Tujina

Trump znova žuga migrantom: Obrnite se, sistem je poln

Washington, 06. 04. 2019 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Migranti, ki na poti preko Mehike upajo na vstop v ZDA, bi se morali obrniti, saj je sistem, ki obravnava njihove prošnje za azil v ZDA, poln, je ob obisku na meji z Mehiko dejal ameriški predsednik Donald Trump.

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek obiskal mejno postajo v majhnem kalifornijskem mestu Calexico, kjer se je sestal z obmejnimi policisti in lokalnimi politiki, ki se strinjajo z njegovo oceno o migrantski krizi na meji z Mehiko. Povedal je, da njegova administracija sedaj migrantom sporoča, da je "sistem poln", da bi jih odvrnili od prihoda v ZDA. 

Donald Trump med obiskom mejne postaje v majhnem kalifornijskem mestu Calexico, kjer se je sestal z obmejnimi policisti in lokalnimi politiki.
Donald Trump med obiskom mejne postaje v majhnem kalifornijskem mestu Calexico, kjer se je sestal z obmejnimi policisti in lokalnimi politiki. FOTO: AP

"Naša država je polna, naše območje je polno, sektor je poln, zato se obrnite. Ne moremo vas sprejeti," je dejal.

Trump, ki je na tej južni meji razglasil izredne razmere, da bi lahko mimo kongresa iz drugih proračunskih virov preusmeril denar za svoj zid na meji z Mehiko, je obisk utemeljil z željo po obisku območja, kjer so delček zidu v zadnjem letu že zgradili. Pri tem je ocenil, da ima zid "velikanski vpliv", ter napovedal izgradnjo več sto kilometrov zidu v dveh letih. Dejal je tudi, da ga prebivalci Kalifornije želijo.

Zahvalil se je še Mehiki, ker da je na svoji južni meji začela z "aretacijami na tisoče ljudi", potem ko ji je grozil z zaprtjem meje ali uvedbo carin na uvoz avtomobilov.

Trump se je srečal z obmejnimi policisti in lokalnimi politiki.
Trump se je srečal z obmejnimi policisti in lokalnimi politiki. FOTO: AP
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
02. 07. 2019 14.58
+1
Trump že ve zakaj ... zaradi carin :-)
Frane Šajn
26. 06. 2019 13.56
+0
Kdor zmore živeti s tem človekom ni samo slaboviden je tudi slaboumen!
Frane Šajn
26. 06. 2019 13.54
+3
Trampovo vsakodnevno bruhanje po normalnem svetu! Nič novega.
nightifly
06. 04. 2019 18.43
+17
Svedska zal postaja ,in kmalo to bo , prva muslimanska drzava v Evropi , torej ´´narejena ´´ na revolucijski ne e-volucijski nacin . Treba je vedeti ,da je v Evropi - uradni podatek - 44 mio muslimanov ,med tistimi ,ki zivijo in delajo . Neuradno pa jasno se veliko vec . Veliko posebno druzin je ugotovilo ,da se da ziveti odlicno na racun drzav ,kjer zivijo ,ker je sociala na visokem nivoju .Zato nemalo velikih druzin pozna samo enega clana ,ki prinese domov placo , vcasih pa se tisto ne . In socialni dodatki ,prejemki,ki se naberejo v taki druzini niso majhni . Proti temu zdaj grmi tudi Trump , ker je prvi po desetletjih zacel omejevai prihod milionov migrantov , se posebno za casa obame -jasno . To pisem zato,da se bo tudi Evropa , in z njo Slovenija zdaj prebudila , ne jutri ,ker bo prepozno . Zal je nataliteta predvsem mulimanov absurdno visika v danasnjem svetu . Toda pri njih gre izkljucno za versko vprasanje ,ki zapoveduje cim vec otrok in osvajanje novih ozemelj ,selitev v druge drzave in tam vzpostaviti drzavo oz. zakone seriata .To je dejstvo , ceprav kolikor je znano in pisejo razlicni poznavalci korana -naj bi bil islam miroljubna vera . Glede na to kaj se dogaja je cisto irelevantno ali je mirna ali ne . Horde nasilnezev v svetu pocenjajo grozote v imenu te vere . Kot so jo duhovniki v casu 2.svet .vojne v imenu boga in en kup stoletij pred tem na celu z inkvizicijo . Ce hoce jo ljudje ziveti v eni normalni demokraticni druzbi tolerantnosti se morajo za to tudi boriti , angazirati , ne samo pogledati stren ,ko nekdo drugemu dela silo . Jutri bo prav ta ,ki gleda stran na vrsti . Cisto enostavno je vse skupaj , samo bolj nas zanima lep zloscen avto pred hiso ,da ga opazijo sosedi , za drugo so pa drugi ljudje a ne !!!
