Tujina

Trumpov odvetnik priznal sodelovanje z Rusi, nekdanji odvetnik pa prirejanje anket

Washington, 17. 01. 2019 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rudy Giuliani, odvetnik ameriškega predsednika, je v pogovoru za ameriško televizijo dejal, da ni nikoli trdil, da med Trumpovo kampanjo in Rusi ni bilo sodelovanja, kljub mnogih nasprotnim dokazom. Medtem je Trumpov nekdanji odvetnik priznal, da je po Trumpovem naročilu plačal za prirejanje rezultatov anket.

Odvetnik ameriškega predsednika Donalda TrumpaRudy Giuliani, je po več kot letu dni prepričevanja ameriške javnosti, da med Trumpovo predvolilno kampanjo in Rusi ni bilo nikakršnega sodelovanje, v sredo na ameriški televiziji CNN nenadoma dejal, da ni nikoli rekel, da ni bilo sodelovanja, temveč je zgolj trdil, da sam predsednik Trump ni sodeloval z Rusi ter da za to ni nobenih dokazov. Ameriške televizije mu zdaj vrtijo stare posnetke, nazadnje iz decembra lani, ko je trdil natanko to.

Preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja je doslej že dokazala, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusi, nazadnje z informacijo, da je nekdanji šef kampanje Paul Manafort Rusom nosil podatke o notranjih anketah najverjetneje z namenom, da jim pomaga pri koordinaciji kampanje dezinformacij po družabnih medijih, ki jo je Mueller že prav tako dokazal.

Giuliani je zdaj povedal, kar je, analitiki pa ugibajo o motivu za izrečeno. Ali gre za novo strategijo Trumpovih odvetnikov, kar bi pomenilo, da bo predsednik ZDA vrgel pod vlak sodelavce, ki so jih ujeli s prsti v marmeladi, kar pomeni tudi lastnega sina Donalda mlajšega, ki se je sestal z rusko pravnico, da dobi umazanijo o Hillary Clinton. Ali pa je odgovor v kombinaciji Giulianijevih let, alkohola, utrujenosti in želje po begu.

Rudy Giuliani je še nedavno zatrjeval, da ni bilo nobenega sodelovanja med Trumpovo kampanjo in Rusi.
Rudy Giuliani je še nedavno zatrjeval, da ni bilo nobenega sodelovanja med Trumpovo kampanjo in Rusi. FOTO: AP

Resni analitiki menijo, da gre za strategijo, ki ni nova, ampak sledi ustaljenemu vzorcu. Trumpovi odvetniki so izvedeli, da ima Mueller nove obremenilne informacije o sodelovanju z Rusi in Giuliani je pohitel z obrambo Trumpa.

Mueller je doslej vložil obtožnice proti petim nekdanjim tesnim Trumpovimsodelavcem in 32 Rusom, ki so se vpletali v volitve ali ukvarjali s propagando ali računalniškimi vdori. Še več nekdanjih Trumpovih sodelavcev je trenutno pod preiskavo.

Nekdanji Trumpov odvetnik priznal prirejanje rezultatov anket

Michael Cohen, nekdanji Trumpov odvetnik in 'deklica za vse', ki je nekoč dejal, da bi za Trumpa prestregel kroglo, pa je priznal, da je leta 2016 po Trumpovem naročilu plačal 13.000 dolarjev za prirejanje rezultatov anket. Plačal naj bi računalniškemu strokovnjaku konservativne univerze Liberty Johnu Gaugerju, da spremeni rezultate spletnih anket, da pokažejo višjo podporo Trumpu od dejanske.

Michael Cohen je doslej priznal, da je po naročilu Trumpa kršil zvezno volilno zakonodajo z organizacijo plačil ženskama za molk o spolnem razmerju.
Michael Cohen je doslej priznal, da je po naročilu Trumpa kršil zvezno volilno zakonodajo z organizacijo plačil ženskama za molk o spolnem razmerju. FOTO: AP

Priznanje Michaela Cohena je objavil Wall Street Journal: "Kar sem storil, sem storil po navodilu in v korist Donalda Trumpa. Resnično obžalujem svojo slepo zvestobo človeku, ki si tega ne zasluži," je priznal. 

Ameriško javnost in medije pa sedaj zanima predvsem, kaj bo Cohen povedal na zaslišanju pred ameriškim kongresom. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
18. 01. 2019 07.30
+1
Uf... ko je v Sloveniji nekdo omenil, da ankete ustvarjajo mnenja in ga ne merijo je moral zato iti na sodišče.
trumpet2018
17. 01. 2019 22.37
+5
fake news do plafona, nihće ni ničesar priznal, res nima smisla da še tukaj pišem, zdaj ste pa dosegli dno najnižjega dna. to je svetlobna leta daleč od pravega novinarstva
MrKritik77 .
17. 01. 2019 21.18
+6
Ne, no! A je to sploh možno? Odštevam dneve do trenutka, ko se bo ta pokvarjen goljuf in lažnivec pobral iz Bele hiše.
the kop
18. 01. 2019 07.26
-3
ne bo se!! do konca bo odslužil mandat potem pa bo spet zmagal republikanec!! Demokrati oz klanovci so dokazali svojo nesposobnost!!