Tujina

Trump zaradi migracij uvedel carine na uvoz iz Mehike

Washington, 31. 05. 2019 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.V. / K.H. / STA
Komentarji
60

Ameriški predsednik Trump je napovedal, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle petodstotne carine na vso blago iz Mehike. Ukrep bo začel veljati 10. junija, nato naj bi se carine postopoma povečale na 25 odstotkov. Mehika je v odzivu Trumpov ukrep označila za pogubnega in hkrati pozvala k dialogu.

Kot je sporočila Bela hiša, se bodo carine 1. julija povečale na deset odstotkov, nato vsak mesec še za pet, tako da naj bi 1. oktobra dosegle 25 odstotkov.

"Carine bodo ostale pri 25 odstotkih, razen če ne bo Mehika bistveno zajezila nezakonitega vala tujcev, ki prihajajo prek njenega ozemlja," so še opozorili v Washingtonu. "Če se bo z učinkovitimi ukrepi Mehike zmanjšalo nezakonite migracije, kar se bomo odločili po naši presoji, bomo preklicali carine," so pojasnili.

Trump Mehiko obtožuje sodelovanja pri omogočanju nezakonitih migracij.
Trump Mehiko obtožuje sodelovanja pri omogočanju nezakonitih migracij. FOTO: AP

Donald Trump je Mehiki očital pasivno sodelovanje pri omogočanju nezakonitih migracij. Uvedbo carin je utemeljil s tem, da odnos Mehike predstavlja "izredno stanje in grožnjo za nacionalno varnost in gospodarstvo ZDA".

Trump je v vrsti objav na Twitterju komentiral svojo odločitev. Med drugim je dejal, da je Mehika več desetletij izkoriščala ZDA. "Zaradi demokratov je naša migracijska zakondaja slaba. Mehika služil bogastvo na račun ZDA, tako je bilo desetletja, ta problem lahko enostavno rešijo. Čas je, da končno naredijo, kar je treba narediti!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ravno v sredo so ameriški obmejni agenti v teksaškem El Pasu po navedbah Trumpa pridržali do zdaj največjo skupino 1036 migrantov. V skupini so bile celotne družine iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja. V zadnjih mesecih so sicer mesečno pridržali po več kot 100.000 migrantov.

Mehika: Trumpov ukrep je poguben

Podsekretar za Severno Ameriko pri mehiškem zunanjem ministrstvu Jesus Seade je v prvem odzivu Mehike Trumpov ukrep označil za pogubnega in napovedal protiukrepe. "To je pogubno. Če bodo grožnjo uresničili, bo to nevarno," je dejal.

Mehiški predsednik Andres Lopez Obrador je v četrtek že poslal pismu Trumpu, v katerem je poudaril, da si ne želi konfrontacij in pozval k dialogu z ZDA glede migracij. "Sporočam vam, da ne želim konfrontacij. Predlagam poglobitev našega dialoga, da poiščemo druge alternative problemu z migracijami," je zapisal.

Washington je napovedal carine na isti dan, ko so v ZDA začeli ratifikacijo severnoameriškega trgovinskega sporazuma z Mehiko in Kanado, ki je zdaj resno ogrožen. Mehika je ena najpomembnejših trgovinskih partneric ZDA. V prvem četrtletju je blagovna menjava med država znašala 134,7 milijarde evrov.

Mehiški predsednik je poudaril, da si ne želi konflikta z ZDA.
Mehiški predsednik je poudaril, da si ne želi konflikta z ZDA. FOTO: AP

Trumpova napoved carin na mehiški uvoz naletela na številne kritike

Urednik konservativnega časopisa Washington Examiner Philip Klein je Trumpovo napoved označil za nepremišljen ukrep. Meni, da bodo višje carine prinesle višji davek za ameriške potrošnike. ZDA so lani iz Mehike uvozile za 346,5 milijarde dolarjev blaga in Trumpova grožnja s carinami bi pomenila 87 milijard dolarjev dodatnega davka.

Naklep je po njegovem mnenju neumen, ker si Trumpova vlada prizadeva za ratifikacijo prenovljenega sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike, ki ga predsednik razglaša kot svojo veliko zmago, ampak še ni ratificiran in carine bodo to zagotovo zavlekle.

Trump je doslej trdil, da uvaja carine, ker želi boljše trgovinske sporazume, sedaj pa meša trgovino z nezakonitim priseljevanjem.

"Najboljši način za zmanjšanje želje Mehičanov po selitvi v ZDA je seveda izboljšanje mehiške ekonomije, kar bo z uvedbo carin in trgovinsko vojno med državama izjemno težko," piše Klein in poziva kongres, naj nemudoma posreduje ter blokira to potezo.

"Demokrati v predstavniškem domu morajo sprejeti nekaj in prisiliti senatne republikance, da zavrnejo Trumpovo politiko ali pa odgovarjajo za svojo strahopetnost," je zapisal Klein.

