Tujina

Trumpova politična predaja ali zgolj začasno premirje?

Washington, 26. 01. 2019 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik je z voditelji v kongresu dosegel dogovor o financiranju vladnih agencij, s tem pa začasno prekinil zaprtje vlade. In medtem ko nekateri ameriški mediji poročajo o njegovem največjem političnem porazu do sedaj, Trump odgovarja, da bo vseeno razglasil izredno stanje, če ne dosežejo dogovora o financiranju zidu na meji z Mehiko.

V začasnem dogovoru o financiranju ameriške vlade, s katerim bodo zvezne agencije dobile finančna sredstva za delovanje do 15. februarja, sredstev za financiranje zidu na meji z Mehiko, kar je glavno jabolko spora med Donaldom Trumpom in demokrati, ter razlog za najdaljše zaprtje ameriške vlade v zgodovini, ni.

A ameriški predsednik zatrjuje, da bo razglasil izredne razmere, če dogovor o postavitvi zidu, kar je bila njegova glavna predvolilna obljuba, ne bo dosežen: "Sodelovali bomo z demokrati in se pogajali, a če tega ne moremo storiti, bomo očitno razglasili izredne razmere. To je nacionalna kriza," je dejal Trump po poročanju Reutersa.

Razglasitev izrednih razmer bi sicer predsedniku omogočila, da zaobide kongres in preusmeri finančna sredstva za izgradnjo zidu. 

Demokrati sicer trdijo, da so pripravljeni nameniti več sredstev za zagotavljanja varnosti na ameriški južni meji, a na izgradnjo zidu ne pristajajo. Prav tako trdijo, da je kriza na južni meji Trumpov konstrukt, gradnja zidu pa zgolj njegova (draga) predvolilna obljuba, ki v praksi ne bo delovala in preprečila prehajanja drog ali prebežnikov v ZDA. 

Na določenih predelih meje med ZDA in Mehiko že obstajajo ovire in pregrade.
Na določenih predelih meje med ZDA in Mehiko že obstajajo ovire in pregrade. FOTO: AP

Največji politični poraz za Trumpa?

Ker sredstev za zid v začasnem dogovoru o financiranju vlade ni, pred tem pa je Trump vztrajno zatrjeval, da ne bo podpisal nobenega dogovora brez več kot petih milijard za zid, ameriški mediji poročajo o njegovem največjem političnem porazu do sedaj. Tako je New York Times v petek pisal, da je za "predsednika, ki je prevzet z zmagovanjem, to pekoč poraz".

Na drugi strani je predsedniku in republikancem naklonjena medijska hiša Fox news poročala predvsem o tem, da vlada znova deluje, a hkrati tudi priznavala, da javnomnenjske raziskave kažejo na eno najnižjih podpor Trumpu, ki naj bi ga podpiralo zgolj 37 odstotkov Američanov. A ob tem je treba priznati, da se javnomnenjske raziskave niso ravno obnesle v času predsedniške predvolilne kampanje 2016, ko so praktično vse napovedovale močno zmago demokratke Hillary Clinton.

Trump je razglasil dogovor o ponovnem odprtju vlade, a le do 15. februarja.
Trump je razglasil dogovor o ponovnem odprtju vlade, a le do 15. februarja. FOTO: AP

Spet drugi mediji poročajo o zmagi za Nancy Pelosi, demokratsko predsednico predstavniškega doma ameriškega kongresa, ki se je ob vprašanju financiranja zidu Trumpu odločno postavila po robu.

Bodo vlada odprta tudi po 15. februarju? 

Medtem je približno 800.000 vladnih uslužbencev moralo brez plače preživeti vse od decembra, večina od njih popolnoma brez prihrankov. Mnogi so se tako morali zateči po brezplačne obroke hrane ali poiskati dodatne službe, da bi preživeli čez mesec. A kljub zgodbam ljudi, ki so zaradi zaprtja vlade morali celo manjšati odmerke inzulina, ameriški politiki, kljub začasnemu dogovoru, za zdaj vztrajajo vsak na svojem bregu. Večina Američanov pa meni, da so jih vsi, tako republikanci kot demokrati, pustili na cedilu. 

