Tujina

Tudi Britanci mučili ujetnike

London/Washington, 01. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski časnik Daily Mirror je objavil novico, da so tako kot ameriški tudi britanski vojaki mučili iraške ujetnike.

Grozljivi posnetki, kako britanski vojak muči Iračana v ujetništvu
Grozljivi posnetki, kako britanski vojak muči Iračana v ujetništvu FOTO:

Britansko obrambno ministrstvo je v petek zvečer odredilo preiskavo, dogodek pa je že obsodil britanski premier Tony Blair, ki je dejal, da gre za "popolnoma in absolutno nesprejemljivo" dejanje. Daily Mirror je objavil tudi slike britanskih vojakov, ki s puškinim kopitom udarjajo po Iračanu in nanj urinirajo. Šlo naj bi za domnevnega tatu, ki naj bi ga vojaki mučili osem ur. Pri tem naj bi mu grozili, da ga bodo ubili, mu razbili čeljust in izbili zobe. Po osmih urah naj bi ga vojaki vrgli iz vozečega avtomobila in ga pustili ležati sredi ceste. Ni znano, ali je Iračan mučenje preživel.

Dogodek je poleg Blaira obsodil tudi poveljnik britanske vojske v Iraku sir Michael Jackson. "Če je to res, storilci niso vredni, da nosijo uniformo v imenu britanske kraljice," je poudaril. Dejanja ameriških in britanskih vojakov je v New Yorku obsodil tudi generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan.

Ameriška vlada se je opravičila

Naslovnica britanskega časnika Daily Mirror
Naslovnica britanskega časnika Daily Mirror FOTO:

Ameriška vlada se je opravičila za mučenja iraških zapornikov, ki so jih izvajali ameriški vojaki v zaporu Abu Graib, 40 kilometrov zahodno od Bagdada. "Zelo nam je žal za to in naredili bomo vse kar je v naši moči, da se kaj takega ne bo nikoli več ponovilo," pa se je v petek v Washingtonu na nečloveška ravnanja ameriških vojakov v Iraku odzval tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Richard Boucher. Šest ameriških vojakov bo moralo za svoja dejanja odgovarjati pred vojaškim sodiščem.

Na ravnanje ameriških vojakov v Iraku se je odzvala humanitarna organizacija Human Rights Watch, ki je v petek ocenila, da bi morali biti v preiskavo ameriške vojske o mučenju iraških ujetnikov, ki so ga izvedli ameriški vojaki, vključeni tudi poveljniki teh vojakov. Svetovalec enega od obtoženih vojakov je namreč povedal, da so dobili ukaz, da ujetnike "omehčajo" pred zaslišanjem, je sporočila Human Rights Watch. Organizacija sicer izraža resno zaskrbljenost nad odnosom ZDA do takšnih ravnanj z ujetniki v Iraku in Afganistanu, saj meni, da ameriška administracija tega vprašanja ne jemlje dovolj resno.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8