Svet

Zdravstveni 'eksperiment' ni uspel: čakalne dobe še daljše

Ljubljana, 13. 06. 2023 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz, Danica Jovanović
Komentarji
196

Namesto da bi lani sprejeti interventni zakon čakalne dobe skrajšal, jih je marsikje podaljšal. Lanskega novembra je na prvi pregled čakalo skoraj 114 tisoč pacientov, od tega jih je nad dopustno mejo bilo več kot 49 tisoč. Pol leta kasneje je na čakalnih seznamih skoraj 125 tisoč oseb, predolgo čaka 43 odstotkov več kot novembra, torej dobrih 70 tisoč pacientov. Ker zdravstveni eksperiment, v katerem je država financirala vse zdravstvene storitve, ni prinesel konkretnih sprememb, so ga prekinili. Po novem bodo financirane le storitve, ki jih bo določila vlada. Zbrali bodo podatke NIJZ-ja o čakalnih dobah in počakali na predlog nabora storitev, ki ga bo pripravil ZZZS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čakalne dobe v zdravstvu
    03:14
    Iz 24UR: Čakalne dobe v zdravstvu
  • Iz SVETA: Čakalne dobe v zdravstvu
    06:04
    Iz SVETA: Čakalne dobe v zdravstvu

V Sloveniji  trenutno čaka na fizioterapijo 64 tisoč ljudi. Z zelo hitro napotnico bodo prvi vaje lahko začeli izvajati v povprečju šele čez dva meseca. Kar 76 odstotkov čakajočih čaka predolgo.

"Bolečina se ne zmanjšuje, kot bi pričakovali,  gibljivost se zmanjšuje,  mišična masa se zmanjšuje. Moramo vedeti, da se v enem tednu mišična masa lahko zmanjša za deset odstotkov, kar pomeni po enem mesecu ležanja do 50 odstotkov mišične mase, kar so zelo velike številke."  pove Janez Špoljar iz Strokovnega združenja fizioterapevtov.

Podpredsednik združenja fizioterapevtov razlaga: "Težave lahko napredujejo do te mere, da je pacient pogosteje ali celo dodatno napoten k novim obravnavam, s čimer se čakalne vrste le še bolj polnijo."  Polnile so se tudi zadnje pol leta, kljub 137-milijonskemu vložku v zdravstvo, ki je po navodilu ministra Danijela Bešiča Loredana kril vse zdravstvene storitve. A tega je konec. Dorjan Marušič, nekdanji zdravstveni minister, pa meni: "Kot zagovornik usmerjenega in na nek način prioritetnega določanja potrebnih zdravstvenih sredstev za izboljšanje dostopnosti moram to odločitev pozdraviti."

Če bi nekdanji zdravstveni minister Marušič to spremembo uvedel že prej, pa jo ekonomist Maks Tajnikar vidi kot panični odziv: "To kaže, da se v resnici na ministrstvu še vedno ne zavedajo, zakaj imamo čakalne vrste. Morate se zavedati, da čakalne vrste nastajajo, ker nimamo dovolj zdravstvenih storitev. Teh pa nimamo zato, ker imamo na drugi strani omejene zmogljivosti zdravnikov, sester, torej človeških zmogljivosti, sem in tja pa tudi materialne zmogljivosti."

Ker zdravstveni eksperiment, v katerem je država financirala vse zdravstvene storitve, ni prinesel konkretnih sprememb, so ga prekinili. Po novem bodo financirane le storitve, ki jih bo določila vlada. Zbrali bodo podatke NIJZ-ja o čakalnih dobah in počakali na predlog nabora storitev, ki ga bo pripravil ZZZS.

