Tujina

Trump spremenil retoriko: trdi, da se mu je v Helsinkih zgolj zareklo

Washington, 17. 07. 2018 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
76

Čeprav sta tako Putin kot Trump z izkupičkom vrha v Helsinkih zadovoljna, je bil nastop morda Trumpova največja napaka doslej. Kritike dežujejo tako z leve kot desne, ocenjujejo ga kot bizarnega, njegov najslabši dan doslej, kot državno izdajo in sramoto.Trump pa sedaj zavrača kritike in pravi, da se mu je zgolj zareklo.

Na ostre reakcije ameriške javnosti ter kritike, ki so letele tako s strani republikancev kot demokratov, se je odzval ameriški predsednik Donald Trump. Popolnoma je spremenil svojo retoriko in sedaj trdi, da ima popolno zaupanje v ameriške obveščevalne agencije, ter, da se mu je na skupni tiskovni konferenci v Helsinkih "zareklo" - v resnici je želel reči, da ne vidi razloga, zakaj ne bi bila Rusija tista, ki se je vmešala v ameriške volitve 2016, piše Reuters

Spomnimo, da je Trump na skupni novinarski konferenci na vprašanje, ali verjame ugotovitvam agencij, da se je Rusija vmešavala v volitve, odgovoril, da ne vidi razloga, zakaj bi bila.

Novinarjem v Beli hiši je Trump prav tako zatrdil, da sprejema sklep obveščevalnih agencij o ruskem vmešavanju. A pri tem hitro dodal, da njihovo vmešavanje ni vplivalo na izid volitev, ter da bo njegova administracija agresivno delovala, da zaščiti novembrske volitve v ameriški kongres.

Že pred tem se je odzval na svojem profilu Twitter, kjer je zapisal, da je bilo njegovo srečanje s Putinom še boljše kot srečanje z zavezniki Nato. A kaj, ko je ravno njegov obisk Evrope dosegel skorajda nemogoče, združil demokrate in republikance v obsojanju Trumpovih besed. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trumpovo srečanje s Putinom naletelo na ostre kritike

Po srečanju za zaprtimi vrati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je Trump na skupni tiskovni konferenci dejal, da ni nobenega razloga, da bi verjel, da se je Rusija vpletla v njegovo predsedniško kampanjo. Izpostavil je, da svojim obveščevalcem popolnoma zaupa, a da ga je Putinovo neomajno zanikanje, da je Rusija vpletena v volitve prepričalo, piše BBC. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je zato znova napadel preiskavo vmešavanja Rusije v predsedniške volitve in Trumpovo predvolilno kampanjo. Preiskavo je znova označil za 'lov na čarovnice' ter dodal, gre za 'katastrofo za državo'. "Vodili smo sijajno kampanjo in zato sem predsednik," je dejal in znova odločno zavrnil obtožbe, da je Hillary Clinton premagal s pomočjo ruskih hekerjev in ruske propagande.

Ruski predsednik Vladimir Putin je tako zavrnil, da bi se Rusija vmešavala v predsedniške volitve v ZDA. "Rusija kot država se ni nikoli vmešavala v notranje zadeve ZDA," je poudaril.

Putin poslabšanje odnosov pripisal Zahodu

V pogovoru za ameriško televizijo Fox News po vrhu je Putin odgovornost za poslabšanje odnosov pripisal Zahodu. 

Glede vzrokov poslabšanja odnosov z Zahodom je Putin omenil širitev zveze Nato na Vzhod, konflikt v nekdanji Jugoslaviji v 90. letih minulega stoletja ter razvoj dogodkov v Ukrajini.

"Nismo bili mi tisti, ki so v Ukrajini pripravili državni udar," je dejal ruski predsednik in imel s tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v mislih večmesečne proteste v Ukrajini pozimi 2013 in 2014, zaradi katerih je na koncu v Rusijo zbežal takratni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Kot je v pogovoru za Fox News pojasnil Putin, se je morala Rusija takrat odzvati na dogajanje na svoji meji. "Nisem se spremenil. Sem, kakršen sem in sem, kakršen sem bil," je dejal ruski predsednik.

Glede nadaljnje širitve zveze Nato je Putin zagrozil, da bo odziv Rusije na morebitno odločitev Nata, da članici zavezništva postaneta Gruzija in Ukrajina, izredno negativen. Dodal je, da Moskvo skrbi, da Nato širi infrastrukturo in dodatno namešča vojake v regiji, kjer ne bi smeli biti. "To je v nasprotju s pogodbami med Rusijo in Natom. In to je dejavnik destabilizacije," je še dejal ruski predsednik.

