Tujina

Trump z novimi sankcijami proti Iranu

Washington, 20. 09. 2019 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da bodo ZDA uvedle nove sankcije proti iranski centralni banki. Odločitev o zaostrovanju gospodarskega pritiska na Iran prihaja kot odgovor na napad na naftni rafineriji v Savdski Arabiji, za katerimi naj bi po prepričanju Američanov stal Teheran.

Donald Trump se bo sestal z nacionalnim svetom za varnost in se s člani posvetoval o možnih odgovorih na napad z droni in raketami, ki je po prepričanju Bele hiše vplival na 5 odstotkov svetovne proizvodnje nafte. Iran zanika vpletenost v napad, za katerega so odgovornost prevzeli hutijski uporniki, ki se v Jemnu borijo proti vladi, ki jo podpira Savdska Arabija.

Pompeo je poudaril, da ZDA želijo najti mirno rešitev.
Pompeo je poudaril, da ZDA želijo najti mirno rešitev. FOTO: AP

Na sestanku nacionalnega sveta za varnost bo prisoten tudi zuanji minister Mike Pompeo, ki se je vrnil z obiska v regiji, kjer se je pogovarjal s savdijskimi voditelji in zavezniki v perzijskem zalivu. Ob koncu svojega obiska je Pompeo sicer povedal, da si prizadeva za mirno razrešitev situacije.

Savdijci so predstavili dokaze, ki naj bi potrjevali vpletenost Irana v napad na dve največji savdijski rafineriji.
Savdijci so predstavili dokaze, ki naj bi potrjevali vpletenost Irana v napad na dve največji savdijski rafineriji. FOTO: AP

Vendar kot poroča CNN, naj bi svetovalci Trumpu predlagali okrepitev ameriške vojaške navzočnosti v regiji. Trump, ki je večkrat javno poudaril, da želi ZDA umakniti z Bližnjega vzhoda in končati vojne, se bo tako moral odločiti o tem, ali bo sledi svojim obljubam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
21. 09. 2019 08.03
-1
Pravilno. Terroriste je treba kaznovati. Nihče več ne dvomi, da je bil za tem napadi Iran. In če so istrelili rakete sami, ali pa so jih dali svojim upornikom je tu čisto vseeno. Sicer je moje stališče glede vojne med Iranom in Saudijci, da je majboljše se umaknit in pustiti, da se največji Šijadski teroristi in največji Sunijski teroristi pobijejo med sabo, ker ta čas ko pobijajo drug drugega ne pobijajo drugih ljudi po Svetu. In verjemite mi to ni zadnji napad, ki ga bo Iran naredil, ker se jim gre za obstoj režima, saj ima njihovo ljudsto polno kepo stradanja in sankcij. In s tem, ko je Trump privil sankcije je naredil režimu več škode, kot pa če bi istrelil par Tomahavkov iz perzijskega zaliva na iztrelišča teh raket. Zdraven pa je izpadel, kot miroljuben človek, ki si ne želi vojne med tem, ko Iranci kažejo vsem Svetu, kakšni vojnoželni manijki so. Kot sem že rekel, ta mili odgovor oziroma udarec po prstih bo samo upogumil Iranski režim, ki bo stopnjeval čim hujše napade. Da ne govorimo o tem, kako ima Iran nad civilnimi oblastmi še versko oblast, ki ima svojo vojsko in ne odgovarja civilni oblasti. Ti modeli berejo islamske verske spise in na podlagi teh odločajo o zunanji politiki države. In seveda, kot večina religij tudi ti verjamejo da mora priti konec sveta preden se bo na zemljo vrnil njihov prerok, kar pomeni, da so pripravljeni začenjati vojne in globalne konflikte, da pospešijo prihod svojega preroka.
HorstWiesel
21. 09. 2019 09.32
-2
Saudska arabija ima podobne zakone in podoben režim kot Iran. Tudi v saudski arabije berejo verske spise. In ne govori, da nihče več ne dvomi, ker večina nas zelo dvomi v relevantnost te ameriško-saudske zgodbice. Aja, in zakaj naj bi Iran bi kriv, če so uporniki dron zvozili v arabijo? A sta tudi Avstrija in Amerika krivi, ker je Breivik z orožjem,ki je bilo izdelano v teh dveh državah, naredil masakr?
KladivoSi
21. 09. 2019 07.40
+1
Evropa bi morala stat v oporu Iranu, pol bi Tip res dobo drisko.
kolbek460
20. 09. 2019 19.55
+20
Ti so kavboji so kot driska ,zoprni ,in naveličani
za bojši jutri
20. 09. 2019 19.54
+9
Sankcije usa so odvisne od volje Rusije
Animal_Pump
20. 09. 2019 20.18
+12
Rusija se z ZDA ne bo zapletala...lahko si sam manejo roke kako bodo irancem orožje prodajal, če se kaj zakuha.
BUONcaffee
20. 09. 2019 19.36
+4
Iranci računajo na Slovenijo tako, da sankcije v praksi ne bodo občutili.
BUONcaffee
20. 09. 2019 19.35
+5
Raje sankcije kot vojna.
Haralmaan
20. 09. 2019 19.14
+29
Iranska centralna banka... Ena izmed štirih ki niso pod Rotschildi
za bojši jutri
20. 09. 2019 19.10
+15
Dejstvo je, da je Saudova Arabija okrog in okrog oborožena z neučinkovitimi Patrioti, pa sploh ne vedo od kod so prileteli droni, še manj pa, da bi jih prestregli. Patrioti so samo uporabni, dokler ni treba.
Brabus
20. 09. 2019 18.38
+40
Joj,joj,kavboji,kdo bi vam še verjel.
big_foot
20. 09. 2019 18.19
+43
Če je tist raketa na sliki... a je ni mal preveč skupaj? Kaj je bila brez eksploziva pa ke imela samo premog not? Tole mi tako smrdi po tistih čist ohranjenih pasoših ki so jih najdli na pogorišču...
antilevi?ar
21. 09. 2019 09.24
+0
Ne ponavadi vsi ti kosi se vedno uničijo tako, da tovarniške oznake ostanjejo vedno cele in dobro berljive. Iz tega lahko razberejo kdaj, kje in kateri seriji, ter kdo je ta kos naredil,.sam preverijo še na netu in hitro ugotovijo, da je to temnopolta bradatata oseba-ziher iranec,..morda so pregledali črno skrinjico-gps in ugotovili odkod prihaja, morda je imel še transponder vklopljen, butci
HorstWiesel
21. 09. 2019 09.47
-1