Balki30
06. 04. 2019 18.38
+11
Tudi slovenija uvaza delovno silo...cepraw je 85000 brezposelnih.....zakaj le.....pa to
Mega100
06. 04. 2019 18.23
+8
Levake podira Soros...Sorosa pa financirajo Rothschildi-lastniki Svetovne banke. Oni hočejo NWO.
nightifly
06. 04. 2019 18.45
+5
mega ,,,,,, kje najdete vedno te levake .Ste kdaj slisal za liberalno strujo ,neoliberalce ? So to po vasem levicarji ? Sicer pa ,a veste kaj in kdo so levicarji ?
nemo73
06. 04. 2019 19.27
+0
Nightifly, levici ustreza internacionalizem, radikalni desnici (Soros itd.) pa ustrezata neoliberalizem in globalizacija, ker ta omogoča največje dodatno bogatenje najbogatejših. To so njihove stične točke. Zato danes niti nima več kakšne posebne veze, kdo je levi in kdo desni. Gre za dva nasprotna tabora, kjer so eni globalisti, neoliberalisti in internacionalisti. Tu noter je 99% vseh levičarjev. Samo nekateri redki radikalni levičarji razumejo zablodo levice, ki se je spečala z nekdaj smrtnim sovražnikom (radikalno desnico) - ampak takih pametnih levičarjev pri nas v Sloveniji ni - vsaj ne tistih medijsko izpostavljenih. In tudi radikalnih desničarjev pri nas ni. Drugi tabor so antiglobalisti, patrioti-nacionalisti in tudi regionalisti (povezovanje po regijah in gradnja trgovinskih blokov (npr. EU)) ter seveda nasprotniki množičnih migracij - v tem taboru prevladujejo zmerni desničarji. Globalistični tabor je po moje ekstremno škodljiv, saj se zaradi njegovega pristopa v svetu dokazano širi revščina. Trump je dober zgled drugemu taboru, del katerega seveda on je.
Da se mene pita..
06. 04. 2019 16.29
-6
Migranti iz vsega sveta, meja je odprta, vsi v Ameriko.
nikhrast
06. 04. 2019 15.53
-18
Od kje pa delovna sila, ne samo v Ameriki, tudi v Sloveniji. Poglej kdo dela v gradbeništvu, pa po plantažah... Migracija se regulira, ne pa da bi gradil zid. Saj bo Slovenija sama crknila brez migrantov, nizka nataliteta in izseljevanje mladih bo poskrbelo za to.
nightifly
06. 04. 2019 16.03
+11
nikhrast ........... necesa pa ne veste ,in to je dokazljiv , ze dokazan argument ,ki se ga ne da spremeniti . V zgodovini Amerike ,torej USA so skoraj vse suznje kupili ,nabavili ,imeli ,uporabljali , si lastili -Demokrati . Zelim vam prijetno brskanje ,,,ce je to res . Izvolite .
