahotno nizka.
dannyer
07. 10. 2018 18.45
+3
samo da dokazov ni in ni. to je tsk kot da bi jaz trdil da si ti nespoštljiv do ženske. Demokrati so pokazali da nimajo morale in etike in da bi za moč naredili vse
Borisj
07. 10. 2018 20.26
+1
Se ti zavedaš, da na tem svetu obstajajo že povprečne firme, ki na visok položaj ne bi postavile človeka, ki je obtožen takih stvari? Zakaj ne? Ker se zavedajo, da je v življenju za posameznike in institucije bistven ugled. Za institucijo, ki izvaja "mehko moč" preko besede, kot je sodišče, pa to drži kot pribito. Tudi, če nekaj "ni dokazano", so utemeljeni sumi že zelo huda zadeva. In biti ustavni sodnik ni človekova rojstna pravica, to si mora človek še kako zaslužiti. V ZDA je na stotine vrhunskih pravnikov in pravnic vseh mogočih političnih nagnenj, ki bi bili za to mesto primerni. Lahko bi in bi morali izbrati bolje.
nikhrast
07. 10. 2018 15.52
-8
Novembra se bodo pa republikanci jokali po midterm volitvah.
kakafonijaprava
07. 10. 2018 15.21
+5
ti amreičano so full prpaljeni, tista navidezno posiljena zgleda in deluje ko zblojena feministka, ta vrhovni sodnik pa s tistim pačenjem pa kot kakšen norc iz filma let nad kukavičjem gnezdom, skratka oba za na psihiatrijo.odraz ameriškega folka
Toxix
07. 10. 2018 14.22
+9
Levi pa v jok pa na drevo
klosar.
07. 10. 2018 13.15
+4
Kavanaugh je čudovit človek velikega srca. Spomnim se ga kot poba iz sosednje bratovščine. Že takrat je bil pravi vodja z izrazito moško polariteto. Ne morem povedati koliko punc je takrat padlo pod nami. Ja, lepi časi so to bili. - phd. Miro.
SKRIPT
07. 10. 2018 14.09
+6
Ti pa omas domisljijo in se placan si zato
Krainerland
07. 10. 2018 13.05
+6
Fordova je mogla bit pa kr zanimiva ko je bla mlajša ;))
Da se mene pita..
07. 10. 2018 12.56
-6
Drgac sploh ni mogl bit,v ameriki je lohk v politiki posiljevalec,kriminalc pedofil ..sam da ma dost dolarckov pod palcem.
Krainerland
07. 10. 2018 12.46
+7
Odlično! Levakinje k jih noben noče kresat pa v jok ;))
Chavez2
07. 10. 2018 12.28
+4
ZDA so lahko vesele, da imajo tako dobrega predsednika g. Trumpa. Velik in sposoben človek, demokrat v srcu. Pa ogromno ljudi zaposljuje. Res izjemen predsednik.
SKRIPT
07. 10. 2018 12.46
-9
bogdajmir
07. 10. 2018 13.09
-3
obstaja dovolj podatkov @SKRIPT; a bi ga moral osebno poznati? spet daješ čustva pred objektivna in preverljiva dejstva?
SKRIPT
07. 10. 2018 14.10
+6
SKRIPT
07. 10. 2018 14.16
+3
Kako pa bos preveril objektivna dejstva, napisi,
SKRIPT
07. 10. 2018 14.17
+1
Iz tvojega nika se lahko razbere da o objektivnih dejstvih malo ves
nikhrast
07. 10. 2018 15.49
-2
Kollerik
07. 10. 2018 12.20
+6
takoj, ko je kakšen člank o trumpiću, se vsa gnojnica iz noraTv prelije sem na portal
Chavez2
07. 10. 2018 11.49
+3
Izjemna hvala g. Trumpu za vrhunsko vodenje ZDA in izjemno dobro zunanjo politiko. Evo, še samododržca Kima je razorožil na miren način.
Frane Šajn
07. 10. 2018 11.38
+3
Samo upajo lahko , da ne bo imel na dosegu svojih prepotetnih šap kakršnega koli privlačnega ženskega življa. Za to vlado čez lužo in še mnoge ,bi se lahko reklo samo to gliha vskup štriha. Ko le nebi ves svet tako mencal in se podrejal Ameriški umazani politiki.
wolfterier
07. 10. 2018 15.49
+1
Nepotešene gospodinje,ki se jih že 30 let ni nihče dotaknil so razočarane,seveda !
dannyer
07. 10. 2018 11.20
+5
CestniKolesar370Wattov
07. 10. 2018 11.15
+19
Odvetnik Fordove je rekel, da Fordova odstopa in ne bo iskala pravice na kakšnem drugem sodišču, ki bi mogoče Kavanaugha celo kazensko preganja. VAU, kot da je to neka politična fora v ozadju.
SKRIPT
07. 10. 2018 11.38
+5
CestniKolesar370Wattov
09. 10. 2018 09.37
hondica
07. 10. 2018 11.13
-1
Kdo je najboljši predsednik v zgodovini ZDA?
Frane Šajn
07. 10. 2018 11.39
+12
Verjetno obstaja samo še v kakšnem Holliwoodskem filmu!
Chavez2
07. 10. 2018 11.10
-2
Velika HVALA Ameriki in g. Trumpu, da zaposluje toliko ljudi, da lahko udobno živijo.
SKRIPT
07. 10. 2018 12.48
+0
wolfterier
07. 10. 2018 15.50
+1
sagesse
07. 10. 2018 11.08
+22
Nekdo živi kvalitetno življenje, si ustvari družino, je ugleden profesor na univerzi.... Potem pa kandidira za sodnika in neka feministka se spomni, da jo je ta oseba pred 36 leti otipa vala. Vsega tega se ni spomnila 36 let.. Wow. Če katerikoli Slovenec tej ženski verjame, očitno nima pospravljenega podstrešja...
SKRIPT
07. 10. 2018 11.43
-11
wolfterier
07. 10. 2018 15.51
+1
Neutrino
07. 10. 2018 11.07
+13
To je bil Trumpov adut in njegova najvecja zmaga. Sedaj je orozarski lobij pomirjen. Mislim da je poleg 4.7. to najvecji praznik republikancev. Vse kar se bo idlovalo sedaj na nizjih sodiscih bo ustavno blokiralo oz. ovrglo. Za Federal Reserve Systemom, ki je bil potrjen v kongresu 23.12.1913, ko je bila le pescica demokratskih kongresnikov v kongresu, drugi so bili na pocitnicah- in vemo kaj je to prineslo svetovni ekonomiji- je to presedan brez primere. Dozivljenska funkcija, vecina republikancev v ustavnem sodiscu, vse obtozbe, zakoni in resolucije bodo padle. Welcome to new dark era.
MasteRbee
07. 10. 2018 10.56
+19
Pomembna zmaga Donalda Trumpa.
SKRIPT
07. 10. 2018 11.44
-6