Tujina

Vse več Američanov za prekinitev financiranja vladnih agencij krivi Trumpa

Washington, 09. 01. 2019 06.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
71

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je na južni meji vse večja humanitarna kriza in kriza nacionalne varnosti. Demokrata Nancy Pelosi in Chuck Schumer pa sta takoj za njim Američanom povedala, da Trump ustvarja umetno krizo, ker želi denar za zid na meji. Schumer je Trumpu očital, da želi vladati s 'kuhanjem mule'.

Zadnja anketa tiskovne agencije Reuters ugotavlja, da 51 odstotkov Američanov krivdo za delno prekinitev financiranja vladnih agencij krivi predsednika Donalda Trumpa. 32 odstotkov jih krivdo pripisuje kongresnim demokratom, sedem odstotkov pa kongresnim republikancem, ki so se v času spora poskrili.

Financiranje vladnih agencij je prekinjeno od 22. decembra, ker Trump ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za svoj zid na meji z Mehiko. Trump je v torek zvečer Američane prepričeval, da je zid potreben iz različnih razlogov, čeprav večina mamil pride v ZDA preko pristanišč, večina nezakonitih priseljencev in osumljenih teroristov pa preko letališč. Aretacije nezakonitih priseljencev ob južni meji pa že leta padajo.

Reutersova anketa ugotavlja, da le 35 odstotkov Američanov podpira proračunsko porabo za Trumpov zid in le 25 odstotkov jih podpira Trumpovo zaprtje vlade zaradi tega. Demokrati so se pripravljeni pogajati o smiselnih ukrepih za izboljšanje varnosti na meji, med katere pa po njihovem mnenju zid nikakor ne spada.

Poleg tega želijo, da se najprej obnovi financiranje vlade in se izplačajo plače 800.000 javnim uslužbencem, nato pa se lahko prepirajo naprej. Senatni republikanci so se od 22. decembra poskrili in razen redkih izjem ne dajejo izjav okrog financiranja vlade in zidu.

Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je zid na meji z Mehiko nujno potreben.
Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je zid na meji z Mehiko nujno potreben. FOTO: AP

Trump skušal prepričati, da je zid nujen

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da vsi Američani trpijo zaradi nenadzorovanega nezakonitega priseljevanja, mamil in kriminalnih dejanj nezakonitih priseljencev. Nato je naštel primere grozljivih umorov, ki so jih izvršili nezakoniti priseljenci. Pred tem je sicer dejal, da želi ustaviti humanitarno krizo in trpljenje žensk ter otrok, ki se podajajo na nevarno pot v ZDA.

Kljub nekaterim ugibanjem ni razglasil izrednih razmer, ampak je napovedal nov sestanek z voditelji kongresa v Beli hiši okrog financiranja varnosti na meji ter dejal, da se bo financiranje vladnih agencij obnovilo takoj, ko bodo demokrati plačali 5,7 milijarde dolarjev (4,9 milijarde evrov) za zid na meji z Mehiko, ki bo na njihovo željo železen.

Očitki o vladanju s 'kuhanjem mule'

Demokrati nimajo nobene želje po nobenem zidu na južni meji, ne železnem, betonskem ali lesenem, in tudi Trumpu ne nameravajo dati denarja zanj. Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi in vodja senatnih demokratov Chuck Schumer sta zahtevala in tudi dobila priložnost za odgovor predsedniku v neposrednem prenosu televizijskih mrež takoj za njegovim govorom.

Demokrata Chuck Schumer in Nency Pelosi.
Demokrata Chuck Schumer in Nency Pelosi. FOTO: AP

Opozorila sta, da je Trump 22. decembra prekinil financiranje lastne vlade, ker ni dobil denarja za zid in poudarila, da so vsi za mejno varnost s to razliko, da demokrati ne nameravajo zapravljati davkoplačevalskega denarja za neučinkovit zid. "Simbol Amerike mora biti Kip svobode, ne pa zid," je dejal Schumer, ki je skupaj s Pelosijevo spomnil, da je Trump trdil, da bo za zid plačala Mehika.

Pelosijeva in Schumer sta zavrnila Trumpove trditve o krizi na južni meji in ga pozvala, naj neha širiti strah z umetnim ustvarjanjem krize in neha imeti Američane za talce ter naj obnovi financiranje vlade, nakar se lahko naprej pogajajo o varnosti na meji. Schumer je še očital Trumpu, da želi vladati s "kuhanjem mule". 

