Tujina

Trump (za zdaj) uspel s prepovedjo transseksualcev v vojski

Washington, 22. 01. 2019 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Konservativna večina ameriškega vrhovnega sodišča je potrdila Trumpovo odločitev o prepovedi služenja transseksualcev v vojski, čeprav so sodišča nižje stopnje predsednikov izvršni ukaz večinoma označila za diskriminatornega in blokirala njegovo izvajanje do končne odločitve. V ameriški vojski trenutno služi okoli 9000 transseksualcev.

Ameriško vrhovno sodišče je s petimi proti štirim glasovom odločilo, da lahko ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa velja začasno, dokler se o njem do konca ne izjasnijo sodišča nižje stopnje.

Trump se je julija 2017 nenadoma odločil, da transseksualcem prepove služenje. Tej odločitvi je med drugimi nasprotoval tudi njegov takratni obrambni minister James Mattis, ki pa je ukaz vseeno ubogal. V ameriški vojski trenutno služi okoli 9000 transseksualcev.

Vrhovno sodišče ZDA je potrdilo Trumpovo prepoved služenja transseksualcev v vojski.
Vrhovno sodišče ZDA je potrdilo Trumpovo prepoved služenja transseksualcev v vojski. FOTO: AP

Vrhovno sodišče je med drugim danes odločilo tudi v prid neimenovanega tujega podjetja, o katerem je znano, da je rusko, ki je pod preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja. Ta išče tiste, ki so se vpletali v ameriško predsedniško kampanjo leta 2016 na strani Trumpa. Podjetje je vrhovno sodišče zaprosilo, naj obravnava njegov primer brez objave imena.

Ob dveh odločitvah je vrhovno sodišče prvič od leta 2010 še sprejelo v odločanje primer, ki zadeva pravico do orožja. Gre za pritožbo posameznikov in orožarskega lobija NRA na prepoved mesta New York, ki bo po pričakovanjih padla kot zrela hruška.

Mesto New York namreč prebivalcem, ki imajo dovoljenje za nošenje pištole, dovoljuje, da gredo s temi pištolami na eno od sedmih mestnih strelišč, če so pištole prazne in varnostno zapete. Obenem pa jim prepoveduje, da gredo z njimi na primer vadit v New Jersey, Pensilvanijo ali druge zvezne države.

Mesto trdi, da so s tem odlokom zmanjšali število pištol, ki jih prenašajo v javnosti. Tožniki, ki imajo na svoji strani tudi 17 držav, pa menijo, da je odlok neustaven. Mesto se po njihovem mnenju nima kaj vpletati v orožarske zakone drugih držav, dokler je pravica do orožja zagotovljena z ustavo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
23. 01. 2019 16.00
+1
. nošnje umetne čupe pa itak ne bo prepovedal . sklepam sam
antilevi?ar
23. 01. 2019 14.03
-1
Pa ne sam v vojski, nikjer. Se spomnite poplave in uničenih mest Sodome in Gomore,.vi kar dajte, tudi za vas obstaja šiba
nikhrast
22. 01. 2019 20.04
-7
Kaj pa fake opravičilo da ne bi bilo potrebno služiti vojske, na to se Trump dobro spozna, v Vietnam sploh ni šel.
flojdi
22. 01. 2019 19.27
+4
. pa ravno Zbirališča Vojska in Celibatnih so največja Podlaga ...za poti v X