Trump pa opozarja, da njegovega 'boja' z demokrati še ni konec, ter da bo "vlado znova zaprl, če od kongresa ne dobi poštene ponudbe"

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
27. 01. 2019 15.50
Nekako se ne morem otresti občutka, da je ta prekinitev samo taktičen korak nazaj, da bo lahko jutri opravičil izredne razmere. Zid tukaj šteje približno toliko kot lastništvo psa v prepiru med zakoncema v postopku ločitve . Njegov prijazen pogovor z Nancy je samo opozorilo, katerega ona ( vsaj upam v njeno dobro) razume. Res me zanima kdo bo popustil, to ni več igra..
Deo30
27. 01. 2019 10.56
+1
Bankirska lutka...Kaksni republikanci in demokrati,ma kaksni kongres....Tu so nevidni,privatni Federal Reserve,oziroma druzine Morgan,Rockefeller in Rothschild....Tej odlocajo o vsem!
nikhrast
27. 01. 2019 17.06
Mislim da največ bo vplival Trump, kako in kaj s trgovinskimi sporazumi, borze pa nihajo, samo zadnje mesece so kar padle. Navaden folk se zanima kaj bo s investicijami, skoraj vsi imamo svoje pokojninske sklade, da pa sploh ne govorim o sindikatih, multi-milijardske pokojninske sklade imajo.
nikhrast
26. 01. 2019 22.52
+0
Oglejte si film Michaela Moora Fahrenheit 11/9, ne omenja pa samo republikance in Trumpa, tudi na demokrate se je spravil. Vidi se pa da bolj trapasti kot politiki so pa volivci.
Deo30
27. 01. 2019 10.59
+1
Bravo sem ze gledal prava resnica pa Thrive tudi....lp
nightifly
26. 01. 2019 21.24
+5
Demokrati ,oz.mjihovi gospodarji zadaj ,to je ,tisti mogocnezi so se odlocili zradirati Trumpa . In to bodo naredili z vsemi moznimi silami in sredstvi .Zdaj je to ze jasno . Upam ,da jim to ne uspe .Zakaj ? Zato ,ker to pocenjajo ze dolga dolga desetletja .Ti so glavni krvniki sveta . A to ni dovolj vidno ?
ivan res grozni
27. 01. 2019 13.52
Sploh ne. Prava katastrofa za ZDA so republikanci. So proti sociali in za mastne zaslužke kapitalistov.
nightifly
26. 01. 2019 21.19
+2
Kollerik 26.01.2019, 19:08:12 -1 Jaz sem hotel Sandersa,,,,,,,, nacelno sem tudi sam za Sandersa . Toda to kar je storila z njim Hilarija oz . njen DNC je podlo in kriminalno dejanje . Tudi zato se je ogromno Sandersovih podpornikov raje odlocilo ,da glasujejo za Trumpa .
Devilz Pff
26. 01. 2019 19.17
+3
zanimivo: leta 1950 so v ZDA na TV predvajali western serijo z naslovom Con Man Named Trump who wanted to build the wall. Na YT so posnetki oddaje.
Devilz Pff
26. 01. 2019 20.34
+1
je še več zanimivosti...leta 1893 je bila napisana knjiga ki govori o Baronu Trumpu in njegovem mentorju Donu ki naj bi potovala v času. Zgodba se začne v Rusiji. Naslov knjige je Marvelous Baron Trump's undergroun journey. Skica otroka v knjigi je identična sliko Barrona Trumpa. Nadaljevanje knjige se je imenovalo The last president. Knjiga govori o premožnem človeku ki živi na 5. aveniji v NY kateri je kandidiral za predsednika in nihče ni pričakoval njegove zmage. V knjigi piše tudi da so bili po njegovi izvolitvi protesti on pa je začel s svojimi izvršilnimi ukazi. Prav tako v knjigi piše da je bil med njegovimi izbranimi sodelavci Pence (Lafe). Pence je zdaj podpredsednik. Zanimivo je tudi da je Trumpov stric posedoval Teslove tajne raziskave in vse zaupal Donaldu. Skratka malo čudno vse skupaj.
ivan res grozni
27. 01. 2019 13.53
Teslove tajne raziskave so danes osnovnošolska "elektrika"
Nabru3
27. 01. 2019 22.36
dannyer
26. 01. 2019 19.16
+2