nightifly
06. 04. 2019 16.14
+12
kot drugo ,,,, vidim,da napisete kar preberete v lokalnih casopisih . Ali res lahko napisete nekaj ,ce nimate 360° slike ? Sploh veste zakaj Demokr. stranka tako vehementno odpira meje ,oz.hoce milione latinosov in ostalih ? Ali ne veste ,da so na taknacinKalifornijo rasno ze popolnoma spremenili ,in imajo zdaj Demokrati , se raje najbogatejsi Zemljani absolutno volilno vecino in pocenjajo kar se jim zljubi , Kalifornija pa na robu bankrota ? Nekaj enklav ,kot je Hollywoodska , Silicijev in se kaksna so centri moci in denarja ,potem pa ena revscina navadnih ljudi ,vecinoma latinosov ,ki zivijo na food stamps ? Dajte no , sam sem vedno gravitiral na levo , toda so stvari ,ko mora uravnotezen in posten clovek reci -Dovolj . Ko vidis ,da se v nekaterih stvareh Trump obnasa bolj levo kot sami Levi ,potem je nekaj narobe . Kako gledate na besede Trumpa ,ki pravi ,da popolnoma podpira gibanje LGBT ,in poziva drzavljane Amerike , da to sprejmejo , potem pa slisis Ilhanovo ,ki v hijabu grmi z besedami v kongresu proti Zidom , ne upa pa si reci zal besede proti gejem ,ker bi s tem unicila svojo kariero . Toda se vedno je za seriatsko pravo , kaj to pomeni pa vemo ,ce pobijajo geje in ostale ter jih zive mecejo z neboticnikov . Trump gibanje LGBT podpira .Zdaj mi pa vi povejte kako je s tem .
nightifly
06. 04. 2019 16.17
+5
Na zivce mi gredo ljudje ,ki mislijo ,da pomeni biti Levi nekaj ,kar ima velika jajca ,ter biti macho .... ne dragi gospod .Biti Levi pomeni imeti mozgane ,pamet in presojo , da z mocjo argumentov obcujes z drugimi ljudmi . Cloveka lahko prepricas z lastnimi dejanji dobrote ,spostovanja ,pomoci nebogljenim in podobno .Res pa je tudi , da si v vojni ne bi dvakrat pomisljal denigrirati nekoga ,ki si to zasluzi .
nemo73
06. 04. 2019 16.46
+4
Nightifly, to, kar si povedal glede ukrepov Trumpa in levih je popolnoma res. Nekateri Trumpovi ukrepi so bolj levi kot vsi ukrepi demokratskih predsednikov po drugi svetovni vojni v ZDA skupaj. Carine proti Kitajski, na primer, so dejansko levičarski gospodarski ukrep. Šokantno je to, da pa so proti Trumpu v ZDA najbolj levičarji. Kdo bi to razumel...
nemo73
06. 04. 2019 17.00
+1
Tak stil razmišljanja je zelo nevaren. Gotovo so neke koristi od migrantov, kot jih omenjaš, ampak tu je cela vrsta nevarnosti, ki ne odtehtajo rizika, da se kar sprejme 50 ali 100 tisoč migrantov iz Afrike in Azije v Slovenijo samo zato, da bomo imeli grabenike in rešeno penzijsko reformo. Če že so migracije, je treba migrante pazljivo odbrati (izobražene, kvalificirane), priseljevanje mora biti postopno. Migranti morajo akceptirati in spoštovati ne le vsakdanje običaje v privatnem in poslovnem življenju večinskega naroda , ampak tudi njegovo kulturo (seveda mora biti tudi obratno, ja). In na podlagi tega se lahko pa potem res gremo multikulturalizem. Zdaj mi pa ti povej, kako boš vse to (kar sem napisal) zagotovil? Kako boš zagotovil, da se bodo migranti obnašali asimilacijsko? Kako boš zagotovil, da jih bo domača večina sprejela? Ker če tega ne boš zagotovil, bodo konflikti in napetosti zaradi krivcev na obeh straneh. In potem lahko v primeru, če je migrantov res veliko hitro pride do socialnih in/ali rasnih nemirov. To so zelo kompleksne stvari in veliko o tem se lahko naučimo iz zgodovine. Do zdaj so v zgodovini množične migracije v kratkem času na poseljena ozemlja še vedno povzročile bistveno več škode kot pa koristi.
nikhrast
06. 04. 2019 19.07
-3
Pusti migrante pri miru, nekateri so v redu, drugi pa ne. Tu sem obkoljen z migranti, sodelavci, sorodniki, prijatelji... sami migranti. Po velemestih je skoraj vsak migrant, sigurno pa otrok ali vnuk migranta. Trump je pa nepredvidljiv, saj ne veš kaj sploh misli, vsak dan spreminja svoje mnenje. Sem pa desno usmerjen, fiskalno odgovoren, samo socialno pa libertarian.
