Tujina

Trumpu se po novem ne mudi z razglasitvijo izrednih razmer

Washington, 12. 01. 2019 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
81

Delna prekinitev proračunskega financiranja ameriških zveznih agencij je v petek, ko je okoli 800.000 javnih uslužbencev dobilo plačilne listke z ničlo, izenačila dosedanji rekord zaprtja vladnih agencij na prehodu iz leta 1995 v leto 1996. Danes t. i. Trumpovo zaprtje z 22 dnevi torej postavlja nov rekord.

Trump v roki drži fotografijo "tipičnega standardnega dizajna zidu", ki ga želi postaviti ob meji z Mehiko.
Trump v roki drži fotografijo "tipičnega standardnega dizajna zidu", ki ga želi postaviti ob meji z Mehiko. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump je prekinil financiranje četrtine zveznih agencij 22. decembra lani, ker od kongresnih demokratov ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko. Demokrati pravijo, da je zid nemoralna in neučinkovita srednjeveška rešitev, ki ne bo ustavila ne nezakonitega priseljevanja, ne mamil, ne teroristov.

Za talca v prepiru okoli najboljšega načina za povečanje varnosti na južni meji je Trump vzel 800.000 javnih uslužbencev, potem ko je imel dve leti z republikansko večino kongresa do financiranja zidu odprto pot. Prepirati se je začel šele, ko so večino v predstavniškem domu kongresa prevzeli demokrati.

Sprva je sicer nameraval podpisati zakone o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, vendar pa je izbruhnil upor desničarskih medijskih voditeljev, ki so predsednika obtožili izdaje predvolilne obljube in mu grozili, da bo izgubil volilno bazo.

Plačilni listki z ničlami

Zaradi zaprtja vladnih ustanov je ostalo doma brez plače okoli 400.000 javnih uslužbencev, približno toliko pa jih dela naprej, vendar brez plače. Akademsko vprašanje plače je postalo realno v petek, ko so prišli plačilni listki z ničlami.

Zvezna statistika ugotavlja, da povprečen javni uslužbenec ZDA dobi 37 dolarjev na uro, kar je 1480 dolarjev na teden oziroma za 800.000 ljudi 1,2 milijarde dolarjev. Večina Američanov živi od plače do plače in polovica od prizadetih javnih uslužbencev se skuša znajti s pomočjo podpore zaradi brezposelnosti, z najemanjem posojil, prodajo lastnine ali iskanjem dodatne zaposlitve.

Protestniki pozivajo Trumpa, naj prekine s svojim vztrajanjem pri zaprtju vladnih agencij.
Protestniki pozivajo Trumpa, naj prekine s svojim vztrajanjem pri zaprtju vladnih agencij. FOTO: AP

Senat je v četrtek soglasno potrdil predlog zakona o plačah za nazaj, ko se vlada spet odpre, predstavniški dom je to storil v petek s 411 glasovi proti sedmim, Trump pa glede podpisa ni delal težav. Na suhem je ostalo več tisoč pogodbenikov vlade, ki niso v rednem delovnem razmerju. Ti denarja najverjetneje ne bodo videli.

Trumpovi pravniki pa iščejo način, da si predsednik vzame sredstva za zid iz že potrjene porabe na primer za gradbene projekte Pentagona, kjer je viška okoli deset milijard dolarjev, in za pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, kot so orkani, kjer je na voljo še 13,7 milijarde dolarjev potrjenih, a neporabljenih sredstev.

Trumpu se po novem ne mudi z razglasitvijo izrednih razmer

Medtem ko je Trump še v četrtek zatrjeval, da ima po zagotovilih svojih odvetnikov "100-odstotno pravico" razglasiti izredne razmere, da pride do denarja za gradnjo zidu na meji z Mehiko, je v petek dejal, da se mu z razglasitvijo izrednih razmer ne mudi in da želi, da mu denar za zid odobri kongres.

Ameriška ustava določa, da o razdeljevanju oziroma porabi proračunskega denarja odloča kongres in ne predsednik ZDA. Trump se je stisnil v kot z zahtevo, da mu kongres zagotovi 5,7 milijarde dolarjev za zid ali pa ne bo obnovil financiranja lastne vlade. V petek je tako za 800.000 javnih uslužbencev ZDA minil prvi plačilni dan, odkar je Trump 22. decembra zaprl četrtino svoje vlade. Na domove so dobili plačilne listke z ničlami. Zaprtje vladnih agencij pa je z 22 dnevi uradno postalo najdaljše v zgodovini ZDA.

Trump trdi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, demokrati pa vztrajajo, da gre za umetno ustvarjeno krizo. V bistvu pa gre za to, kdo bo lahko razglasil politično zmago. 