bolj objektivno pa bi lahko poročali kaj se tiče zvezdnih uslužbencev se pa to skos dogaja in vedeli so ko se zaposlujejo kako in kaj sicer pa je neka banka v zda ki ti izplača plačo tudi če je nisi dobil saj pokrijejo ko ti vlada nakaže nazaj. trumpa je pokazal da se demokrati ne prodajajo in jih ima sedaj v šahu sedaj bo imel govor v kngresu katerega bodo miljoni američani slišali zločine in nevarnost ki jo prenašako odprte meje še več davko plačevalce stane kar 120,000,000,000,00 usd na leto to so bolj konzervativne ocene vlade prav podobne št je tudi obamova adm. potrdila tako da dejstvo je znano.
ivan res grozni
27. 01. 2019 13.58
Med strelskimi pohodniki so beli, rasni Američani. Te bi moral izseliti in postaviti zid, da se ne bi vrnili. Tudi skoraj vse teroristične napade so izvedli ameriški nacisti; morda so izjema teroristični napadi 11. septembra.
nightifly
26. 01. 2019 19.15
+8
korintos23 26.01.2019, 17:46:03 +3 Zakaj bi ga šinfal, napiši da je bedaček in bo v redu!////////////// kori ,,,, hm , ne vem , ce je res bedacek . Toda to je tvoja ocena . Jaz bi raje nekaj drugega napisal . Glej , gre na primer za javno prikazovanje nekega politika , ki je vec kot samo politik .Je sef ene drzave ,obenem pa tudi vojske tiste drzave . Kolikor vem je demokraticno izvoljen ,in ce bo kdaj prisel v Slovenijo ga boste verjetno sprejeli kot demokrat. izvoljenega predsednika . Zahod se je tudi do Tita ,ki ga niso marali spostljivo obnasali in ga tudi spostovali kot drzavnika in politika . Zdaj ti bom napisal zakaj ti pisem vse to . Ko sem sel v tujino sem sele videl kaksen razkorak je med dejanskim stanjem v Jugi in tistim kar so pisali rezimski mediji na Zahodu . Nic od tega ni bilo res ,in to sem jim skusal tudi pojasniti . Zato sem tudi danes rahlocuten do enostranskega porocanja , sploh se zato ,ker je zdaj Slovenija del Evropske unije . In se posebno zato , ker so se Slovenci leta 91 odlocili za kapitalizem in zavestno pokopali socializem . Zato ne razumem , zakaj dvolicnost ljudi . Ves , demokrati v Ameriki so cisti surovi neoliberalci , naziv demokrati je res samo naziv . To je dejstvo . Stvari so se veliko bolj komplicirane . Verjamem ,da je retorika Trumpa za marsikoga nepriljubljena , mene to ne zanima. Bolj je vazno kaj pocnejo . No ,mogoce bom tudi en dan videl pisanje vseh tistih ,ki so bolj za Obamo ,kaj je dobrega naredil za svet .... razen obicajnih floskul za javnost. Ko pogldam posnetke Bliznjega vzhoda in druge stvari vidim pravi obraz tega demokrata , se bolj pa Hilarije .Neverjetno kaksna demokratka je . ....skupaj z Billom . LP
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.00
Demokrati, za razliko od republikancev, niso rasisti in vedno so bili za mednarodno sodelovanje in sporazume, za razliko od republikancev.
Nabru3
27. 01. 2019 22.37
ivek, se ti mogoče sanja katera stranka je ustanoviteljica KKK?
Skunk Works
26. 01. 2019 19.11
+7
Levi demokrati pritiskajo na Trumpa in preprečujejo gradnjo zidu, saj vedo, da je Floridi in Texasu potrebnih zgolj še nekaj let brez zidu in volilna tehtnica se bo zaradi preseljevanja prevesila v nepovrat v korist levičarjev in v škodo navadnih američanov.....Podobno je v Sloveniji, ko se vsako leto odseli 10000 in več Slovencev priselijo se pa drugi sem, in leva stran vsako leto na ta način pridobi po en mandat v državnem zboru....Na ta način desnim verjetno nikoli več ne bo uspelo zmagati, ampak s tem tudi vsaj približnega avstrijskega standarda, reda in zdravstva in penzij in vsega ostalega Slovenija nikoli več ne bo mogla dohiteti...Tudi slovenski narod bo počasi zaradi tega izginjal eksponentno z začetno stopnjo vsaj 1% na leto....A si res želite tega?.....
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.07