V pogovoru za ameriško televizijo Fox News po vrhu je Putin odgovornost za poslabšanje odnosov pripisal Zahodu. 
V pogovoru za ameriško televizijo Fox News po vrhu je Putin odgovornost za poslabšanje odnosov pripisal Zahodu.  FOTO: AP

Tragična napaka Donalda Trumpa

Trumpov nastop, v katerem se je postavil na stran 'tujega nasprotnika' in proti mnenju ameriške obveščevalne službe, so ostro obsodili tako demokrati kot republikanci. Vodja senatne manjšine Chuck Shumer je njegov nastop v Helsinkih označil za sramotno predstavo, ki je bila nepremišljena, nevarna in šibka. John Brennan, direktor CIE v administraciji Baracka Obame, je dejal, da je Trump kriv za izdajo. Politični svetovalec Mike Murphy je vrh v Helsinkih poimenoval za temen dan, John McCain pa je dejal, da je to najslabša predstava katerega koli ameriškega predsednika doslej. Senator Arizone je napisal, da je težko izračunati škodo, ki so jo povzročili Trumpov egoizem in simpatiziranje z avtokratskim režimom. Jasno je, da je izkupiček vrha v Helsinkih tragična napaka Donalda Trumpa, je dodal.

Tudi Trumpu naklonjeni republikanci sejejo kritike na predsednikov račun. Newt Gingrich je imenoval Trumpove izjave o obveščevalnih agencijah kot najresnejšo napako njegovega predsedovanja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hčerka ameriškega veleposlanika v Rusiji Abby Huntsman je dejala, da nobena pogajanja niso vredna tega, da izdaš lastno državo. Lindsey Graham, senator Južne Karoline, je vrh označil kot zamujeno priložnost in slab dan za ZDA.

Putin in Trump sta sicer s srečanjem zadovoljna in sta vrh kot označila kot prvega izmed mnogih, ki še prihajajo. A glede na reakcije ameriške javnosti, je malo verjetno, da se bosta veljaka kmalu znova sestala.  

Odzivi v Rusiji dobri

Za razliko od ZDA so odzivi v Rusiji dobri. Predsednik zunanjepolitičnega odbora sveta federacij Konstantin Kosačev je ocenil, da so bili rezultati vrha pozitivni.

"Obe strani sta napovedali ustanovitev delovne skupine za gospodarska vprašanja ter skupine modrecev, ki naj bi se ukvarjala z obeti naših odnosov. Obstaja tudi specifični paket predlogov, ki se nanašajo na strateško stabilnost in skupen boj proti terorizmu," je še dejal Kosačev in dodal, da bo najverjetneje Sirija preizkusni kamen, kako resni so Američani pri nameri za izboljšanje odnosov.

Direktor centra za ameriške politične študije Franklin Rossevelt na moskovski univerzi Jurij Rogulev je ocenil, da bi vrh lahko pripomogel k začetku pogajanj o vojaško-strateškem sodelovanju med državama ter drugih za obe državi pomembnih vprašanjih. Sedaj je bistvenega pomena, da izkoristimo priložnost in preidemo od "megafonske diplomacije k neposrednim pogajanjem", je menil.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je za ruski časnik Izvestija dejal, da se voditelja še nista pogovarjala o prihodnjih dvostranskih obiskih, bi se pa lahko prihodnjič srečala novembra ob robu vrha G20 v Argentini. Potrdil je, da sta predsednika v Helsinkih največ časa namenila pogovorom o Siriji, Ukrajini, strateški stabilnosti in domnevnem ruskem vmešavanju v notranje zadeve ZDA.

Večina jih meni, da je od vrha v finski prestolnici Helsinki največ pridobil prav Putin.
Večina jih meni, da je od vrha v finski prestolnici Helsinki največ pridobil prav Putin. FOTO: AP

Ruski časnik v lasti vlade Rosijskaja Gazeta, ki navaja nemškega politologa Alexandra Rahra, je objavil, da je bil vrh zgodovinsko srečanje dveh močnih voditeljev, in če je vse odvisno od njune dobre volje, se bo v odnosih med Rusijo in Ameriko začelo novo poglavje. Izrazil je tudi upanje, da bosta oba voditelja na prihodnjih srečanjih dosegla dogovore o bolj specifičnih vprašanjih.