Po zmagi demokratov na vmesnih volitvah lani novembra oziroma že v času predvolilne kampanje je Trump govoril o krizi nacionalne varnosti na južni meji. In to kljub temu, da je kriza takšna, kot je bila zadnjih 20 in več let ter nič večja, kot v prvih dveh letih njegovega mandata, ko so imeli večino v kongresu republikanci in bi mu zlahka odobrili kakšno milijardo za zid.

Vendar se je muditi začelo šele sedaj, ko proračunsko mošnjo stiskajo ali sproščajo demokrati z večino v predstavniškem domu. Demokrati pravijo, da mu ne bodo dali denarja za "projekt nečimrnosti", ki ne bo ustavil nezakonitih migracij, mamil, orožja in teroristov. Trump je po 20 dneh zaprtja vlade presenečeno spoznal, da mislijo resno in je začel govoriti o izrednih razmerah.

Vse do petka popoldne, ko je začel umirjati žogo, vendar izkušnje kažejo, da bo čez kakšen dan spet govoril drugače. Odgovornost za zaprtje vlade je namreč javno prevzel, še preden je to storil in ankete kažejo, da večina Američanov bolj verjame svojim očem in ušesom kot pa predsedniku in njegovim zaveznikom, ki trdijo, da so financiranje vlade prekinili demokrati.

Trump ne vidi drugega izhoda iz krize kot pa izredne razmere, ki bodo seveda sprožile sodne spore in tožbe. Prebivalci na meji, ki jim grozi odvzem zemljišč zaradi gradnje zidu, prav tako napovedujejo tožbe. Zid si želi le predsednik ZDA in njegova volilna baza, ki jo je prepričal v nujnost projekta in to tako zelo, da mu sedaj baza ne dovoli popuščanja ali pa je ne bo na volišča leta 2020.