Trumpu ne bo pomagal zid, saj so ameriške multinacionalke proti in gradijo pod mejo že zdaj tunele za prehod Mehičanov. Nočejo se odreči ceneni delovni sili. Intelektualci se izseljujejo iz Slovenije tudi zaradi atmosfere sovraštva, ki ga v Sloveniji širi SDS. Avstrijskega standarda nikoli ne bomo imeli, če bodo ljudje nasprotovali z referendumi za Slovenijo koristnim rešitvam. Spomnite se trojčka referendumov, ki so ga volilvci zavrnili, zaradi poziva Janše in s tem zavrnili 80.000 novih delovnih mest.
Kollerik
26. 01. 2019 19.08
-2
Trumpy ne bo dolgo. Že zdavnaj si je zaslužil, da ga odnese.
nightifly
26. 01. 2019 18.54
+2
Ja ,kje p so vso komentarji zadnje ure ?
Nabru3
26. 01. 2019 19.00
+2
nightifly
26. 01. 2019 18.53
+2
Kolikor vem je ta nov . hisa 24 ur ameriske lastnine , torej upam , da bo zagotovljen -non bias , ali bi-partisan tretma nas sodelujocih . Ne vidim razloga , zakaj bi se morala ena tako ´´ugledna hisa´´ sramovati demokraticnih pogledov svojih bralcev ,a ne ,korektor ?
Bi? Božji
26. 01. 2019 18.59
-4
A na najbol demokratični Nori24 in Demokracij nič ne dogaja?
Nabru3
26. 01. 2019 19.06
+3
@bič božji...ha ha ha , pismo si ubogo bitje
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.08
Vi niste imeli nikoli demokratičnih pogledov ampak samo skrajne desne!
nightifly
26. 01. 2019 18.42
+16
Pa se to ; Trumpovi volilci , njegovi podporniki ,ki so ga volili ,so razkurjeni do amena ,ker je delno odprl vlado . Pol Amerike je glaovalo zanj .Tega ne smemo pozabiti . To je legitimna zahteva polovice ameriskega naroda , da od predsednika zahteva ,da bo drzal obljube,ki jih je dal v predvolilni kampaniji . Jaz se s tem popolnoma strinjam ,ker je to posteno in korektno do ljudi . Res je , ´´demokrati´´ zdaj izsiljujejo ,ker imajo vecino v Hisi . V redu , toda tudi to ne bo pozabljeno . Predsednik se je skusal z njimi pogovoriti ,niti tega nocejo . Ima pa Trump vso pravico razglasiti ´´alert´´ , in ce se neoliberali ne spametujejo bo to tudi naredil -upraviceno . V juzni Ameriki se ze pripravlja nov begunski val ,karavana vsaj 22 000 ljudi ,ki se bo podala na pot . V zadnjih letih odkar je zavladal Obama ,je prislo v Ameriko milione ljudi ,tako ,da je groba ocena -aliens - okoli 30 mio ,to je 9 % prebivalstva . Jasno ,da je topoteza neoliberalcev ,s tem so dobili voljno in sigurno volilno bazo za vsake volitve .In poceni delovno silo za svoje fabrike ,ali karkoli .
Bi? Božji
26. 01. 2019 19.00
-2
Trump jim je 3 tedne postavil rok za pogajanje o zidu. Mozno, da bodo demokrati popustil.
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.10
Begunce, ki potujejo proti ZDA so ustvarile same ZDA s svojo politiko gospodarskega izkoriščanja in ekonomskih blokad držav, ki se niso pustile izkoriščati.
nightifly
26. 01. 2019 18.30
+14
Naj mi nekdo od vas ,ki se vedno vtrajno sovrazite Trumpa in zelite obaovce in hilarijevce na oblasti , da mi napise prednosti in glavne znacilnosti njihovega ,ali njunega vladanja . Kaj so Clintonovi , Bush mi. in Abama naredili dobrega za svet ,ce pustim ob strani ZDA . Torej ?
Bi? Božji
26. 01. 2019 19.01
-4
Bush jr. je republikanec. Ko se gre za zunanjo politiko so večinoma slozni.
Kollerik
26. 01. 2019 19.08
-2
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.22
Vse rasiste sovražim in miljarderje, ki jim je vseeno za malega človeka. ZDA, v katerih imajo ljudje manj sociale kot v tretjem svetu, je reževem vzel še zdravstveno zavarovanje. In vse to samo zato, da bi bili milijarderji še bolj bogati.
nightifly
26. 01. 2019 18.19
+12