Nič bližje rešitvi

Trump namerava danes obiskati južno mejo, še prej naj bi potekala pogajanja v Beli hiši. Vendar pa, sodeč po izjavah, ene in druge strani rešitvi niso nič bližje, kot so ji bili pred televizijskima nagovoroma.

Trump je vztrajal pri svojem, čeprav je zahtevo za 5,7 milijarde dolarjev za zid skušal prikazati kot željo mejnih varnostnikov, ne pa kot svojo zahtevo za zid, ki ga je obljubljal že med kampanjo in trdil, da ga bo plačala Mehika.

Trump je imel dve leti časa, da dobi denar za zid, ko so republikanci imeli večino tako v senatu kot predstavniškem domu, vendar pa je zahtevo zaostril šele sedaj, ko so večino v predstavniškem domu prevzeli demokrati.

Pred 22. decembrom je senat z republikansko večino soglasno potrdil predlog zakona o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vseh vladnih agencij, ki letošnjega proračuna še nimajo potrjenega do februarja. Trump je nameraval predlog podpisati, vendar so ga napadli desničarski medijski komentatorji in ga obtožili izdaje predvolilne obljube.

Predsednik si je premislil in zavrnil podpis, kar je odvzelo denar med drugim ministrstvom za domovinsko varnost, finance, zunanje zadeve, pravosodje, kmetijstvo in notranje zadeve. Brez plače je 800.000 javnih uslužbencev. Trpijo nacionalni parki, letališka varnost, gospodarska statistika, kmetijska posojila, pomoč pri stanarinah in drugo.

Ljudje so prek televizijskih zaslonov spremljali Trumpov nagovor
Ljudje so prek televizijskih zaslonov spremljali Trumpov nagovor FOTO: AP

Trumpova vlada zagotavlja, da bo našla denar za izplačilo preveč plačanih davkov v lanskem letu, čeprav je tudi davkarija zamrznjena, v torek pa je kmetijsko ministrstvo sporočilo, da ima denar za bone za hrano za 40 milijonov ameriških revnih le še za februar, marca pa ga bo zmanjkalo.

Trump se je za nagovor Američanom odločil, da jih prepriča v obstoj krize na meji, saj ankete kažejo, da se večina z zidom ne strinja in da večina krivi njega za prekinitev financiranja vlade. Demokrati so zahtevali priložnost za takojšen odgovor, ker so pričakovali zavajanja in laži.

Bilo je nekaj kreativne statistike in dejstev, kot na primer to, da demokrati želijo železne pregrade in da so pred leti sami želeli postaviti zid, kar pa ni res.

Američane je skušal prepričati, da jih pobijajo nezakoniti priseljenci, čeprav se sami med seboj pobijajo veliko bolj uspešno, kot to počnejo tujci. Vse resne študije ugotavljajo, da večina nezakonitih priseljencev prihaja v ZDA delat pošteno, stopnja kriminalitete med njimi pa je veliko manjša kot med domačini.

Trditev, da bo zid zaustavil dotok mamil v ZDA, je prav tako iz trte izvita. Velika večina mamil pride v ZDA po vodi in čez mejne prehode v tovornjakih in avtomobilih. Precejšen del pa pride v državo tam, kjer že je zid in to skozi predore pod zidom.

