Tujina

Tudi rabini za zapahe zaradi korupcije

New Jersey, 24. 07. 2009 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet rabinov, pa tudi trije župani in dva kongresnika se bodo verjetno nekaj časa hladili zaradi korupcije. Družbo bi jim lahko delalo še 34 drugih aretiranih, ki jim je FBI stopila na prste zaradi korupcije.

Agenti ameriške zvezne policije FBI in zvezne davkarije IRS so v četrtek v ameriški zvezni državi New Jersey aretirali 44 ljudi, med njimi tri župane in dva državna kongresnika ter pet rabinov, ki so obtoženi korupcije.

Rabini naj bi bili vpleteni v korupcijo v New Jerseyju.
Rabini naj bi bili vpleteni v korupcijo v New Jerseyju. FOTO: Reuters

New Jersey že dolga leta velja za leglo mafije in korupcije, četrtkov val aretacij pa je pokazal, da govorice niso daleč od resnice. Zvezna preiskava se je začela s pranjem denarja in trgovanjem s človeškimi organi, kasneje pa se je razširila še na politike. Glavno vlogo je imel kriminalec in policijski informator, ki je bil pred tremi leti obtožen bančnih prevar.

Z zveznimi oblastmi se je dogovoril za manjšo kazen in šel v lov za drugimi kriminalci. Najprej je pomagal razkriti kriminalno mrežo, v kateri so bili tudi judovski duhovniki, ki so trgovali s človeškimi organi in prali denar med Izraelom in ZDA.

Dobili so jih pri prevarah z ledvicami.
Dobili so jih pri prevarah z ledvicami. FOTO: Reuters

Informator je rabina Levyja Izhaka Rosenbauma iz Brooklyna posnel na trak, ko mu je razlagal, da ni problem za 160.000 dolarjev dobiti ledvico za njegovega sicer neobstoječega bolnega strica, ker takšne stvari počne že deset let.

FBI je nato razširil preiskavo tudi na politike v New Jerseyju. Informator ni imel nobenih težav, da je od državnih uradnikov dobil zagotovila za pomoč pri nepremičninskih poslih, ko jim je pod mizo potisnil debelo kuverto z dolarji.

Vodja oddelka za kriminal belih ovratnikov pri FBI Ed Kahrer je po aretacijah dejal, da je problem korupcije New Jerseyja najhujši v ZDA. "Korupcija je rak, ki uničuje osnovne vrednote ZDA," je dejal Kahrer.

Med aretiranimi so tudi politiki.
Med aretiranimi so tudi politiki. FOTO: Reuters

Župan Hobokena, komaj 32-letni Peter Cammarano, ki je bil izvoljen lani, je sprejel 25.000 dolarjev in informatorju zagotovil, da bo njegov projekt izveden. Župan mesta Secaucus Dennis Elwell je vzel 10.000 dolarjev, župan Ridgefielda Anthony Suarez pa je hotel vzeti enako vsoto, vendar so ga prej prijeli.

Aretirali so tudi namestnico županje mesta Jersey City Leono Beldini, ki je obtožena zarote pri izsiljevanju in sprejetja 20.000 nezakonitih dolarjev za kampanjo. Aretirane so z avtobusom odpeljali v mesto Newark. Skoraj vsi aretirani politiki so demokrati, kar ne obeta dobrega rezultata za stranko predsednika ZDA Baracka Obame na prihodnjih volitvah v tej zvezni državi.

