Tujina

Trump prepovedal poslovanje s tveganimi tujimi telekomunikacijskimi podjetji

Washington, 16. 05. 2019 06.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Trump je zaradi ogroženosti ameriških informacijskih tehnologij razglasil izredne razmere. Podpisal je izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA. Kitajski tehnološki gigant Huawei, proti kateremu je ukrep usmerjen, je Trumpovo potezo označil za nerazumno.

Američani in ameriška podjetja odslej ne smejo več kupovati ali uporabljati opreme od podjetij, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost ZDA, je odločil ameriški predsednik Donald Trump.

Ob podpisu izvršne odredbe konkretno sicer ni imenoval nobenega podjetja, a ukrep naj bi bil usmerjen predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei.

V zadnjih mesecih je namreč več držav, vključno z ZDA, izrazilo skrb, da bi Kitajska Huaweieve izdelke lahko uporabljala za nadzorovanje Američanov. Američani že dolga leta Kitajsko obtožujejo kraje informacij in vohunjenja, republikanski senator Tom Cotton pa je Huawei naravnost obtožil, da je le podaljšana vohunska roka kitajske komunistične partije.

Bela hiša govoric, proti komu je ukrep usmerjen, ni želela komentirati, je pa ameriški trgovinski urad kmalu zatem podjetje Huawei uvrstil na seznam tistih, pri katerih ameriška podjetja, če želijo kupiti njihovo tehnologijo, potrebujejo dovoljenje ameriške vlade.

ZDA svoje zaveznice prepričujejo, naj ne sodelujejo s Huaweijem pri gradnji novih mobilnih omrežij nove generacije 5G, ker naj bi Kitajci vohunili, zaradi česar bo trpelo sodelovanje z ZDA. Ameriške vladne agencije, na primer, že imajo prepoved poslovanja s Huaweijem.

Trump Kitajsko obtožuje, da je prekršila že dogovorjeno v trgovinskih pogovorih med obema stranema.
Trump Kitajsko obtožuje, da je prekršila že dogovorjeno v trgovinskih pogovorih med obema stranema. FOTO: AP

Huawei: To je nerazumna poteza

Huawei je Trumpovo potezo označil za nerazumno. "Zaradi omejevanja Huaweija pri poslovanju ZDA ne bodo ne varnejše ne močnejše. Nasprotno, ukrep bo služil le kot omejitev za ZDA, ki bodo morale iskati dražje alternative in bodo zaostajale pri razvoju novih mobilnih omrežij nove generacije 5G," so sporočili. Kot so še izpostavili, bo to na koncu škodovalo interesom ameriških podjetij in potrošnikov. Dodali so, da so v sodelovanju z ZDA pripravljeni vzpostavitvi ukrepe, ki bodo zagotovili varnost njihovih proizvodov.

Izvršni direktor David Wang je zatrdil, da njihovi posli v ZDA niso tako veliki, ker so globalno podjetje in spremembe v eni sami državi nimajo velikega vpliva.

Kitajska se je sicer v ukrepu nemudoma prepoznala, saj je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Geng Shuang že v sredo sporočil, da ZDA že nekaj časa zlorabljajo svojo moč za namerno blatenje in zatiranje določenih kitajskih podjetij. "To ni častno in ni pošteno. Pozivamo ZDA, naj prenehajo z nerazumnim zatiranjem kitajskih podjetij z izgovorom nacionalne varnosti in naj zagotovijo pošteno poslovno okolje brez diskriminacije," je dejal.

Trumpa skrbi, da bi kitajski tehnološki gigant svoje izdelke lahko uporabljal za prisluškovanje in nadzorovanje Američanom.
Trumpa skrbi, da bi kitajski tehnološki gigant svoje izdelke lahko uporabljal za prisluškovanje in nadzorovanje Američanom. FOTO: AP

Poslabšanje že tako skrhanih odnosov

Strokovnjaki opozarjajo, da bo ta poteza le še poslabšala že tako napete odnose med ZDA in Kitajsko, ki sta trenutno v trgovinski vojni.