 Kakšen bo seznam teh tako imenovanih prioritetnih zdravstvenih storitev, nam na ZZZS niso znali povedati, saj da z zakonom še niso seznanjeni. A Marušič je prepričan, da bo treba znotraj storitev najprej ločiti razlog čakanja. "Sezname čakajočih moramo ločiti na tiste, ki čakajo dopustno, in na tiste, ki čakajo nedopustno. Nedopustno čakajoči imajo kratene ustavne in zakonske pravice, teh se je treba lotiti prioritetno, morda opraviti tudi analizo in ugotoviti, ali pride do izgube življenj med čakanjem na te storitve in to je eden od kriterijev, ki bi moral predstavljati uvrstitev na prioritetni seznam," še doda nekdanji zdravstveni minister Dorjan Marušič.

Nadaljuje, da bi se sam lotil tudi primarne ravni, v oblikovanje seznama pa vključil strokovnjake iz najbolj kritičnih zdravstvenih storitev. V kolikor bo zaobšlo razpravljanje o ukrepih te skupine, potem velikega uspeha ne bo. "Nenazadnje storitve opravljajo nosilci zdravstvenih dejavnosti, večinoma zdravniki, ponekod tudi klinični psihologi ali fizioterapevti in brez njih optimalne dostopnosti ne bomo nikoli dosegli," še dodaja Marušič. Na drugi strani pa je Tajnikar prepričan, da je tudi to strel v prazno, saj da bi, če bi bil ukrep smotrn, čakalne vrste skrajšalo tudi teh 137 milijonov evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
15. 06. 2023 10.48
+1
Sedaj ,ko zdravniki določijo termin za pregled je nastal glavni problem . Naročijo samo toliko pacinetvo, kolikor je njihova volja. Prej je bilo v čakalnicah veliko več ljudi in prišli so tsti, ki so v tistem trenutku potrebovali zdravniško pomoč. Hočeš, nočeš zdravink je moral delati toliko časa, da se je izpraznla čakalnica. Danes pa sprejme določeno število pacientov , tako, da lahko počasi brez večjena napora opravi svoj delovni dan. Ne vem zakaj traja delovni čas samo osem ur , če je potreba večja , se naj tudi delovni čas podaljša.
apodgra
15. 06. 2023 10.35
+1
Novinarji govoroijo samo o tem , kot da je bilo zapravljenih 137milijono Evrov in da je bil denar vržen skozi okno. Za ta denar so bile vsekakor opavljene storitve . Če teh storietev ne bi bilo, bi čakalne vrste se bolj narastle. Dve leti smo imeli Covid situacijo in veliko obveznih predvidenih storitev ni bilo opravljnenih . Normnalno ,da so čakalne vrete porasle . Pri nas nobena stvar ,ki se izvede ni nikoli dobra ,vedno se najdejo ljudje ,ki napsprotujejo in delajo zgago( Butasti novinarji stvar samo napihujejo>). Vlada ima po pisanju vseh medijev in TV hiš probleme s časovnivco. Povejte mi , katera stvar, se je v Sloveniji zgradila v predvidenem času , po predvideni časovnici in v predvideno investicijsko vrednostjo V Sloveniji .bi bl to pravi čudež.
Svester
14. 06. 2023 15.35
+3
Dokler bodo splošni zdravniki pisali napotnice pod zelo hitro za stvari kot so preventiva in kronične bolezni in pisali napotnice brez, da vidijo pacienta ali pa samo zato, da se jih znebijo, ker jim visijo za vratom, se čakalne dobe sigurno ne bodo skrajšale. Vsak zdravnik ima nek limit koliko lahko naredi, treh pacientov hkrati pa res ne moreš gledat, da bi skrajšal čakalne dobe.
Cupko
14. 06. 2023 15.09
+2
Če bi delali, kot je potrebno 8 ur na danali pa še kakšno več, ne bi bilo nobenih čakalnih vrst. Ker pa ni več Janševih Covid bonbončkov pa samo študirajo, kako so premalo plačani in kdaj bojo stavkali, delajo pa bolj malo in posledica so daljše čakalne vrste. To je čisto izseljevanje!
