Tujina

'Tako hude kršitve ne smejo ostati brez odgovorov'

London, 25. 01. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaupni dokumetni Nata kažejo, da je kosovski premier Hashim Thaci eden največjih akterjev kosovskega organiziranega kriminala. O njem je parlamentarni skupščini Sveta Evrope poročal tudi Dick Marty.

Hashim Thaci
Hashim Thaci FOTO: Reuters

Britanski časopis Guardian se je dokopal do zaupnih dokumentov zveze Nato o kosovskemu premierju Hashimu Thaciju. V njih je zapisano, da naj bi bil Thaci eden glavnih akterjev kosovskega podzemlja, "prava moč", ki stoji za njim, pa naj bi bil Xhavit Haliti, nekdanji vodja logistike Osvobodilne vojske Kosova (OVK), zdaj pa tesen sodelavec Thacija in eden od najvplivnejših poslancev Thacijeve vladajoče stranke PDK. Imel naj bi tudi pomemben vpliv na Thacija, nekdanjega poveljnika OVK.

Haliti naj bi imel tesne vezi z "albansko mafijo", močno naj bi bil vpleten v prostitucijo ter tihotapljenje orožja in mamil. Bil naj bi tudi ključni mož, ki je vodil financiranje vojne na Kosovu in se s tem močno osebno okoristil. Ko pa so ti viri usahnili, se je obrnil na organiziran kriminal, po poročanju Guardiana navaja eden dokumentov mednarodnih sil Kfor na Kosovu.

V dokumentih, ki so jih okoli leta 2004 zbrali ameriški pripadniki Kforja, so sicer navedene vse podrobnosti o mreži organiziranega kriminala na Kosovu, informacije pa temeljijo na podatkih zahodnih obveščevalnih služb in lokalnih informantov. Navedene so tudi podrobnosti o geografski porazdeljenosti kriminalnih skupin, hkrati z njihovimi družinskimi in poslovnimi povezavami, navaja Guardian.

Marty poročilo predstavil skupščini Sveta Evrope

Parlamentarna skupščina Sveta Evropa pa je današnje zasedanje začela s predstavitvijo poročila o trgovanju s človeškimi organi, ki ga je pripravil švicarski preiskovalec in poročevalec Sveta Evrope Dick Marty. "Smo varuhi vrednot, zato se moramo boriti za resnico," je povedal na začetku predstavitve svojega poročila. Po njegovih besedah je nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte kljub številnim težavam, na katere so preiskovalci naleteli ob preiskovanju kriminala na Kosovu, zbrala veliko dokazov.

"Brez resnice ni pravice, in to poročilo ni škandalozno, kot mnogi trdijo, temveč je škandalozen politični oportunizem, ki je nadvladal zakone. To poročilo se ne dotika statusa Kosova, ni uperjen proti kosovskemu narodu in ni v prid Srbije. Ne, to poročilo ni v nobenem smislu povezano s Srbijo. Ne, to poročilo ni povezano z Rusijo. Imena, navedena v poročilu, so imena, ki jih navajajo obveščevalne službe in analitiki, žrtve pa so tako Srbi kot tudi kosovski Albanci, za katere so bili pripadniki OVK izdajalci, za nas pa so samo človeška bitja," je povedal Marty.

Bo Svet Evrope z resolucijo nadaljeval preiskavo?

Darja Lavtižar Bebler
Darja Lavtižar Bebler FOTO: Dare Čekeliš

Vodja slovenske delegacije v parlamentarni skupščini Darja Lavtižar Bebler pa je povedala, da se je večina udeležencev zavzela za nadaljnjo preiskavo teh zelo resnih obtožb. Po njenih besedah poročilo vsebuje zelo resne obtožbe, ki bi jih morali resno preiskati. Ta poziv velja predvsem Evropski uniji in njeni misiji Eulex na Kosovu ter tudi vsem institucijam na Kosovu in v Albaniji. "Gre za tako hude kršitve, da ne smejo ostati brez odgovorov," je dejala Lavtižar Beblerjeva.