Trump je namreč v torek znova obtožil Kitajsko, da je prekršila že dogovorjeno v trgovinskih pogovorih med obema stranema. "Imeli smo dogovor, ki je bil že zelo blizu sklenitvi in potem so ga prekršili. /.../ S Kitajsko imamo majhen prepir," je priznal, a izrazil prepričanje, da bodo ZDA v trgovinski vojni zmagale. "Vedno zmagamo."

Na vprašanje, ali ZDA res pripravljajo uvedbo visokih carin na še preostalih 325 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je odgovoril: "O tem resno razmišljamo."

Urad ameriškega trgovinskega predstavnika je pozneje že objavil seznam 3805 kategorij produktov, ki jih ZDA uvažajo iz Kitajske in jih nameravajo obremeniti s 25-odstotnimi carinami, če ne bo trgovinskega dogovora med državama. Sredi junija bodo o tem potekala javna zaslišanja.

ZDA so prejšnji teden na 25 odstotkov zvišale carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev. Trump je dodal, da ne bi imel nič proti, če bi ameriški kupci namesto kitajskega kupovali ameriško blago ali pa bi podjetja proizvodnjo preselila s Kitajske v ZDA.

Na Twitterju je ameriški predsednik uvajanje carin branil tudi pred ameriškimi kmeti, ki se zaradi trgovinskega spora soočajo z velikimi padci izvoza izdelkov, kot sta svinjina in soja. Izvoz soje na Kitajsko se je denimo lani glede na 2017 zmanjšal za 75 odstotkov. Kot je poudaril, bodo kmetje eni od največjih zmagovalcev v trenutnem dogajanju. Če ameriških kmetijskih proizvodov ne bo kupovala Kitajska, bo razliko pokrila ameriška vlada, je obljubil.

Peking se je namreč na višje ameriške carine ta teden odzval z napovedjo zvišanja svojih carin na vrsto ameriškega blaga, tudi kmetijskih izdelkov. Ukrep bo začel veljati s 1. junijem.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministra Geng Šuang je medtem zatrdil, da je Washington v trgovinskih pogovorih začel postavljati nove zahteve. "Kitajska ne želi trgovinske vojne, se je pa ne bojimo," je dejal in dodal: "Če nekdo pripelje vojno do našega praga, se bomo v njej bojevali do konca."

Trump je sicer izrazil upanje, da se bo s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, s katerim naj bi imela "izreden" odnos, srečal ob robu vrha G20 prihodnji mesec. Kitajska stran tega ni želela komentirati.

kibernetični napad
kibernetični napad FOTO: Thinkstock

Spomnimo

Ameriški predsednik je trgovinsko vojno s Kitajsko sprožil lani z namenom izsiliti temeljite gospodarske reforme Pekinga in zmanjšati ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj v menjavi z državo. Kitajsko obtožuje, da želi dominirati v globalnih industrijah. Pri tem kitajski državni giganti prejemajo velike državne subvencije in se zanašajo na krajo ameriške tehnologije.

V vojni sta si ZDA in Kitajska doslej naprtili visoke carine na več kot 360 milijard dolarjev dvostranske menjave.

