Tujina

Tudi Merklova dala ultimat

Berlin, 26. 09. 2005 17.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po besedah Merklove se pogovori o koaliciji ne bodo začeli, dokler se Schröder ne odpove kanclerstvu.

Nemški kancler Schröder in Merklova na prvih pogovorih o oblikovanju koalicije prejšnji teden nista dosegla dogovora
Nemški kancler Schröder in Merklova na prvih pogovorih o oblikovanju koalicije prejšnji teden nista dosegla dogovora FOTO: Reuters

Voditeljica nemške konservativne unije CDU/CSU Angela Merkel je povedala, da se pogovori o možni "veliki koaliciji" s socialdemokrati SPD kanclerja Gerharda Schröderja ne bodo začeli, dokler se Schröder ne bo odpovedal zahtevi po kanclerstvu. "Predpogoj za zaupanje je, da mi kot največja stranka predlagamo kanclerja," je povedala Merklova.

Merklova je postavila Schröderju ultimat
Merklova je postavila Schröderju ultimat FOTO: Reuters

Poleg zagotovil, da SPD ne bo poskušala vzpostaviti manjšinske koalicije ob začetku zasedanja novega parlamenta, predvidenega za 18. oktober, je Merklova postavila še nekaj drugih zahtev, preden bi začeli uradni pogovori o koaliciji med CDU/CSU in SPD. Merklova se je s sedanjim kanclerjem pretekli teden že sestala na pogovorih, ponovno pa naj bi se sešla v sredo.

Schröderjeve izjave ta konec tedna so sicer nakazovale popuščanje pri zahtevi po kanclerstvu, vendar današnje izjave vodilnih politikov SPD tega ne potrjujejo. "Schröder bo kancler," je dejal podpredsednik poslanske skupine SPD Ludwig Stiegler, ministrica za razvojno pomoč Heidemarie Wieczorek-Zeul pa je vztrajala, da je "Merklova izgubila".

Koalicija Krščanskodemokratske unije (CDU) Angele Merkel in Krščanskosocialne unije (CSU) Edmunda Stoiberja skupaj z liberalci (FDP) Guida Westerwelleja je na predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla zmago pred sedanjo vladno koalicijo med Schröderjevimi socialdemokrati (SPD) in Zelenimi Joschke Fischerja, a jim je zmanjkalo za večino v parlamentu, s katero bi lahko oblikovali svojo vlado. Zato sta morala oba bloka v medsebojne pogovore o morebitnih drugačnih sestavah koalicije.

Kakšna bo nova nemška vlada, je tako za zdaj še nemogoče napovedovati. Možne so pravzaprav vse kombinacije, le Levo stranko so vsi izključili iz tega procesa. Pojavila so se tudi ugibanja, da bi lahko črno-rumena koalicija med CDU/CSU in FDP oblikovala manjšinsko vlado ob tihi podpori katere izmed ostalih parlamentarnih strank, a je Merklova za zdaj to možnost zavrnila. "Mislim, da manjšinska vlada ni primerna za tako pomembno državo, kot je Nemčija," je dejala Merklova.