V New Jerseyju je od leta 2001 kar 130 javnih uslužbencev priznalo krivdo ali pa so bili obsojeni zaradi kaznivih dejanj. Za guvernerja Jona Corzina, premožnega nekdanjega zveznega senatorja, je vse skupaj sicer presenetljivo. Po aretacijah je izjavil, da je obseg korupcije nezaslišan in tega ne bodo prenašali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spik3king
25. 07. 2009 13.42
manco-capac "Za vse antisemite: kaj je narobe z .... " Zakaj ne omeniš Rothschildov ali Rockefellerjev ? Omeni ljudi, ki so služili z smrtjo naših prednikov. Omeni ljudi, ki dobesedno držijo Ameriko, Anglijo, Francijo, Nemčijo ... v svojih pesteh.
spik3king
25. 07. 2009 13.37
Rastisti nimajo mišljenja kdo je boljši ali kdo je slabši. Maš dve verziji " rasistov " : - sovražijo druge rase ( malo ljudi .. ponavadi mediji izkoriščajo to besedo ) - ljubijo svojo raso Dokler si ti govoril o " supremacists ". ( Ne vem kako se reče temu v Slo ) . Drugače si pa drugi del kar dobro zadel.
manco-capac
25. 07. 2009 11.11
Vsak narod ima svoje negativce, tako tudi Židje in Slovenci. Jaz se raje spomnim tistih, ki so nekaj prispevali v zakladnico človeške kulture, kadar se omenja ta ali oni narod. Za vse antisemite: kaj je narobe z Barbro Streisand, Stanom Getzem ali Melom Brooksom? Na svojem področju so enkratni in neponovljivi umetniki.
NoriKonj
25. 07. 2009 03.23
Nswolf: argumente prosim, ne opazke.
abeceda123
25. 07. 2009 01.02
.....................(l)judje jih bodo raztrgali .
Buena Vita
24. 07. 2009 23.00
če bi tako kot slovenci goljufali za milijone ,se splača tile revčki pa po desetake tisočk---DROBIŽ V SLOVENIJO NAJ PRIDEJO,,TU JIH NAUČIJO KORUPCIJE
spik3king
24. 07. 2009 18.29
Ti si mal pomešu pojme NoriKonj. Ampak nej ti bo ... :(
NoriKonj
24. 07. 2009 16.39
Samo židje mislijo, da so drugačni od drugih. Samo rasisti mislijo, da so židje slabši od nih. V resnici so enaki, kot vsi ostali: nekateri super ljudje, nekateri povprečni in nekateri tudi kriminalci. Zanimiv je drugi podatek iz članka: korupcijska banda je bila izključno iz vrst Demokratske Stranke. Enako, kot se dogaja po celem svetu, kjer vlada levica: korupcija je zločin proti človečanskim pravicam, ker tako kot trgovina z mamili potvarja ekonomska razmerja in uničuje socialno strukturo države. Prav levica, ki vztrajno trdi nasprotno......... Fovšija in pohlep nesposobnih.
Sadjar
24. 07. 2009 14.44
DrFake
24. 07. 2009 14.36
brencl: Dej no dej,.....a pri nas je pa kej bolje al kaj, ko so vsi mafiaši na prostem. Ti je luštno ane? Kar naenkrat se nekateri ful znašajo na Ameriko, kljub temu da kupijo od njih vsake "spodnje gate". Pri nas je šel še do nedavnega vsakdo, ki je kaj pisnil proti avtoriteti na goli otok al pa na elektrošoke. Dajte se prosim nekateri mal zbudit no al pa se preselite v Irak, da se boste spomnili, kolk ste se mel luštno ravno zaradi Amerike, njihovih filmov, risank, povcev kot npr. Michael Jackson itd. Jebiga, kontrolirajo cel svet, vendar cel svet tudi od njih vse kupi, očitno so pač toliko boljši, da smo jim verjeli. A zdej bomo pa to vse zaklali? Potem smo mi še velik večji hinavci, kot je Amerika. Ker se tiče določenih dogodkov, kot je 9/11že itak v njihovi lastni državi vsak mesec protestirajo, zaradi prevare, pa še niso nikoli čez protestnike vozili s tanki, kot se je to leta 90 zgodilo na Kitajskem. Korupcija se dogaja v Ameriki, tako kot v Rusiji, v Sloveniji in vsepovsod po svetu, Zaenkrat je pač človeštvo še na stopnji previsokega ega, sebičnosti in pokvarjenosti in to ne velja le za Ameriko. Amerika ima največ orožja, vendar mam še vedno raje ameriko, kot pa državo, ki ima le orožje in sužnje, kot je to v Koreji.
FuckTheJews
24. 07. 2009 14.23
Beseda žid pomeni pohlep.
alterego
24. 07. 2009 13.58
admin, kaj je narobe s tem, da bi moral tudi rabini spoštovat deset božjih zapovedi?
porka.malorka
24. 07. 2009 12.42
gogy82 Pri nas so zrasle cele industrijske cone. Ugan kdo je bil lasnik zemljišča. Župan,svetniki, celo poslanec. In to so ratal lastniki malo pred odločbo za zidanje. Ugan kdo je to tudi sprejel
gogy82
24. 07. 2009 11.43
Še pri nas bi mogli zapreti približno polovico županov/županj in prav tako bivših, samo kaj ko imamo tak pravni sistem, da se jih večina zvleče zaradi poznanstev in dodatne korupcije še ostalih (v sodstvu in podobno)
brencl
24. 07. 2009 11.29
Osnovna vrednota ZDA je brezobziren pohlep.
SPICELJ
24. 07. 2009 11.25
jaz sem pa mislil,da so oni pošteni tako kot Janša....Janša bi tožil FBI....
spik3king
24. 07. 2009 10.40
"....ki jim je FBI stopila na prste zaradi korupcije." Kakšen rasizem ! Židje nebi nikoli naredili česa takega ... Ane :) ...
kibic
24. 07. 2009 09.57
Še premal so jih.........
Libra77
24. 07. 2009 09.47
Vidite slovenski'vladarji' , kako se dela s tistimi, ki se igrajo z denarjem davkoplačevalcev? Za zapahe na razmišljanje in v poduk drugim. Tako se zadovolji narod,drug dan pa gre srečen delat in vam dajat davek.
porka.malorka
24. 07. 2009 09.40
kjer so žideki tam je denar in pohlep. božja beseda