Problem mamil je v visokem povpraševanju ameriškega trga, problem nezakonitega priseljevanja, ki sicer zadnjih 20 let upada, pa v klavrnem stanju držav južno od ZDA. Demokrati opozarjajo, da zid teh dejstev ne bo spremenil. "Trump je zlorabil Ovalno pisarno za razpihovanje strahu in odvrnitev pozornosti od vrenja znotraj lastne vlade," je menil Schumer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novi uporabnik
09. 01. 2019 22.18
+1
Predvolilne obljube je treba izpolniti
HorstWiesel
10. 01. 2019 07.31
+1
Ja ampak ni Trumpelc rekel, da bod zid financirali mehičani?
Bigbadjohn
09. 01. 2019 19.40
A bodo zaposlovali varilce? (železen zid. pa to)
Mamba4Life
09. 01. 2019 18.52
-2
pravilno...drži besedo s katero je dobil kandidaturo, mediji in demokrati pa še naprej z anti-Trump gonjo poskušajo dosežt nemogoče, da bo Trump popustil pod pritiskom. Sm upam da ima narod svojo glavo in da bodo dojeli da majo trenutno najbolšga predsednika po doolgem času in da bo ponovno izvoljen...
dannyer
09. 01. 2019 19.15
+0
In prav demokrati so bili tudi za ovire na meji to so podpirala oba klintona, obama, on vodja demokratov schumer in ona polovski. sedaj pa jih naši mediji povzdvigujejo. politifek je celo dajal da je trum lagal kar ni res saj toliko o kredibilnosti.
Jože Fortuna
09. 01. 2019 17.44
+0
SLOVENSKA ---- LEVA - ŠALA ... ! TRUMP JE CAR... !
cool1
09. 01. 2019 17.19
+2
Koga pa bodo krivili, če ne Trumpa. Saj nihče drug ni nič takšnega naredil, da državni uslužbenci nebi dobili plače....samo on in edini ....Trump !
Transformerji
09. 01. 2019 16.22
+5
Če mi ukinemo vse vladne agencije, razne komisije in odbore, ne bi razmišljali o zidu, ki bi ga z lahkoto po nekoruptivni ceni postavili vse okrog Slovenije - lahko bi pospešeno vračali posojila, pa odstranili nesnago in zdravstvenega sistema..... Se kdo sprašuje, koliko nas stanejo nepotrebni državni podaljški?? Verjemite, ogromno ..... tam je odlagališče tistih, ki so izpadli iz prvih političnih vrst.
nikhrast
09. 01. 2019 16.03
+2
Nekateri sploh ne veste kaj je kohabitacija v predsedniškem sistemu. V parlamentarnem sistemu lahko premier naredi kar hoče če ima večino v parlamentu, v predsedniškem sistemu pa more imeti predsednik večino v obeh domovih. Trump pa v jok, v tantrumu kot otrok v vrtcu, ne razume da se je treba z opozicijo podajati, ne dosežeš pa vedno vse kar hočeš.
topo
09. 01. 2019 12.26
+8
Jaz ga podpiram le če bo okrog amerike naredu zid da amerikanci na bodo mogli ven.Posledice bodo take da bo posod zavldal mir,ker ne bo nonbeden več delal zdraho po svetu..
Flying spaghetti monster
09. 01. 2019 12.09
+7
A ni tko da bo Mehika plačala za zdi?
Flying spaghetti monster
09. 01. 2019 12.13
+2
abc123def456
09. 01. 2019 11.27
+4
POTUS je bral svoj nagovor Narodu s teleprompterja in je izgledal, kot da ga revma in hemeroidi istocasno dajejo. to je bila slaba predstava, obicajno ima vrhunske- ce odstejemo vsebino. trump je mojster cirkusa in reality-showa. o tem se vsi strinjamo.
Kristof19
09. 01. 2019 11.21
+6
Pozabili ste napisati, da so trenutni vodilni demokrati v preteklosti močno podpirali izgradnjo zida na meji z Mehiko, kar je tudi Trump izpostavil v govoru. Trumpova predvolilna obljuba je bila postavitev zidu na jugu in jo želi izpolniti. Kar veliko politikov po svetu obljublja in obljublja, a kaj ko hitro pozabijo na svoje obljube, ko pristane na položaju. V tem pogledu je Trump kar velika redkost v svetu politike.
nikhrast
09. 01. 2019 15.45
-1
Kje si bil ko je v kampanjah Trump obljubljal da bodo zid gradili Mehičani. Z vsemi temi lažmi je Trump res redkost.
nightifly
09. 01. 2019 10.49
+8