nightifly
06. 04. 2019 15.38
+5
Samo ena v razmislek ... Zakaj je Hilarija kot drugi ´´moz´´ drzave ,,,,,vecinoma je bila kar prvi moz ,tako pri Biluu kot Husseinu obami , vedno zavracala bilokaksne pogovore s Putinom ,Rusi .Celo trdila je, da ga je treba eliminirati . Ni se hotela pogovarjati z rocket manom , Korejcem , vprasajo naj jo tudi o Majdanu , Ukraina , kriva je za smrt veleposlanika v Bengaziju in ostalih treh , kriva je za Libijo , za Sirijo , kdo ve kaj se . En kup mrtvih ,Bliznji vzhod sesut , z Obamo sta hotela fentat Asada in uniciti Sirijo , pa Iran ..... no , dejstvo je , da ji je Putin zelo lepo vrnil in zaprl gob ....ec . Babo c v arest in zasvasat vrata , pa se Nobelovca zraven ,husseina , naj se igrata v celici .
nemo73
06. 04. 2019 16.50
+5
Če bi bila predsednica Hillary, bi bili zdajle odnosi z Rusijo že na robu nove hladne vojne. Sama je napovedovala pred volitvami, da bo z Rusi hudo zaostrila. Trump si pa na vse kriplje prizadeva, da bi z Rusi čim bolj umirjal odnose. Nekateri skrajno desni militaristi v ZDA ga imajo zaradi tega že na pol za izdajalca in strahopetca. Nam, ki smo pa tako blizu Rusije, je pa to darilo z neba. Če bi z Rusi počilo, bi bila fronta čisto blizu nas. Namesto hvaležnosti za take ukrepe pa Trump v Sloveniji prejema same kritike od večine medijev. Sramota!
nemo73
06. 04. 2019 14.05
+12
Spoštovani avtor/avtorica tega članka! Spoštovani urednik/urednica! Že dlje časa opažam, da je interpretacija vsebine v člankih na portalu 24ur praviloma – recimo temu – usmerjena proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu. Zavedam se, da je pravica vaše hiše, da glede vsebine novic vzpostavite kritičen odnos. In to je prav. A zdi se mi prav, da kritizirate tisto, kar je vredno kritike, in pohvalite tisto, kar je vredno pohvale. Po drugi strani mora biti vaš cilj tudi kakovost novic. Mene sploh ne moti, če npr. nek ukrep, ki ga izvede Trump in je – recimo temu – krut, kritizirate. Npr. to, da so zaradi Trumpovega ukrepa zamujale plače uslužbencem javnega sektorja v ZDA in je to povzročilo socialne probleme. Težko pa razumem, zakaj se – vsaj jaz tako čutim iz kontekstov vaših člankov – opredeljujete proti pozitivnim ukrepom Donalda Trumpa, ki jih omenjam tudi v enem od svojih spodnjih komentarjev (prirast treh milijonov delovnih mest v ZDA v zadnjih dveh letih, umikanje ameriških vojakov iz Sirije in Afganistana, carine proti Kitajski in s tem posredna zaščita domačega delavstva v ZDA, ustavljanje ekonomskih migrantov iz smeri Mehike in s tem zaščita trga dela v ZDA, kar je v interesu najbolj ranljivih ameriških slojev, zmanjševanje zaostrovanja oz. retorikez Rusijo itd.). Navsezadnje gre za demokratično izvoljenega predsednika države, ki je naša partnerica v paktu NATO in še kje drugje. Današnji naslov vsebuje besedo žugati, ki v skladu s SSKJ implicira grožnjo, pretenje. V vsebini članka ni nobene grožnje ali pretenja. Trump samo sporoča migrantom, naj ne pridejo. To je navsezadnje pozitivno, saj daljše kempiranje migrantov za mehiško mejo lahko pomeni začetek humanitarne katastrofe. Zato se mi zdi vaš naslov neprimeren, ker je zavajajoč, nekateri so spodaj celo rekli senzacionalističen. Verjamem, da se je ta spodrsljaj primeril nehote, zato nanj prijazno opozarjam. ADMIN, če ste tako nekritični ali prestrašeni, da boste tale komentar izbrisali, ga prosim vsaj pošljite avtorju/avtorici in uredniku/urednici, ker je moj komentar popolnoma dobronameren odziv bralca. Hvala za razumevanje in lep pozdrav.