Časnik je po navedbah britanskega The Guardiana tudi ocenil, da so se odnosi med Rusijo in ZDA izboljšal in da se prijatelji ne bi smeli bojevati s prijatelji. Po pogovorih med obema voditeljema so se številne stvari spremenile na bolje, je še zapisal časnik.

Evropski časniki: Zmagovalec je Putin

Tudi številni evropski časniki danes ocenjujejo ponedeljkov vrh. Večina jih meni, da je od vrha v finski prestolnici Helsinki največ pridobil prav Putin. Britanski časnik The Guardian je tako ocenil, da se je Putin v Helsinkih izkazal kot mojster pokra in pri tem naletel na moža, ki pozna zgolj način vodenja politike v stilu na škodo svojih partnerjev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
18. 07. 2018 10.10
Kaj se kuha v glavah svetovnih voditeljev Trump ponižuje,deli nauke in bombončke,zakaj kaj je cilj tega kaj se hoče s tem pokazati in dokazati...dodatno oslabiti Evropo,ki je na razpotju (migracije) VB,osamiti in jo podrediti ZDA,ustvarjati napetosti...dejstvo je da Trump dela v rokavicah z Rusijo,le zakaj baje zaradi obremenilnih sramotilnih dokazih ki jih ima o njemu. Komu se to ne dopade multinacionalkam,ki obvladujejo vse in se širijo po svetu a si želijo konflikte zaradi surovin ki jih ima v izobilju Rusija...A tu je še Kitajska ki čaka a kaj svojo moč ali zaton ZDA...ogromno vprašanj a malo ali nič odgovorov! Dejstvo pa je da nas ne čaka neglede kako pogledali nič dobrega na eni strani migracije na drugi vojne in lakota,na eni nasluteno bogastvo na drugi uboštvo in zaostalost,na eni potrošništvo in požrešnost na drugi drastične in nepredstavljive usodne vremenske spremembe,ki bodo spremenile vse kar smo do sedaj poznali pa na slabše žal…
thetech
18. 07. 2018 08.15
+3
Mi lahko kdo prosim pove kaj točno je naredil tako usodnega? Hvala!
puspan
18. 07. 2018 07.58
+2
A so ga na Ptuju že povabili na karneval?
samanthka
18. 07. 2018 07.50
+1
Joj, ko bo vi enkrat clanek napisal, da se vas kaj zastop, bi bilo tud totaln sok
Cogo
18. 07. 2018 07.24
+10
Nesposoben, omejeno inteligenten Trump, se s Putinom ne more kosati. Proti tipu, ki že 20 let drži v šahu rusijo in cel svet, je Trump kot en dvorni norček.
puspan
17. 07. 2018 22.58
+5
Totalni tro-tel. Uboga Amerika, kam si padla.
CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 22.40
+12
1. Muller je dal obtožnice za 12 Rusov, od katerih nihče ne bo videl niti zaslišanja, ker ZDA nad njimi nima pristojnosti. Tako da, dokazal jim ne bo nihče ničesar, zato je to prdec v vetru. 2. Mullerjevi sodelavci so povedali, da kljub obtožnicam, teh 12 Rusov ni vplivalo na volitve. 3. Te obtožnice so bile zapečatene vsaj eno leto. A ni čudno, da so prišle ven par dni pred srečanjem med Trumpom in Putinom? 4. To "vplivanje na volitve" se je dogajalo na Obamovi straži. On je to vedel, vsi ostali so to vedeli, še na veliko je dajal intervjuje, da je nemogoče vplivati na Ameriške volitve. Potem je pa zmagal Trump, so pa začeli to obešati na veliki zvon, ker ne daj bože, da demokrati napake iščejo pri sebi, ker jih je premagal tip, ki je šel v politiko za hobi. 5. Kaj je to "vmešavanje v volitve"? Obongo je par mesecev pred volitvami pospešeno delal z Mehiško vlado in poskušal kar se da velikemu številu Mehiških ilegalcev priskrbeti Ameriško državljanstvo. Če to ni definicija vmešavanja tuje vlade v Ameriške volitve, potem sem papež. 6. Obongo je deportiral več ilegalcev, kot katerikoli predsednik pred njim in tle mu Trump ni do jajc. Nihče izmed medijev ni o tem poročal NIKOLI. Naslovnice so polne ubogih ilegalcev, ki bežijo pred boljšim življenjem, o tem, da je ilegalec, ki so ga deportirali že več kot 5x obglavil majhno punčko, pa ničesar. Če bi bil pa normalen belec, bi bile naslovnice polne in ni vrag, da ne bi kdo tega dejanja obesil Trumpu. 