Tujina

Tudi v Izraelu lažen preplah

Jeruzalem/Ankara/Džakarta, 16. 01. 2006 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Moški, ki so ga zaradi suma ptičje gripe sprejeli v jeruzalemsko bolnišnico, ni okužen s smrtonosnim virusom.

»Nič resnega ni, najverjetneje gre za običajen prehlad,« je povedal predstavnik za stike z javnostjo bolnišnice Hadas v Jeruzalemu Ron Kromer.

Moškega so v bolnišnico, kjer se zdravi tudi izraelski premier Ariel Šaron, sprejeli sinoči, potem ko je dobil simptome podobne ptičji gripi. Kot je povedal zdravnikom, je več njegovih piščancev v zadnjih dneh poginilo zaradi neznane bolezni.

Indoneziski otroci naj bi se okužili v stiku z obolelimi pticami
Indoneziski otroci naj bi se okužili v stiku z obolelimi pticami FOTO: Reuters

Umrla trinajstletnica

Trinajstletna indonezijska deklica je umrla zaradi ptičje gripe, njena petnajstletna sestra in tri leta star brat pa sta zbolela, je sporočil predstavnik tamkašnjega ministrstva za zdravje. Otroci prihajajo z zahodnega dela otoka Java. Dokazov o prenosu virusa med ljudmi ni, zatrjujejo.

V Indoneziji je doslej za ptičjo gripo umrlo trinajst ljudi, dvajset jih je zbolelo.

V Turčiji potrdili četrti smrtni primer

Po navedbah predstavnika Svetovne banke naj bi države sveta revnejšim državam za boj proti ptičji gripi namenile okoli 822 milijonov evrov.

Ptičja gripa je zajela že tretjino Turčije, večino primerov pa so odkrili v pasu med Carigradom in mestom Van ob meji z Iranom. 

Turške zdravstvene oblasti so potrdile, da je 12-letna Fatma Ozcan, ki je v nedeljo umrla v bolnišnici v mestu Van na vzhodu Turčije, četrta smrtna žrtev človeku nevarnega virusa ptičje gripe H5N1 v Turčiji. Pri njenem petletnem bratu, ki je v kritičnem stanju, so prisotnost smrtonosnega virusa H5N1 že potrdili. Otroka sta prebivalca vasi Dogubayazit, od koder so bili tudi trije najstniki, ki so bolezni podlegli v začetku leta.Tako se je število potrjenih okužb v Turčiji povečalo na dvajset.

V Turčiji so pobili že več sto tisoč glav perjadi
V Turčiji so pobili že več sto tisoč glav perjadi FOTO: Reuters

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije so prepričani, da so se vsi okužili ob stiku z obolelimi pticami in da se virus ne prenaša med ljudmi. Svarijo pa, da ta nevarnost še obstaja. Poleg tega menijo, da bo bolezen v mrzlih mesecih, ki prihajajo, višek šele dosegla.

Turške oblasti so na ogroženem območju odredile zakol perutnine, doslej so pobili že 600 tisoč živali. Vlada v Ankari pa je sestavila poseben odbor, ki bo rejcem perutnine pomagal prebroditi nastalo krizo. Številni prebivalci, ki se ukvarjajo z omenjeno kmetijsko panogo, so namreč ostali brez edinega vira dohodka. Zaskrbljeni so tudi delavci v eni najbolj donosnih panog v državi, turizmu.

Medtem pa Organizacija za hrano in kmetijstvo (FAO) pri Združenih narodih opozarja, da lahko ptičja gripa v Turčiji postane trajen problem. "Še vedno imamo čas preprečiti, da bi virus v Turčiji postal stalnica, a le če bodo imeli turški veterinarji na voljo dovolj sredstev," je opozoril predstavnik FAO, Juan Lubroth.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni