Tujina

Tudi Fukušima Zelenim pomagala do zmage

Stuttgart, 28. 03. 2011 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški Zeleni so nesporni zmagovalci deželnozborskih volitev v zveznih deželah Porenje-Pfalško in Baden-Würtemberg, kjer se po skoraj 60 letih končuje vladavina krščanskih demokratov Angele Merkel.

Slavje nemških Zelenih
Slavje nemških Zelenih FOTO: Reuters

Zeleni so na deželnozborskih volitvah v Baden-Würtembergu pridobili 12,5 odstotka glasov, v Porenju-Pfalškem pa 10,8 odstotka. V obeh deželah naj bi bila stranka poslej v vladajoči koaliciji, v Stuttgartu naj bi Zeleni dobili položaj predsednika deželne vlade.

V Baden-Würtembergu je po končnih neuradnih rezultatih na nedeljskih volitvah največ glasov sicer dobila Krščansko demokratska unija (CDU), a je dosegla najslabši rezultat v zadnjih 55 letih. V Porenju-Pfalškem pa so največ glasov dobili socialdemokrati (SPD), a so izgubili večino v deželnem zboru, zato se tej deželi obeta najverjetnejša koalicija med SPD in Zelenimi. V obeh deželah je imela SPD zgodovinsko najslabši rezultat.

V Baden-Würtembergu je CDU dobila 39 odstotkov glasov, Zeleni 24,2 odstotka, SPD 23,1 odstotka, liberalci (FDP), ki so bili od leta 1996 v vladajoči koaliciji s CDU, pa 5,3 odstotka. Volilna udeležba je bila 66,2-odstotna in najvišja v zadnjih 15 letih. V Porenju-Pfalškem je po končnih neuradnih rezultatih doslej vladajoča SPD dobila 35,7 odstotka glasov, CDU 35,2 odstotka, Zeleni 15,4 odstotka. Preostalim strankam ni uspelo prestopiti petodstotnega volilnega praga. V Porenju-Pfalškem je bila volilna udeležba 61,8-odstotna.

"To je veličastno," je rezultate volitev v Porenju-Pfalško komentirala vodilna kandidatka Zelenih Eveline Lemke. Če bo v deželi prišlo do rdeče-zelene koalicije (SPD/Zeleni), bo to prva tovrstna koalicija v zgodovini te nemške zvezne dežele. Vladajoča koalicija na zvezni ravni med CDU in FDP pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel bo v 69-članskem bundesratu po porazu črno-rumene koalicije v Baden-Würtembergu izgubila še dodatne glasove podpore.

'Boleč dan za stranko'

Nemška kanclerka in predsednica CDU Merklova je danes v prvem odzivu na poraz njene stranke dejala, da je katastrofa v japonski jedrski elektrarni Fukušima kriva za poraz njene stranke v tej zvezni deželi. Poraz vladajoče koalicije na jugu Nemčije je "mejnik v zgodovini Krščanskodemokratske unije", nedeljske volitve pa so bile "boleč dan za CDU na jugozahodu in za celotno stranko", je po seji predsedstva stranke še dejala Merklova.

Stranka Merklove je po 60 letih izgubila primat v zvezni deželi Baden-Würtemberg.
Stranka Merklove je po 60 letih izgubila primat v zvezni deželi Baden-Würtemberg. FOTO: Reuters

V deželi Hessen so bile sicer v nedeljo občinske volitve, kjer so po prvih volilnih projekcijah prav tako slavili Zeleni, čeprav CDU ostaja najmočnejša stranka. Tako CDU kot SPD in FDP so imele slabši rezultat kot na prejšnjih občinskih volitvah.