Novinar , lepo vas prosim, dajte upraviciti novinarski ceh . Predaja ,se vam zdi ? A ni politika , stvar ,spretnost moznega ? A ne pomeni dejanje Trumpa ,da je pokazal ,da deluje kot predsednik vseh drzavljanov ZDA ,s tem ko je zacasno odprl vlado ? Pardon , odprl je del vlade ,ker drugo je obratovalo normalno . Od resnih casopisov bi pricakoval - aja , saj res ,, od resnih casopisov pricakujem ....... , od rezimskih pa vsaj priblizno porocanje . Politika je merjenje moci ,argumentov in vizij prihodnosti . Predsednik drzave kot so ZDA ima zelo velika pooblastila ,nasprotno od recimo Slovenije ,kjer so temu institutu odvzeli skoraj vse .Razen imena ,naziva . Pocakajmo naslednje poteze pedsednika . Za zdaj je pokazal dobro voljo in se ´´uklonil´´ mogocnezem iz ozadja , 15 .februarja bo pa mogoce zelo napeto . Demokrati ,tako jih imenujem ,pa so zelo dalec od tega , se zelijo trumpa resiti ,znebiti . Ste brali kako glava Rotschildov ze poziva vse svoje clane druzine po svetu ,da njihov bankirski svet dozivlja korozijo ,poroznost ? Bodo spet zakuhali krizo , da uravnotezijo svoje posle in bancne prihodke ? Danes veljajo priblizno 500 tisoc miliard dolarjev . A se kdo misli , da gredo stvari pri njih kar tako spontano ,,,da cakajo kako se bo trg obnasal ? Niti zdalec .Oni oblikujejo svet . Oni in druge familije .Vkljucno z Vatikanom jasno .
nightifly
26. 01. 2019 18.26
+10
Ob tem ......se se kdo sprasuje ,zakj je bil Francisek ob ustolicenju politicno ze ´´obglavljen´´ ! Sile ,ki vodijo Cerkev so obupno mocne ,in so razpredene po celem svetu .Neumno je pricakovati , da 2000 letno mrezo povezav z vladami drzav , bankami , fondi ,instituti , univerzami , politiki , gospodarstvom ,,in da ne govorimo o bankah , delezih Vatikanske IOR vrudnikih , firmah , v orozju ,,prakticno vsemu kar prinasa profit . Vera , religija in vse kar je z njo povezano,vkljucno s papezem , je samo PR podjetje za krinko . Fasada vsega . Svetujem ogled dokument .o Marcinkusu , pa ne tistega uradnega , najdejo se neodvisni viri o temu prelatu ,ki je bil v bistvu sef vsega v Vatikanu . Tezko verjetno ko vidis vse to .
Nabru3
26. 01. 2019 18.28
+2
@nightfly, predajam ti štafeto za danes, veliko potrpljenja, danes so tu same hude cvetke :)
antilevi?ar
27. 01. 2019 10.01
Preberite si knjigo Vatikan D.D. dobi se v naših knjigarnah,.se vam bodo odprle oči
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.24
Tudi H. je bil predsednik vseh Nemcev in kam jih je privedel? Trump predsednik vseh Američanov? Saj je vendar dobil 4 milijone glasov manj kot Hillary.
Googlebot
26. 01. 2019 18.17
+5
ko so prišle mame padlih angelov kateri so umrli zaradi nelegalnih imagrantov se je gospa Pelosi zaprla v sobi za zidom! Tako da zidovi očitno pomagajo! Države potrebujejo meje isto kot vsak sosed potrebuje mejo! Nekatera se začne z ograjo druga z domačim pragom!
ivan res grozni
27. 01. 2019 14.26
Vse države bi morale graditi zidove pa žal ne bi preprečile vdore ameriških "migrantov" v Irak, Afganistan, Panamo, ......
TheGrayMask
26. 01. 2019 17.57
+4
Bela hiša z vladnimi uslužbenci odeta v črno?!
Nabru3
26. 01. 2019 17.39
-1
Nabru3
26. 01. 2019 17.37
+1
Moderator, a se ti hecaš? 2 posta in en komentar izbrisan v roku 20 min. Zakaj?
Nabru3
26. 01. 2019 17.30
+1
Ne vem koga sem žalil, da je bil moj komentar izbrisan? Aja, nisem šimfal Trumpa.
korintos23
26. 01. 2019 17.46
+1
Zakaj bi ga šinfal, napiši da je bedaček in bo v redu!
TheGrayMask
26. 01. 2019 17.58
+4
Nabru3
26. 01. 2019 18.04
+0
OK, bedaček si korintos23. Sam se izogim komentiranju tvojih postov, vljudno prosim, da vračaš uslugo. Hvala.
Bi? Božji
26. 01. 2019 18.04
-1
Nabru3
26. 01. 2019 18.09
-1