PS SE naj bi o poročilu glasovala popoldne in ga, kot vse kaže, podprla z resolucijo. Večina parlamentarcev je namreč delo švicarskega senatorja in sodnika podprla ter pozvala kosovske oblasti, naj sodelujejo v preiskavi. Nekaj jih je sicer opozorilo, da končna resolucija ne bi smela negativno vplivati na pogovore med Prištino in Beogradom. "Toda problema se zato ne bi smelo politizirati," je v govoru pred PS SE še opozorila Lavtižar Beblerjeva. In to se, če bo resolucija sprejeta, kot je predlagana zdaj, po njenih besedah ne bo zgodilo.

Halitija omenil tudi Marty

Halitija omenja tudi poročevalec Sveta Evrope Dick Marty v poročilu o nezakonitem trgovanju s človeškimi organi na Kosovu, ki naj bi po navedbah Guardiana temeljilo tudi na poročilih ameriškega FBI in britanskega MI5. Poročilo Halitija označuje kot enega najpomembnejših sodelavcev Thacija.

Švicarski preiskovalec Dick Marty
Švicarski preiskovalec Dick Marty FOTO: Reuters

Ukazal naj bi, v nekaterih primerih pa tudi osebno nadziral, več "usmrtitev, zapiranj, mučenj in zasliševanj" večinoma srbskih ujetnikov med ali kmalu po spopadih na Kosovu leta 1999, navaja Marty v poročilu, ki je bilo objavljeno sredi decembra lani, Parlamentarna skupščina SE pa ga bo predvidoma sprejela še danes.