nightifly
06. 04. 2019 15.19
+8
Cisto korektno pisanje , se lahko samo strinjam . Tudi sam sem to opazil , pa ne razumem zakaj mora biti uredniska politika v Sloveniji tako bias . Najverjetneje gre za rahel pritisk tujih lastnikov ,ali pa kar dolocenih odgovornih ljudi v slovenski veji te firme ,ki si dobro delovno mesto zasigurajo z ustrezljivostjo . No , ce to pocne kaksen novinar je to ,hm , grda stvar . Vsaj v informativnem delu novinarskih his .
nightifly
06. 04. 2019 15.30
+5
Kdor poslusa oz. sprenlja redno ameriske medije lahko vidi in prebere,da je okoli 85 do 88 % novinarjev vkljucenih oz . registriranih v demokratski stranki . Torej GOP ,republikancem ostane do 15 % novinarskega obvescanja in analize ,prostora . Ce to ni pristransko ,potem pa res ne vem . In ce kdo sledi na primer CNN , MSNBC , ter ostalim velikim ,potem lahko vidimo kaksen strahoten voliv ima ena stran v ZDA . Za temi mediji so jasno najvecje firme sveta . Od Aplla ,Amazona do Googla ,Microsofta , FB -ja ,in ostalih . To so desettisoci miliard ,ki jih imajo demokrati v trezorju , da pocnejo kar si zazelijo ,in to ne samo doma ,predvsem po svetu . Demokrati oz .neoliberalci imajo Strahovito moc . Da ne bo kdo mislil , da so demokrati v Ameriki klasicni levicarji . To so neoliberalci ,brez skrupolov . Tisti ljudje ,ki redno spremljajo dogajanje po svetu ze vedo za kaj se gre .Neposveceni in nepouceni pa tu se vedno trovijo o demokratih ,Sandersu in podobno . Ali kdo od vas sploh ve na kaksen nacin je DNC -demokratski kongres onemogocil Sandersa na zadnjih volitvah . To disi po fasizmu ,in Hilarija je zelo pokv . .....na oseba ,zenska . Ze zdavnaj bi morala biti v arestu .Realno gledano je ona politicno veliko bolj desno od Trumpa .
Redžepi
06. 04. 2019 15.36
+5
Dobro razmišlanje...na tem portalu pogrešam argument razuma in ne argument moči...če misliš z svojo glavo si izbrisan ali pa te argumentirajo z ponarejanjem minusov...
nikhrast
06. 04. 2019 15.42
-11
Malo poglej kritiko tu po Severni Ameriki, je še kdo ki ni omenil da je Trump moron, pa to v njegovi administraciji. Ne viidš kako otročje govori Trump, narcis, lažnjivec goljuf..., vsak dan tudi spreminja svoje mnenje. On senzacionalizira vsako zadevo s svojo obsedenostjo, užalil je skoraj vse leaderje na zahodu, pa tudi polno slojev družbe, ni čudno da mu gre vse narobe.
nemo73
06. 04. 2019 17.05
+0
Nightifly, proti Trumpu v ZDA niso samo levičarji in demokrati (ki so dejansko z evropskega vidika rebolj desničarji (neoliberalisti) kot levičarji). Proti Trumpu je tudi radikalna desnica, ki obvladuje dosti medijev. To so tisti, ki so izredno bogati in služijo na račun globalizacije. In takim je Trump s svojim protiglobalizmom trn v peti bolj kot levičarjem. Zato taka hajka v medijih v ZDA proti Trumpu. Žalostno pa je, da naši mediji po takih zmanipuliranih ameriških medijih samo plonkajo.
Nabru3
06. 04. 2019 19.25
+3
@nikhrast, tvoje pisanje meji na koncept "baba rekla baba kazala", Trumpa obkladaš z osebnimi lastnostmi, ki konec koncev nič ne pomenijo, ko nardi država bilanco. Upam, da se pod tem profilom skriva ženska.
Al83
06. 04. 2019 13.48
+10
Takoj Ukinit pomoc vsem drzavam, ki cez svoje meje "karavane ilegalnih migrantov" . Trump bo tudi vsem levakom pokazal, kar jim je ze pokazal veliki Orban, in to je, da zidovi delujejo. Pokazal bo celemu zahodnemu svetu, da lahko branijo svoje meje in da ne potrebujejo postati manjsina na zemlji, ki so jo njihovi predniki z krvjo in znojem osvojili za SVOJE potomce.
nikhrast
06. 04. 2019 15.45
-5
Sigurno, ustavil boš prihod droge z zidom. Severna Amerika je pa že zdavnaj multi-kulti, malo na sprehod po kakšnem velemestu.
dannyer
06. 04. 2019 13.10
+10
Prav tako uporaba naziva migrant ni prava je fn. oni prečkajo mejo nezakonito mnogi celo zavestno prevažajo prepovedane stvari eni so žrtve narko kartelov in drugih.
nemo73
06. 04. 2019 12.46
+28
Če ste pozorno prebrali članek, katerega naslov nima najboljše povezave z vsebino, kot ugotavljajo že nekateri komentatorjipod mano, v njem piše, da tisti Američani, ki živijo na meji in ki se s pretokom migrantom soočajo dnevno, soglašajo s Trumpom, da je tok migrantov iz Mehike res težava. Vsem tistim, ki neumorno kritizirate Trumpa, priporočam, da se raje osredotočite na njegove ukrepe in analizirate vsakega posebej. Potem se vam bo mogoče posvetilo, da zaprtje meje pomeni, da cena dela v ZDA ne bo padala, kar pomeni zelo dobro stvar za domače delavstvo in najrevnejše sloje. Mogoče boste ugotovili, da tisti trije milijoni Američanov, ki so zaradi Trumpovih ukrepov dobili službo v zadnjih dveh letih v ZDA, ne mislijo, da je pozabil vzeti tablete ali da vodi državo v pogubo. In mogoče boste ugotovili tudi to, da so družine tistih ameriških vojakov, ki jim ne bo treba umreti ali postati invalid v Siriji ali v Afganistanu, od koder Trump umika čete, Trumpu hvaležne. Prav tako so mu hvaležni tudi tisti delavci v ZDA, ki ne zgubljajo služb ali jim ne nižajo plač zato, ker je Trump zabremzal ceneni kitajski uvoz s carinami. Trump ima popolnoma prav, ko pravi "America first", ker je Američan. Lepo bilo, če bi tudi naše vlade prevzele njegovo maksimo in rekle "Slovenija prva", namesto, da je vse drugo na prvem mestu, le interesi slovenskih državljanov ne.
dannyer
06. 04. 2019 12.45
+6
Ker ima prav glece nato kaj se dogaja na meji. Govori resnico. mediji se pa sprenevedajo kljub temu daso celo sami dajali kriza na meji skoraj milijon nezakonitih pristopov , izgnati pa jih nemorejo zaradi demkratov še več 42% preteče vizum 58% prestop meje od tega kar 80% ne pride pred sodnika. ker bi kar več kot 95% bili izgnani zaradi ne resnic. poleg tega imamo trgovino z ljudmi ki medije ne gane ,otrok organov drog prostitucije itd. demokrati so brez časti v zda . plače padajo zaradi take politike.
