Tujina

Trump naj bi Ukrajini ponujal denar in orožje v zameno za preiskavo Bidnovega sina

Washington, 20. 09. 2019 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump se je zapletel v nov škandal, zaradi katerega so demokrati prepričani, da imajo zdaj trdno podlago za impeachment. Žvižgači znotraj obveščevalne službe so Trumpa namreč prijavili zaradi domnevnega ponujanja denarja in orožja v zameno za preiskavo sina Joe Bidna, vodilnega predsedniškega kandidata demokratov.

Washington Post je objavil odmevno zgodbo, v kateri so razkrili, da so ameriški obveščevalci prijavili predsednika ZDA Donalda Trumpa, ker je tujemu voditelju v pogovoru obljubil ’finančno in drugo pomoč’ v zameno za uvedbo preiskave poslov sina vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna. Ni bilo znano, s katerim voditeljem se je Trump pogovarjal, sedaj pa je prišlo na dan, da je šlo za pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Donald Trump se je znašel sredi še enega škandala ...
Donald Trump se je znašel sredi še enega škandala ... FOTO: AP

Odvetnik Trumpa Rudy Giuliani je na televiziji CNN priznal, da je skušal prepričati Ukrajino, kamor ga je poslal ameriški predsednik, da uvede korupcijsko preiskavo, kar naj bi bilo povsem v skladu z zakoni in pravili. Trump je z Zelenskim govoril 25. julija, Giualiani pa ga je po poročanju CNN srečal nekaj dni kasneje. Obljubo, ki jo je Trump domnevno dal ukrajinskemu predsedniku, so potem žvižgači znotraj obveščevalne službe prijavili generalnemu inšpektorju.

Demokrati so prepričani, da imajo zdaj trdno podlago za impeachment, ki pa ga ne bo, če Trump ne bo izgubil podpore republikanske večine v senatu. Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je pozvala direktorja obveščevalne agencije, da kongresu posreduje vse informacije, ki so bile v prijavi žvižgača. "Zakon pravi, da mora direktor nacionalne obveščevalne agencije posredovati informacije kongresu. Zakon je zakon, zdaj ga moramo samo še upoštevati," je dejala Pelosijeva, ob tem pa dodala, da ne more potrditi, da gre za Ukrajino. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem ameriški predsednik vztraja, da gre še za eno izmišljeno zgodbo lažnih medijev. Sprva je zavrnil poročanje z zapisom na Twitterju: "Vsakič, ko po telefonu govorim s tujimi voditelji, vem, da lahko pogovor poslušajo ljudje iz najrazličnejših obveščevalnih agencij, tako ameriških, kot tujih. Ni problema!" je tvitnil. "Glede na to, da se tega zavedam, je res kdo dovolj neumen, da verjame, da bi rekel kaj neprimernega v pogovoru s tujim voditeljem, medtem, ko pri pogovoru prisostvuje toliko ljudi," je še dodal. 

Trenutno se Donald Trump mudi na državniškem obisku v Avstraliji, na tiskovni konferenci, ki jo je imel z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom, pa mu nihče ni postavil vprašanj v povezavi z žvižgačem. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 09. 2019 14.07
+3
Novice o Jankovićevi mafiji bodo pa zamrle - je to namen?
NPC24ur
21. 09. 2019 13.18
+2
S takimi novicami se podpora Trumpu damo visa. Naval teh fake novic mu je dvignil rating za vsaj 50%
BUONcaffee
20. 09. 2019 21.18
+3
Ajde no, koliko novih tem bomo danes dobili o Trumpu?????? SAMO ŠE O NJEMU SE PIŠE.
Krta?a 21
21. 09. 2019 07.50
-3
To je pač portal ki piše o neumnostih. Slučajno največ neumnosti zganja Trump....