Cisto enostavno ; vsem vam postavljam nekaj enostavnih vprasanj ; zakaj je (vsaj ) Obama -Clinton (torej njuni gospodarji ) v zadnji dekadi prisilil Ruse v oborozevanje , ker je jasno vedel -i , da je Rusija po letu 91 drasticno zmanjsala svoja sredstva za oborozevanje in jih preusmerila v obnovo in izboljsavo zivljenja svojega ljudstva -ter veliko denarja dali za nove investicije . Ta cas so se Amerikanci sli osvojitve sveta -globalizacijo . Ustanovili so ogromne korporacije ,ki zadnja 3 desetletja rusijo vse pred seboj . Clintonova, Bush ,ter Obama ,spet s Clintonovo . Deep state .Vedno eni ter isti . Zame to niso demokrati . Se zdalec ne .Nikoli bili .To so samo novodobni krizarji kapitala in moci . (Nietzsche bi verjetno zardeval ,kako tile ljudje presegajo celo njegove teze o volji do moci . Moc volje . Samo da ,eno je deklarativno , drugo pa dejansko . To kar pocnejo Ameri zadnja desetletja ni clovesko . In glej ga zlomka - imajo se za demokrate . Letni proracun za amerisko vojsko je 657 ali tam nekje -miliard $ . Ruski je okoli 60 miliard . Torej kdo koga vlece za nos ,kdo paradira po svetu un unicuje cele drzave ? Trump zdaj zeli umik trup iz Afganistana in Sirije , zeli cim vec firm,da se vrnejo v Ameriko in zaposlijo ljudi ,pa je postal v trenutku izdajalec . Tako ga oznacujejo demokrati . Je ta casopis objavil ,kako ga imenuje komaj imenovana kongresnica Rashida Tlaib ? No, ce so ti demorai ,potem je ta svet v riti . Paa brez zamere . Edini ,ki ima se cloveske ideje pri demokratih je Sanders , za katerega bi volil , toda kaj pomaga ,ko ga je Clintonova skupaj s celotnim DNC -jem brutalno odstranila in onemogocila . No, in cisto za konec .Mogoce mi bo kdo od tukajsnjih demokratov povedal , za kaj , za katero zaslugo je Abama Hussein dobil Nobelovo , samo zato ,ker je crn ? Ker bodo crnci v Ameriki in drugje po svetu bolj voljno sodelovali z neoconi ,neoliberalci , ter bolj voljno izkopavali diamante ,zlato ter ostale redke dobrine ,ki gospodarjem prinasajo nepredstavljive dobicke ? Ja , za to in zato jo je dobil . Nas Stari , Tito , bi moral -posteno povedano - za tisto kar je naredil za 3. svet in vse skupaj -dobiti ne samo eno Nobelovo .
Polis123
09. 01. 2019 10.58
+3
Sej je povsem preprosto. Vonj denarja, za ostalo jim ni mar. 🙂
nikhrast
09. 01. 2019 15.46
Malo bolj podrobno in bolj na dolgo napiši vse to.
nightifly
09. 01. 2019 10.32
+6
///////////////Trump vztraja pri zidu. Demokrati ga obtožujejo, da želi vladati s 'kuhanjem mule'/////////////////naslov clanka je po moje popolno zavajanje . Prvic ,Trump jasno vztraja na svojih obljubah ,ki jih je dal vsem Americanom v volilnem programu . In ce je konsistenten v tem , je to samo njegova pozitivna lastnost , in ne obratno . ´´Demokrati´´ , se zdaj ne vem kako se lahko tako imenujejo ,so popolni antipod samemu sebi . Z neoliberalno surovo politiko delajo svetu ogromno skode .Ogromno . Pa tudi doma svojim volilcem in pristasem Lazejo . Lani aprila so ze bili za odreditev vsote 25 miliard $ za migrantsko politiko in varovanje juzne meje . Zdaj pa nocejo odobriti v kongresu nit teh 5,7 mlrd $ ,ki ne gredo samo za zid ,ampak tudi ze za normalno delovanje mejnih organov . To pa pomeni,da so neoliberalci tisti (no,saj to je popolnoma jasno), ki sabotirajo popolnoma vse namere predsednika ,da vodi drzavo . To ni vec opozicija ,ampak oborozena in zelo nevarna opozicija v ZDA. Jaz vem samo nekaj .Ce hocem biti kot Levicar korekten in posten do sebe in drugih moram podpreti tudi namere ali ideje ,ali programe ljudi ,ki bodo v koncni fazi ustvarile uspehe ali vsaj pozitivne pogoje za delovanje institucij ,za delo in boljse zivljenje .Temu se rece sodelovanje in pozitivna politika . To kar zdaj pocnejo neoliberalci doma v Ameriki in po svetu je skrajna politika surovega kapitalizma ,ki ima ze znake fasizma . Daje taka ,civkaj v Ameriki ze vrabci . Sicer pa to vsak vsajmalo izobrazen clovek ve in vidi vse to .Ce hoce . Tudi konstantno ponavljanje ene in iste mantre , da so demokrati v USA v bistvu humanisti ,je skoraaj sprevrzeno razmisljanje .