Krainerland
06. 04. 2019 12.30
+11
MKII
06. 04. 2019 13.05
-8
SLO-SURVIVAL
06. 04. 2019 12.17
+34
pravilno, le kdo bo futral te lenuhe! Prinašalci bolezni, kriminala, drog itd
Apostol1
06. 04. 2019 12.44
-22
SLO-SURVIVAL ......Predlagam ti ,da prebereš knjigo Jamesa A. Michenerja z naslovom Havaji ali pa Chesapeake. Ta pisatelj predvsem v knjigi Havaji opisuje kako so belci prinesli med domačine Evropsko kulturo in seveda predvsem bolezni , zaradi katerih v 21 stoletju ni več tistih pravih avtohtonih Havajcev. Seveda opisuje tudi priseljevanje Kitajcev in Japoncev na Havaje in današnji Havajci so mešanica vseh teh narodov , ki so se priselili na Havaje. Ker prvotni naseljenci Havajev so bili tudi zelo neodporni na te bolezni predvsem ,ker so kot se poročali tudi v sorodstvu in tam je bil incest takrat nekaj običajnega in zato pa je bila neodpornost organizma tolikanj večja. Skratka priseljenci ali danes bolj sodobno rečeno migranti so prinesli na Havajsko otočje mnogo slabega , vendar istočasno so pa tudi oplemenitili Havajsko družbo z raznolikostjo , ki jo danes imenujemo multikultura in ravno to pa je prineslo tudi razvoj in napredek , ki v zaprti družbi prej ko slej presahne. Amerika ali Evropa so neprimerljivo večji teritoriji kot Havaji samo zakoni migracij pa delujejo enako kot na Havajih in migracij ne bo ustavil prav noben človek ,kaj šele tak bedak kot je Trump.
nemo73
06. 04. 2019 13.07
+11
Apostol, bedak si ti, ne pa Trump. In to zato, ker si popolnoma enostranski. Osnova demokratične vzgoje v starih demokratičnih državah je v tem, da ti od malega privzgojijo kritičnost. Ti je pa nimaš. Kritičnost pomeni, da pretehtaš argumente ene in druge strani. Ti pa samo trobiš pluse oz. prednosti ene strani in vehementno zavračaš vse z druge strani. Zakaj ne omeniš tudi slabosti migracij in multikulturalizma? Če multikulturalizem sploh razumeš, ker govoriš o neki "multikulturi", ki sploh ne obstaja. Multikulturalizem je pozitiven pod pogojem, da so pripoznane in (od vseh vključenih strani spoštovane) vse kulture. Ne pa da se večina udinja kulturi prišlekov in svojo kulturo postavi v podrejen položaj.
nemo73
06. 04. 2019 13.13
+8
Trump ni bedak. To si kvečjemu ti. In to zato, ker si enostranski. Zagovarjaš samo pluse ene strani, ne omeniš pa slabosti, ki jih prinaša multikulturalizem in migracije. Vsaka medalja ima dve plati, ti pa vidiš samo eno. Multikulturalizem je pozitiven in konstruktiven le pod pogojem, da vse strani spoštujejo vse kulture, ker multikultura, ki jo ti omenjaš, ne obstaja. Če pa pripadniki večinske kulture svojo kulturo zanemarijo ali pa jo postavijo na drugo mesto ter poveličujejo kulturo migrantov, pa multikulturalizem ni funkcionalen.
NPC24ur
06. 04. 2019 13.27
-5
Apostol itak nima argumentov. ponavadi tala pluse kaki Comanche pa pise bedarije. se bos navadil. Meni je ze bolj zabavno....
SLO-SURVIVAL
06. 04. 2019 18.27
kaj mene briga kaj je bilo pred 500 leti, če imaš občutek krivde prednikov jih pač vzemi domov, zaradi mene naj so tam kjer so, ne mešaj havajev z mehiko!
Ate_ist
06. 04. 2019 19.12
nemo; demokratična vzgoja se ne razlikuje od verouka v rkc ali pa branje korana pri muslimanih. vse to ne daje kritičnega mnenja pač pa poneumlja v svoji enopolarni doktrinaciji maloumno rajo. trump in putin delujeta za isto ekipo; in to je mehek sestop amerike s prestola, saj zemlja kot planet ne prenese tako parazitskega prebivalstva. tudi evropa mora sprejeti populacijo migrantov med svoje vrste, ker je potrošnja ali pa oglikov odtis prebivalstva previsok. idealna bo mešanica severno in južno korejcev. tehnološka razvitost juga in nizka potrošnja severa. in ta model se za preživetje zemlje mora razpostreti na ves "demokratični zahod" ali pa bodo za nami kmalu hodi le še ščurki.