Kitajski predsednik Ši je medtem ocenil, da trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ne predstavlja spopada civilizacij, kot je pred časom ocenil visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Kiron Skinner. "Nikakršnega spopada civilizacij ni, imeti moramo le odprte oči, da lahko vidimo lepoto vsake civilizacije," je poudaril ob odprtju konference o dialogu med azijskimi civilizacijami v Pekingu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (163)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
20. 05. 2019 09.42
+1
takega troteljna kot je tale narcisoidno licemerno paranoični trump Ameri niti z lučjo na ulici ne morejo najti da bi po kakšnem naključju še kandidiral za predsednika ...prav vsak klošar ki ga z ulice poberejo bi bilo dosti boljši predsednik ...
BUONcaffee
16. 05. 2019 15.42
+1
Jaz še vedno zaupam domačemu proizvajalcu, Iskra telefoni so najboljši, na žico, brez smsov, slik in mailov. Čisti računi dobri prijatelji.
BUONcaffee
16. 05. 2019 15.19
-8
Z Trumpom se strinjam. Človek ima prav.
Krta?a 21
16. 05. 2019 14.26
+3
Predlagal bi da se Trump mal umiri. Ker če se ne bo, bo ostal tud brez jabčkov. Ker tudi ti se proizvajajo na Kitajskem.
TistoPravo
16. 05. 2019 15.05
Q:)...ti misliš, da je vrednost v tistemu kar držiš v rokah. Programska oprema odloča, kam gre denar....
BUONcaffee
16. 05. 2019 13.05
-2
Sedaj se kregajo kateri telefon je boljši za manj denarja. Tudi otroci radi razpravljajo kaj je boljše Playtation ali Xbox.
TistoPravo
16. 05. 2019 12.21
-5
Škarje in platno imata google in fb. Papirnati denar, kripto valute...delnice....vojaška industrija ter nafta...zlato..politična moč nenazadnje. Na kratko, brez podpore gogla in Marka si lahko kaj hitr Nokia...če je seveda to interes močnejšega. Brez podpore dolarja tud, brez podpore vseh "fejk" virtuakni vrednosti prav tako...brez vojaške industrije in naftnega trga sploh...zlato pa verjetno je tud tam kjer mora bit. Na Kitajskem je samo masa populacije, katrih vrednost se sorazmerno porazdeli...samo je narod čez lužo v strašanski prednosti. Samo ena tipka lahko izvrže marsikoga iz igre. To je prbližno tko, kot če eden zdele začne tekmovat z nekom ki se je po osamosvojitvi z žlico vmemdu pri privatizaciji znašel...na tem našem 2mio trgu. Lahko si brihten, briht pa izkoristijo drugi teb pa pustijo da še kj pogruntaš. Kitajčki gruntajo 100 na uro, tko kot južni korejci...v zameno jih bodo nafutrali, to bo pa to...
Jožekocepek
16. 05. 2019 11.40
-10
Pravilno! Huawei je že tako postal drugi Apple, preveč drag za to, kar ponuja. In prav je, da Trump dela na tem, da zaščiti svoje državljane. Marsikdo bi se lahko učil od njega.
Uporabnik8879
16. 05. 2019 11.32
+1
Mal je že zamudil...zakaj pa so kitajske telekomunikacijske naprave tako poceni....ja zato, ker imajo vse kamere in telefoni vgrajen program, s katerim lahko spremljajo kaj se dogaja. To je vsem jasno kot bel dan. ni pa nikjer rewčeno, da tudi v proizvodih izven kitajske ni takih "poslov. Dovolj je da vedo serijsko številko naprave ne glede na geslo ali ime.
Opta Musi
16. 05. 2019 11.42
+5
Misliš da izdelava iphona je kaj dražja od nekega kitajskega xy? Samo bedaki kupujejo telefone za 1500€. Kao prestiž. Ali imaš apple ali Android ali Microsoft, vse naprave poganjajo ameriški sistemi - android je od googla.
Opta Musi
16. 05. 2019 11.44
+5
Bolj naj te skrbijo agresivne aplikacije, ki jih nalagaš, ker tam za eno igrico daš dovoljenja za popoln nadzor telefona.
Uporabnik8879
16. 05. 2019 11.51
-2
Opta, nisi me pravilno razumel...naprave so nadzorovane in po potrebi se tudi ti podatki lahko tržijo. Kamera cenovnega razreda cca 1000 EUR v EU na kitajskem stane 150 EUR...le zakaj. Sam vem za program, kjer prav vsako kamero lahko nadzoruješ, pogoj je samo ta da poznaš serijske podatke.