Na referendumu o javnem zadolževanju pa se je večina volivcev v deželi Hessen izrekla za omejitev zadolževanja. Okoli 70 odstotkov volivcev se je namreč izreklo za to, da bi v deželno ustavo zapisali prepoved zadolževanja do leta 2020.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperVeloce
28. 03. 2011 16.01
Mislim, da se bo treba počasi začeti zgledovati po kom drugem. Nemci bodo očitno propadli...
alterego
28. 03. 2011 14.31
korintos, v času ko štejejo le dobički in konkurenčnost, ni prostora za alternativne vire energije! vetrnice Nemci šibajo samo zarad multiplikativnih ekonomskih učinkov (delovna mesta v proizvodnji vetrnic ipd.), izgube zaradi tega pa not prinašajo nuklearke in termo objekti! sicer pa žal ni prostora tud za spodobne plače in penzije...
nosferatu
28. 03. 2011 14.15
"kaj misliš, da poganja vodo po pipah? Mogoče črpalke? In te delajo na kaj? Na drugo varianto? misliš na disel?" Ne, mislim na vodno, toplotno ali katero drugo energijo. Poglej, računica je zelo enostavna: v enem mestu zmanjka elektrike iz nuklearke ter so se ljudje prisiljeni odločiti med a) ohranitvijo vseh obstoječih dejavnosti ter rednimi omejitvami elektrike ("rolling blackout") b) zaprtjem najbolj potrošnih oz. negospodarnih dejavnosti in poslopij ter ohranitvijo delovanja vodovoda, c) izklopom mestnega vodovoda ter ohranitvijo vseh ostalih dejavnosti. Meni se nekako zdi, da se bo večina ljudi odločila raje za delujoč vodovod kot pa za drugi dve opciji.
nosferatu
28. 03. 2011 14.06
"pa še ekoteroristi ste proti njim zaradi ptičev..." 1. jaz nisem nikakršen ekoterorist, kot ti tudi nisi antiekoterorist; posploševanje je mati napačnih predpostavk. 2. jaz sem takoj za veternice (tudi v bližini lastnega stanovanja, če bi bilo treba) ker nisem tako smotan, da bi verjel, da se ptiči ne bi navadli umikat oviram. Potemtakem tudi ne bi smeli graditi nebotičnikov in baznih postaj za mobitele, ker bi se ptiči zabijali noter. Sem pa itak že zadnjič napisal, da si teli bizgeci onemogočajo svoje lastne napore, kar mi gre najbolj na živce.
Audy
28. 03. 2011 13.12
Merklova o Zelenih: "Ne bi prišli niti do teleteksta, kaj šele do interneta" OWNED :)
korintos1
28. 03. 2011 12.54
mk13 Rit je rit.
korintos1
28. 03. 2011 12.53
Malo se šalim. Ti zelenci ne bodo v svojem mandatu nič spremenili, ker drugače bo nemško gospodarstvo nazadovalo. Tega pa si menda ne želijo?
mk13
28. 03. 2011 12.47
in ponovno lahko pričakujemo veliko denarja vloženega v orožje s strani nemcev!!! čas je da nemci zopet postanejo prva velesila v evropi... raje služim njim kokr pa belgijcem francozom ali angležem k lezejo ameriki sam v rit....
DarhVader
28. 03. 2011 12.15
@ korintos zamrzovalna skrinja ni samo za meso ampak tudi za zelenjavo... Sem za čisto energijo, ko bo ta proizvajala enako kot nuklearka na istem hektarju
korintos1
28. 03. 2011 12.08
DarVader Pa zakaj ne bi enkrat probali s čisto energijo? Ker nimaš zmrzovalne skrinje, ne rabiš tudi mesa. To bo poceni življenje. Tudi mi imamo ekoteroriste.
korintos1
28. 03. 2011 12.04
beri66 10:15 mi smo še res prezeleni.
DarhVader
28. 03. 2011 11.56
ahh nosferatu kaj misliš, da poganja vodo po pipah? Mogoče črpalke? In te delajo na kaj? Na drugo varianto? misliš na disel? Veternice proizvajajo samo elektrike ko je veter in mnogo hektarjev zemlje bi zavzele in še vedno bi premalo proizvajale... pa še ekoteroristi ste proti njim zaradi ptičev...
nosferatu
28. 03. 2011 11.50
"za mojo voljo naj vse nuklearke zaprejo, samo potem bomo namesto filmov večer brali kakšne knjige pri svečah in pozabite na zamrzovalne skrinje, hladilnike, iz pipe nebo več tekla voda, vaše potrebe na vc boste morali v kahlico in ven nad okno..." Hm, nisem vedel, da obstajajo pri nas vodovodi in wc-ji na elektriko. A si ti to kje na Japonskem kupil? Pri večini slovenskih domov namreč elektriko za pumpanje vode uporablja le mestni vodovod, ker pa je distribucija vode življensko pomembna, bi v primeru izpada nuklearne elektrike zelo hitro prešaltali na kako drugo varianto. Enako velja tudi za branje knjig in ostale reči. Bo pač treba še kako hidroelektrarno postavit in par vetrnic; cena napredka pač. Še vseeno bolje kot pa imeti celo državo radioaktivno, se ti ne zdi?
DarhVader
28. 03. 2011 11.19
zeleni, hah...ekoteroristi so jih volili, spremenilo pa se nebo nič za mojo voljo naj vse nuklearke zaprejo, samo potem bomo namesto filmov večer brali kakšne knjige pri svečah in pozabite na zamrzovalne skrinje, hladilnike, iz pipe nebo več tekla voda, vaše potrebe na vc boste morali v kahlico in ven nad okno... welcome to the middle age
DarhVader
28. 03. 2011 11.16
zeleni, hah...ekoteroristi so jih volili, spremenilo pa se nebo nič za mojo voljo naj vse nuklearke zaprejo, samo potem bomo namesto filmov večer brali kakšne knjige pri svečah in pozabite na zamrzovalne skrinje, hladilnike, iz pipe nebo več tekla voda, vaše potrebe na vc boste morali v kahlico in ven nad okno... welcome to the middle age
DarhVader
28. 03. 2011 11.13
zeleni, hah...ekoteroristi so jih volili, spremenilo pa se nebo nič za mojo voljo naj vse nuklearke zaprejo, samo potem bomo namesto filmov večer brali kakšne knjige pri svečah in pozabite na zamrzovalne skrinje, hladilnike, iz pipe nebo več tekla voda, vaše potrebe na vc boste morali v kahlico in ven nad okno... welcome to the middle age
tezkakovina
28. 03. 2011 10.44
beri66,se popolnoma strinjam.Rdeči in črni so dokazali,da niso sposobni voditi niti mojega psa na sprehod.Skrajni čas je za gibanja in stranke,ki vedo še kaj drugega kot bežati pred zakoni in odgovornostjo.So pa Nemci že lani septembra naznanili konec recesije.Naša politika pa bo grozila narodu še celo 2011 ! Mi Nemško-Francoskega vlaka ne bomo videli - ne s to politiko in ne s temi plačami.
beri66
28. 03. 2011 10.15
le od naših Zelenih niti Z......mi podpiramo domobranske in komunistične stranke....kaj bi z zelenimi...kok smo glupi!
alterego
28. 03. 2011 09.36
pa ne samo Fukušima, tud zgrešeno reševanje gospodarske krize je dodalo svoje...
luckyss
28. 03. 2011 08.37
Politiki je vseeno kako krvavi so glasovi, glavno,da so blizu korita.