Razglasitev izrednih razmer prinaša s seboj skoraj diktatorska pooblastila predsedniku na drugih področjih, zato so bili Trumpovi predhodniki glede tega zadržani. Vendar pa trenutno druge rešitve ni na obzorju, ker Trump po ocenah analitikov poraza ne bo priznal, demokrati pa mu zmage ne bodo privoščili. Izredne razmere bi po opozorilih poznavalcev prinesle s seboj poplavo tožb na zveznih sodiščih in na koncu bi morda spor o proračunskem financiranju in zidu utegnilo reševati vrhovno sodišče.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polis123
12. 01. 2019 17.05
Ko vas bodo "nucal" za osebno obračunavanje, boste pa dobili 5 min pozornosti. Zloraba....
Pošteni
12. 01. 2019 15.08
-17
Trump se zavzema za domoljublje.Tu je pravilo ,prej smo bili Slovenci -Jugodlovani,seda smo Europejci-državljani.
Rotter
12. 01. 2019 16.17
+13
Trump se zavzema predvsem za denarnice bogatašev, za domoljubje mu je prav malo mar.
miselna policija
12. 01. 2019 16.25
+7
za domoljublje se lahko zavzemajo samo in izključno indijanci!!vsi ostali so pritepenci!!!
CestniKolesar370Wattov
12. 01. 2019 15.02
-7
V zadnjih 7 letih je šlo v zapor zaradi spolnih napadov kar 4000 ilegalcev. 62% primerov je bilo proti otrokom. Neizpodbitna statistika. Več kot 80% otrok, ki pridejo preko Mehike v ZDA ilegalno, je posiljenih. Večina otrok ne pride v spremstvu staršev, pač pa z ugrabitelji, ki ali otroke uporabljajo za to, da lažje pridejo v ZDA, ali pa imajo z otroci kakšne druge namene. Vse neizpodbitna statistika o kateri je pisalo celo levo trobilo Huffington Post. To je vse neizpodbitna statistika. Ali so to izredne razmere? Za moje pojme so. Za vaše pojme in moralne standarde, pa bog si ga vedi.
CestniKolesar370Wattov
12. 01. 2019 15.10
-5
Večina ilegalcev prejema socialne transferje, spet še eno neizpodbitno dejstvo. Za zdravstvo ne plačujejo. V bolnici nikogar ne vprašajo po dokumentih. Med tem ko marsikater Američan nima zavarovanja, ali pa proda vse svoje premoženje za operacijo, ilegalci zdravljenje prejmejo kadarkoli hočejo, računa jim pač ne more nihče izstaviti, ker niso državljani ZDA. Je to fer? Ne, to ni fer. Vsi ste se bentili, ko je Hanžek iz Levice rekel, da bi Slovenija lahko sprejela 250.000 migrantov iz držav tretjega sveta. Glej ga zlomka, ravno takšen % ilegalnih migrantov glede na registrirane državljane Amerike živi v ZDA. A to vam je pa kul?
miselna policija
12. 01. 2019 16.21
+7
a ta "dejstva" ti grimsi pošilja po emailu??
nikhrast
12. 01. 2019 16.22
+7
Malo pretiravaš, samo poglej kako pridejo teroristi, droga, kriminal... v Ameriko, samo poglej 9/11. Letališča, tuneli, mejni prehodi..., pa koliko kamionov prestopi mehiško-ameriško mejo vsako uro. Pa misliš da bo ta zid preprečil prihod vse te droge v Ameriko, fat chance. Kriminala zadost, ne zaradi migrantov, masivni pokoli skoraj vsak teden. Migrante kontroliraš, to je vse. Kanada sprejme nad milijon migrantov na tri leta, pa bolj malo problemov z njimi.
miselna policija
12. 01. 2019 16.29
+6
v neštetih norih strelskih pohodih ni bilo niti enga ,ilegalca,migranta,terorista,.......!!!!
JE-BI-GA
12. 01. 2019 21.22
+1
Kanada je ena največjih držav in zelo redko poseljena, ima približno 35 mil. prebivalcev in oni si to lahko privoščijo, je pa eno, da vsak migrant tudi ne dobi papirjev, imajo vse pod kontrolo.
M_teorija
12. 01. 2019 14.58
+15
Kot vedno, to kar zjutraj twitne je zvečer diametralno nasprotno!?
Mihatadesni
12. 01. 2019 14.11
+15
Sem slišal, da se je Klumpu že uradno začek odštevati čas, do odstavitve. Ko bo Klump letel iz predsedniškega stolčka pa, ga še Melanija v tazadnjo sune pa bo klup šel.Zanima, kako lahko človek in lepotica, kot je Melanija lahko spustila nekaj takega kot je Klump na sebe, takemu daš samo , če plača in to ornk. Fuj, bljak.
M_teorija
12. 01. 2019 15.00
+4
...Ko ne ve al poljublja in al aut odprtino!?
paxvobiscum
12. 01. 2019 15.10
+5
BUONcaffee
12. 01. 2019 14.06
-1
Naj že enkrat naredijo ta zid.
BUONcaffee
12. 01. 2019 14.03
+2
Naša podjetja bi lahko sodelovala pri gradnji.
machines
12. 01. 2019 13.10
+4
Ko je Ježek omenil zid so ga pa zaprli.
fljfo
12. 01. 2019 13.11
-3
To je drugo....To so bili časi strahovlade
machines
12. 01. 2019 13.12
+3
machines
12. 01. 2019 13.07
+9
Naša JU lahko ne dela ali štrajka plače vseen dobi.
Maxx365
12. 01. 2019 15.40
+8
Saj tam ne štrajka JU, Trump je preprosto zablokiral proračun.
gloriavictis
12. 01. 2019 12.24
+7