cool1
09. 01. 2019 17.16
-1
Popravek, Trump ne uresničuje predvolilnih obljub, temveč se temu reče izsiljevanje vseh prebivalcev amerike, krivdo pa daje na demokrate, ker oni pač tega zidu nočejo....kakor večina američanov....res je , američani so si krivi sami, saj imajo takšno ustavo, ki omogoča, da en človek izsiljuje ves narod....
Animal_Pump
09. 01. 2019 10.23
+26
5,7 milijarde za zid je navaden drobiž...letno za vojsko zapravijo po 700 milijard...Junija 2011 so skupni stroški vojn znašali približno 1300 milijard USD...Zdej je pa teh 5 milijard problem...to pa so komedijanti ;P
tornadotex
09. 01. 2019 10.33
+19
Res je drobiž,v resnici pa se gre za zoperstavljanje proti Trumpu...
cool1
09. 01. 2019 17.17
+2
Če zidu ne potrebuješ, je vsak us dollar preveč, ki se zanj potroši....!
štajerc46
09. 01. 2019 10.16
+29
Trump ne dela nic kaj spornega, sam izvaja to kar je obljubil na volitvah.
nikhrast
09. 01. 2019 15.48
+0
Mogoče ga nisem prav slišal, a ni stalno govoril da bodo Mehičani gradili zid.
cool1
09. 01. 2019 10.08
+4
Demokrati v Ameriki pravijo da Trump kuha mulo, jaz pravim pa temu teroriziranje ostalih državljanov in to od ene same samcate osebe....to je resnica.
CestniKolesar370Wattov
09. 01. 2019 10.16
+7
Demokratične volitve v ZDA so za predsednika postavile Trumpa. Ta je v svoji kampaniji obljubil steno in narod ga je izvolil. Zdaj je čas za steno in demokrati (ki niso bili izvoljeni na mesto predsednika) mu je ne dajo. Toliko o tem koliko imaš ti pojma.
Polis123
09. 01. 2019 10.32
+1
Meni je v bistvu tega res žal, da se cela zadeva vrti okoli 1 osebe. Tudi jaz bi raje videla drugačen način poročanja medijev.
Polis123
09. 01. 2019 10.08
+5
V Ameriki "vlada" feminizacija.... :D
CenzuriraniPolde
09. 01. 2019 10.02
+1
TOX6
09. 01. 2019 09.40
+27
trump bo svoje dosegel, tako kot orban. preko madžarske se je ilegalni prehod nelegalnih migrantov popolnooma vsahnil. migrantom ostaja edina opcija to je slo YUžna meja, kjer se je ilegalni pretok povečal za par 100%. lani jih je bilo polovljenih na meji nekaj čez 8000 nelegalnih migrantov. koliko jih je šele frknilo mimo schengenske meje si lahko predstavljate. Pisuni dejte raj o tem pisat in naj vas trump ne skrbi!!!!!!!!
vertex
09. 01. 2019 10.03
-18
Koliko svečkar?a je grims že pripeljal 50.000 komadov iz bosne? ...orban jih je spustil čez madzarsko milijon. .bravo orban
mackon08
09. 01. 2019 10.16
-7
Huntt še kako nas mora Trump skrbeti, norec ima v svojih rokah ogromno moč.
NPC24ur
09. 01. 2019 09.34
+13
Samo za info, zid stane toliko, kot en mesec vojske v Avganistanu. Iz dehstev pa vemo, da Trump umika vojsko iz teh obmocij, tako da je ta zid dejansko good bargain, ce se pomislimo, da nelegalni prehodi, posledicno neplacevanje davkov, kriminal itd... na leto ZDA vzamejo 100 biljonov, zid bi pa prisel 5... Ne rabis met doktorat, da so ti take stvari kristalno jasne, no ne vsem ocitno
mackon08
09. 01. 2019 10.17
-6
NPC24ur tebi pa ni jasno da zid ne bo ustavil nikogar, vedno se najde način za prečkanje meje.
NPC24ur
09. 01. 2019 10.27
+8
Kako nizko razmisljanje. normalno da ne zaustavi 100%, je pa velika pomoc. samo za ingo, ker vem, da si dokaj nerazgledan in nafilam h medini tipa 24 ur; Po izgradnji zida na Izraelski meji, so se teroristicne groznje zmanjsala za 99%. torej ni 100% ampak pomaga