Opta Musi
16. 05. 2019 11.23
+5
Google? Apple? Najbolje da bi vse države bannale amerikanske produkte pa naj koncno zakopljejo glavo v pesek.
Castrum
16. 05. 2019 10.48
+1
Kitajci imajo v lasti za 1.200 milijard USD ameriških obveznic. Padec vrednosti pomeni tudi za Kitajsko veliko izgubo. Previdni morajo biti tudi Kitajci , ne samo ZDA. Celoten svetovni finančni sistem temelji na dolarju, večina plačil na globalni ravni je v dolarjih, zato lahko ZDA vsako transakcijo na kateri koli točki prepreči z vetom in igralca izloči. Putin je lani s prodajo 90 milijard ameriških obveznic malo zmanjšal odvisnost od dolarja,Kitajska pa še naprej vlaga v ameriške obveznosti, medtem pa se vseeno trudi trgovati z nafto v juanih.
Castrum
16. 05. 2019 10.50
+1
Poslovna prepletenost in medsebojna gospodarska odvisnost ZDA in Kitajske bo odigrala pomembno vlogo. Ni strahu. Vprašanje pa je, kaj misli storiti EU?
plotter123
16. 05. 2019 10.41
+9
WAU "Če ameriških kmetijskih proizvodov ne bo kupovala Kitajska, bo razliko pokrila ameriška vlada, je obljubil TRUMP ". Tole gre za protekcionizem ki ga tako vehementno amerigosi očitajo vsem ostalim ki so jim konkurenčni
gepl
16. 05. 2019 10.38
+5
Trump ima en problem on bi rad, da vsak dolar ostane v Ameriki in da imajo 99% izvoza in 1% uvoza.
Polis123
16. 05. 2019 10.24
+5
Od vojne krvave roke in to ne prvič!
Laki je malo nervozan
16. 05. 2019 10.20
+4
Zakaj pa so te IBM prodali Kitajskemu Lenovu, če tak šizijo o varnosti?
Gašper Partyholic
16. 05. 2019 10.19
+27
Ko pa apple zbira podatke je pa vse vredu jao ta ameriška dvoličnost
sagesse
16. 05. 2019 10.16
-16
Nekateri ne dojamete ali nočete dojeti,določenih ekonomskih zakonitosti. Kitajska življensko potrebuje ameriški trg in posledično jim trump lahko nažiga carine in kitajci bodo vse to sprejeli, ker v blagovni izmenjavi med zda in kitajsko so zda v 300 miljardnem deficitu. Ali bodo kitajci prodajali v obubožano rusijo?? Kam... Danes lahko vsaka država naredi karkoli.. Problem je to prodat..
AlternativeFacts
16. 05. 2019 10.25
+14
V bistvu je ravno obratno. ZDA potrebuje kitajski trg...nevem kako pri tebi deluje ekonomija, ampak 1.5 milijardni trg je več, kot 400 milijonski trg....
ivan res grozni
16. 05. 2019 10.34
+0
Ukrepi bodo prizadeli tudi ameriška podjetja. v Walmartu bodo cene poletele v nebo.
Malinha
16. 05. 2019 11.23
+4
sagić spet uporablja svojo zlajnano populistično retoriko; ali začne z "vsi vemo", ali "nekateri ne dojamete", ipd. Kakor, da se za njim skriva množica vedočih, dojemljivih, on sam je pa na čelu te univerzalnosti zato, da samoinscenorano sebe okliče za univerzalno vedoče dojemljivega - tokrat v ekonomiji. Ker je pač tudi drugod avantgardni ekspert vsega možnega. Na koncu se izkaže, da za njegovim hrbtom ni nikogar, vednost mu narcisoidno stagnira v miselnosti buržoazne ponosnosti, izrinjene iz politične sfere, dojemljivost mu pa seže do nosa drobnoobrtniškega pozabljenca, kjer venomer kliče svoj credo "Nočete dojeti !" Pač, svečkar.
MucaNeGrize
16. 05. 2019 10.12
+1
direktorico huaweja bodo sedaj spustili ...???
MucaNeGrize
16. 05. 2019 10.11
+13
opevani prosti trg in neoliberalizem vsem na očeh v vsem sijaju ...desni pol pa še vedno ploska in bleje o odličnosti te " družbene ureditve " ....
el capitano
16. 05. 2019 10.58
+4
@aloha..desni večinoma niti ne vedo kaj je neoliberalizem, je pa res, da nas ta sistem lahko pripelje tudi do vojne..
iganking
16. 05. 2019 10.08
+1
koliko packarij pa imaš za skrivat da se do te stopnje bojiš da te nekdo sliši?
tedoVV2HCmedo
16. 05. 2019 10.07
+10
Amerika je diktatura, nobenih zakonov ni treba pisati, nič se ne gleda na skladnost z ustavo. Po oblastnem sistemu ni nič boljša kot Kitajska, Severna Koreja, Iran...