Thaci, ki je pred mesecem dni znova postal premier, vse obtožbe iz Martyjevega poročila zavrača kot neutemeljene in namenjene diskreditaciji tako njega kot OVK ter nove države Kosovo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
25. 01. 2011 17.46
Pa imamo v sodobnem svetu novega Hitlerja, Al Caponeja, eksekutorja,..!
Chilly_Willy
25. 01. 2011 17.33
Hashim Thaci: pošteno sam radio ... hahahahaaa ...
bnam 2707
25. 01. 2011 17.09
Verjamem,da bo svet gledal skozi rešetke.Tja namreč sodi.
ALBANAC
25. 01. 2011 17.04
PA JANSA JE VELIKI SOK Z KOSOVARJI,SAJ JE NJIM NAJVEC PRODAL ROBE.
Jožajoža
25. 01. 2011 17.02
američani so že obračunali z vsemi:miloševičem, đukanovičem, tuđmanom,izetbegovičem,tačijem, sanadarjem, kdaj bo na vrsti janša?
ALBANAC
25. 01. 2011 16.56
POZNATE TRAJEKTNO LINIJO KOPER DRAC. POZANIMAJTE SE KAJ SO PREVAZALI LETA 98 IN 99 V KONTEJNERIH. VSI VEJO TO
100per
25. 01. 2011 16.55
Mafijska ,,država,,! Pčasi vse pride na svoje.
ALBANAC
25. 01. 2011 16.54
MISLIM DA SO VASI VPLETENI AMPAK BOJIM SE POVEDAT,... MAM PRAVE INFO.
Martian
25. 01. 2011 16.48
upam da ne bo nikoli prišel na plano kak dokument od slovenskih politikih......ker bo svet šokiran....in dolgoročno zna zelo škoditi ugledu Slovenije..
svegel
25. 01. 2011 16.48
Tega je kriva Amerika, krivili so pa Srbijo
svegel
25. 01. 2011 16.47
Tega je kriva Amerika
MILEVOLLIDISCO
25. 01. 2011 16.44
Počasi prihaja resnica . Ni mi samo jasno da ljudje še vedno padajo na propagandno parolo "VELIKA SRBIJA" Osebno,nikoli nisem niti enega načrta videl ki kaže od kod do kam naj bi bila ta VELIKA SRBIJA.Sem pa že videl geografski načrt VELIKE ALBANIJE ,ki kaže SEVERNI DEL GRČIJE,KOSOVO,SEVERNI DEL/ skoraj polovico Makedonije,JUŽNI DEL SRBIJE /do Aleksinca/. Seveda, dvomim da bo to gdaj tako kot je narisano , ampak ideja je in načrti so!!! To je dejstvo. Slovensko vojsko ,ki je trenutno na Kosovu v sestavi EULEKSA, niti slučajno ne umikat iz KOSOVA. DEFINITIVNO, edini vojaki ki ŠČITIJO, STRAŽIJO TE SRPSKE ENKLAVE SO RAVNO SLOVENSKI VOJAKI , IN KAR JE NAJBOLJ VAŽNO, NAROD JIM ZAUPA !!! Zgodovina se ponavlja.1941 so SRBI IN SRBIJA BILI TISTI KI SO SLOVENCE SPREJELI V SVOJE DOMOVE pred fašizmom !!!!
blade_runner
25. 01. 2011 16.38
cili33 http://24ur.com/sport/nogomet/balkanska-li... tem 24ur linku sem včeraj komentiral ravno to, da Slovenija je na balkanu in da imamo veliko več skupnega s Hrvati, Bosanci, Srbi kot Avtrijci itd... In lej tut Slovenec je ponosen na Slovenijo, sam še zmerom je treba met neko mejo dobrega okusa, kulture itd... Ne pa Kosovo je Srbija, Kosovo do Tokija pa najači v vaterpolu, odbojki, fucbalu, basket... Mentaliteto imate kot da ste neka svetovna velesila ... ;) Ne me narobe razumet, Srbi so mi fajn narod, vse dokler ne pride do vprašanja nacionalnosti... ;)
ALBANAC
25. 01. 2011 16.35
PRI NAS V ALBANIJI JE ISTO GLEDE AMEROV. ZAENKRAT RINEJO SALJO KER GA SE RABIJO,POTEM PA ZBEREJO SVOJEGA IGRALCA IN TAKO NAPREJ. TACI JE ITAK SVOJE ZAKLJUCO KER SE BO MOGO UMAKNIT ZA RESETKE.
Drejc MB
25. 01. 2011 16.30
Ja kdaj pa še Ameri niso na oblast spravili kriminalca, ki jim je čez čas ušel izven kontrole ??? Znana zgodba... Enkrat si bo Evropa morala priznati, da kljub vsem negativnim stvarem, ki so jih v devedesetih zagrešili SRBI je mednarodna skupnost definitivno ustrelila v prazno, ko jim ni dovolila da napravijo RED na svojem legitimnem ozemlju.... Raznih TACHI -ji ki jih je kot listja in trave nikoli ne bi priplavali na površje, v državi bi vladal red, ne pa leglo kriminala z lovkami po celi Evropi. Velika napaka, da je EU popustila Američanom, tako leta 2000, kot tudi ob razglasitvi samostojnosti Kosova..... Vse se vrača in vse se plača.....
Jožajoža
25. 01. 2011 16.28
vsi akterji , ki so razbijali jugoSLAVIJO ,in so si med seboj razdelili republike, imajo podobno pokvarjeno preteklost. z blagoslovom amerike.
ALBANAC
25. 01. 2011 16.27
PA SER VLADIN AVION GA JE PELJO DOL NA VASE STROSKE. BIO SEM PO NAKLJUCJU V PRISTINI IN SO ZACELI METATI VSO SLOVENSKO ROBO NA ULICO. SPOMNIM SE DA JE BILO NAJVEC MLEKA IN SO PROTESTIRALI IN HOTLI OBRACUNAT Z VSEM SLOVENCEM.
Gre k na motorju
25. 01. 2011 16.27
blade_runner Lej vprašal sem ga in prisel do odgovora, ki sem ga pričakoval. Neki mors razumet Srb bo ponosen da je to kar je. Imamo bogato zgodovino in mislim, da so tudi ostali narodi bili odvisni od nje. Pač Slovenci se imate za nekaj več...sam še vedno spadate pod balkan.
hugo12
25. 01. 2011 16.26
mislim da pop tv krsi zakon o svobodi izrazanje...ce bo ta komentar zbrisan,se bom odjavu z tega portala in jih tozu zaradi manipulacije uporabnikov....
ALBANAC
25. 01. 2011 16.23
NA KOSOVU NITI ENA SLOVENSKA FIRMA NI PROSPERIRALA V SRBIJI IN ALBANIJI PA VELIKO. VI SE PA ODLOCITE KOGA BOSTE PODPIRALI. PRIDITE K NAM V ALBANIJO NA MORJE IN BOSTE VIDLI GDO SMO. VLORA,SARANDA,NAJLEPSE PLAZE NA SVETU