nemo73
06. 04. 2019 19.55
Ate_ist, razumem, kaj hočeš povedati in zakaj tako misliš in vem, da hočeš dobro, ampak ne sprejemam take logike. Zakaj ne? Zato, ker bi to pomenilo degradacijo nivoja civilizacije. Ne pravim, da je to isto, ampak podobno bi se zgodilo, če bi sile osi zmagale v drugi svetovni vojni. Degradacija civilizacije ni potrebna. Če se svet zapre v t.i. trgovinske bloke, ki sodelujejo na bazi najmanjšega skupnega imenovalca in se med seboj ne borijo fizično, ampak samo tekmujejo gospodarsko, bo rezultat podoben temu, kar ti propagiraš, ampak ne bo prišlo do degradacije nivoja civilizacije. Pomembno je, da višjih vrednot humanizma ne preplavijo tisti, ki imajo nižji nivo na tem področju. To pa bi se v takem talilnem loncu, kot ga ti podpiraš, zgodilo. Ta višji nivo humanizma je omogočil tudi multikulturalizem in vse vrednote, kjer je (vsaj idejno) posameznik vreden in pomemben. In tega ne smemo izgubiti. Višji nivo se mora ohranit, da bodo k njemu lahko v tej smeri manj razviti deli sveta težili in ga nekoč dosegli. Če pa spustimo v Evropo sto ali dvesto milijonov migrantov iz Azije in Afrike, bo to vse šlo v franže in to bi pomenilo izgubo za celo človeštvo. Bolje, da Evropa in ZDA - če že govorimo o idealizmu - pomaga tistim družbam, iz katerih prihajajo migranti, da se same razvijejo (pa ne mislim, da sezidajo tovarne in bolnice, čeprav je tudi to treba, ampak da pridejo na višji nivo mentalitete v okviru svoje kulture). To pa pomeni, da gredo tja ljudje iz razvitega sveta in pomagajo pri izgradnji infrastrukture, zdravstva, dobrih socialnih in političnih praks itd. To je win-win logika. To, kar ti omenjaš, pa je lose-lose za vse, razen za nekaj posameznih migrantov, ki bi si izboljšali standard.
Mungos2
06. 04. 2019 12.17
+30
Bravo Trump !!!!
matej1111
06. 04. 2019 12.13
+32
Edino pravilno. Pri nam pa levičarji vzamejo revežu, da oni lahko bodoče volilce uvažajo, seveda za svojo rit.
Krainerland
06. 04. 2019 12.50
+4
Jp..večjih zgub ne boš našel, kot tadva in njima podobni V naravi vsakega moškega, da brani svoje, da zaščiti in se bojuje, da jasno pokaže svojo nacionalnost pripadnost,, v teh zgubaških časih je samo to rešitev!
akmt
06. 04. 2019 12.13
+30
Migrant=oseba z vizumom,ki caka na odgovor glede vize. Osebki brez vize=nezakonit vstop v drzavo,kaznivo dejanje. Ps:niti jaz ne morem v Pakistan brez vize, Pakistanci itd pa se lahko prosto sprehajajo po planetu. Slovenski potni list, vcasih najbolj dragocen na.svetu,saj.si lahko potoval prakticno kamorkoli, je izgubil vrednost. "Migrant" ki to ni, v resnici je nezakonitez, lahko sedaj pride kamorkoli zeli, jaz pa v bistvu ne? Poleg tega si oni prilascajo to kot ABSOLUTNO PRAVICO, kot mi marsikateri napise na fb. Pravico do taksnega nezakonitega vstopa, pravico, da lahko v Evropi pocnejo KARKOLI, ker je zahodni svet v njihovih drzavah?!? Ampak najhujsi smo mi Evropejci, prekrizanih rok opazujemo in se ne upremo politikom.... Cez 50 let nas ne bo vec. Evropa bo islamska
Oliguma
06. 04. 2019 12.07
+21
Ni problema, pošljite jih k cerajovmu mirčetu in lukcu jih bosta nastanila in futrala, ni panike sploh..