Demokrati so leta 1960 tudi porabili 6 milijard dolarjev (danes je to 50 milijard), za izgradnjo radarja, ki naj bi jih scitil pred ruskimi raketami in so to opevali kot najboljso investicijo in oh in sploh. Deloval pa je vsega 3 dni. Potem so ga pa zapustili, ker so ugotovili, da jim rusi nic nocejo. Trump, ki pa zdaj hoce zid, da se dejansko zmanjsa priseljevanje, je pa kao nor.
felixkp
12. 01. 2019 13.30
+5
60 je bila grožnja resnična, sedaj pa ni. Kar je sedaj je le trmoglavljenje otročaja.
Alojz69
12. 01. 2019 12.13
+5
Nevem zakaj se tolk delite na idiologije vsak ima pravico na svoje mnenje...tudi Trump ima v nekaterih primerih prav in prav tako demokrati ampak problem je to butasta delitev
nightifly
12. 01. 2019 12.12
+2
Shut down ni nic novega . Skoraj vsi predsedniki so to storili . Stevilke zgoraj so kar zavajajoce . Amerov je preko 300 mio . 1/400 del populacije je to . To je kot v Sloveniji 5000 usluzbencev . Je pa tudi dejstvo , da mora novinar navesti pravi razlog za zaprtje dela vladnih-javnih sluzb . Ce bi casopis to eksaktno objavil ,torej pogovor Trump -Pelosi ,Schumer , bi jasno slisali kako je vse potekalo . Sogovornika Trumpa sta svetnika ? Ne bi rekel . Torej ?
fljfo
12. 01. 2019 11.34
+4
Kar naj naredijo zid....Mehičanom bo prav prišel, kajti kmalu se bo trend obrnil in bodo Američani hoteli prebegniti na jug
dannyer
12. 01. 2019 12.03
-4
verjetno si mislil zaradi nasilja in ustrahovanja in sovraštva ki ga izvajajo demokrati antifa blm z fn novicami itd. ampak si se zmotil prej bodo ekstremiste popihali. drugič pa vsaj malo se pozanimi kaj se v resnici dogaja na južni meji. pa ti bo vse jasno. na kratko trump ima prav.
Chavez2
12. 01. 2019 11.29
-12
Slava in čast Predsednik Trump z veliko začetnico. 👏👏👏
Brakedirt
12. 01. 2019 11.32
-5
fljfo
12. 01. 2019 11.46
-5
Nič novega, po novem levičarji navijajo za desničarske kapitaliste....Poglejte sano kako podpirajo Putina....Tako, da se ni čuditi, da tufdi Trumpa
hop.cefizelj
12. 01. 2019 11.18
+17
Usak dan nek člank o Trumpu, o naših de.ilih ko vsak dan ilegalce sprejemajo pa nč? Trump se jih hoče vsaj losat, naš jim pa vse h r.t stlačjo, naše penzioniste pa iz bajt mečejo ko nimajo za položnco
miselna policija
12. 01. 2019 11.22
-4
avi svečkarji imate kakšna posebna očala skoz katera vidite vsak dan trume ilegalcev,migrantov,beguncev,....??
Brakedirt
12. 01. 2019 11.33
-2
Al83
12. 01. 2019 14.00
-1
Levim se gre samo za moč in oblast in so za politične glasove pripravljeni prodati in izdati narod za katerega so zaprisegli, da ga bodo branili. Za lastne ljudi jim ni mar, oziroma jih sovražijo in prezirajo, saj so lasten narod naših levakov namesto Slovencev tisti u Beogradu, Sarajevu, Prištini in Carigradu. Slovenci smo za njih samo za to, da plačujemo račune.
tellerkit
12. 01. 2019 11.11
+6
Jenkiji se bodo stepli sami med sabo, to bo še veselo...
HorstWiesel
12. 01. 2019 11.05
+11
Sam, kako je zdej to, a ni Trump rekel, da bo Mehika plačala zid?
Maxx365
12. 01. 2019 15.41
+4
to je bilo pred volitvami, hrana za neumne
Al83
12. 01. 2019 11.04
-6
Ko levaki vedno kritizirajo Trumpa, kako je neumen in nesposoben, kako neumni in nesposbni so po tem levaki, ko vedno zgubijo proti Trumpu. Da ne omenjamo tega, da je Trump najuspesnejsi predsednik v zadnjih 50 letih, kar se tice ekonomije. Predsednik, ki za razliko od predhodnikov zakljucuje vojne in jih ne zacenja, kar je dokazal z zahtevo po takojsnem stoodstotnem umiku iz sirije, ki mu nasprotujejo demokrati in kragulji v republikanski stranki. Za zakljucek pa je k pogajalski mizi pripeljal tudi malega debelega roketmana Kima Una.
miselna policija
12. 01. 2019 11.23
+3
pozzo
12. 01. 2019 13.40
-5
Počaki mal to je prvi mandat, v drugem bo vse drugače, to je samo pripravljanje terena.
Al83
12. 01. 2019 13.52
+2
Bomo vidli če bo zid na koncu ali ne? Jaz pravim da bo, ker ima Trump podporo republikancov, da zapre vlado zaradi zidu do 2020. Med tem pa je 90% uslužbencev javnega sektorja demokratskih levih volilcev in zato zaprtje vlade stopnjuje pritisk na demokratsko bazo, ki zato stopnjujejo pritisk na demokratsko stranko, ki bo zaradi tega morala popustiti saj si v nikakršnem primeru ne more dovoliti zaustavitve vlade do oktobra 2020.
Maxx365
12. 01. 2019 15.43
-1
nič ne bo, če mu zdaj popustijo, jih bo vedno izsiljeval
miselna policija
12. 01. 2019 10.58
+6
privatnim represivnim agencijam,ki lahko brez naloga ali obrazložitve vdirajo v hiše,stanovanja,..., zagotovo ni odtegnil denarja
mijavci
12. 01. 2019 10.56
+2
Jest vem da ,ko ga naši plačani portali kritizirajo, dela on dobro za njihove državljane, ter da bo naslednje volitve gladko spet dobil, pa zid bo tudi stal.
Brakedirt
12. 01. 2019 10.59
+0
posljite teh 400.000 ljudi v kontejnerje po kruh,saj to ze obvladate.