7. Trump ne verjame svojim obveščevalnim službam... WOW. Predstavljaj si, da Bush ne bi istim službam verjel, da je v Iraku orožje za masovno uničevanje. Na stotine tisoč več ljudi bi bilo danes živih, na milijone ljudi bi imelo lepše življenje, tako pa so jih tragedije zapečatile do konca življenja. 8. Glede vmešavanja v volitve... Še par desetletij nazaj so se Ameriški mediji hvalili kako je Ameriška vlada uspešno pomagala Jelcinu do izvolitve v Rusiji. A takrat je blo vse OK?
komarec
17. 07. 2018 21.57
+8
Ti Ameri so isti kot Angleži, za ene so se Rusi umešavali v volitve, drugim delajo preglavice z novičokom. To pomeni da so Rusi za ene in druge tata mata.
felixkp
17. 07. 2018 21.58
+2
puspan
17. 07. 2018 19.47
+1
Čim prej odstraniti tega komika, ki je na svetu povzročil samo zbrko.
CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 21.53
+3
Razen masovnih jokanj liberalcev ne vidim ničesar spornega. Kaj pa ti?
puspan
17. 07. 2018 19.47
-2
Čim prej odstraniti tega komika, ki je na svetu povzročil samo zbrko.
Madeni
17. 07. 2018 18.28
+25
Ja Juncker, Tusk, ki je s svojim vedenjem, kot so pijančevanje, objemanje, slinjenje, šlatanjem voditeljev članic EU dokazal, da je EU na nivoju javnega WC-ja. Ostali poslanci nagniti vse pa napol pederisanje in škoda za EVROPO na vsakem koraku..
piljan
17. 07. 2018 20.14
-2
tron3
17. 07. 2018 18.00
+0
Kaj je res kdo mislu, da lahko Trump parira Putinu; halooooo!!!!!
nightifly
17. 07. 2018 16.40
+10
Zakaj nihce ne vprasa Nemcev direktno v obraz ,zakaj in kako to , da se je v dobrih 20-25 letih dvakrat udelezila ,,,ali pa zanetila svetovni vojni , dozivela poraz , sesutje , in porabila vse svoje resurse in bogastvo za ti vojni . Sprasujem se , kako to ,da je svet , zaradi ´´morebitne ´´ ruske nevarnosti dal vse svoje rezerve , da je Nemcijo v super kratkem obdobju spet postavil na noge , jim tudi odpisl en kup reparacij , dolgov in grehov -na koncu koncev . Zakaj vse to ,se sprasujem , ce so pa ostale drzave ,ki so bile unicene morale same pospraviti rusevine , same zgraditi na novo cele drzave ,vzeti kredite za to ,da so zgradili na novo mesta , bolnisnice ,tovarne in vso infrastrukturo ter industrijo ,ki so jim Nemcci in prijatelji sesuli . Nekatere drzave se se danes slepajo in zivijo bedno -seveda tudi zaradi lastne korupcije . Pa vseeno - zakaj je germanom vedno vse odpusceno ,oprosceno ? So res visja rasa ? Glede na to ,da jih dobro poznam -ne bi rekel . Imajo pa v sebi nekaj ,kar mogoce mi slovani nimamo - gen osvajanja in podjarmljanja drugih narodov . To je pa verjetno . Ce se jim zoperstavis te napadejo . Torej moras biti hlapec . In zal se je en del slovenskega naroda v zgodovini tako odlocil -da bo hlapec ---za drobizek in kozarec vinca in drobtine starega kruha . Ne , na to pa clovek ne sme pristati nikoli .
nightifly
17. 07. 2018 16.48
+11
Ceprav sem na levi ,ali pa prav zato ,mi je vsec ,da konservativec Trump doma tolce neoliberalce in ves njihov establishment ,ki je v desetletjih sesul pol sveta ......in zato celo dobil Nobelovo -kaksen absurd . Pa pride Trump ,ki umiri Korejca , napade Brite ,Merklevo , NATO-vce , in pride v Helsinke ter izjavi ,da bi rad naredil mir z Rusijo ter raje sodeloval . Glej ga zlomka ,,,,,, berem prispevke spodaj , en kup levicarjev ne ve vec kaj bi napisali , desnicarji prav tako ,ker je desno postalo levo in obratno ..............meni je pa vsec ,ker ze dve leti navijam za Trumpa - seveda v poglavjih ,kje imava skupne prioritete . To je vsekakor mir in sodelovanje .Jasno je , da bi bilo v primeru Clintonove v UE ze posteno vroce , eksplozivno .Tako v UE ,z Rusijo pa tudi na bliznjem vzhodu . Vsak pri sebi naj malo premisli ,kaj in kako .