Republikanski senator iz Iowe Chuck Grassley je Trumpovo napoved označil za zlorabo predsedniških pooblastil, izvršni direktor Trgovinske zbornice Arizone Glenn Hamer je sporočil, da Trumpa ne razume, saj je Mehika prijateljska soseda in partnerka pri trgovini in varnosti, izvršna direktorica Azijskega centra za trgovino Deborah Elms pa meni, da se je Trumpu zmešalo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je za televizijo Fox News nakazala, da je bil pravi motiv predsednika za napoved carin morda nekaj povsem drugega kot pa je nezakonito priseljevanje. "Če bi demokrati prenehali zapravljati čas z napadi na predsednika, mu potem ne bi bilo treba na enak način postopati z Mehiko," je dejala.

Trump z napovedjo carin na mehiško blago potopil tudi newyorške borze

Newyorške borze danes sledijo negativnim trendom z evropskega in azijskega borznega parketa. Tudi na drugi strani Atlantika vlada zaskrbljenost zaradi napovedi ameriškega predsednika Trumpa, da bodo ZDA zaradi nezakonitih migracij uvedle petodstotne carine na vse blago iz Mehike.

Poleg tega slabo voljo povzroča tudi razvoj dogodkov v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko. Peking bo ob polnoči po lokalnem času zvišal carine na 60 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Industrijski indeks Dow Jones se je do približno 16. ure po srednjeevropskem času znižal za 1,12 odstotka, širši indeks Standard & Poor's 500 za 1,16 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 1,47 odstotka.