kapljač1
14. 06. 2023 14.32
+2
Eksperiment bi uspel če Janšev kader ne bi sabotiral in če bi Golob prej popucal . Pa so vsi isti . Se Golob na Janšo ne more več niti zgovarjati .
metaloh
14. 06. 2023 14.08
-1
Janša vam je na volitvah lepo napisal na transparente, ne eksperimentu,, vendar vi ovčice ste zopet raje volili eksperimentiranje.Ravno to se dogaja,Svoboda ne ve kaj mora narediti, zato eksperimentirajo z nami že od začetka...Sedaj sami priznavajo ,da smo poskusni zajčki.
tornadotex
14. 06. 2023 14.02
-2
Vse kar smo slišali od Golobovih in Levih je eno veliko natezovanje....po domače, pojma nimajo kaj delajo...Vemo samo ,da nas peljejo v katastrofo....
TNT4U
14. 06. 2023 13.48
+4
Vsem je popolnoma jasno kaj je potrebno narediti: 1. povečati normative vsaj za 100%; 2. v pogodbe o zaposlitvi vnesti konkurenčne klavzule, da ne morejo opravljati storitev zdravstvenega zavoda za račun drugih pravnih subjektov izven zavoda kjer so zaposleni. Nobenih velikih fantazij o stresnih testih, o digitalizaciji, itd itd ne potrebujemo.
optimistikus
14. 06. 2023 13.18
+3
Vsak naj pošteno oddela 8 ur na svojem delovnem mestu pa nebo čakalnih dob in ker bo utrujen nebo šel delat še privat, tako pa istočasno v javni ustanovi dobi plačo in dela še privat, zdravnikov je sigurno dovolj, treba je samo pošteno delati, sam pohlep jih je, ko se bo kakšnemu pacientu utrgalo bo naredil pa kaos, potem pa se bomo spet spraševali kaj je narobe z to družbo
TNT4U
14. 06. 2023 13.54
+1
optimistikus - pa kaj ne vidiš, da so čakalnice prazne, da so normativi tako nizki, da jih zasebniki presegajo za 250% in več !
Simply
14. 06. 2023 13.01
+2
Dolge vrste so zato, ker se zdravnikom omogoča, da delajo privat tudi takrat, ko bi morali za plačo, ki si jo zaslužijo...Dokler ne bo ločeno javno in privat, bo temu tako! Če gre pa zdravnik privat delat, naj najprej povrne brezplačno šolanje in si sam uredi in kupi vse aparature, ki jih bo potreboval za svoje delo!
orehi
14. 06. 2023 12.01
+2
no pa kdo je sploh mislo da v leto dneh lahko čakalne dobe zmanjšaš? dragi moji 5 let najmanj pa lahko na vlado pride 5 Janšev
Rudolf Maister
14. 06. 2023 11.29
+2
Ah kaj pač ni uspel . Pa kaj če smo pokradli 41 milijonov evrov , pač ni uspelo. Sicer pa sedaj se gremo avio kampanijo , pa kaj če ne bo uspelo saj je samo 60 miljonov evrov. Kriminalci
GALARI
14. 06. 2023 09.34
+1
Zakaj sploh je pomembno mnenje Tajnikarja, ki nič ne razume. Ne razume vsebine.
Mi16
14. 06. 2023 09.12
+5
Boli njih za narod, oni itak imajo denar in gredo k zdravniku kdaj hocejo. Evo Svobodo umiranja na dogi rok!!
ceta69
14. 06. 2023 08.44
-7
strokovnjaki delajo v prid narodu.......
Fatima 388
13. 06. 2023 21.57
-18
Takole bom rekla mene je naša svoboda prepričala zato imajo vedno moj glas pa Zoran tudi.
George Bailey
13. 06. 2023 21.56
+11
Mogoče jim rata brezplačno kosilo leta 2027
St. Gallen
13. 06. 2023 21.53
+3
zmaga tudi izjava levicarjev : : z zakonodajo prisiliti revnih v blaginjo tako, da z zakonodajo bogate izrinete iz blaginje
Fatima 388
13. 06. 2023 21.52
-8
Vladi je zdravstvo zelo pomembno zato sem presenečena ,da jim ni uspelo.
SlepiSlovenc
13. 06. 2023 21.47
-7
Cepit se bo ponovno treba!