felixkp
17. 07. 2018 22.00
-1
Odgovore kako, zakaj ipd. dobiš v učbeniku zgodovine.
HouseBeatz
17. 07. 2018 16.11
+6
Za ZDA je trenutno najboljsi pred. kar jih je. stevilke in dejstva so neizpodbitna. Jamrajo samo levaki, to so tisti lenuhi in neki ultra LGBT... je pa slabo za nas, Evropo strani in drugih sankcij
frako
17. 07. 2018 16.45
+0
hhee kere številke, borzaa ki celo leto niha po isti vodoravni liniji, no dokler ne bodo spet vn pršle bilance in bo spet padla, al mogoče osebni puf američanou ki kar raste in raste, al mogoče javni dolg amerike ki raste in raste, al mogoče povprečne plače američanov ki padajo, edino kar je v plusu je brezposelnost, ki je za celih 0, nižja kot pod obamo samo je še vedno isti problem večina delovnih mest ustvarjenih so mesta s nizko plačo, ala obračanje hamburgerjev. Za bankirje pa ne skrbi jih je tramp spet zavarval pred krizo, ker američani imajo radi socializm ko se gre za bogate, bodo vse zgube ki jih bodo utrpel ko se zlomi borza spet davkoplačevalci pokril.
frako
17. 07. 2018 16.46
+1
CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 17.04
+2
Ta pravi se je oglasil o nihanju na linearni črti. DOW Jones strmo gor, vse tiho. Dow Jones 0.2% dol, že pametuješ, da zdaj je pa to to, začetek konca. Kdaj bo ta začetek konca? Gospodarstveni in finančni strokovnjak kakršen si ti, bi moral imeti vsaj 2 milijona na računu. V realnosti si pa oddelal danes svojih 8 ur in še slab mesec imaš do plače 600€ neto.
frako
17. 07. 2018 17.16
+0
sej maš celoletne in večletne grafe pa sam poglej.
METKA102
17. 07. 2018 16.01
+3
Le kdo se lahko kosa s Putinom?
komarec
17. 07. 2018 14.45
-1
Kateri Trumpov nastop pa je bil do sedaj dober?
Titanium
17. 07. 2018 16.10
-2
nnanna
17. 07. 2018 14.45
-6
kako dolgo ga bo amerika (in ves svet) še gledala?
Titanium
17. 07. 2018 16.10
-3
deltex
17. 07. 2018 12.42
+28
Trump in Putin imata vsaj en isti interes, to je oslabitev Evrope. Ker je EU šibka in razdvojena, je zdaj pravi čas. Pomaga tudi Brexit, ki sicer očitno to ne bo, ker so pogruntali, da so se zafrknili... Trump zaostruje politiko do EU, ta je skregana s Putinom(kar je neumno) Trump pa ve, da je sovražnikov sovražnik moj prijatelh... probleme bo imel le doma, ker si politiki in folk pač ne more predstavljati, da večni sovražnik Rus, to ne bo več.. ker sicer bodo morali najti drugega.
frako
17. 07. 2018 12.54
-18
Putinov interes je da njegova oligarhovska mafija še vedno prosperira, pri sankcijah ki so jih izvajali prej je blo to težko, pod trampovim okriljem pa teče vse kot po maslu, tudi če senat naloži sankcije rusiji in ruskim oligarhom jih tramp ne uveljavlja. Rusijo vabi nazaj med velikih 7 oz s rusijo 8, med tem ko se s ostalih 6 članic dela norca. Tramp je dobesedno ruski agent.
CestniKolesar370Wattov
17. 07. 2018 14.50
+1
deltex: Brexit bo, ker to je volja ljudstva in berem okrog, da se je Brexitu podpora povečala čim je Mayeva začela mučkat in igrat proti volji ljudstva. dreko, ti pa itak živiš v neki drugi dimenziji.
nightifly
17. 07. 2018 16.00
+2
Zanimiva analiza ,,,,, se strinjam . Upam samo ,da se bo UE en dan zbudila preden bo prepozno , drugace sledi selitev na drugi konec sveta .
nightifly
17. 07. 2018 16.30
David Mastnak
17. 07. 2018 12.25
+27
murinar
17. 07. 2018 11.49
-10
Trump je zakon !