Frankfurtski indeks DAX medtem beleži 1,71-odstotni, pariški indeks CAC 40 pa 1,49-odstotni, londonski indeks FTSE 100 pa 1,05-odstotni padec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hasan
02. 06. 2019 16.04
+0
Nekaj milionov Američanov živi v Mehiki.Kaj oni niso migranti?
Shisui
06. 06. 2019 18.17
Beseda migranti se na tem portalu ne uporablja pravilno. Govora je o ilegalcih, le 24ur se spreneveda.
Krainerland
02. 06. 2019 08.34
+2
Bodi blagoslovljen Trump :)
totalka
01. 06. 2019 21.30
+2
Cel svet se treba zedinit in dat ameriki sankcije !!!
Nimasmisla
01. 06. 2019 13.08
+6
a ta tranzistor nima kaj za delat
nikhrast
01. 06. 2019 09.49
+1
Res ne veš kaj dela Trump, po tihem bi se pogovarjal in pogajal z Mehičani kar se tiče migrantov, ne pa delati kaos. Trump sploh ne ve kako pomembna je Mehika za Texas kar se tiče trgovanja. Borze pa padajo, pa kaj bodo rekli penzionisti ko jim pokojninske investicije padajo, precej starejših je podpiralo Trumpa.
BUONcaffee
01. 06. 2019 10.03
+2
BUONcaffee
01. 06. 2019 09.42
+0
Čim so dinozavri izumrli, se je razvila še bolj krvoločna in egoistična zver.
BUONcaffee
01. 06. 2019 09.13
-6
Zadnjič je enemu passatu na hitri cesti odpovedala turbina. Tudi je vozil nekje 10 km/h in komaj uspel priti na bencinsko., kjer je poklical avtovleko, da so mu avto odpeljali. Še dobro da je odnesel cele gume.
BUONcaffee
01. 06. 2019 08.46
-4
Trump nima pojma kaj je globalno gospodarstvo. En proizvod kateri je narejen v določeni državi ima lahko surovine iz raznih držav, in naj se naprej prodaja po celem svetu, da se proizvodnja pospeši. Ni važno katera država je bogatejša zaradi industrije ampak važno da ljudje imajo službe, denar in streho nad glavo. Važno je da gospodarstvo šiba, potem bo urejena tudi sociala, zdravstvo, šolstvo itd. Če Kitajci gospodarsko prehitijo ZDA ne bo nujno pomenilo, da bodo Kitajci za to lažje živeli. Ni važno katera država je gospodarsko bolj bogata, važno da gospodarstvo šiba naprej. Trump nekoč razvajen otrok in najstnik, danes napredoval do razvajenega starčka. Celo življenje so drugi skrbeli zanj.
BUONcaffee
01. 06. 2019 08.34
-1
Vsak kovanec ima dve strani. Očitno se trgovinska vojna širi na cel svet, kot nek domino efekt. Naj se voda premeša in to dobro. Določeni bogataši bodo propadli. Računam da bo tudi nafta izgubila svoj pomen in z tem tudi vrednost, sploh, če bodo Nemci pospešili razvoj električnih vozil zaradi Trumpa, njim pa bodo sledili tudi drugi. ZDA v bistvu bi imele prav, če se nebi živeli v globalnem gospodarstvu, a stvar je veliko bolj komplicirana in prepletena kot si to predstavljajo. Če vzamemo en proizvod, dejansko je treba gledati da surovine zanj prihajajo iz raznih držav. In sedaj se bodo še surovine podražile in bo vse poslabšalo stvar.
M_teorija
31. 05. 2019 20.04
+6
Trgovinske vojne s kitajci, carinske z mehičani, psihološka vojna z Iranom,...Kdo bo v teh vojnah zmagovalec razvajeni ameri k jim že padec na borzi nardi življenje kot katastrofo, al vsega vajeni kitajci, mehičani, Iranci!?
Frane Šajn
31. 05. 2019 19.07
+1
Zakaj ta kilava Evropa še vedno cinca in ne začenja vse te migrante, ki so produkt Ameriške usiljene in krvave nad demokracije, zbirati jih nakladati na ladje in gremo čez lužo k njihovim stvariteljem???
Mladi? Plasto
31. 05. 2019 18.18
+4
Ravno v sredo so ameriški obmejni agenti v teksaškem El Pasu po navedbah Trumpa pridržali do zdaj največjo skupino 1036 migrantov. V skupini so bile celotne družine iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja................. torej Trumpova administracija LAŽE IN ZAVAJA ,KO PRAVI , DA PRIHAJAJO KRIMINALCI IN LOPOVI .... če pa po resnici in njegovih lastnih trditvah prihajajo družine !!!!! .... ZAPLETA SE V LASTNE LAŽI .... SAMO ŠE SLEPI IN GLUHI TEGA NE DOJEMAJO .....
SabincaH
31. 05. 2019 15.43
-4
Trump že ev kaj dela. Njegovi modrosti se marsikateri klanja in pri končnemu rezultatu mu rasikado da prav.
Petur
31. 05. 2019 15.18
+3
Tako hudobnega skodozeljnega zdraharja nocem za zeta.
FAUSTOS1
31. 05. 2019 14.32
+1
orbanovci v sloveniji že prepisujejo tvite trumpa,tako ,da sledi tudi v sloveniji nekaj podobnega a prvo velik miting in netenje sovraštva,ter tekmovanje v tol.čenju z slovenskimi zastavami.
felixkp
31. 05. 2019 14.08
+3
katero bu..d.lo...kako ne šteka, da bodo zaradi tega še bolj bodo revni in bodo še bolj želeli v ZDA?
Komendator
31. 05. 2019 14.57
+5
To drži, a če jih bodo lovili že mehiški policaji bo mnogo težje ilegalno prestopiti mejo.
brusilec
31. 05. 2019 13.25
+2
hm .. se pravi da bo poslabšal finančno stanje mehičanom, da bodo manj prihajali v ZDA? hm... logično .. v njegovi glavi .. po drugi strani pa.. 40% strelnega orožja v mehiki prihaja iz ZDA ,.. v ZDA je tako poceni da ga na črno vozijo v mehiko in celo južno ameriko. ta isto orožje pa spet uničuje kvaliteto življenja v teh državah, kjer imajo vojne. bravo ZDA, res obvladate, ti Trumpl pa še posebej, car si
Apostol1
31. 05. 2019 12.45
-2
Carine bodo pa res zaustavile migrante , res za kaj takega moraš biti zelo inteligenten ,vsaj toliko , da hočeš sezidati zid ,ki je ravno tako brez veze , kar so Kitajci pogruntali že več tisoč let nazaj ,ko so ga zgradili ,
Komendator
31. 05. 2019 15.05
+4
Ni potrebno biti zelo inteligenten, da dojameš, da je cilj teh carin, da bodo že Mehičani sami lovili ilegalne migrante. Ti nisi med tistimi, ki lahko to dojamejo...
Apostol1
31. 05. 2019 17.59
+2
Berija2 ...... In ti si mnenja ,da bodo sedaj Mehičan lovili migrante , to je še najbolj podobno kot če bi otroku rekel ,če ne boš priden ne boš gledal risanke in potem otrok ni priden , risanko pa vseeno gleda . Res ne morem se načuditi naivnosti Trumpoljubcev med katere kot kaže spadaš tudi sam.
Vitruvio
31. 05. 2019 12.40
+2
Govorica telesa in mimika povedo vse o psihičnem stanju bolnika . Trump je idealen pacient .
martinov
31. 05. 2019 12.20
+22
Slovenija bi morala uvesti carine zoper Hrvaško, ker ni v Šengenskem sistemu in krši vsa pravila o tujcih, katerih noče prejemti, tudi ob vseh dokazih, da so prišli iz BiH in Srbije !
Mladi? Plasto
31. 05. 2019 18.22
+1
JE PA V EU ..... kar pomeni brez carin :D ... razen , če izstopimo iz EU :D