Tujina

Tudi po zadnjem soočenju Johnsona in Corbyna brez očitnega zmagovalca

London, 07. 12. 2019 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
2

Britanski ministrski predsednik Boris Johnson in vodja laburistov Jeremy Corbyn sta nastopila v zadnjem soočenju pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami 12. decembra. V razpravi je prevladoval brexit, izstop Velike Britanije iz EU, ter javni zdravstveni sistem na Otoku.

Javnomnenjske raziskave pred volitvami sicer napovedujejo konservativcem pod vodstvom Borisa Johnsona veliko prednost pred laburisti. Jeremy Corbyn je zaradi tega na zadnjem soočenju poskušal povečati pritisk na premierja, kar pa mu v celoti ni uspelo. Javnomnenjska raziskava po koncu soočenja je pokazala, da so gledalci razdeljeni glede tega, kdo je iz soočenja izšel kot zmagovalec. 52 odstotkov jih je menilo, da je to britanski premier, 48 odstotkov pa, da je to Corbyn.

Corbyn je Johnsonu na soočenju med drugim očital, da mu manjka odkritosti glede njegovih načrtov za brexit. Posvaril je pred dolgotrajnimi pogajanji z ZDA in EU o morebitnem prostotrgovinskem sporazumu. "Izstopili bomo iz odnosa z EU in vstopili v odnos z nikomer," je dejal vodja laburistov.

Ponovil je, da bi z EU v roku treh mesecev dosegel nov izstopni dogovor, nakar bi ga predložil na referendum, na katerem bi državljani lahko izbrali tudi možnost obstanka v Uniji.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je po soočenju oba ocenila kot poraženca.
Škotska premierka Nicola Sturgeon je po soočenju oba ocenila kot poraženca. FOTO: AP

Johnson mu je odgovoril, da že ima krasen dogovor o izstopu, na podlagi katerega bi Veliko Britanijo januarja popeljal iz EU. "Kako boš lahko od Bruslja dobil nov dogovor o brexitu, če sploh ne verjameš vanj?" ga je še vprašal.

Pri tem je imel v mislih Corbynovo odločitev, da bo v primeru drugega referenduma o brexitu ostal nevtralen. Vodjo laburistov je večkrat pozval, naj se vendar odloči, ali je za ali proti brexitu. Zagovarjal je tudi, da ima Velika Britanija dovolj časa, da z EU po brexitu sklene dogovor o prihodnjih trgovinskih odnosih.

Glede splošne ureditve države je Corbyn poudaril, da je demokratični socializem izboljšal standard najrevnejših ter da bo njegova stranka, če bo zmagala na volitvah, to ponovno storila. Johnson je po drugi strani zagovarjal kapitalizem, češ da je "dinamična tržna ekonomija edini način, na katerega je mogoče plačati fantastične javne storitve", njegove besede povzema BBC.

Pomembna tema soočenju je bil znova tudi javni zdravstveni sistem (NHS) na Otoku. Tako Johnson kot Corbyn sta obljubila velike investicije v sistem, ki se sooča z velikimi težavami.

Corbyn je tudi vnovič ponovil eno svojih glavnih izhodišč za napad na konservativce – ti naj bi po njegovem prepričanju dovolili, da NHS postane del prihodnjega trgovinskega dogovora z ZDA. Johnson, ki namigovanja že ves čas zavrača, je to ponovil tudi na soočenju in trditve primerjal s skrivnostjo bermudskega trikotnika.

Škotska premierka Nicola Sturgeon – njena stranka SNP naj bi postala tretja najmočnejša stranka v britanskem parlamentu – je po soočenju oba ocenila kot poraženca. "Dva moža brez navdiha, oba neprimerna, da postaneta ministrska predsednika," je dejala.

Še pred soočenjem sta se oglasila tudi nekdanja britanska premierja, John Major iz vrst konservativcev ter laburist Tony Blair, ki si oba želita obstanka države v EU. Pozvala sta volivce, naj glasujejo za kandidate, ki zavračajo Johnsonov dogovor z Brusljem o brexitu, da bi tako dosegli možnost novega referenduma o brexitu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chavez2
07. 12. 2019 10.58
-9
Čestitke Boris Johnson 👏👏👏
morituri
07. 12. 2019 11.32
+0
Venezuela in njihova lakota te z veseljem sprejmeta. Kaj še čakaš? Corbyn ima v nasprotju Johnsona zdravo pamet, Johnson pa je pravi neumni Trump!!!!